Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Leivän säilytys: niksi joka mullistaa sinunkin elämäsi ja saat tuoretta leipää pidempään

kirjoittanut Satu Koivisto 3.6.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 3.6.2020
Leivän säilytys
15,3K

Leivän säilytys nousi yllättäen puheenaiheeksi viime viikonloppuna pienimuotoisissa grillijuhlissamme ystäväperheen kanssa.

”Se sun leipävinkki oli uskomaton. Sitä ei usko ennen kuin kokeilee”, ystäväni Atte aloitti.

????

”Se miten leivän saa oikeasti pysymään tuoreena”, hän jatkoi.

”Tästä on otettu kuvia ja jaettu vinkkiä eteenpäinkin”, Aten vaimo, hyvä ystäväni Miia komppasi.

”Tästä pitäisi tehdä ilmiö, kertoa kaikille. Tiesitkö että olet aina säilyttänyt leivän väärin, tässä oikea tapa”, Atte visioi.

No mutta tehdäänpä nyt niin! Joten tässä se nyt tulee: oletko aina säilyttänyt leipäsi väärin -postaukseni!

Moni uskoo, että tuore leipä, se täydellisen rapeakuorinen, sisältä pehmeän sitkeä limppu, on hyvää vain päivän. Sitten monelle, kuten äidilleni, tulee hätä laittaa se äkkiä muovipussiin, ja kaikki on mennyttä. Seuraavana aamuna jäljellä on nihkeä leipä, jonka täydellisen rapea kuori on muisto vain.

En muista, mistä tämän oman säilytystapani aikoinaan keksin tai bongasin, mutta olen säilyttänyt leivän näin jo vuosia. Jos ostat leivän paperipussissa tai leivot oman hapanjuurileipäsi, tämä on paras tapa pitää se tuoreena ainakin seuraavaan päivään, jopa useita päiviä.

Leivän säilytys hyvänä on helppoa, sillä homma on hyvin yksinkertainen. Kun olet lopettanut leivän syömisen, aseta leipä sellaisenaan leikkauspinta vasten leikkuulautaa. Se on siinä! Ei muovipussia, ei paperipussia, ei keittiöpyyhettä, ei leipälaatikkoa. Vain leivän leikkauspinta vasten leikkuulautaa. Kuori suojelee muuta sisusta, leikkuulauta leikkauspintaa. Seuraavana aamuna leipä, myös se leikkauspinta, on yhtä tuoreen oloinen kuin edellisenä iltana. Usko pois!

Koska itse leivon pitkulaisen mallista leipää, se näyttää uhmaavan välillä painovoimaa leikkuulaudalla töröttäessään. Mutta pystyssä se pysyy, ja sisus säästyy kuivumiselta.

Ei leipä toki näinkään ikuisesti tuoreena säily. Jos leivän menekki on syystä tai toisesta niukempaa, leikkaan leivän parin päivän päästä valmiiksi viipaleiksi ja laitan pussissa pakastimeen. Sieltä sitä on sitten kätevä ottaa viipale kerrallaan ja paahtaa leivänpaahtimessa. Mutta ei missään nimessä ensimmäiseen pariin päivään.

****

Harrastatko sinä rapeakuorisia leipiä?

PS. Aina keittiön senkillämme lepäävä leikkuulauta on Samujin kotimallistoa.

Lisää käteviä keittiökikkoja

Pursuileeko ruokakomero? Perusta hävikkikori!

15 niksiä, mitä kaikkea voit leikata saksilla.

Inkivääri, chili ja muut yllättävät asiat, jotka kannattaa säilyttää pakastimessa.

HapanjuurileivontaLeipäVinkit
2 kommentit 21 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Nokkosletut: luottoresepti ja kätevä kikka, jolla paistohommiin pääsee heti
Seuraava postaus
Nokkospestopasta: alkukesän paras pesto valmistuu nokkosista + ruoka, joka maistuu kaikille

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

2 kommentit

Karkkis 6.6.2020 - 23:08

Minäkin olen alkanut käyttää nyt tänä keväänä tätä säilytystapaa ja kyllä se tosiaan toimii! Yllättävän pitkään leipä säilyy tuoreena noin.

Vastaa
Satu Koivisto 14.6.2020 - 22:19

Eikö olekin huikea 😀

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä