Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Majoneesi: tarvitset vain sauvasekoittimen, ja taika tapahtuu sekunneissa

kirjoittanut Satu Koivisto 16.10.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 16.10.2019
Majoneesi
160,K

Osallistuin joskus vuosia sitten sitten työväenopiston kurssille, jossa majoneesi hurautettiin sauvasekoittimella. Olin tehnyt muutaman kerran itse majoneesia perinteisellä tavalla, pyöreäpohjaisessa kulhossa kierrevatkaimella vimmatusti sekoittaen ja öljyä hissukseen liruttaen, ja tämä Uusi Tapa tuntui aivan mullistavalta. Ensin kaikki aineet vain lastattiin korkeaan, kapeaan kannuun. Sitten kannun pohjalle laitettiin sauvasekoitin, se käynnistettiin ja laitetta nostettiin hiljalleen ylöspäin. Muutamassa sekunnissa majoneesi oli valmista. Ällistyttävää.

Siitä lähtien olen tehnyt kaikenlaiset majoneesit tällä samalla maagisella menetelmällä. Olen lainkaan liioittelematta tehnyt majoneesin näin kymmeniä kertoja. Näiden kertojen aikana en ole koskaan, kertaakaan saanut majoneesia juoksettumaan, mitä yleensä pelätään. Rakenteeltaan tämä kotitekoinen majoneesi on pehmeämpää kuin kaupasta ostettava, joka on lohkeavaa, mutta juoksevaa tai vetistä se ei kuitenkaan ole.

Koska kyse on ollut perheemme todellisesta luotto-ohjeesta, se on päässyt esille useamman kerran. Miehen Isyyspakkaus-blogissa valkosipuliversio esiintyi näköjään jo vuonna 2012, ja se on ollut kautta aikojen yksi blogin suosituimmista postauksista. Majoneesi pääsi mukaan myös molempiin kirjoihini, ja teimme aiolin valmistuksesta jopa videon. Kuinka suloinen voi olla tuo silloinen kaksi- ja puolivuotias esikoinen?

Tämän postauksen lopussa saat toki reseptin, mutta listasin tähän muutaman asian, joihin kannattaa kiinnittää huomiota majoneesia tehdessä.

  1. Tarvitset tosiaan sen sauvasekoittimen. Olen tehnyt majoneesia niin omalla Bamixillamme kuin myös äitini ihan tavallisella sauvasekoittimella, jonka merkkiä en muista. Molemmilla onnistuu yhtä lailla. Sähkövatkaimella tämä ei onnistu.
  2. Tarvitset korkean, mahdollisimman kapean kannun, jonne sauvasekoitin menee hyvin mutta melko tiiviisti. Monien sauvasekoittimien mukana tulee kannu, se on hyvä.
  3. Kaikkien raaka-aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Ota munat ja sinappi jääkaapista puolisen tuntia ennen lämpenemään.
  4. Reseptissä lukee Dijon-sinappia, ja todella tarvitset sitä, mieluiten perinteisintä versiota. Dijon-sinappi on etikkaista ja sokeritonta, kun taas monissa sinapeissa on runsaasti sokeria. Sokeriversio voi maistua vähän hassulta, kokemusta on.
  5. Sauvasekoitinmajoneesiin kannattaa käyttää mahdollisimman mautonta öljyä. Itse käytän tavallista rypsiöljyä. Jostain syystä sauvasekoittimella hurruuttaminen muuttaa oliiviöljyn ja kylmäpuristetun rypsiöljyn todella kitkeräksi.

Majoneesin monta versiota

Majoneesia dippailemme uunissa paahdettujen kasvisten kanssa, ja monesti myös maustan majoneesin. Näitä majoneesiversioita on näkynyt keittiössämme:

Chilimajoneesi: Hienonnan tuoreen punaisen chilin ilman siemeniä ja lisään sen kannun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.

Aioli eli valkosipulimajoneesi: Hienonnan kaksi kuorittua valkosipulinkynttä ja lisään ne kannuun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.

Basilikamajoneesi: Hienonnan desin basilikanlehtiä ja lisään ne kannuun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.

Kaprismajoneesi: Valutan, oikein puristelen lävikössä 2 rkl kapriksia, jotta ylimääräinen neste poistuu. Hienonnan kaprikset ja lisään ne valmiin majoneesin joukkoon.

****

Onko tämmöinen majoneesi sinulle tuttu? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Majoneesi

Majoneesi

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 5 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 109 äänesti )

Ainekset

  • 1 kananmuna
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1/3 dl sitruunamehua
  • 1/4 tl suolaa
  • kierros valkopippuria myllystä
  • 2 dl rypsiöljyä

Tee näin

  1. Riko kananmuna korkeaan, kapeaan kannuun. Sauvasekoittimen mukana tullut on hyvä.
  2. Lisää sinappi, sitruunamehu, suola ja valkopippuri kannuun. Kaada lopuksi rypsiöljy päälle.
  3. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle ja käynnistä se. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös. Majoneesi on valmis!

Psst!

Vaikka itse pidänkin enemmän sitruunamehun mausta, voit korvata sen kahdella teelusikallisella valkoviinietikkaa.

KastikkeetMajoneesiTekniikka
38 kommentit 34 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Chilin säilöntä: viipaloi palot etikkaan ja malta pari päivää, valmista on
Seuraava postaus
Miksi sinunkin kannattaa hylätä reseptit ja kokata useammin omasta päästäsi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

38 kommentit

Hanna-Marleena 16.10.2019 - 21:44

Ihan paras! Ollaan valkosipulimajoneesia tehty useasti ja astiana käytetty korkeaa lasista Felix suolakurkkupurkkia joka hieman kapeampi yläosasta, sauvasekotin mahtuu siihen juuri! Ja korkki tietysti päälle ja ei tarvitse siirtää uuteen astiaan vaan säilyy juuri siinä suolakurkkupurkissa. Olen etsinyt sopivaa astiaa majoneesintekoon ja säilytykseen mutta ei vain ole löytynyt sitä suolakurkkupurkkia parempaa

Vastaa
Satu Koivisto 20.10.2019 - 11:07

Tämä vinkki on aivan loistava! Miten en ole itse tullut ajatelleeksi, että voisin tehdä majoneesin suoraan säilykepurkkiin? Kiitos 🙂

Vastaa
Raili 13.5.2020 - 16:40

Minäkin olen tehnyt suoraan lasipurkkiin, koska sauvasekoittimen mukana tullut kulho on hajonnut aikoja sitten. On kätevä siitä, ettei mene hukkaan grammaakaan majoneesia!

Laitan aina mausteeksi myös teelusikallisen kuivattua rakuunaa, koska rakastan sitä. Käytän sitä kyllä muutenkin aika paljon. Laitan aina myös vähän mustapippurirouhetta, jota pyöräytän myllystä pari kierrosta majoneesiin muiden ainesten joukkoon ennen sekoittamista.

Vastaa
Raili 13.5.2020 - 16:41

Niin, unohdin sanoa, että ohje on mainio, sillä olen onnistunut aina.

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:54

Kiitos, onpa kiva kuulla!

Vastaa
Paula 16.8.2021 - 17:10

Olen yrittänyt valmistaa majoneesia vaikka kuinka monesti ja aina on menny *****leen. Nyt tällä ohjeella onnistuin. Voi ilon ja onnen päivää. 😁 Kiitos!

Satu Koivisto 24.8.2021 - 21:05

Voi onpa kiva kuulla! Mukavaa syksyä sinulle 🙂

Emma 10.5.2025 - 16:44

Unohdin ostaa hellmanssin kaupasta. Onneksi perus raaka-aineet löytyy kotoa.
Tästä reseptistä tuli ihan liian sitruunainen. En tykännyt.

Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:54

Tämä purkkivinkki on kyllä loistava, kiitos siitä!

Vastaa
niko 7.3.2024 - 18:08

Erinomainen ja helppo resepti. Itse vaihtelen eri mausteita esim valkosipuli, chili, eri sinappeja jnr

Vastaa
Matti Hannus 14.1.2024 - 16:23

Tämä oli hyvä ja helppo ohje, en tiiä miks tota oon ennen tehny nii vaikeesti että munista erotellu valkuaiset ja öljyä varovasti lorottanu, eikä siltikään onnistunut, tää on hyvä ja helppo plus voi ite hienosäätää makuja

Vastaa
Satu Koivisto 25.1.2024 - 16:00

Kiva kuulla!

Vastaa
Kape 19.3.2021 - 23:29

Tuli hiukan hapanta omaan ja vaimon makuun. Sitruunamehua ehkä vähemmän (1/2 ?) tai korvaa sen valkoviinietikalla. Syötävää, mutta vaatii vielä säätöä.

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2021 - 20:23

Kokeile ihmeessä vähentää sitruunaa tai korvaa se valkoviinietikalla, minä olen tehnyt tällaisilla suhteilla vuosia 🙂

Vastaa
EVA-KAARINA 30.9.2022 - 21:12

Millähä tästä sais vähän paksumpaa? ihana, helppo ohje muuten

Vastaa
niko 7.3.2024 - 18:14

Lisää öljyä el laita 2,5dl

Vastaa
Heidi Nurmela 7.8.2021 - 14:24

Tuunasin vielä pikkuisen, ei ollut sitruunamehua niin laitoin appelsiini siis hedelmästä puristettua, tilkka riisiviinietikkaa, tuoretta chiliä ja valkosipulia. Appelsiinin makeus pyöristää mukavasti valkosipulia 😋 hyvää

Vastaa
Satu Koivisto 7.8.2021 - 22:44

Kuulostaa tosi hyvältä tuunaukselta, voi nam!

Vastaa
Juha-Pekka 19.9.2021 - 20:45

Säilyvyys?

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:38

Ainakin neljä päivää voi syödä hyvillä mielin, kun säilyttää majoneesin kylmässä osassa jääkaappia.

Vastaa
Marja 3.12.2023 - 23:49

Kiitos loistavasta reseptistä ! Itse teen 10 cm korkeaan lasipurkkiin ja aina valkosipuli, tilli, valkopippuri mukana. Kanaruoan kanssa tietenkin curry mukana. Laitan neljäsosan oliiviöljyä silti maistuu hyvälle.

Vastaa
Satu Koivisto 10.12.2023 - 14:08

Kiva kuulla 🙂

Muikkunugetit | Ei ruotoa, ei käryä! | Katso koukuttava resepti 19.9.2021 - 14:49

[…] uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta rapeutuu. Valmiit muikkunugetit maistuvat majoneesin kanssa. Pienempi lapsi syö muikkunugettinsa ketsupin kanssa, ei liene väärin tämäkään. Ja […]

Vastaa
Äitienpäivä 8.5.2022 - 09:25

Öö. Ei onnistunut. Ohjeen mukaan tein

Vastaa
Haukiburgerit | Mehevät ja savuiset | Katso ruokatoimittajan resepti! 15.5.2022 - 13:16

[…] sitruunamehulla, tillillä ja ruohosipulilla. Majoneesin voin ostaa kaupasta valmiina tai surauttaa itse sauvasekoittimella, aikaa menee muutama […]

Vastaa
Markus 1.8.2022 - 19:45

Hyvä tapa valmistaa majoneesi ja tuntuu onnistuvan joka kerta.

Ohjeessa tosin on oltava virhe, etikkaa (tai sitruunamehua) tulee ohjeen mukaan 1/3 dl ja se on aivan liikaa. Majoneesista tulee aivan liian hapanta. Oikea määrä etikkaa on suunnilleen yksi teelusikallinen. Kaikki netin muut vastaavan valmistustavan reseptit on kanssani samaa mieltä.

Vastaa
Satu Koivisto 2.8.2022 - 17:12

Kiva kuulla! Sitruunaa voi hyvin laittaa 1/3 dl, etikkaa neuvon ohjeessa laittamaan 2 tl 🙂

Vastaa
Jarkko 1.10.2022 - 20:26

Hei Satu, Kiitos hyvästä majoneesireseptistä. Aina on onnistunut. Paitsi nyt. Tulee aivan kuin vettä, ei jämähdä ollenkaan. Lisäsin toisen kananmunan, mutta ei vaikutusta. Toisen yrityksen tein 1 dl öljyä, mutta sama lopputulos! Tähänkin lisäsin toisen kananmunan, mutta eipä se lopputulosta parantanut. Mikä meni vikaan?

JP

Vastaa
niko 7.3.2024 - 18:12

Älä vähennä öljyä vaan lisää sitä. 2,5 dl ja 1 kanamuna. Tulee paksua takuulla. Muista että kaikki raaka-aineet pitää olla huoneen lämpöisiä. Jos eri lämpötiloja, menee pipariksi

Vastaa
Vegaaninen majoneesi | Ruokatoimittajan resepti kokkikoulusta 10.3.2023 - 17:07

[…] olen tehnyt kananmunista sauvasekoitinmajoneesia tyyliin aina, sillä tutustuin tähän nerokkaaseen tapaan työväenopiston ruokakurssilla joskus […]

Vastaa
Majoneesipohja 11.6.2023 - 13:43

[…] Alkuperäinen resepti / Kuva: Pexels […]

Vastaa
Remoulade 11.6.2023 - 13:58

[…] Alkuperäinen resepti / Kuva: Pexels […]

Vastaa
Antti 2.9.2023 - 14:50

Tämä tuli Googlessa hakutuloksella ”etikaton majoneesi”. Ohjeessasi ei tosiaan lue etikkaa, mutta sitä on Dijon-sinapissa. :/

Vastaa
Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:27

Voi harmi, että nousee tuolla haulla 🙁 En nyt pikaisella selvityksellä löytänyt sinappia, jossa ei olisi jotakin etikkaa.

Vastaa
Teemu Vee 30.11.2024 - 16:33

Aito aoli tehdään iliman kananmunaa, koska siinä valkosipuli tekee saman asian kuin kananmuna majoneesissä…

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:29

Tästä valmistustavasta olisi kiintoisaa kuulla lisää!

Vastaa
Tuula 11.1.2025 - 18:48

Aivan mahtavaa, kun osuin löytämään majoneesin teko ohjeesi. Onnistui ja maistui. En aiemmin ole uskaltanut kokeilla, mutta nyt tein ja teen jatkossakin. Kiitos.

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:08

Kiitos, ihana kuulla!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä