Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Laskiaisvohvelit hapanjuureen: täydellisen rapeat, vastustamattoman herkulliset. Elämäsi parhaimmat vohvelit teet hapanjuurella

kirjoittanut Satu Koivisto 16.2.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 16.2.2021
Laskiaisvohvelit hapanjuureen
6,9K

Laskiaisvohvelit hapanjuureen saapuivat elämäämme laskiaissunnuntaina, kun kaikista hyvistä aikeista huolimatta en saanut aikaiseksi leipoa pullaa vaan päädyin tekemään täysin epäloogisesti focaccian. Laskiaisvohvelit tuntuivat hyvältä paikkaukselta, varsinkin kun jääkaapissa oli valmiiksi melko kuohkeaa juurta eikä taikinaa tarvitse juuri kohotella.

Sekoitin taikinan, kaivoin kaapista naapurilta saadun vohveliraudan ja aloin paistaa. Olin arvannut, että vohvelit olisivat hyviä, mutta sitä en ollut arvannut, kuinka mahdottoman hyviä ne olisivat!

En oikein erityisemmin välitä tavallisista vohveleista, joiden rapeus säilyy noin 35 sekuntia paistamisen jälkeen. Sen sijaan rakastan niitä rapeita vohveleita, joita tarjoillaan newyorkilaisissa brunssiravintoloissa vaahterasiirapin kanssa. Pitkään harkitsin sellaisia tuottavan belgialaisen vohveliraudan ostamistakin. Se jäi, mutta nyt ei enää tarvita sellaista, koska hapanjuureen tehty vohvelitaikina jotenkin mystisesti muuttuu paistettaessa täysin rapeaksi aivan tavallisella vohveliraudalla.

Paras palaute innotaatiosta kuului tietenkin ruokapöydässä:

”Äiti, tämä maistuu ihan pullalta”, arvioi neljävuotias täysin spontaanisti mitenkään johdattelematta. No niinpä!

Laskiaisvohvelit hapanjuureen: näin se käy

Laskiaisvohvelit hapanjuureen valmistuvat nopeasti ja helposti. Kuten yleensäkin, käytin jääkaapissa olevaa juurta ja lisäsin sitä normaalin määräni eli 250 grammaa. Olin leiponut kolme päivää sitten, joten juuri oli ruokittu, kuohkea ja melko maltillisen hapan. Nämä voisi varmasti tehdä jämäjuurestakin, jos sinulla jää sellaista.

Juuren sekaan lisäsin maitoa, vehnäjauhoja, sokeria ja kardemummaa ja annoin taikinan seistä jonkin aikaa, ehkä kolme varttia. Taikinan varmasti voisi sekoittaa tähän pisteeseen jo paria tuntia aiemminkin. Juuri ennen paistamista sitten lisäsin taikinaan ripauksen suolaa ja sulatetun voin ja sekoitin hyvin. Taikina saa olla paksumpaa kuin tavallinen vohvelitaikina, sellaista valuvan kaurapuuromaista. Koska juurta tai ehkä ennemminkin esitaikinaa tulee tähän taikinaan niin runsaasti, taikinan koostumus riippuu pitkälti juuren koostumuksesta. Jos juuresi on ohuempaa sorttia, lisää jauhoja. Jos puolestaan taas todella jämäkkää, lisää tilkka maitoa.

Sitten vain paistamaan. Pyyhkäise paistopinnat öljyllä (pullasuti on tähän hyvä väline), nosta pieni kauhallinen taikinaa vohveliraudan keskelle ja paina kansi alas. Paista vohvelia viitisen minuuttia, kunnes se on ruskettunut kauniisti.

Jos haluat, irrottele vohvelin sydämet irti toisistaan, ne ovat jämäköitä ja helppo ja kiva syödä sormin. Lisää päälle nokare vaniljajauheella ja tomusokerilla maustettua kermavaahtoa ja vadelmahilloa. Jos haluat, paahda päälle kuivalla pannulla mantelilastuja.

Ai jai miten h y v ä ä.

Ja jos vohveleita sattuu jäämään seuraavaan päivään, saat lämmitettyä ne kätevimmin leivänpaahtimessa. Eikä näitä tarvitse tehdä vain laskiaisena, maistuvat todella muulloinkin.

****

Oletko sinä tehnyt vohveleita hapanjuurella? Seuraavaksi lähden kokeilemaan täydellistä suolaista vohvelia, esikuvaa haen ravintola Nollasta! Niin ja tässä vielä laskiaisvohveleiden ohje, ole hyvä!

Laskiaisvohvelit hapanjuureen

Laskiaisvohvelit

Printtaa
Annoksia: 6–8 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 45 minuuttia 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • 250 g virkeää hapanjuurta
  • 300 g maitoa
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 50 g sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g sulatettua voita
  • öljyä paistamiseen
  • Seuraksi
  • Vaniljajauheella maustettua kermavaahtoa
  • Vadelmahilloa
  • Pannulla paahdettuja mantelilastuja

Tee näin

  1. Mittaa hapanjuuri, maito, vehnäjauhot, sokeri ja kardemumma kulhoon ja sekoita hyvin. Jätä huoneenlämpöön vajaaksi tunniksi (voi olla pidempäänkin, ei huolta).
  2. Lisää suola ja sulatettu voi ja sekoita hyvin.
  3. Kuumenna vohvelirauta ja sipaise paistopinnat pullasudilla öljyllä. Nosta nokare taikinaa raudan keskelle. Paista vohvelia viitisen minuuttia, kunnes se muuttuu kauniin väriseksi.
  4. Irrota vohvelin sydämet irti toisistaan ja lisää päälle nokareet kermavaahtoa ja vadelmahilloa. Koristele pannulla paahdetuilla mantelilastuilla. 

Lisää helppoja herkkuja

Onko pakastimessasi vielä mustikoita? Leivo mustikkamurupiirakka!

Veriappelsiinikakku on taivaallisen mehevä kuivakakku.

AamupalaHapanjuuriHapanjuurileivontaherkutIltapalaLaskiainenVohvelirauta
2 kommentit 13 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Peltiriisi: superhelppo hittiruoka valmistuu eilisestä jämäriisistä. Tule mukaan, #ruoanpelastaja!
Seuraava postaus
Focaccia hapanjuureen: helppo toiveresepti ja vinkit vaihe vaiheelta

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Johanna 16.2.2021 - 17:29

Olen kokenut hiukan saman valaistumisen hapanjuurivohveleiden kanssa, niistä tulee uskomattoman rapeita ja maukkaita! Tähän mennessä en vain ole löytänyt simppeliä ohjetta taikinalle, jotenkin niissä on ollut jotain itselle sopimatonta kikkailua. Nyt onneksi löytyi hyvä resepti säästöön, kiitos siitä sinulle Satu!

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:17

Kiitos, onpa kiva kuulla 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä