Kaupallinen yhteistyö: Raikastamo
Meillä on glögikattila hellalla käytännössä koko joulukuun. On ihanaa hörppiä iltaisin mukillinen kuumaa glögiä keittiön sohvalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Pienet naposteltavat mahtuvat hyvin ikkunalaudalle.
Siirtolapuutarhamökin hankkimisen jälkeen aloin keittää glögin aina omenamehuun, koska mies on tehnyt sitä mehuasemalla omenapuiden sadosta runsain mitoin – viime vuonnakin mehua tuli hulppeat 80 litraa. Paitsi että tänä vuonna omenoita tulikin surkeasti, eikä mehua saatu litraakaan. Kun sitten sain kyselyn, haluaisinko maistella Raikastamon keltaista luomuglögiä, ei tarvinnut miettiä kahdesti. Kyllä kiitos, todella mielelläni!
Raikastamon pillimehut ovat olleet meillä vuosia kovassa käytössä. Pakkaan sellaisen monesti lapsille mukaan koulu- ja päiväkotiretkille, ja niitä on kätevä hörppiä myös saunassa, jos en ole muistanut tehdä mehujäitä. Myös Raikastamon limsat ovat hyvin tuttuja. Vinkki aikuisille: Verigreippi ja Bitter Lemon toimivat kivasti myös cocktaileissa.
Raikastamon keltainen glögi on valmistettu luomutäysmehutiivisteistä: omenasta ja limestä. Se maistuu mukavan tutulta, mikä johtuu siitä, että se on maustettu samoilla joulumausteilla kuin oma glöginikin: inkiväärillä, neilikalla, kanelilla ja kardemummalla. Glögi on makeaa, mutta siihen ei ole lisätty sokeria vaan kaikki makeus on peräisin hedelmistä itsestään.
Raikastamon tarina on sympaattinen. Yritys sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun kuusi ystävää halusi ryhtyä omenatarhureiksi. Sitä ei tapahtunut, mutta sen sijaan he päätyivät ostamaan luomuomenoita ja vanhan omenapuristimen ja aloittivat mehujen tekemisen pieniin lasipulloihin. Sittemmin tuli pilli- ja tölkkimehut, limsat ja glögit, kaikki luomua. Arvostan ja tykkään.
Glögi + parhaat makuparit
Kun avasin glögikauden, kyselin teiltä Instagramin puolella, mitä mieluiten napostelette glögin kanssa. Se ei ollutkaan aivan helppo kysymys: moni vastasi vastakysymyksellä ja pyysi kertomaan, mitä glögin kanssa voisi syödä! Itse luotan (tässäkin asiassa) helppoihin tarjoiluihin, mutta tässä pari ideaa.
Pipari + sinihomejuusto + persimoni. Piparit ja sinihomejuusto ovat jo sellaisenaan ihana pari, mutta lisään mielelläni jotakin makeaa. Kypsä persimoni on kuin tuoretta hilloa ja kaiken muun hyvän lisäksi vielä tosi nättiä viipaloituna. Kokeile tätä samaa yhdistelmää myös hapanjuurileivän kanssa, sekin on hyvää!
Pipari + manchego + päärynä. Espanjalainen lampaanmaitojuusto sopii myös piparin päälle. Lisään vielä viipaleen päärynää tuomaan raikkautta ja makeutta.
Paahdetut pähkinät. Olen paahdettujen pähkinöiden suurkuluttaja. Suosikkini on cashewpähkinä, mutta muutkin ovat herkullisia. Pähkinät paahtuvat kätevimmin 175-asteisessa uunissa. Lorauta pähkinöiden joukkoon vähän öljyä ja mausta suolalla. Pähkinät ovat valmiita, kun ne ovat ruskettuneet kauniisti.
Joulutortut. Tietenkin! Luumuhillon sijaan olen keittänyt hilloa kuivatuista viikunoista, ja se on ollut taivaallisen hyvää. Ihastuin viime vuonna lumihiutalemuotoon. Se on tosi kaunis mutta helppo tehdä.
Punaiset viinirypäleet. Ne ovat toki sellaisenaankin herkullisia suupaloja, mutta kokeilepa mitä tapahtuu, kun ne paahtaa 200-asteisessa uunissa. Vajaa vartti, ja viinirypäleistä tulee entistä makeampia ja parempia.
****
Joko sinä korkkasit glögikauden?