Kaurasämpylät hapanjuureen on vastaus sinulle, joka haluat leipoa hapanjuuresta jotain pehmeämpää, ei niin kovakuorista. Nämä sämpylät ovat tosi meheviä sisältä ja sopivan sitkaisia. Ja mikä parasta: kaurasämpylät hapanjuureen valmistuvat todella vähällä vaivalla. Täydelliset viikonloppuaamujen aamiaispöytiin!
Kas tässä valmistusvinkit ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!
Kaurahiutaleet kuumassa kylvyssä
Tähän sämpyläohjeeseen kaurahiutaleet käytetään vähän toisella tapaa kuin yleensä. Tykkään kovasti kaurasta ja lisään kaurahiutaleita hapanjuurileipiini usein kuivana, mutta tässä ne pääsevät ensin kuumaan kylpyyn. Tämä kylvetysvaihe on kaurasämpylöiden mehevyyden taika, joten älä jätä sitä väliin!
Mittaa kaurahiutaleet yleiskoneen kulhoon ja lisää päälle kiehuvan kuuma vesi. Se pehmentää hiutaleet ja muuttaa ne ikään kuin puuroksi. Ei tosin kovin hyväksi puuroksi vaan melkoiseksi tökötiksi.
Jätä seos jäähtymään noin puoleksi tunniksi, kunnes se ei enää tunnu käteen kuumalta. Tämäkin on tärkeää. Jos lisäät juuren kuuman veden kanssa, se saattaa kuolla. Hapanjuuri ei kestä korkeita lämpötiloja.
Kuplivan virkeä juuri
Tähän reseptiin tarvitset virkeää vaaleaa hapanjuurta. Virkeä hapanjuuri on kuohkeaa, kuplivaa ja venyvää. Itse leivon hapanjuurellani niin säännöllisesti etten erikseen herättele sitä koskaan ennen leipomista, käytän yksinkertaisesti suoraan jääkaapista.
Lisää juuri kaurahiutaletökötin sekaan veden kanssa. Vesi voi olla kylmää. Tässä vaiheessa kannattaa sekoittaa kunnolla, jotta saat kauran ja juuren sekoittumaan hyvin. Yleiskoneella se onnistuu helposti, käsin joudut näkemään enemmän vaivaa.
Sekoitus riittää
Kun kaura-juuriseos on suurin piirtein tasaista, lisää vehnäjauhot. Niitä ei tarvitse sen ihmeemmin vaivata, sekoitus riittää. Jälleen: yleiskoneen avulla pääset helpommalla.
Lisää aivan viimeisenä suola.
Tämä taikina ei kaipaa lainkaan taitteluita. Voit hyvin unohtaa sen kohoamaan ilman kummempaa hellimistä.
Kohota kaikessa rauhassa
Peitä kulho esimerkiksi suihkumyssyllä (!) tai kostealla pyyhkeellä ja jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön kaikessa rauhassa. Kaurapuuro tekee taikinasta tosi painavan, jolloin se ei kohoa yhtä nopeasti kuin vehnäisemmät taikinat. Näin talvella taikina saa huoletta olla huoneenlämmössä koko yön. Kesällä suosittelen nostamaan sen jääkaappiin.
Nostele nökäreet suoraan pellille
Aamulla nostele taikinasta leipurinlastalla tai sen puuttuessa lusikalla nökäreitä suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Jos taikina tuntuu mahdottoman tarttuvalta, ripottele päälle vähän vehnäjauhoja, se helpottaa hommaa.
Anna nökäreiden asettua uunin lämpenemisen ajan.
Paista kaurasämpylät kauniin ruskeiksi ja nauti!
Jos sämpylöitä jää syömättä, puolita ne ja pakasta. Sulata suoraan leivänpaahtimessa, saa herkkua äkkiä!
Kiinnostaako hapanjuurileivonta laajemminkin?
Olen julkaissut hapanjuurileivonnasta kirjan, Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan (Readme 2024). Kirja valittiin Helsingin kirjamessuilla Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi!
Kirjassa avaan omaa leivontatapaani mahdollisimman yksinkertaisesti ja seikkaperäisesti. Kirjassa on monenlaisia hapanjuurireseptejä: tietenkin erilaisia rapeakuorisia leipiä, mutta myös sämpylöitä, peltileipää, laatikkoleipää, rieskoja, pizzaa, lettuja, vohveleita… Jopa makeat suklaakeksit! Näitä kaurasämpylöitä kirjassa ei ole.
Kirja saatavilla kirjakaupoissa ja kirjastoissa ympäri maan. Lisäksi voit tilata sen esimerkiksi Kirja.fi-kirjakaupasta.

Lisää hapanjuuresta
Näin toivoton leivän leipoja alkoi leipoa liki kaikki leipänsä
Näkkärit onnistuvat loistavasti laiskemmastakin juuresta
Focaccia hapanjuureen on yksi tämän saitin suosituimmista hapanjuuriohjeista