Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kantarellirisotto: parasta mitä tehdä sieniretken saaliista

kirjoittanut Satu Koivisto 2.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 2.8.2020
Kantarellirisotto
102,9K

”Kantarellirisotto”, huudahti esikoisemme, kun kerroin raahaavani miehen treffeille sienimetsään. ”Äiti voisitko sitten tehdä sitä?”

Koska olimme menossa sienestämään keskelle kaupunkia, en uskaltanut luvata. Mutta niin vain sain riivittyä kasaan sieniä, että sain kuin sainkin risoton aikaiseksi.

Suhtaudun sienestämiseen suorastaan maanisesti. Joskus vuosia sitten erityisen hyvänä sienivuotena otin oikein töistä pari päivää vapaaksi ja pidin sienestysloman, jotta pääsin koluamaan metsiä kaikessa rauhassa. Harmi kyllä kaikki sieniapajani ovat lapsuudenmaisemissani Etelä-Savossa. Täällä kaupungissakin voi sienestää, mutta autottomana paikat on valittavana läheltä. Onneksi vuosi on ollut niin hyvä, että Herttoniemen lähimetsät ovat tuottaneet tarpeeksi raaka-aineita risottoon.

Kantarellirisotto onnistuu, kun tuoreita sieniä on litra. Kantarellien lisäksi voit hyvin jatkaa risottoa muilla pannulla paistettavilla sienillä, esimerkiksi tateilla tai orakkailla. Muistathan kuitenkin, että poimit vain sieniä, jotka itse varmasti tunnistat. Suosittelen lämpimästi työväenopiston ja Marttojen sieniretkiä.

Yritän puhdistaa sienet jo metsässä mahdollisimman hyvin, jotta kotona pääsee heti kokkaamaan. Viimeksi unohdin sieniveitsen kotiin. Lopputulos oli, että jouduin liottamaan sienet, niin hiekkaisia ne olivat. Isoimmat sienet kannattaa paloitella, pienemmät puolittaa. Jos koriin on eksynyt aivan pikkuruisia sienivauvoja, käytän ne kokonaisina.

Aloitan kantarellirisoton valmistuksen paistamalla sienet kattilassa ilman rasvaa niin, että niistä haihtuu ylimääräinen neste. Kun neste on haihtunut, lisään voin ja paistan hetken. Sitten otan kantarellit lautaselle odottamaan ja jatkan risoton valmistusta niin kuin aina muulloinkin: kuullotan sipulin, siten lisään riisin. Kun riisi on muuttunut läpikuultavaksi, lisään kasvisliemen parissa satsissa ja sekoitan.

Meillä risottoa syödään arkenakin, mutta kantarellirisotto on erityistapaus näinä kaupunkisienestyksen aikoina, että lisään parmesaanijuustoa avokätisesti, suorastaan hövelisti. Voit tietenkin vähentää sen määrää. Lopuksi tarkistan suolan.

Sitten onkin aika istua pöytään nauttimaan ja suunnittelemaan seuraavaa sieniretkeä. Tätä reseptiä voi hyvin soveltaa mustille torvisienille, vaaleilleorakkaille ja myöhemmin syksyllä suppilovahveroille. Niin paljon mahdollisuuksia herkutella!

****

Kuuluuko kantarellirisotto sinun syksyysi? Ja tässä oma luotto-ohjeeni, ole hyvä!

Kantarellirisotto

Kantarellirisotto

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.2/5
( 193 äänesti )

Ainekset

  • 1 l kantarelleja
  • 1 rkl voita
  • 12 dl kasvislientä
  • 1 keltasipuli (tai 3 salottisipulia)
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 100 g parmesaanijuustoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (vettä)

Tee näin

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Pienet kantarellit voit jättää kokonaisiksi.
  2. Laita kasvisliemi kiehumaan.
  3. Kuori ja paloittele sipuli(t).
  4. Paista sieniä kattilassa ilman rasvaa, jotta niiden neste haihtuu. Lisää voi ja paista hetki. Kumoa sienet lautaselle odottamaan. 
  5. Lisää öljy kattilaan ja kuullota sipuli raukeaksi. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes se on läpikuultavaa.
  6. Lisää kasvislientä muutamassa osassa. Sekoita kunnolla, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä. Lisää sitruunamehu ja sienet. Voit halutessasi säästää muutaman kauneimman sienen pinnalle koristeeksi.
  7. Raasta parmesaanijuusto. Kun riisi on miltei al dente, lisää juusto. Tarkista suola ja jauha sekaan myllystä muutama kierros mustapippuria.
  8. Jos risotto uhkaa kuivua, lisää tilkka vettä. Tarjoa heti.

Psst!

Voit korvata kantarellit suppilovahveroilla tai mustatorvisienillä.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin ohje. Leivo sinäkin!

Etkö tiedä mitä tehdä kesäkurpitsasta? Tee superhelpot pihvit!

Kreikkalainen salaatti on paras paikka tomaateille ja avomaankurkuille.

KantarelliRisototSienet
14 kommentit 44 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lippakioski, kesässä parasta: kolme suosikkia Helsingissä
Seuraava postaus
Mustikkakukko: rakas perinneherkku valmistuu ilman pöriseviä laitteita

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

14 kommentit

Liinea 10.8.2020 - 09:13

Onko suosituksia hyvästä kasvisliemestä? 😊

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:33

Itselläni oli kauan Sysmän Luomun kasvisliemijauhetta, mutta sitä en ole harmikseni enää löytänyt. Nykyisin käytän Reformin kasvisliemijauhetta 🙂

Vastaa
Mariliina 10.8.2020 - 21:11

Kiitos hyvästä reseptistä! On tosiaan niin upea sienivuosi jo nyt, että pakkaset täyttyvät ja kuivurikin hurisee. Onnistuuko tämä kanttarellirisotto mielestäsi myös kuivatuista kanttarelleista? Kommentistasi kiittäen: Mariliina

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:31

Kiitos viestistäsi! Onnistuu hyvin kuivatuista kantarelleista. Niitä kuitenkin liottaisin jonkin aikaa, tyyliin vajaan tunnin, etukäteen ja tietenkin liotusvesi sitten risottoon 😀 Kuivatut suppilovahverot ja mustatorvisienet voi käyttää risottoon ilman esiliotusta. Kivaa sienisyksyä sinulle!

Vastaa
KristiinaS 13.8.2020 - 15:32

Just kiittelin mustikkapiirastasi ja tulin sitten katsomaan tätä reseptiä. Jahas, siis samoilla seuduilla asutaan ja koska olet ja Herttoniemen lähimetsät sienestänyt niin mä taidan mennä torilta hakemaan sieneni;)

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:21

Mä en ole päässyt sienipaikoille pariin viikkoon, joten uskon siellä kyllä olevan 😀

Vastaa
La meilleure chose à faire avec des girolles : "C'est le plat préféré de notre famille" - Teknomers Nouvelles 27.7.2022 - 12:28

[…] La source: Conte de fées Koivisto […]

Vastaa
Lo mejor para hacer con rebozuelos: "Este es el plato favorito de nuestra familia" - Teknomers Noticias 27.7.2022 - 12:31

[…] Fuente: Cuento de hadas Koivisto […]

Vastaa
Chanterelle risotto is easy to make with Satu Koivisto's instructions - World News | TakeToNews 27.7.2022 - 13:37

[…] Source: Fairy tale Koivisto […]

Vastaa
Makke 7.8.2022 - 21:52

Kiitos reseptistä ja nyt teen, vaan en ole vielä maistanut. Mutta kun tein ohjeen mukaan kaikilta mitoiltaan, ja lisäsin 12 dl kasvislientä , niin ihan vetistä mössöä tuli ja nyt yritän keittää liiat pois, jotta pääsen sienet ja parmenaanin laittaan sekaan.

Vastaa
Sienien säilöntä: jos et saa saalista tuhottua parissa päivässä, ota ruokatoimittajan helpot niksit käyttöön - Satu Koivisto 14.8.2023 - 15:44

[…] Kantarellirisoton saat aikaiseksi jo pienestä sienisaalista. […]

Vastaa
Tarja Munukka 14.8.2023 - 16:46

Kiitos reseptistä. Tuli hyvää risottoa. Harmikseni minulla oli liian vähän parmesaania. Olisi varmaan ollut vielä parempaa, jos olisi ollut enemmän. Seuraavalla kerralla sitten 👍😂

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:31

Seuraavalla kerralla sitten 😀

Vastaa
Punikkitattipata: helppo arkiruoka sienestä, jotka metsät ovat pullollaan juuri nyt. Toivepostaus! - Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:09

[…] Kantarellirisotto valmistuu pienestäkin sienisaaliista. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä