Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Maa-artisokka: on ihan ok luistaa kuorimisesta + bonusresepti

kirjoittanut Satu Koivisto 29.10.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 29.10.2019
Linssikastike
12,2K

Edellisen omistajan laittama maa-artisokka kasvaa siirtolapuutarhamökillämme täysin holtittomasti. Se on kasvanut kiinni luumupuuhumme, ja näyttää lähestyvän raparperia. Mökkinaapurin juhannusvieras löi pusikkoon kesän alussa sulkapallon, eikä sitä ole löytynyt vieläkään.

Maa-artisokan pitelemätön kasvu ei suoranaisesti ainakaan vielä haittaa, sillä mukulat ovat uskomattoman hyviä ja muhkean isokokoisia verrattuna kaupassa myytäviin. Silti emme omin voimin saa tuhottua kuin pienen suikaleen sadosta ja jakelemme mukuloita kaikille niitä huoliville.

Maa-artisokka on ihanaa mutta sen valmistaminen hirveää, sillä moniuloitteisten mukuloiden kuoriminen on h i d a s t a. Aiemmin kuorin ja ihmettelin, mutta sitten onnekseni osuin erään kerran töiden takia keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävän isännöimälle lounaalle, jossa tarjottiin monella tavalla laitettua artisokkaa, muun muassa kuorineen uunissa paahdettuna. Mikä mullistava oivallus! Maa-artisokkaa ei olekaan pakko kuoria. Lisäksi sen voi myös paahtaa uunissa, mistä tämmöinen paahtajanainen tulee melkoisen onnelliseksi.

Sittemmin olen rentoutunut entisestään. Nykyään nimittäin myös soseutan maa-artisokat kuorineen. Soseesta ei tietenkään tule yhtä kauniin valkoista kuin kuorituista, mutta monessa ruokalajissa se ei haittaa alkuunkaan. Risotto on yksi suosikeistani, sen ohjeen tulen julkaisemaan täällä myöhemmin, joten pysy kuulolla! Teen usein myös rieskoja, niitä samantyyppisiä kuin kesäkurpitsarieskat, ja pastaa. Keittokin on taivaallista ja minusta oikein nättiä.

Sosetta varten maa-artisokkien pitää tietenkin olla hyvin puhtaita. Yleensä laitan ne likoamaan veteen joksikin aikaa, ja sitten hankaan ne juuresharjalla puhtaiksi. Pahimmat ulokkeet leikkaan irti ja pesen sellaisenaan, niiden pieniin väleihin on vaikea päästä harjalla. Keitän soseen mahdollisimman vähässä vedessä, soseutan, siivilöin isoimmat kuorenpalat ja pakkaan soseen jääkaappiin, jos tiedän käyttäväni sen muutaman päivän sisällä. Sitä voi myös pakastaa pieninä annoksina.

Kerran tein töiden jälkeen pikaruokaamme linssikastiketta, johon yleensä kippaan purkillisen kookosmaitoa, mutta sitä ei ollutkaan ruokakomerossamme. Hetken ihmettelin, mitä tehdä, kun hoksasin jääkaapista maa-artisokkasoseen jämät. Kippasin rasian pohjat pannulle, ja yllättäen se oli mainio ratkaisu. Kastikkeesta tuli pehmeää, täyteläistä ja jotenkin kermaista ilman, että siinä oli lainkaan kermaa. Tämä kokeilu jäi pysyvästi listalle, ja suosittelen sitä sinullekin.

****

Kuoritko sinä maa-artisokat ja onko sinulla siihen jotakin oikopolkua? Vinkkaa omat konstisi alla! Niin ja se linssikastikkeeni ohje, ole hyvä, jos haluat kokeilla ihmeellistä maa-artisokkasosetta tässä muodossa.

Linssikastike

Linssikastike

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 0 minuuttia 0 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.3/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 ruukkua korianteria (varret)
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl vahvaa curryjauhetta
  • 2 tl jeeraa
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 2 dl maa-artisokkasosetta
  • n. 6 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • tuoretta chiliä
  • 1/2 ruukkua tuoretta korianteria (lehdet)

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Hienonna korianterin varret. Huuhtele linssit lävikössä.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista curryjauhetta ja jeeraa hetki sekoitellen, varo polttamasta.
  3. Lisää sipuli ja paista, kunnes se on pehmennyt. Lisää valkosipuli ja korianterin varret ja jatka paistamista hetki sekoitellen.
  4. Lisää maapähkinävoi pannulle ja sekoita. Lisää sitten maa-artisokkasose, punaiset linssit ja vesi. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 20 minuuttia. Pidä pannua silmällä ja lisää vettä, jos kastike uhkaa kuivua.
  5. Mausta kastike suolalla ja tarjoa tuoreen tai pikkelöityjen chilien, korianterin ja riisin kanssa.

KasvisTekniikkavegaaninen
6 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lohkoperunat: kahdeksan vinkkiä, miten saat entistä rapeampia. Nyt mukana tarkka resepti!
Seuraava postaus
Green Planet Astronauts -lastenruokien perustaja Milla Westerling: ”Halusin tehdä jotain merkityksellistä”

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

6 kommentit

punanen 29.10.2019 - 20:35

Minä en jäänyt pohtimaan kuin yhtä asiaa. Kenellähän kohtuullisen lähellä asuvalla tutulla kasvaisi maa-artisokkaa niin että sitä saisi muutettua meidän kasvimaahan ja millaisen ja kuinka syvän mullan se vaatii (kun meillä on vähän köyhä kasvimaa ja kallio aika pinnassa). Eli suomeksi: mäkin haluun!

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:42

Tule hakemaan meiltä, saat yllin kyllin mukuloita 😀

Vastaa
Eija 9.10.2021 - 17:35

Kuoriminen on mielestäni nopeampaa ja vähemmän vettä kuluttavaa kuin mullan hankaaminen ja liottaminen. Kuorin tosin perunat ja porkkanatkin, aina.

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:56

On ollut hauska huomata, miten Perhossa käytetään juurekset tosi usein kuorineen 🙂

Vastaa
Kirsi 29.12.2023 - 11:00

Keitän maa-artisokat kuorineen kuin perunat. Kun ne ovat kypsiä ja hieman jäähtyneet, puristelen kuoresta liki valmiin soseen. Sain vinkin jostain, en muista tarkempaa alkuperää.

Vastaa
Satu Koivisto 8.1.2024 - 10:41

Tosi hyvä vinkki tämä, kiitos!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä