Kaupallinen yhteistyö: Hävikkiviikko
Hyvää Hävikkiviikkoa! 13.–19.9.2021 vietettävän Hävikkiviikon ideana on nostaa ruoan arvostusta ja pitää raaka-aineiden puolta. Rippeidenrakastaja jo vuodesta 2014 on iloinen voidessaan olla mukana.
Kyselin Instagramin puolella, mille kuiva-ainekaapissa tai jääkaapissa pyöriville tuotteille ja raaka-aineille teidän on vaikea keksiä käyttöä ja ideoin niille täsmäkäyttövinkkejä. Niin moni teistä toivoi, että vinkit jäisivät pysyvästi talteen, että päätin koostaa ne tänne. Tervetuloa mukaan!
Kvinoa, couscous, bulgur
Meillä on aina ruokakomerossa vähintään jotakin näistä. Tykkään tehdä tabboulleh-tyylisiä salaatteja, joihin tämä kolmikko on hyvä pohja. Keitä kvinoa, couscous tai bulgur pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta suolalla, pippurilla, öljyllä ja mielellään sitruunalla. Jos kotonasi on jotakin tuoretta yrttiä, hienonna sitä mukaan rohkeasti. Tähän salaattipohjaan lisäät sitten mieluisia kasviksia, kypsänä tai raakana. Paahtajanaisena lisään kaikenlaisia uunissa paahdettuja kasviksia tähän: munakoisoa, paprikaa, fenkolia, kukkakaalia… Niin hyvää!
Mustat banaanit
Mustunut banaani on hyvä, sillä se on täydellistä raaka-ainetta banaanijäätelöön. Kuori, paloittele ja pakasta banaanit. Kohmeiset palat sitten voit jauhaa blenderissä (sauvasekoittimellakin onnistuu) jäätelöksi, jota voi maustaa vaikkapa jollakin pakastemarjalla tai kaakaojauheella.
Pakastetut banaanit uppoavat myös hyvin kaikenlaisiin smoothieihin.
Tattarijauhot
Hah, niitä on itsellänikin paketti viime talven blinikaudelta. Lapsille maistuvat banaaniletut, joissa on tattarijauhoa. Tattarijauhoista tehdään myös perinteiset bretagnelaiset crêpe complète -letut. Niin ja miksei sitä voisi jo aloittaa tämän vuoden blinikautta!
Ravintola Careliassa olen syönyt tattaripatonkia, joten tattarijauhoja voi hyvin sujauttaa leipätaikinaan. Tattari on kuitenkin voimakkaan makuista, joten kannattaa aloittaa pienestä määrästä.
Pyulinssit
Pyulinsseistä ja belugalinsseistä saa tosi kivan salaattipohjan, sillä molemmat säilyttävät hyvin muotonsa keitettäessä eivätkä muhjaannu. Keitä puylinssejä suolla maustetussa vedessä 20 minuuttia (tarkkaile kypsymistä, jotta eivät vahingossa kiehu liikaa) ja sekoita sillä aikaa suoraan tarjoilukulhoon kastike sitruunamehusta, (oliivi)öljystä ja Dijon-sinapista. Sitten valuta linssit, lisää kulhoon kastikkeeseen ja tarkista suola. Tähän pohjaan voit sitten lisätä mieluisia, kypsiä kasviksia. Esimerkiksi uunissa paahdettu munakoiso toimii hyvin. Keitetyt linssit säilyvät hyvin jääkaapissa muutaman päivän.
Pavut
Jos kaapissa on kuivattuja papuja, niiden käsitteleminen vaatii kieltämättä malttia, sillä ensin pavut pitää liottaa ja sitten vielä keittää. Mutta kun kerran hommaan ryhtyy, kannattaa tehdä samalla koko pussillinen ja pakastaa pavut pikkupusseissa, jolloin niitä on helppo lisätä vaikkapa sosekeittoon tai tahnaan.
Papupata on yksi lempiruokani. Papujen käsittelystäkin olen kirjoittanut yksityiskohtaisesti. Jutussa puhutaan voipavuista, mutta samoja toimintaohjeita voi soveltaa muihinkin papuihin.
Härkäpapurouhe
Ah, se on todella hyvää kaalilaatikossa! Toimii myös hyvin ”jauhelihana” bolognesekastikkeessa.
Pesto
Tosi monella oli homehtuvaa pestoa jääkaapissa. Hyviä uutisia: pestoa voi pakastaa! Kasvatan itse mökillä basilikaa ja surauttelen siitä basilikatahnaa, jota pakastan ja käytän pitkin talvea.
Pestoa voi lisätä moneen. Siitä saa kivan dippikastikkeen turkkilaisen kaurajogurtin tai lehmänmaitojogurtin kanssa. Sitä voi ja kannattaa sivellä kirsikkatomaattipiirakan päälle. Tai ehkä keität kattilallisen perunoita ja teet pestoperunasalaatin? Kun potut lisää lämpiminä peston joukkoon, ne oikein imaisevat maut sisäänsä. Tykkään pestosta kovasti myös ihan leivän päällä.
Seesaminsiemenet
Me syödään paljon kaikenlaisia siemeniä, myös seesaminsiemeniä. Kun siemeniä paahtaa kuivalla pannulla (varovasti, kärähtävät helposti!), niiden maku avautuu ja rakenne rapeutuu. Ripottelen niitä salaattien ja muiden ruokien päälle. Seesaminsiemeniä käytän myös granolaani.
Kerran hoksasin, että seesaminsiemenet toimivat tosi kivasti kalan leivityksenä. Kurkkaa seesamilohen ohje!
Mantelijauhe
Mantelijauho on yksi ehdottomista lempiraaka-aineistani. Sitä tulee omenapiirakkaan, jossa se sokerin kanssa tekee taikojaan ja muuttaa piirakan pohjan uskomattoman meheväksi. Käytän sitä myös moneen muuhun leivonnaiseen: päärynä-toscakakkuun, mustikkamurupiirakkaan, veriappelsiinikakkuun… Laitan sitä myös butter tofuun. Näissä kaikissa ohjeissa mantelijauhon voi hyvin korvata karkeammalla mantelijauheella.
Kookosjauhot ja -hiutaleet
Kerran tein omenapiirakkaani, kun minulla ei ollutkaan mantelijauhoa. Kookoshiutaleita oli, ja ne toimivat vallan mainiosti.
Pähkinä-rusinasekoitus
Hah, tämä on itsellenikin todellinen haaste, sillä jostain syystä nämä eivät meillä oikein uppoa vain kulhoon kaadettuna. Erottelen pähkinät ja rusinat ja paahdan pähkinät, rusinat syötän lapsille.
Maapähkinävoi
Tykkään maapähkinävoista todella paljon ja lisään sitä mielelläni moneen: sosekeittoon, nuudeliwokkeihin, leivonnaisiin, jopa smoothieen. Olen kirjoittanut tästä oman postauksensa, tästä pääset maapähkinävoivinkkeihin!
Misotahna
Misotahnasta saa aivan todella hyvän marinadin kaikenlaisille uunissa paahdettaville kasviksille. Sekoita kulhossa misotahnaa, raastettua valkosipulia ja (oliivi)öljyä ja pyörittele kasvikset seoksessa. Sitten vain paahdat menemään.
Kaprikset
Kapris kuuluu oman ruokakomeroni vakioraaka-aineisiin, jota tykkään lisätä mausteeksi sinne ja tänne. Tutustuin joskus työmatkalla Palermossa suolaan säilöttyihin kapriksiin, joita Suomessa myy ainakin tamperelainen Culinaria Keittiöelämää -kauppa. Näitä suolaan säilöttyjä kapriksia lisään suolan sijaan monesti esimerkiksi tomaattikastikkeeseen ja linssikeittoon.
Tavallisia suolaliemeen tai suola-etikkaliemeen säilöttyjä kapriksia puolestaan lisään hienonnettuna erilaisiin tahnoihin tai sellaisenaan tuoreista tomaateista tai luonnonkalasäilykkeestä tehtyihin pastakastikkeisiin. Niitä on myös kiva paahtaa uunissa (175 astetta, noin vartti). Varrellisia kapriksia tykkään napostella ihan sellaisenaankin.
Tykkään kapriksista!
Lehtiselleri
Tässä on kieltämättä haastetta, sillä yhdessä nipussa on monen monta vartta syötäväksi. Itse lisään lehtiselleriä moneen ruokaan mausteen tapaan. Risottoon se tuo syvyyttä, niksi jonka joskus opin Jamie Oliverilta. Lehtiselleri on myös keskeinen raaka-aine hirmuisen hyvässä tomaattikastikkeessani.
Eräänä kesänä viljelin lehtiselleriä puutarhamökillämme, ja silloin tajusin, että sitä voi pakastaa. Nerokasta! Eli hienonna lehtiselleri, pakkaa tuplapakastuspussiin (tuoksut!) ja työnnä pakastimeen. Sieltä sitä on sitten todella helppo ottaa pikkumäärä kerrallaan milloin mitäkin ruokaa maustamaan: kasviscurryja, sosekeittoja, munakkaita, kalalaatikoita… Mahdollisuuksia on monia!
Kuiva leipä ja liian kovat näkkärit
Ihanan karkeaa korppujauhoa! Jos sinulla on kunnon blenderi, käytä sitä, itse murskaan morttelissa. Korppujauhoa voi lisätä kaikenlaisten uuniruokien, esimerkiksi kaalilaatikon, pinnalle tuomaan rapeutta.
Tai ehkä teet kalapuikkoja uunissa?
Avatut hillopurkit
Miten olisi viikonloppuaamun lettubrunssi, jossa olisi hillobuffa? Hillosta ja rahkasta saa kivan arkijälkkärin. Tai ehkä leivot kakun, johon hillo sopisi täytteeksi? Sovella mansikkakakun reseptiä.
Ohra
Ohrasta teen usein ”paistettua riisiä”. Eli keitän ja huuhtelen ohran ja maustan sen suolalla, öljyllä, sitruunalla ja pippurilla, ohra tykkää mausteista. Ensimmäisenä päivänä syömme sitä lisukkeena, niin kuin riisiäkin. Toisena päivänä paistan sitten kasviksia pannulla, mitä nyt sattuu olemaan, ja lisään pannulle tuon valmiiksi kypsän ohran. Ohra sopii paistamiseen hienosti, siinä on kiva rakenne ja maku.
Sinappi
Sinappia lisään salaatinkastikkeeseeni, ja siitä saa kätevän dipin kermaviilin tai jogurtin kanssa. Tykkään myös pyöritellä uunissa paahdettavia kukkakaaleja sinappimarinadissa, johon tulee yksinkertaisesti sinappia, öljyä, suolaa ja pippuria.
Sipuli
Sipuli on siitä iloinen veijari, että se kyllä säilyy hyvin pitkiäkin aikoja. Omassa keittiössäni sipulit asustavat lasipurkissa työtasolla. Mutta jos sipulia haluaa käyttää pois isomman röykkiön, se kannattaa karamellisoida ja tehdä aivan taivaallisen hyvää sipulipiirakkaa. Myös ranskalainen sipulikeitto on herkkujen herkku.
Soijarouhe
Tätä tuntuu lymyilevän monen kuiva-ainekaapissa. Tee tomaattikastike, hauduta sitä puoli tuntia ja lisää sitten kaksi desiä soijarouhetta kuivana (tärkeää!). Hauduta vielä puoli tuntia (älä soseuta kastiketta) ja mausta. Lisää tarvittaessa vettä, jos soosi uhkaa kuivua. Uskon että tykkäätte.
Kesäkurpitsa
Kameleonttimainen kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai rieskoja?
Eripariset nuudelit ja pastat
Työkaverini loistava oivallus: erimuotoiset pastat voi aivan hyvin nakata samaan kattilaan kiehumaan ja syödä pois.
N e r o k a s t a!
Nuudeleita olen välillä lisännyt aasialaishenkisiin salaatteihin lisukeajatuksella.
Kermaviili, ranskankerma
Kermaviilistä saa tosi kivan dippikastikkeen sipseille tai kasviksille, kun maustaa sen esimerkiksi pestolla, sinapilla ja suolalla tai harissalla.
Ranskankerma puolestaan uppoaa tahnoihin, esimerkiksi lohitahnaan, tai sienisalaattiin.
Molemmat saa käytettyä myös kasvispiirakkaan. Kirsikkatomaattipiirakan reseptiä voi soveltaa.
Vajaat sillipurkit
Ne voi upottaa janssoninkiusauksen kaltaiseen laatikkoon.
Munakoiso
Munakoisoparka on vähän väärin ymmärretty, mutta kun tietää pari jippoa valmistuksesta, maku todella palkitsee. Uunissa paahdettu munakoiso on aivan taivaallista.
Tai ehkä teet munakoisoja valkosipulivoissa?
Tomusokeri
Tomusokeri sopii leivontaan siinä missä tavallinenkin sokeri. Esimerkiksi limettikakun reseptissä on tomusokeria niin taikinassa kuin kuorrutteessakin.
Eniten käytän tomusokeria pikaisen jogurttikastikkeen tekemiseen. Sekoitan kulhossa turkkilaista jogurttia, tomusokeria ja vaniljajauhetta ja tarjoan omenapiirakan kanssa. Todella hyvää!
Tomusokeri, ”tomppa” on myös ruokatoimittajien salainen ase: pieni tupsaus siivilästä valmiin kuivakakun päälle, ja kakku saa taianomaisen ulkoasun.
Kuivatut chilit
Kuivatut chilit toki säilyvät pitkään, mutta jos niitä on vaikea saada käytetyksi, tee chiliöljyä. Lämmitä rypsiöljyä ja kuivattuja chilejä kattilassa, jos sinulla on lämpömittari, hyvä lämpötila on 60 astetta. Anna öljyn jäähtyä kaikessa rauhassa, siivilöi chilit pois ja pullota öljy.
Tahini
Tahini sopii moneen. Kerran söin Lontoossa tahinijäätelöä! Käytän sitä ehkä useimmiten kasviscurryn kastikkeeseen. Maku syvenee, kun paistat tahinia hetken pannulla mausteiden kanssa.
Tahini on tietenkin ihanaa myös hummuksessa, ja sitä voi käyttää marinadeissa, jogurttikastikkeessa, sosekeitoissa ja leivonnassa.
Majoneesi
Dippaamme majoneesiin pulahtaneita perunoita ja muita uunikasviksia. Majoneesia voi maustaa monella: tuoreella chilillä, yrteillä, pestolla, harissalla, wasabilla… Lisään majoneesia myös kaikenlaisiin tahnoihin joko yksinään tai jogurtin kaveriksi. Se toimii leivän päällä ja tietenkin burgerin sisässä.
Liian tulinen chilimajoneesi laimenee, kun lisäät siihen maustamatonta majoneesia.
Kikhernejauhot
Niistä voi tehdä nizzalaisia socca-lettuja. Kikhernejauhot uppoavat myös kasvispihvi- ja -pullataikinoihin.
Maissijauhot
Jos kyse ei ole maissitärkkelyksestä, maissijauhoista voi tehdä aitoja ja oikeita tortillalettuja. Maissijauhoja voi käyttää leivonnassa.
Vajaat purkilliset tacokastiketta
Aika monella on kaikenlaisia avattuja purkkeja jääkaapissa, joille on vaikea keksiä käyttöä. Aika monesta voi tehdä dippiä sekoittamalla tahnaa turkkilaisen jogurtin kanssa. Tämäkin voisi toimia niin.
Itse söisin tacokastiketta esimerkiksi kvinoasalaatin kastikkeena.
Edellisten päivien jämät, joista ei riitä kaikille
Meillä on perheessä käsite jämäbuffa. Se tarkoittaa sitä, että kun tällaisia jämiä on kertynyt jääkaappiin useampi rasiallinen, pidetään päivä, jolloin kaikilla on lautasellaan eri ruokaa. Näppärä tapa päästä eroon parin päivän rippeistä.
Bonus: muista hävikkikori
Hävikkikori on kätevä tapa pitää huolta siitä, että kuiva-ainekaapin tavarat päätyvät käyttöön. Ideana on nostaa kuiva-ainekaapista työtasolla sijaitsevaan hävikkikoriin säännöllisesti muutama tavara. Niitä ei saa palauttaa takaisin kaappiin vaan käyttää pois. Aina silmissä, aina mielessä.
Itselläni hävikkikoriin viimeksi päätyi raaka-aineita, joita en ole raaskinut syödä vaan olen jäänyt odottamaan ”oikeaa hetkeä”. Ihan hassua. Onneksi hetki tuli nyt.
****
Mihin sinä käytät jotakin ylläolevista tuotteista tai raaka-aineista? Laitetaan vinkit jakoon!
Hävikkiviikko on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Hävikkifoorumi-hanketta.
Lue lisää hävikkivinkkejä
Venytä kaupassakäyntiä ja kuusi muuta konstia pitää bioroskis nälkäisenä.
Konmarita sinäkin jääkaappisi!
Näitä kaikkia asioita kannattaa säilyttää pakastimessa.
4 kommentit
Itsekin suhtaudun intohimoisesti hävikin välttämiseen ja keksisin tähän listaan vaikka kuinka monta ideaa ja reseptivinkkiä lisää 🙂 Vuosien varrella olen googlettanut milloin mitäkin raaka-ainetta sanoilla ”leftover X” ja muun muassa tehnyt piirakkapohjan ylijääneestä riisistä :D. Joskus järjestelmä pettää ja jokin pääsee pilaantumaan, mutta yleensä pyrin saamaan kaiken hyötykäyttöön 🙂 Itselleni eivät tuota hankaluuksia niinkään perinteiset raaka-aineet, vaan erilaiset prosessoidut makeat tuotteet, jotka ovatkin jääneet syömättä… Pähkinä-rusinasekoituksen olisin heittänyt keksitaikinaan, mutta mitä tehdä kaapissa pyörivillä kovilla karkeilla tai avatulla jättipussillisella suklaariisimuroja? Pitäisiköhän tässä värväytyä järjestämään jonkun lastenkutsuja, että voisin valmistaa niistä vaikka jotain herkkupalleroita 😀
Hih ymmärrän täysin, tämä on tosi koukuttavaa! Eikä täälläkään ole ideapankki vielä ehtynyt 😀 😀
Mitäs suklaariisimurot ovat? Voisiko niistä tehdä riisisuklaata? Sellaisia mitä tehtiin joskus lapsena muffinssivuokiin?
Saisikohan kovista karkeista tehtyä jotain, jos sulattaisi ne pannulla…? Tämä on nyt ihan tämmöistä arvailua, en ole koskaan sulattanut karkkeja pannulla 😀 Mutta sokeriahan ne ovat. Lastenjuhlat voisi kyllä olla tarpeen näiden herkkujen tuhoamiseen 😀
Tattarijauhot on paras tekosyy ikinä tehdä mikrokuppikakkuja. Sellainen oikein kaakaojauheinen versio peittää kivasti tattarin omainaismaun ja gluteeniton vieras kiittää. Sama kakku onnistuu myös toki vaikka puoliksi kaurajauhoista ja puoleksi peruna tai maissitärkkelyksestä (pelasti juuri erään illan kun kaapissa ei ollut mitää gluteenitonta, edes suklaata) ja halusin tarjota jotain).
Pestot, tacokastikkeet menee tomaattikastikkeen tai jonkin padan tai keiton mausteeksi. Viimeisimmät hövinkinpoistohitit lapsille oli sinunkin kehuma pesto-turkkilainen jugukastike (kalaruuan kaveriksi) ja tomaattikastike johkn hävitin avatun purkin paseerattua tomaattia ja viimeiset paahdetut munakoisot ja paahdetut sipulit joita rakastan ja lapset inhoaa. Lapset kysyi että mitä kastikkeessa on kun se on ihan parasta, totesin että en ole varma uskallanko kertoa 😀 kerroin ja silti santsasivat (kaurarakettispagetti hävikkiruokakaupasta on myös jokin jonka kanssa menee mikä vaan)
Kiitos näistä ideoista! Tattarikuppikakut taitavat tulla taas joulun jälkeen tarpeeseen, kun blineistä jääneelle tattarille pitää keksiä käyttöä 😀