Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaura-omenapaistos: syksyn toivotuin iltapala

kirjoittanut Satu Koivisto 22.8.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 22.8.2019
Kaura-omenapaistos
33,3K

Kaura-omenapaistos on usein esikoisen suusta kuultu toive loppukesästä myöhään syksyyn. Sen sesonki alkaa samana iltana, kun raahaamme ensimmäisen omenapudokaspussin mökiltä kotiin. Puutarhamökillämme kasvaa viisi omenapuuta, jotka pudottelevat hedelmiään vähän kerrallaan heti koulujen alusta asti. Pudokkaita ei missään nimessä saa jättää maahan, ne houkuttelevat kaikenlaisia epätoivottuja eliöitä mökkitontille, mutta monien mökkinaapurien tapaan emme myöskään halua heittää niitä pois. Kahvoistaan venyneitä sinisiä muovipusseja raahaavat vähän hikiset mökkeilijät ovatkin tuttu näky metrossa koko syksyn.

Kaura-omenapaistos imaisee sisäänsä ison kasan pudokkaita. Se valmistuu nopeasti uunivalmiiksi eikä mitään erikoisvälineitä tarvita, joten lapsetkin voi ja kannattaa osallistaa. Varsinkin päällyksen kauramurun valmistaminen on homma, jonka voi hyvin antaa pienenkin lapsen tehtäväksi. Kolmevuotiaamme rutistelee aivan sujuvasti kaurahiutaleita ja voita sekaisin. Itse joudun tosin laittamaan silmät kiinni, sen verran sotkuista homma on.

Omenat leikataan koosta riippuen neljään, kuuteen tai kahdeksaan osaan, ja siemenet ja siemenkodat poistetaan. Sitten lohkot levitetään uunivuokaan, perään kaadetaan pikkuisen sokeria ja seosta pöyhitään niin, että sokeri levittyy tasaisesti.

Itse tykkään esipaistaa omenoita ilman päällystä vartin verran, sillä minusta vähän muhjaantuneet omenat maistuvat hurmaavilta. Jos taas pidät enemmän napakoista omenalohkoista, unohda esipaistaminen ja ripottele kauramuru suoraan raakojen lohkojen päälle. Itse tykkään paistaa kaura-omenapaistosta muruseoksen lisäämisen jälkeen puolisen tuntia, jotta kaurakerroksesta tulee varmasti rapea, mutta tarkkaile paistumista omassa uunissasi.

Päällyksen kauramuru kannattaa tehdä käsin. Jos unohdit ottaa voin huoneenlämpöön, ei hätää, leikkaa se kuutioiksi ja se kyllä pehmenee lämpimissä käsissä pian. Kanelin sijaan olen joskus maustanut murun kardemummalla.

Valmis kaura-omenapaistos saa hetken hengähtää hellalla, mutta sen voi hyvin syödä lämpimänä. Huoneenlämpöinen on itsestäni parasta. Jäätelö on klassinen seuralainen, mutta itse sekoitan juhlatilanteissa turkkilaisesta jogurtista, tomusokerista ja vaniljajauheesta kastikkeen, joka näkyy kuvassakin. Useimmiten meillä kuitenkin syödään kaura-omenapaistos arkisemmin iltapalana: kulhoon maustamatonta jogurttia ja päälle kaura-omenapaistosta ikään kuin myslin tapaan.

Paistos on parhaimmillaan samana päivänä, ja kannustan ehdottomasti tuhoamaan sen kerralla, mutta kyllä loput voi hyvin pakata jääkaappiin ja syödä seuraavana päivänäkin. Joskus paistos on unohtunut hellalle, mutta sitten se on kadonnut yön aikana parempiin suihin.

Onko kaura-omenapaistos sinulle erityis- vai arkiherkku? Kommentoi alle, olisi kiva kuulla!

PS. Joko teit omenapiirakkaa #somenapiirakkaa? Aika moni on jo tehnyt, ja Iltalehti teki jutun 😀

Kaura-omenapaistos

Kaura-omenapaistos

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 41 äänesti )

Ainekset

  • noin 20 kirpeää mökkiomenaa (pari litraa lohkoja)
  • 1/2 dl sokeria
  • Päälle
  • 50 g pehmeää voita
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 dl sokeria

Tee näin

  1. Pese omenat. Leikkaa omenat koosta riippuen neljään, kuuteen tai kahdeksaan osaan ja poista siemenkodat. Omenoita ei tarvitse kuoria.
  2. Levitä omenalohkot uuninvuoan pohjalle, lisää sokeri ja pöyhi lohkoja käsin, jotta sokeri levittyy tasaisesti.
  3. Esipaista omenoita 200-asteisessa uunissa vartti.
  4. Yhdistä voi, kaurahiutaleet, kaneli ja sokeri käsin murumaiseksi seokseksi.
  5. Ripottele kauramuru uunivuokaan omenalohkojen päälle.
  6. Jatka paistamista vielä noin puoli tuntia, kunnes kauramuru on muuttunut kauniin ruskeaksi.

JälkiruokaLeivontaOmena
2 kommentit 35 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kesäkurpitsaletut: raasta pötkylä lettutaikinaan ja kesäkurpitsakriitikolle maistuu
Seuraava postaus
Kesäkurpitsa-linssivuoka: kerralla kahden päivän satsi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Irene Nyholm (IG: arhotpii) 25.8.2019 - 19:37

Testasin viikonloppuna kauraomenapaistosta uunittomalla mökillä kaasugrississä, hyvin toimi!
Laakeaan vuokaan omenat/luumut pohjalle lohkoina, ripottelin päälle kanelia.
Sulatin voita (~100g), johon sekoitin kaurahiutaleita(~2dl), fariinisokeria(~1dl), kanelia ja hitunen vaniljajauhetta.
Kauramössö omenalohkojen päälle. Pinnalle muutama ohut voinokare. Noin 30min grillissä yläritilällä puoliteholla + jälkilämpö.
T. ”uuniton mökktestailija”

Vastaa
Satu Koivisto 6.9.2019 - 10:29

Hyvä idea tehdä grillissä! Oli varmasti todella herkullista 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä