Maissi uunissa? Kyllä vain. Juttujani pidemmin Instagramista seuranneet tietävät, että tykkään lykätä kaiken uuniin. Tuoreet maissit olin aiemmin keittänyt, mutta onneksi yksi teistä vinkkasi uunissa paahtamisen. Ja niinhän se on, että kyllä vain maissikin maistuu näin kaikkein parhaimmalta. Maissi uunissa on niin hyvää, että haluan levittää nyt tämän ilosanoman kaikille. Loppukesästähän voisi järjestää maissijuhlat rapujuhlien sijaan tai ohella, eikö? Uunissa saa kypsennettyä maissit isommallekin porukalle hyvin näpsäkästi.
Kotimaista maissia saa kaupasta pienen hetken elo–syyskuussa, joten tähkiin kannattaa tarrata kiinni, kun sellaisia näkee. Maissi on siitä hankala kasvis, että se on parhaimmillaan eli makeimmillaan vain pienen hetken poimimisen jälkeen. Säilytyksen aikana makeus hiljalleen vähenee ja lopulta häviää. Näin ollen mitä lähempää maissi on kotoisin ja mitä nopeammin se syödään, sen makeammalta se maistuu. Maissia ei myöskään kannata ostaa jääkaappiin odottelemaan: heti vain uuniin kypsymään kaupasta saapumisen jälkeen, niin saa parasta. Maissinviljelijöiden olen ymmärtänyt syövän tähkiä sellaisenaan suoraan pellosta.
Maissin kypsennys uunissa on hyvin helppoa. Revin suojalehdet pois ja yritän saada nypittyä mahdollisimman hyvin pois myös tähkässä olevat hahtuvat, hiukset, kuten pienempi lapsemme sanoo. Hieron tähkiin käsin avokätisesti oliiviöljyä, asettelen ne uunipellille leivinpaperin päälle ilmavasti, erilleen toisistaan, ja paistan niitä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Jos maissi on tuoretta, se riittää takuulla. Maisseja voi halutessaan käännellä kerran pari paistamisen aikana, itse en yleensä muista. Kypsät maissit vain sitten suoraan pöytään.
Maissia ei voi syödä ilman voita ja suolaa. Koska siirtolapuutarhamökillämme kasvaa basilikaa ylenpalttisesti, olemme syöneet sitä aivan kaiken kanssa. Mökkimaissiemme seuraksi olen tehnyt basilikavoita. Kuulostaa hienolta, mutta käytännössä vain hienonnan basilikan, sekoitan sen huoneenlämmössä pehmenneen voin sekaan ja rivautan päälle ihan pikkuisen suolaa. Hyvä suhde on 50 grammaa pehmeää voita ja puoli desiä basilikanlehtiä. Muutama pieni lehti on kiva säästää koristeeksi.
Uusimmasta Bon Appetit -lehdestä bongasin vinkin sekoittaa voin joukkoon misotahnaa, käyneistä soijapavuista valmistettua seosta ja sivellä sitä maissin päälle. Koska jääkaapista löytyi purkki misoa, päätin kokeilla ja voi miten hyvää se oli. Misotahnassa raaka-aineiden suhde oli 50 grammaa voita ja teelusikallinen misoa. Lisäsuolaa ei tarvittu.
Sitten vain syömään! Nuorison maissimielipiteet jakaantuvat. Isompi rakastaa maissia, pienempi voita, joista etenkin misoversioon hän dippasi sormeaan kun silmä vältti. Hän myös luulee syövänsä ananasta.
****
Miten sinä syöt maissit mieluiten? Kommentoi alle, olisi kiva kuulla!
Ja tässä vielä resepti!
2 kommentit
Mitä on Misovoi ?
Voita, johon on sekoitettu misotahnaa: 50 grammaa voita ja teelusikallinen misoa.