Laskiaisvohvelit hapanjuureen saapuivat elämäämme laskiaissunnuntaina, kun kaikista hyvistä aikeista huolimatta en saanut aikaiseksi leipoa pullaa vaan päädyin tekemään täysin epäloogisesti focaccian. Laskiaisvohvelit tuntuivat hyvältä paikkaukselta, varsinkin kun jääkaapissa oli valmiiksi melko kuohkeaa juurta eikä taikinaa tarvitse juuri kohotella.
Sekoitin taikinan, kaivoin kaapista naapurilta saadun vohveliraudan ja aloin paistaa. Olin arvannut, että vohvelit olisivat hyviä, mutta sitä en ollut arvannut, kuinka mahdottoman hyviä ne olisivat!
En oikein erityisemmin välitä tavallisista vohveleista, joiden rapeus säilyy noin 35 sekuntia paistamisen jälkeen. Sen sijaan rakastan niitä rapeita vohveleita, joita tarjoillaan newyorkilaisissa brunssiravintoloissa vaahterasiirapin kanssa. Pitkään harkitsin sellaisia tuottavan belgialaisen vohveliraudan ostamistakin. Se jäi, mutta nyt ei enää tarvita sellaista, koska hapanjuureen tehty vohvelitaikina jotenkin mystisesti muuttuu paistettaessa täysin rapeaksi aivan tavallisella vohveliraudalla.
Paras palaute innotaatiosta kuului tietenkin ruokapöydässä:
”Äiti, tämä maistuu ihan pullalta”, arvioi neljävuotias täysin spontaanisti mitenkään johdattelematta. No niinpä!
Laskiaisvohvelit hapanjuureen: näin se käy
Laskiaisvohvelit hapanjuureen valmistuvat nopeasti ja helposti. Kuten yleensäkin, käytin jääkaapissa olevaa juurta ja lisäsin sitä normaalin määräni eli 250 grammaa. Olin leiponut kolme päivää sitten, joten juuri oli ruokittu, kuohkea ja melko maltillisen hapan. Nämä voisi varmasti tehdä jämäjuurestakin, jos sinulla jää sellaista.
Juuren sekaan lisäsin maitoa, vehnäjauhoja, sokeria ja kardemummaa ja annoin taikinan seistä jonkin aikaa, ehkä kolme varttia. Taikinan varmasti voisi sekoittaa tähän pisteeseen jo paria tuntia aiemminkin. Juuri ennen paistamista sitten lisäsin taikinaan ripauksen suolaa ja sulatetun voin ja sekoitin hyvin. Taikina saa olla paksumpaa kuin tavallinen vohvelitaikina, sellaista valuvan kaurapuuromaista. Koska juurta tai ehkä ennemminkin esitaikinaa tulee tähän taikinaan niin runsaasti, taikinan koostumus riippuu pitkälti juuren koostumuksesta. Jos juuresi on ohuempaa sorttia, lisää jauhoja. Jos puolestaan taas todella jämäkkää, lisää tilkka maitoa.
Sitten vain paistamaan. Pyyhkäise paistopinnat öljyllä (pullasuti on tähän hyvä väline), nosta pieni kauhallinen taikinaa vohveliraudan keskelle ja paina kansi alas. Paista vohvelia viitisen minuuttia, kunnes se on ruskettunut kauniisti.
Jos haluat, irrottele vohvelin sydämet irti toisistaan, ne ovat jämäköitä ja helppo ja kiva syödä sormin. Lisää päälle nokare vaniljajauheella ja tomusokerilla maustettua kermavaahtoa ja vadelmahilloa. Jos haluat, paahda päälle kuivalla pannulla mantelilastuja.
Ai jai miten h y v ä ä.
Ja jos vohveleita sattuu jäämään seuraavaan päivään, saat lämmitettyä ne kätevimmin leivänpaahtimessa. Eikä näitä tarvitse tehdä vain laskiaisena, maistuvat todella muulloinkin.
****
Oletko sinä tehnyt vohveleita hapanjuurella? Seuraavaksi lähden kokeilemaan täydellistä suolaista vohvelia, esikuvaa haen ravintola Nollasta! Niin ja tässä vielä laskiaisvohveleiden ohje, ole hyvä!
Lisää helppoja herkkuja
Onko pakastimessasi vielä mustikoita? Leivo mustikkamurupiirakka!
Veriappelsiinikakku on taivaallisen mehevä kuivakakku.
2 kommentit
Olen kokenut hiukan saman valaistumisen hapanjuurivohveleiden kanssa, niistä tulee uskomattoman rapeita ja maukkaita! Tähän mennessä en vain ole löytänyt simppeliä ohjetta taikinalle, jotenkin niissä on ollut jotain itselle sopimatonta kikkailua. Nyt onneksi löytyi hyvä resepti säästöön, kiitos siitä sinulle Satu!
Kiitos, onpa kiva kuulla 🙂