Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kesäkurpitsaletut: raasta pötkylä lettutaikinaan ja kesäkurpitsakriitikolle maistuu

kirjoittanut Satu Koivisto 18.8.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 18.8.2019
Kesäkurpitsaletut
21,6K

Kesäkurpitsaletut ilmestyivät elämäämme kesälomalla, kun olimme äitini eli mummin luona kylässä. Mummi haluaa aina paistaa lettuja lapsenlapsilleen, ja tällä kertaa siihen oli tilaisuus lounasaikaan ennen kuin jatkoimme matkaa eteenpäin seuraavaan kyläilykohteeseen. Koska mummilla ei ollut pinaattia eikä pellon laidan nokkosetkaan olleet enää pieniä ja sieviä, keksin lisätä taikinaan kesäkurpitsaraastetta ja sain ovelasti ujutettua ruokaan jotakin vihreää.

Mummi suhtautui ideaani vähän epäillen, mutta kun seitsemänvuotias esikoisemme pääsi maistamaan, huoli kaikkosi.

”Mummi, nämä ovat ihan parhaita lettuja”, esikoinen ylisti, vaikka hän ei olekaan kesäkurpitsan ylin ystävä.

Koska letut olivat menestys, olen päässyt käryyttämään niitä myös kaupungissa. En erityisemmin välitä lettujen paistamisesta kerrostalossa (keittiössä tuoksahtaa letuille vielä seuraavana päivänäkin ahkerasta tuulettamisesta huolimatta), mutta mitäpä sitä ei tekisi jälkikasvunsa eteen.

Kesäkurpitsaletut valmistuvat jopa helpommin kuin pinaatti- tai nokkosletut, sillä kesäkurpitsaa ei tarvitse esikypsentää lainkaan. Sen kun raastaa kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi ja hulauttaa tavallisen lettutaikinan sekaan. Kesäkurpitsaa ei tarvitse valuttaa, vaan nesteenkin voi hyvin lisätä taikinan jatkoksi.

Paistan omat lettuni kirpparilta pelastetulla ikivanhalla valurautapannulla, josta on ahkerassa käytössä muovautunut kuin pinnoitettu nykypannu. Sillä kuitenkin paistetaan vain lettuja ja kananmunia, jotta pinta pysyisi yhtä hyvänä. Kesäkurpitsalettuja paistaessani lisään pannulle sekä voita että öljyä. Voi on ihanan makuista, mutta se palaa helposti. Öljy taas kestää kovempia lämpötiloja, joten sekoittamalla rasvat saavuttaa molempien laatujen edut.

Lettujenpaistossa tärkeintä on, että letut ovat ohuita tai ainakin ohuehkoja. Siispä lisään taikinan kuumalle pannulle kauhalla munkkirinkilän muotoisesti. Sitten kääntelen pannua ilmassa niin, että taikinaa valuu suunnilleen joka kohtaan ja väännän levyn keskilämmölle. Letun pitää antaa paistua kaikessa rauhassa, eikä sitä kannata sorkkia liian aikaisin. Ohutteräinen lasta on tässä loistava työväline. Ensimmäinen lettu toki hajoaa, käännettäessä se on se ensimmäisen letun kirous.

Letut ovat parhaimmillaan kuumina, joten kun ryhdyn paistohommiin, huikkaan lapset käsipesulle ja lettuja vartomaan. Pöytään nostan muussattuja puolukoita, hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia tai vaikka savulohta. Tai sitten syömme letut ihan sellaisenaan.

Minkä kanssa sinä syöt suolaiset letut? Kommentoi alle, olisi kiva kuulla!

PS. Joko ehdit tehdä kesäkurpitsapihvejä? Niistä tuli aivan valtaisa hitti, ja Maikkari teki niistä jopa jutun 😀

Kesäkurpitsaletut

Kesäkurpitsaletut

Printtaa
Annoksia: Noin 12 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 17 äänesti )

Ainekset

  • 1 tavallisen kokoinen kesäkurpitsa (noin 300 g grammaa)
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa (ei rasvatonta)
  • 1 tl suolaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • voita ja öljyä paistamiseen

Tee näin

  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi esimerkiksi lautasen päällä, niin siitä irtoava neste ei mene hukkaan.
  2. Sekoita kulhossa kananmunat, maito, suola ja vehnäjauhot kierrevatkaimella. Lisää kesäkurpitsaraaste nesteineen. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.
  3. Paista letut (valurauta)pannulla öljyn ja voin seoksessa keskilämmöllä. Syö heti esimerkiksi puolukkahillon kanssa.

Psst!

Taikina on isohko ja siitä saattaa jäädä muutama ekstralettu. Jos haluat käryyttää vähemmän, taikinan voi hyvin puolittaa.

KesäkurpitsaLetutPääruoka
7 kommentit 20 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Omenapiirakka #somenapiirakka hurmasi myös Hesarin kriitikon
Seuraava postaus
Kaura-omenapaistos: syksyn toivotuin iltapala

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

7 kommentit

Miia 18.8.2019 - 19:49

Kaurakermasta ja juustoraasteesta (esimerkiksi cheddar tai mustaleima) kattilassa paksu lämmin kastike kera sipulin, tomaatin, paprikan tai mitä nyt sattuu olemaan. Oijoi <3 Aivan parasta suolaisiin lettuihin.

Vastaa
Satu Koivisto 22.8.2019 - 21:35

Nam, kuulostaa hyvältä!

Vastaa
Päivi 26.7.2021 - 09:37

Valkohomejuusto ja puolukkahillo, aivan älyttömän hyvä yhdistelmä isojen, rapeitten pinaattilättyjen kanssa. 😊

Vastaa
Satu Koivisto 7.8.2021 - 22:39

Oi varmasti!

Vastaa
Jenni 22.7.2022 - 11:03

Valitettavasti meillä tämä resepti oli katastrofi. Monen onnettoman lätyn jälkeen (niitä oli mahdoton kääntää) älysin lisätä ainakin desin jauhoja ja hyvä tuli.

Vastaa
Minou 16.8.2022 - 15:05

Kastike turkkilaisesta jogurtista ja siihen mukaan murusteltua fetaa ja tilliä. Persilja sopii myös yhtä hyvin ja miksipä ei oregano.

Vastaa
Kasvismakaronilaatikko: tähän ujutat sen kasvimaan kesäkurpitsapampun, eikä kukaan huomaa mitään - Satu Koivisto 22.8.2023 - 15:30

[…] Kesäkurpitsaletut ovat niidenkin lasten suosikkeja, jotka inhoavat kesäkurpitsaa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä