Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kasvismakaronilaatikko: tähän ujutat sen kasvimaan kesäkurpitsapampun, eikä kukaan huomaa mitään

kirjoittanut Satu Koivisto 9.8.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 9.8.2021
Kasvismakaronilaatikko
29,4K

Kasvismakaronilaatikko esiintyi Instagramissani, ja inboksi räjähti reseptitoiveista. En ole tainnut saada mistään reseptistä koskaan aiemmin yhtä paljon toiveita! Syynä oli jättimäinen kesäkurpitsa, jonka ujutin makaronilaatikkoon ilman että perheen alaikäiset kesäkupitsakriitikot huomasivat yhtään mitään.

Kaikki alkoi siitä, kun siirtolapuutarhamökkimme kesäkurpitsaruukkuun oli ilmestynyt valtava pamppu. Tiedäthän ne kesäkurpitsat, jotka onnistuvat lymyilemään lehtien alla ja kasvamaan varkain liian isoiksi? Näin siis oli päässyt käymään, ja isot kesäkurpitsat ovat sisältä jo aika höttöisiä. Ison kesäkurpitsan paras paikka on sosekeitossa tai rieskoissa, mutta nyt en halunnut tehdä niitä.

Sitten päätin tehdä niin kuin monesti muutenkin: Raastaisin jättipötkylän tomaattikastikkeeseen, joka puolestaan päätyisi makaronilaatikoksi. Olin varma, että tämä maistuisi. Ja voi kyllä, näin todella tapahtui!

Tässä muutama vinkki valmistukseen!

Kaiken takana on tomaatti

Kasvismakaronilaatikko kaipaa voimakkaan kastikkeen. Siinä tulee avuksi tomaatti. Hauduttelen kunnon tomaattikastikkeen, johon tulee sipulia (vaikea tehdä juuri mitään ilman sipulia), jeeraa (yleismaustettani, jota lisään sinne ja tänne) ja linssejä (kivaa rakennetta ja vähän proteiiniakin). Tomaattina käytän paseerattua tomaattia, jossa on voimakas tomaatin maku. Tomaattimurska ja kuoritut tomaatit käyvät myös. Yrttinä käytin tällä kertaa salviaa, se rehottaa mökillämme tänä vuonna, mutta esimerkiksi hienonnettu lehtipersilja tai tietenkin basilika sopisi loistavasti.

Kesäkurpitsa: kuin kameleontti

Ja sitten sitä kesäkurpitsaa, joka uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa. Raastan kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi ja kuullotan sitä ensin sipulin kanssa. Määrällä ei ole niin väliä. Jos sinulla ei ole kesäkurpitsaa aivan yhtä paljon kuin tässä ohjeessa, ei huolta. Toisaalta kesäkurpitsaa voi hyvin olla hiukan enemmänkin, tähän se katoaa.

Jos maltat, hauduta pidempään

Kastike saa hautua ainakin puoli tuntia, jotta linssit ehtivät kypsyä. Pidemmästä ajasta ei tietenkään ole lainkaan haittaa. Jos kastike uhkaa muuttua liian tönköksi, lisää tilkka vettä. Kun linssit ovat kypsiä, maista ja tarkista suola. Kastike saa maistua voimakkaalta, joten lisää tarvittaessa suolaa.

Makaronit: ei ole pakko keittää, jos ei halua

Tiesithän, että makaronilaatikon makaroneja ei ole pakko keittää etukäteen? Opin tämän asian joskus Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa 2 -keittokirjan karitsalootasta. Nerokasta! Sen jälkeen en ole koskaan keittänyt makaroneja makaronilaatikkoa varten. Tärkeää on, että kastiketta on tarpeeksi, kastike sekoitetaan tasaisesti makaroneihin ja että makaronit peittyvät kastikkeen alle. Jos näin ei ole, lisää tilkka vettä vuokaan ja painele makaronit nesteen alle.

Viimeinen silaus eli juustohuntu

Lopuksi tykkään lisätä kerroksen juustoraastetta. Tykkään hirmuisesti uunissa ruskettuneesta juustosta enkä koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta tähän. Juusto on hyvä indikaattori kypsyydestä. Kun juusto näyttää kauniin ruskettuneelta, kasvismakaronilaatikko on valmista!

Tuomio ruokapöydässä

Miten lapsikriitikot sitten ottivat ruoan vastaan? Olin puhunut heille vain makaronilaatikosta.

”Onneksi tässä ei ollut kesäkurpitsaa”, arvioi yhdeksänvuotias ruokapöydässä haarukoiden annostaan.

”Siinä oli jättimäinen kesäkurpitsa. Näin iso”, vastasin ja huidoin käsillä mallintaakseni liki puolimetristä pamppua.

”Tämä ei maistu yhtään kesäkurpitsalle”, hämmästeli viisivuotias.

Aivan. Hirveä haloo kesäkurpitsasta, joka harvemmin maistuu tai tuntuu ruoassa yhtään miltään.

Molemmat tyhjensivät lautasensa ja menivät jatkamaan puuhiaan.

****

Onko siellä kesäkurpitsakriittisiä lapsia? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Kasvismakaronilaatikko

Kasvismakaronilaatiko

Printtaa
Annoksia: 6–8 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 37 äänesti )

Ainekset

  • 2 isoa sipulia
  • 1 jättikesäkurpitsa (noin 600 g, ei ole tarkkaa)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl jeeraa
  • 2 prk (à 500 g) paseerattua tomaattia
  • n. 2 dl vettä tomaattipurkkien huuhtelemiseen
  • 1 1/2 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 15 salvian lehteä
  • 2 rkl kapriksia
  • 1 tl suolaa
  • 400 g makaronia
  • öljyä vuoan voitelemiseen
  • 2 dl raastettua juustoa (esim. vanha gouda, gruyère)

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja raasta kesäkurpitsa kuorineen karkeaksi raasteeksi.
  2. Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Lisää jeera ja paista minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää sipuli ja kuullota, kunnes se muuttuu raukeaksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja nosta hiukan lämpöä. Paista, kunnes kesäkurpitsa alkaa tarrautua kiinni kattilan pohjaan, noin vartti.
  3.  Lisää paseerattu tomaatti kattilaan. Huuhtele molemmat purkit vedellä ja lisää vesi kattilaan.
  4. Huuhtele punaiset linssit ja lisää kattilaan. Hienonna salvianlehdet ja lisää kattilaan. Lisää vielä kaprikset ja suola.
  5. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä ja kastike paksuuntunut.
  6. Voitele uunivuoka ja kaada makaronit vuokaan (29 x 24 cm). Sekoita kastike tasaisesti makaroneihin ja varmista, että makaronit ovat kastikepinnan alla. Jos näin ei ole, lisää tilkka vettä.
  7. Lisää pinnalle juustoraaste.
  8. Paista kasvismakaronilaatikoa 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto muuttuu kauniin ruskeaksi, noin puoli tuntia.

Lisää kokattavaa kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsarieskat valmistuvat soseesta, jota kannattaa pakastaa kerta-annoksina.

Kesäkurpitsapihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta.

Kesäkurpitsaletut ovat niidenkin lasten suosikkeja, jotka inhoavat kesäkurpitsaa.

KasvisKesäkurpitsaSesonki
5 kommentit 26 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kesäkurpitsa-fetapihvit: rapea pinta, mehevä sisus. Taivaallista tsatsikin kanssa!
Seuraava postaus
Mustaherukkalikööri: tartu toimeen nyt, saat ihanan juoman syysjuhliin tai vaikka jouluksi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Laura 5.8.2021 - 11:52

Heti kokeiluun! Meillä (jo lähes aikuiset) lapset vaanivat ruokiin piilottamiani ”koisoja” – katsotaan miten käy 🙂 !

Vastaa
Satu Koivisto 7.8.2021 - 22:41

Hei hauskaa! Toivottavasti maistui 🙂

Vastaa
Katja 13.9.2021 - 22:41

Kiitos Satu 😉 kokkasin tämän ohjeen perusteella makaronilaatikon tänään muutamalla pienellä muutoksella ja lopputulos oli paras laatikko ikinä! Lisäsin ohjeeseen pari desiä porkkanaraastetta, valkospipulia ja kastikkeeseen reilun lorauksen Balsamicoa ja Worcestershire kastiketta.

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:24

Oijoi, kuulostaa todella herkulliselta!

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:00

[…] kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä