Tämä blogi täyttää tällä viikolla puoli vuotta. Jopa aika on rientänyt! Kyselin juhlan kunniaksi Instagramin puolella, mitä haluatte lukea seuraavaksi, ja sain kaikenlaisia kivoja toiveita. Yksi niitä oli yllättäen päärynä-suklaakakku.
”Päärynä-suklaakakun resepti blogiin. Se on lasten suosikkikakku”, kirjoitti Mirja.
Olen julkaissut päärynä-suklaakakun ohjeen Instagramissa pariinkin otteeseen, ja sieltä se oli päätynyt Mirjan perheeseen, mutta ehdottomasti se ansaitsee paikkansa myös täällä blogissa. Kiitos muistutuksesta, tässä se tulee!
Päärynä-suklaakakku on kakku, jota olemme leiponeet esikoisen kanssa ensimmäisen kerran joskus vuosia sitten. Lähtötilanne oli varmaan aika klassinen: jotain hyvää tekisi mieli, pöydällä kasa päärynöitä, ei missään suklaata mutta ruokakomerossa kaakaojauhetta. Niin ja mantelijauhoa, tietenkin, sitä omenapiiran #somenapiirakan takia komeroon hankittua.
Leivoimme esikoisen kanssa ensimmäisen kakun näppituntumalla, ja sitten sitä leivottiin uudelleen ja uudelleen ihan tahallaan ja tarkoituksella.
Tämänkin kakun salaisuus on mantelijauho, jota ilman on suorastaan vaikea leipoa nykyisin mitään makeaa. Tässä vielä kertauksena: mantelijauho on ihmeainetta, jolla kannattaa korvata pieni määrä leivonnaisen vehnäjauhoista. Tämän tempun ansiosta tämäkin kakku on ihmeellisen mehevä.
Sokerina käytän kookossokeria, joka tuo päärynä-suklaakakkuun mukavaa paahtunutta makua. Jos et löydä sitä, voit hyvin käyttää tavallista sokeria tai vaikka puolet fariinisokeria ja puolet tavallista sokeria. Myös palmu- tai ruokosokeri käy hyvin, jos sellaista satut saamaan käsiisi.
Pitkittäin leikatut päärynät ovat tässä kakussa todella näyttäviä. Yleensä kaksi päärynää on sopivasti. Jos päärynäsi ovat jättimäisiä, yksikin saattaa riittää. Kun leikkaat päärynät viipaleiksi pitkittäin, ne asettuvat piirakan päälle todella nätisti. Saman viuhkamaisen kuvion löydät myös päärynäpiirakasta.
Kakku paistuu kätevästi leipävuoassa. Pidän ajatuksesta, ettei ole pakko olla ruusunnupun mallista kakkuvuokaa vaan että yhdellä vempeleellä on monta käyttötapaa. (Tosin kerran Tertin Kartanossa kesälounaalla käydessäni menin ostamaan ruusunnupun muotoisen kakkuvuoan. Se on niin iso, etten osaa tehdä siinä oikein mitään.)
Kun vuoraat leipävuoan leivinpaperilla, saat kakun varmasti irtoamaan. Paperi asettuu sopuisammin vuokaan, kun rypistät sen, taittelet auki ja painat vuoan pohjalle. Jos paperi ei suostu pysymään paikoillaan, kostuta sitä hiukan vedellä, siten se liimautuu paikoilleen.
***
Toivottavasti sinäkin innostut leipomaan. Ties vaikka tästä tulee myös teidän perheenne uusi suosikki! Alla resepti, ole hyvä.
Ja kiitos juuri sinulle näistä puolesta vuodesta: jokaisesta kommentista ja kokatusta ruoasta. On ollut hirmuisen kivaa tehdä tätä ja nähdä kuinka innostutte. Jatketaan samaa rataa, eikö!
6 kommentit
Oi, kuulostaa ihanalta! Täähän sopisi vaikka joulu- tai joulunodotuspöytään ❤️
Niin muuten sopisi! Kivaa joulun odotusta sinulle 🙂
Kakusta saa munattoman, kun tilalle laittaa noin desin turkkilaista jogurttia ja teelusikallisen maissitärkkelystä. Lisäksi olin rohkea ja korvasin kookossokerin kokonaan fariinisokerilla. Paistoaika oli omassa sähköuunissa noin 40 minuuttia. Todella mehevää ja ei liian makeaa. Kiitos reseptistä!
Onpa kiva kuulla, kiitos paljon vinkistä!
[…] Päärynä-suklaakakku on monen rakastama resepti! […]
[…] Nätti päärynä-suklaakakku valmistuu helposti leipävuoassa. […]