Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!

kirjoittanut Satu Koivisto 7.2.2025
kirjoittanut Satu Koivisto 7.2.2025
Kaurasämpylät hapanjuureen
4,3K

Kaurasämpylät hapanjuureen on vastaus sinulle, joka haluat leipoa hapanjuuresta jotain pehmeämpää, ei niin kovakuorista. Nämä sämpylät ovat tosi meheviä sisältä ja sopivan sitkaisia. Ja mikä parasta: kaurasämpylät hapanjuureen valmistuvat todella vähällä vaivalla. Täydelliset viikonloppuaamujen aamiaispöytiin!

Kas tässä valmistusvinkit ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!

Kaurahiutaleet kuumassa kylvyssä

Tähän sämpyläohjeeseen kaurahiutaleet käytetään vähän toisella tapaa kuin yleensä. Tykkään kovasti kaurasta ja lisään kaurahiutaleita hapanjuurileipiini usein kuivana, mutta tässä ne pääsevät ensin kuumaan kylpyyn. Tämä kylvetysvaihe on kaurasämpylöiden mehevyyden taika, joten älä jätä sitä väliin!

Mittaa kaurahiutaleet yleiskoneen kulhoon ja lisää päälle kiehuvan kuuma vesi. Se pehmentää hiutaleet ja muuttaa ne ikään kuin puuroksi. Ei tosin kovin hyväksi puuroksi vaan melkoiseksi tökötiksi.

Jätä seos jäähtymään noin puoleksi tunniksi, kunnes se ei enää tunnu käteen kuumalta. Tämäkin on tärkeää. Jos lisäät juuren kuuman veden kanssa, se saattaa kuolla. Hapanjuuri ei kestä korkeita lämpötiloja.

Kuplivan virkeä juuri

Tähän reseptiin tarvitset virkeää vaaleaa hapanjuurta. Virkeä hapanjuuri on kuohkeaa, kuplivaa ja venyvää. Itse leivon hapanjuurellani niin säännöllisesti etten erikseen herättele sitä koskaan ennen leipomista, käytän yksinkertaisesti suoraan jääkaapista.

Lisää juuri kaurahiutaletökötin sekaan veden kanssa. Vesi voi olla kylmää. Tässä vaiheessa kannattaa sekoittaa kunnolla, jotta saat kauran ja juuren sekoittumaan hyvin. Yleiskoneella se onnistuu helposti, käsin joudut näkemään enemmän vaivaa.

Sekoitus riittää

Kun kaura-juuriseos on suurin piirtein tasaista, lisää vehnäjauhot. Niitä ei tarvitse sen ihmeemmin vaivata, sekoitus riittää. Jälleen: yleiskoneen avulla pääset helpommalla.

Lisää aivan viimeisenä suola.

Tämä taikina ei kaipaa lainkaan taitteluita. Voit hyvin unohtaa sen kohoamaan ilman kummempaa hellimistä.

Kohota kaikessa rauhassa

Peitä kulho esimerkiksi suihkumyssyllä (!) tai kostealla pyyhkeellä ja jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön kaikessa rauhassa. Kaurapuuro tekee taikinasta tosi painavan, jolloin se ei kohoa yhtä nopeasti kuin vehnäisemmät taikinat. Näin talvella taikina saa huoletta olla huoneenlämmössä koko yön. Kesällä suosittelen nostamaan sen jääkaappiin.

Nostele nökäreet suoraan pellille

Aamulla nostele taikinasta leipurinlastalla tai sen puuttuessa lusikalla nökäreitä suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Jos taikina tuntuu mahdottoman tarttuvalta, ripottele päälle vähän vehnäjauhoja, se helpottaa hommaa.

Anna nökäreiden asettua uunin lämpenemisen ajan.

Paista kaurasämpylät kauniin ruskeiksi ja nauti!

Jos sämpylöitä jää syömättä, puolita ne ja pakasta. Sulata suoraan leivänpaahtimessa, saa herkkua äkkiä!

Kiinnostaako hapanjuurileivonta laajemminkin?

Olen julkaissut hapanjuurileivonnasta kirjan, Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan (Readme 2024). Kirja valittiin Helsingin kirjamessuilla Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi!

Kirjassa avaan omaa leivontatapaani mahdollisimman yksinkertaisesti ja seikkaperäisesti. Kirjassa on monenlaisia hapanjuurireseptejä: tietenkin erilaisia rapeakuorisia leipiä, mutta myös sämpylöitä, peltileipää, laatikkoleipää, rieskoja, pizzaa, lettuja, vohveleita… Jopa makeat suklaakeksit! Näitä kaurasämpylöitä kirjassa ei ole.

Kirja saatavilla kirjakaupoissa ja kirjastoissa ympäri maan. Lisäksi voit tilata sen esimerkiksi Kirja.fi-kirjakaupasta.

Kaurasämpylät hapanjuureen

Kaurasämpylät hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: n. 20 kpl Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 14 tuntia 14 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.1/5
( 21 äänesti )

Ainekset

  • 250 g kaurahiutaleita
  • 500 g kiehuvaa vettä
  • 250 g vettä
  • 250 g virkeää juurta
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 2 1/2 tl suolaa

Tee näin

  1. Mittaa kaurahiutaleet yleiskoneen kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita äkkiä ja jätä ainakin puoleksi tunniksi jäähtymään. Kuumuus tappaa juuren, joten yritä malttaa tarpeeksi pitkään.
  2. Lisää vesi ja virkeä juuri yleiskoneen kulhoon. Kaura on tässä vaiheessa melkoista tököttiä.
  3. Sekoita yleiskoneella pari minuuttia, jotta saat kauran ja juuren joten kuten sekoittumaan. Lisää jauhot ja jatka sekoitusta pari minuuttia. Lisää suola ja sekoita vielä minuutti.
  4. Peitä kulho suihkumyssyllä (!) tai kostealla pyyhkeellä ja jätä huoneenlämpöön yöksi. Jos kodin lämpötila on tosi korkea (esim. kesällä), nosta kulho juuri ennen nukkumaanmenoa jääkaappiin.
  5. Aamulla nostele taikinasta kekoja leipurinlastalla tai lusikalla suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä asettumaan uunin lämpenemisen ajaksi.
  6. Paista kaurasämpylöitä 225-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskettuneet kauniisti, noin 20 minuuttia. Jäähdytä hetki ja syö.

Lisää hapanjuuresta

Näin toivoton leivän leipoja alkoi leipoa liki kaikki leipänsä

Näkkärit onnistuvat loistavasti laiskemmastakin juuresta

Focaccia hapanjuureen on yksi tämän saitin suosituimmista hapanjuuriohjeista

HapanjuurileipäHapanjuurileivontaHelppo leivontaLeipäLeivonta
5 kommentit 4 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
Seuraava postaus
Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Hapanjuurileipä: valmistus vaihe vaiheelta ja mukana se toiveresepti!

14.11.2024

5 kommentit

Emma 30.3.2025 - 11:39

Moi!

Olen kokeillut tätä reseptiä kerran, ja nyt niitä alkaa tasaisin väliajoin oikein kaipaamaankin!
Mietin, että onkohan kaurasuurimoita mahdollista käyttää hiutaleiden sijaan? Jos suurimot esimerkiksi keittää ensin puuroksi, tai ainakin sen verran, että ne pehmenevät. Vai onkohan niiden koostumus liian erilainen hiutaleisiin verrattuna…?

Kiitos tästä reseptistä! Oli myös hyvä vinkki puolittaa ja pakastaa, saan näin tehtyä viikon aamuleivät kerralla 🙂

-Emma

Vastaa
Satu Koivisto 28.5.2025 - 16:12

Moikka! Onpa kiva kuulla 🙂 Suurimoiden rakenne on tosiaan aika erilainen kuin hiutaleiden, mutta toisaalta veikkaisin niiden toimivan tässä reseptissä aika samalla tavalla kuin hiutaleidenkin. Lisäisin kuitenkin vehnäjauhojen määrää, esim. 75 g enemmän. Näin taikina pysyisi paremmin kuosissaan.
Kerro miten kävi, jos kokeilet!

Vastaa
Emma 8.6.2025 - 12:38

Moi! Kokeilin eilen/ tänään kaurasuurimoilla /-ryyneillä tätä reseptiä. Keitin suurimoista ensin kunnon puuron, joka muistutti tämän reseptin kaltattuja kaurahiutaleita (mutta vettä saattoi mennä eri määrä). Ja laitoin neuvosi mukaisesti hieman enemmän jauhoja.

Tuli oikein hyviä!

Tykkään suurimoiden koostumuksesta puurossakin, kun niissä on purutuntumaa, ja näihin sämpylöihin jotka jäävät kosteiksi ja meheviksi, suurimot sopivat siksikin mielestäni hyvin. Varmaan makukysymys, millaisesta leivästä tykkää, mutta jos tykkää mehevästä ja hieman kosteasta, niin kannattaa kokeilla. Kiva myös, jos kotona ei sattumoisin ole hiutaleita mutta suurimoita löytyy, niin voi korvata tarvittaessa 🙂

Vastaa
Sanna 25.5.2025 - 10:33

Tekemäni sämpylät jäävät hieman tahmeiksi /kosteiksi sisältä. Kuuluuko näin käydä?

Vastaa
Satu Koivisto 28.5.2025 - 16:08

Moikka! Tämä kaltattu kaura tosiaan jättää sämpylät sisältä vähän kosteiksi ja meheviksi. Jos haluat tehdä kuivempia sämpylöitä, kokeile näitä 🙂
https://satukoivisto.fi/sampylat-hapanjuureen

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä