”Kantarellirisotto”, huudahti esikoisemme, kun kerroin raahaavani miehen treffeille sienimetsään. ”Äiti voisitko sitten tehdä sitä?”
Koska olimme menossa sienestämään keskelle kaupunkia, en uskaltanut luvata. Mutta niin vain sain riivittyä kasaan sieniä, että sain kuin sainkin risoton aikaiseksi.
Suhtaudun sienestämiseen suorastaan maanisesti. Joskus vuosia sitten erityisen hyvänä sienivuotena otin oikein töistä pari päivää vapaaksi ja pidin sienestysloman, jotta pääsin koluamaan metsiä kaikessa rauhassa. Harmi kyllä kaikki sieniapajani ovat lapsuudenmaisemissani Etelä-Savossa. Täällä kaupungissakin voi sienestää, mutta autottomana paikat on valittavana läheltä. Onneksi vuosi on ollut niin hyvä, että Herttoniemen lähimetsät ovat tuottaneet tarpeeksi raaka-aineita risottoon.
Kantarellirisotto onnistuu, kun tuoreita sieniä on litra. Kantarellien lisäksi voit hyvin jatkaa risottoa muilla pannulla paistettavilla sienillä, esimerkiksi tateilla tai orakkailla. Muistathan kuitenkin, että poimit vain sieniä, jotka itse varmasti tunnistat. Suosittelen lämpimästi työväenopiston ja Marttojen sieniretkiä.
Yritän puhdistaa sienet jo metsässä mahdollisimman hyvin, jotta kotona pääsee heti kokkaamaan. Viimeksi unohdin sieniveitsen kotiin. Lopputulos oli, että jouduin liottamaan sienet, niin hiekkaisia ne olivat. Isoimmat sienet kannattaa paloitella, pienemmät puolittaa. Jos koriin on eksynyt aivan pikkuruisia sienivauvoja, käytän ne kokonaisina.
Aloitan kantarellirisoton valmistuksen paistamalla sienet kattilassa ilman rasvaa niin, että niistä haihtuu ylimääräinen neste. Kun neste on haihtunut, lisään voin ja paistan hetken. Sitten otan kantarellit lautaselle odottamaan ja jatkan risoton valmistusta niin kuin aina muulloinkin: kuullotan sipulin, siten lisään riisin. Kun riisi on muuttunut läpikuultavaksi, lisään kasvisliemen parissa satsissa ja sekoitan.
Meillä risottoa syödään arkenakin, mutta kantarellirisotto on erityistapaus näinä kaupunkisienestyksen aikoina, että lisään parmesaanijuustoa avokätisesti, suorastaan hövelisti. Voit tietenkin vähentää sen määrää. Lopuksi tarkistan suolan.
Sitten onkin aika istua pöytään nauttimaan ja suunnittelemaan seuraavaa sieniretkeä. Tätä reseptiä voi hyvin soveltaa mustille torvisienille, vaaleilleorakkaille ja myöhemmin syksyllä suppilovahveroille. Niin paljon mahdollisuuksia herkutella!
****
Kuuluuko kantarellirisotto sinun syksyysi? Ja tässä oma luotto-ohjeeni, ole hyvä!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin ohje. Leivo sinäkin!
Etkö tiedä mitä tehdä kesäkurpitsasta? Tee superhelpot pihvit!
Kreikkalainen salaatti on paras paikka tomaateille ja avomaankurkuille.
14 kommentit
Onko suosituksia hyvästä kasvisliemestä? 😊
Itselläni oli kauan Sysmän Luomun kasvisliemijauhetta, mutta sitä en ole harmikseni enää löytänyt. Nykyisin käytän Reformin kasvisliemijauhetta 🙂
Kiitos hyvästä reseptistä! On tosiaan niin upea sienivuosi jo nyt, että pakkaset täyttyvät ja kuivurikin hurisee. Onnistuuko tämä kanttarellirisotto mielestäsi myös kuivatuista kanttarelleista? Kommentistasi kiittäen: Mariliina
Kiitos viestistäsi! Onnistuu hyvin kuivatuista kantarelleista. Niitä kuitenkin liottaisin jonkin aikaa, tyyliin vajaan tunnin, etukäteen ja tietenkin liotusvesi sitten risottoon 😀 Kuivatut suppilovahverot ja mustatorvisienet voi käyttää risottoon ilman esiliotusta. Kivaa sienisyksyä sinulle!
Just kiittelin mustikkapiirastasi ja tulin sitten katsomaan tätä reseptiä. Jahas, siis samoilla seuduilla asutaan ja koska olet ja Herttoniemen lähimetsät sienestänyt niin mä taidan mennä torilta hakemaan sieneni;)
Mä en ole päässyt sienipaikoille pariin viikkoon, joten uskon siellä kyllä olevan 😀
[…] La source: Conte de fées Koivisto […]
[…] Fuente: Cuento de hadas Koivisto […]
[…] Source: Fairy tale Koivisto […]
Kiitos reseptistä ja nyt teen, vaan en ole vielä maistanut. Mutta kun tein ohjeen mukaan kaikilta mitoiltaan, ja lisäsin 12 dl kasvislientä , niin ihan vetistä mössöä tuli ja nyt yritän keittää liiat pois, jotta pääsen sienet ja parmenaanin laittaan sekaan.
[…] Kantarellirisoton saat aikaiseksi jo pienestä sienisaalista. […]
Kiitos reseptistä. Tuli hyvää risottoa. Harmikseni minulla oli liian vähän parmesaania. Olisi varmaan ollut vielä parempaa, jos olisi ollut enemmän. Seuraavalla kerralla sitten 👍😂
Seuraavalla kerralla sitten 😀
[…] Kantarellirisotto valmistuu pienestäkin sienisaaliista. […]