Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Gnocchit: taivas miten hyviä, kun teet ne itse! Ruokatoimittajan vinkit askel askeleelta ja luottoresepti

kirjoittanut Satu Koivisto 12.3.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 12.3.2023
Gnocchit ovat taivaallisia, kun teet ne itse perunoista. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!
9,3K

Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan

Gnocchit, valmiit sellaiset, ovat yksi luottoruokamme, joita pidän aina kuivakaapissa. Niistä saa tehtyä äkkiä kaikenlaista hyvää. Mutta itse perunoista alusta asti tehdyt gnocchit, voi taivas että ne ovat hyviä!

Vuosien varrella olen kokeillut jos jonkinmoisia perunagnocchiohjeita. Useimpiin resepteihin tulee keltuaista, joihinkin kokonainen muna, toisiin perunajauhoa, osaan vehnän sijaan semolina-jauhoja ja niiden edelleen. Parhaaseen lopputulokseen olen päässyt, kun raaka-aineita on ollut vain kolme: jauhoisia perunoita, tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja ja voita. Niin ja vielä vähän suolaa, eli sehän on neljäs.

Resepti on iso. Mutta kun puuhaan kerran ryhtyy, kannattaa minusta urakoida isompi määrä. Ja kun valmiit gnocchit ovat niin ällistyttävän hyviä… Toisaalta voit hyvin pakastaa keittämättömät ylimääräiset gnocchit ja heittää kiehuvaan veteen suoraan pakastimesta.

Tässä muutama vinkki gnocchien valmistukseen, ole hyvä!

Perunat: nappaa jauhoinen lajike

Ensiksi pitää valita kaupasta oikeanlaiset perunat. Se on onneksi helppoa. Kun otat punaisen pussin eli jauhoisia perunoita, voit olla varma onnistumisesta. Perunakumppanini myötä olen oppinut, että lajike ei aina kerro suoraan perunan jauhoisuutta. Perunan tärkkelyspitoisuus vaihtelee maaperän, kasvupaikan ja säiden mukaan niin, että lopputulos saattaa olla toisena vuonna kiinteä, toisena jauhoinen. Perunapusseihin tulevat perunat lajitellaan keittotestien mukaan, joten niissä ei ole luvassa yllätyksiä.

Keitä vähässä vedessä tai höyrytä

Gnoccheja varten kuorin perunat (kuorista voit tehdä ihania perunankuorisipsejä!). Voit kuoria potut hyvissä ajoin etukäteen, kunhan laitat ne veteen, muutoin perunat tummuvat.

Leikkaa perunat suunnilleen samankokoisiksi paloiksi ja keitä kypsiksi mahdollisimman niukassa vedessä. Siivilöi keitinvesi pois ja anna kypsien pottujen kuivahtaa hetki siivilässä. Jos sinulla muuten on höyrytyskattila, käytä ihmeessä sitä, niin perunoihin ei tule lainkaan ylimääräistä kosteutta.

Mikä ihmeen perunalumi?

Gnoccheja varten tarvitset perunalunta eli ilmavaa, ohutta perunaraastetta. Perunalunta saat puristamalla perunat siivilän läpi. Jos sinulla on perunapuristin tai sosemylly, käytä sitä. Kun teet perunalumen perunoiden ollessa vielä lämpimiä, perunoiden ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan.

Vain kolme muuta raaka-ainetta

Pottujen lisäksi tarvitset vain jauhoja, voita ja suolaa.

Pottujen kiehuessa punnitse vehnäjauhot mahdollisimman isoon, laakeaan kulhoon tai suoraan työtasolle (näin nonnat tämän tekisivät). Sulata voi pienessä kattilassa tai mikrossa.

Levitä perunalumi jauhojen päälle tasaisesti ja ripottele päälle suola. Valuta päälle sulatettu voi ja sekoita esimerkiksi nuolijalla.

Tavoitteena tasainen kimpale

Seuraavaksi on aika työntää kädet taikinaan. Gnocchitaikinaa ei ole tarkoitus vaivata pitkiä aikoja, sillä siihen ei haluta sitkoa. Ainesten toki kuuluu sekoittua tasaisesti, mikä voi tuntua alkuun mahdottomalta. Tästä kuivasta sahajauhostako pitäisi saada tasainen taikina?? Sitkeästi ja määrätietoisesti työstämällä se kyllä onnistuu. Taikinan taittelemista ja pientä alustamista ei tarvitse pelätä, mitään pahaa ei tapahdu.

Käytä apuna leipurinlastaa

Kun taikina on tasainen, voit tehdä gnocchit heti, taikinan ei tarvitse varsinaisesti levätä. Jos taikina joutuu odottamaan, kääri se kelmuun, näin se ei kuivu.

Jaa taikina neljään tai viiteen palaan. Jos taikina tuntuu tarttuvan pöytään, jauhota se mutta vain kevyesti. Pyöritä palat mahdollisimman tasapaksuiksi tangoiksi. Leikkaa leipurinlastalla tangot sentin pätkiin. Gnoccheissa näkyy monesti koristeellisia uurteita, jotka saat aikaiseksi esimerkiksi haarukalla tai erillisellä gnocchilaudalla. Itse luovuin niiden tekemisestä, kun tajusin, ettei ravintolakeittiössäkään ehditä niitä tekemään.

Jos gnochheja tulee tarpeisiisi ihan liikaa, nosta osa pakastimeen tarjottimen päällä, jotta ne pysyvät irtonaisina. Kun gnocchit ovat jäätyneet, voit siirtää ne pakastepussiin.

Keittäminen: superhelppoa

Gnocchien keittäminen on helppoa ja nopeaa. Gnocchit nimittäin kertovat itse, koska ovat valmiita, et joudu arvailemaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa ja mausta suolalla. Lisää osa gnoccheista kattilaan. Ne painuvat aluksi pohjalle mutta nousevat kypsyttyään pintaan, tähän menee pari minuuttia. Nosta kypsät gnocchit laakeaan astiaan ja lorauta perään öljyä, jotta gnocchit eivät tarraudu toisiinsa. Voit keittää seuraavat satsit samassa vedessä.

Ken keitetyn paistaa

Seuraava vaihe on bonus. Itse kuitenkin rakastan rapeaksi paistettuja gnoccheja yli kaiken. Kuumenna pannu, lisää voi ja/tai öljy ja kaada gnocchit pannulle yhteen kerrokseen. Anna gnocchien paistua keskilämmöllä ihan rauhassa, ilman että kosket niihin, muutaman minuutin ajan. Näin saat gnoccheihin rapean pinnan. On makuasia, kuinka tumman pinnasta haluat, itse tykkään kunnolla ruskistuneista. Paistetut gnocchit maistuvat muuten taivaallisilta myös huoneenlämpöisinä.

Mitäpä sitten seuraksi?

Tarjoile gnocchit ruskistetun salviavoin kanssa: Sulata voi kattilassa. Keitä voita keskilämmöllä, kunnes vesi on kiehunut pois ja räiskyminen rauhoittunut. Lisää sitten kattilaan salvianlehdet. Sekoita, jotta voin hera ja salvia eivät pala. Kun salvia muuttuu rapeaksi (tapahtuu äkkiä!), kaada voi heti toiseen astiaan tai suoraan gnocchien päälle. Tarjoile heti.

Vinkkinä: uunissa paahdetut kasvikset toimivat mainiosti gnocchien kanssa: esimerkiksi myskikurpitsa, kirsikkatomaatti tai munakoiso. Nam!

****

Oletko sinä tehnyt koskaan gnoccheja? Alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Gnocchit ovat taivaallisia, kun teet ne itse perunoista. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!

Gnocchit

Printtaa
Annoksia: 4–8 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 9 äänesti )

Ainekset

  • 1 kg jauhoisia perunoita (punainen pussi)
  • pikkuisen suolaa keittämiseen
  • 400 g vehnäjauhoja (noin 6 dl)
  • 1/2 tl suolaa
  • 100 g voita taikinaan
  • tilkka rypsiöljyä
  • (voita ja/tai öljyä paistamiseen)
  • 100 g voita salviavoita varten
  • 1 dl salvianlehtiä

Tee näin

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat kattilassa suolalla kevyesti maustetussa vedessä kypsiksi. Siivilöi vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa hetki siivilässä.
  2. Mittaa vehnäjauhot isoon laakeaan kulhoon tai suoraan työtasolle. Sulata voi pienessä kattilassa tai kulhossa mikrossa.
  3. Puserra lämpimät perunat siivilän tai sosemyllyn läpi. Ripottele perunat tasaisesti jauhojen päälle. Lisää suola ja voi.
  4. Sekoita ensin nuolijalla ja sitten käsin. Painele taikinaa kasaan niin kauan, että saat siitä tasaisen kimpaleen. Vältä kuitenkin ylenpalttista vaivaamista, jotta taikinaan ei tulisi sitkoa.
  5. Leikkaa taikina neljään tai viiteen osaan ja pyöritä palat tasakokoisiksi tangoiksi. Leikkaa tangot sentin viipaleiksi.
  6. Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa ja mausta suolalla. Keitä gnocchit muutamassa erässä. Kun gnocchit nousevat pinnalle, ne ovat kypsiä. Ota gnocchit reikäkauhalla kattilasta laakeaan astiaan ja lorauta perään öljyä, jotta ne eivät takerru toisiinsa.
  7. Jos haluat, paista keitettyihin gnoccheihin kauniin ruskea pinta. Tee tämä muutamassa erässä. Kuumenna pannu, lisää voita ja/tai öljyä ja kaada gnocchit pannulle. Paista keskilämmöllä gnoccheihin koskematta, jotta niihin tulee rapea pinta. Käännä ja paista toinenkin puoli.
  8. Tee lopuksi ruskistettu salviavoi: Sulata voi pienessä kattilassa. Kuumenna voita välillä esimerkiksi vispilällä sekoitellen, kunnes vesi on kiehunut pois eli voi ei enää räisky. Lisää salvia ja sekoita koko ajan, kunnes salvia tuntuu rapealta, tämän pitäisi tapahtua minuutissa. Kaada salviavoi gnocchien päälle.

Lisää pottuja

Täydellinen perunamuusi valmistuu tällä reseptillä. Hyödynnä kokkikoulun opit!

Perunarieskat saavat sinut toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina perunamuusia.

Perunalaatikko on superhelppo arjen luottoruoka, joka muhii uunissa valmiiksi itsestään.

JuhlaPerunaTekniikka
3 kommentit 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Vegaaninen majoneesi: Et huomaa eroa, vannon. Tämä on parempaa kuin perinteinen!
Seuraava postaus
Munakoisorullat: tomaatissa muhinut vegeruoka maistuu taivaalliselta illallisen päätähtenä. Ruokatoimittajan lempiresepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Vegaaninen versio perunagnoccheista voi-salviakastikkeessa - Lähiömutsi 13.3.2023 - 21:08

[…] voi paistinpannulla ja lisää mukaan perunagnocchit – joko pussista tai itsetehtynä, jälkimmäistä en ole itse vielä kokeillut. Paista gnoccheihin rapea pinta (älä kuitenkaan […]

Vastaa
Tiina 2.4.2023 - 20:46

Kiitos reseptistä! En ole koskaan syönyt gnoccheja vehnäjauhon vuoksi, onnistuisivatkohan nämä gluteenittomasta jauhoseoksesta?

Vastaa
Satu Koivisto 12.4.2023 - 11:15

En ole koskaan itse tehnyt, mutta uskoisin kyllä onnistuvan mainiosti 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä