Kasvismakaronilaatikko esiintyi Instagramissani, ja inboksi räjähti reseptitoiveista. En ole tainnut saada mistään reseptistä koskaan aiemmin yhtä paljon toiveita! Syynä oli jättimäinen kesäkurpitsa, jonka ujutin makaronilaatikkoon ilman että perheen alaikäiset kesäkupitsakriitikot huomasivat yhtään mitään.
Kaikki alkoi siitä, kun siirtolapuutarhamökkimme kesäkurpitsaruukkuun oli ilmestynyt valtava pamppu. Tiedäthän ne kesäkurpitsat, jotka onnistuvat lymyilemään lehtien alla ja kasvamaan varkain liian isoiksi? Näin siis oli päässyt käymään, ja isot kesäkurpitsat ovat sisältä jo aika höttöisiä. Ison kesäkurpitsan paras paikka on sosekeitossa tai rieskoissa, mutta nyt en halunnut tehdä niitä.
Sitten päätin tehdä niin kuin monesti muutenkin: Raastaisin jättipötkylän tomaattikastikkeeseen, joka puolestaan päätyisi makaronilaatikoksi. Olin varma, että tämä maistuisi. Ja voi kyllä, näin todella tapahtui!
Tässä muutama vinkki valmistukseen!
Kaiken takana on tomaatti
Kasvismakaronilaatikko kaipaa voimakkaan kastikkeen. Siinä tulee avuksi tomaatti. Hauduttelen kunnon tomaattikastikkeen, johon tulee sipulia (vaikea tehdä juuri mitään ilman sipulia), jeeraa (yleismaustettani, jota lisään sinne ja tänne) ja linssejä (kivaa rakennetta ja vähän proteiiniakin). Tomaattina käytän paseerattua tomaattia, jossa on voimakas tomaatin maku. Tomaattimurska ja kuoritut tomaatit käyvät myös. Yrttinä käytin tällä kertaa salviaa, se rehottaa mökillämme tänä vuonna, mutta esimerkiksi hienonnettu lehtipersilja tai tietenkin basilika sopisi loistavasti.
Kesäkurpitsa: kuin kameleontti
Ja sitten sitä kesäkurpitsaa, joka uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa. Raastan kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi ja kuullotan sitä ensin sipulin kanssa. Määrällä ei ole niin väliä. Jos sinulla ei ole kesäkurpitsaa aivan yhtä paljon kuin tässä ohjeessa, ei huolta. Toisaalta kesäkurpitsaa voi hyvin olla hiukan enemmänkin, tähän se katoaa.
Jos maltat, hauduta pidempään
Kastike saa hautua ainakin puoli tuntia, jotta linssit ehtivät kypsyä. Pidemmästä ajasta ei tietenkään ole lainkaan haittaa. Jos kastike uhkaa muuttua liian tönköksi, lisää tilkka vettä. Kun linssit ovat kypsiä, maista ja tarkista suola. Kastike saa maistua voimakkaalta, joten lisää tarvittaessa suolaa.
Makaronit: ei ole pakko keittää, jos ei halua
Tiesithän, että makaronilaatikon makaroneja ei ole pakko keittää etukäteen? Opin tämän asian joskus Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa 2 -keittokirjan karitsalootasta. Nerokasta! Sen jälkeen en ole koskaan keittänyt makaroneja makaronilaatikkoa varten. Tärkeää on, että kastiketta on tarpeeksi, kastike sekoitetaan tasaisesti makaroneihin ja että makaronit peittyvät kastikkeen alle. Jos näin ei ole, lisää tilkka vettä vuokaan ja painele makaronit nesteen alle.
Viimeinen silaus eli juustohuntu
Lopuksi tykkään lisätä kerroksen juustoraastetta. Tykkään hirmuisesti uunissa ruskettuneesta juustosta enkä koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta tähän. Juusto on hyvä indikaattori kypsyydestä. Kun juusto näyttää kauniin ruskettuneelta, kasvismakaronilaatikko on valmista!
Tuomio ruokapöydässä
Miten lapsikriitikot sitten ottivat ruoan vastaan? Olin puhunut heille vain makaronilaatikosta.
”Onneksi tässä ei ollut kesäkurpitsaa”, arvioi yhdeksänvuotias ruokapöydässä haarukoiden annostaan.
”Siinä oli jättimäinen kesäkurpitsa. Näin iso”, vastasin ja huidoin käsillä mallintaakseni liki puolimetristä pamppua.
”Tämä ei maistu yhtään kesäkurpitsalle”, hämmästeli viisivuotias.
Aivan. Hirveä haloo kesäkurpitsasta, joka harvemmin maistuu tai tuntuu ruoassa yhtään miltään.
Molemmat tyhjensivät lautasensa ja menivät jatkamaan puuhiaan.
****
Onko siellä kesäkurpitsakriittisiä lapsia? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää kokattavaa kesäkurpitsasta
Kesäkurpitsarieskat valmistuvat soseesta, jota kannattaa pakastaa kerta-annoksina.
Kesäkurpitsapihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta.
Kesäkurpitsaletut ovat niidenkin lasten suosikkeja, jotka inhoavat kesäkurpitsaa.
5 kommentit
Heti kokeiluun! Meillä (jo lähes aikuiset) lapset vaanivat ruokiin piilottamiani ”koisoja” – katsotaan miten käy 🙂 !
Hei hauskaa! Toivottavasti maistui 🙂
Kiitos Satu 😉 kokkasin tämän ohjeen perusteella makaronilaatikon tänään muutamalla pienellä muutoksella ja lopputulos oli paras laatikko ikinä! Lisäsin ohjeeseen pari desiä porkkanaraastetta, valkospipulia ja kastikkeeseen reilun lorauksen Balsamicoa ja Worcestershire kastiketta.
Oijoi, kuulostaa todella herkulliselta!
[…] kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai […]