Osallistuin joskus vuosia sitten sitten työväenopiston kurssille, jossa majoneesi hurautettiin sauvasekoittimella. Olin tehnyt muutaman kerran itse majoneesia perinteisellä tavalla, pyöreäpohjaisessa kulhossa kierrevatkaimella vimmatusti sekoittaen ja öljyä hissukseen liruttaen, ja tämä Uusi Tapa tuntui aivan mullistavalta. Ensin kaikki aineet vain lastattiin korkeaan, kapeaan kannuun. Sitten kannun pohjalle laitettiin sauvasekoitin, se käynnistettiin ja laitetta nostettiin hiljalleen ylöspäin. Muutamassa sekunnissa majoneesi oli valmista. Ällistyttävää.
Siitä lähtien olen tehnyt kaikenlaiset majoneesit tällä samalla maagisella menetelmällä. Olen lainkaan liioittelematta tehnyt majoneesin näin kymmeniä kertoja. Näiden kertojen aikana en ole koskaan, kertaakaan saanut majoneesia juoksettumaan, mitä yleensä pelätään. Rakenteeltaan tämä kotitekoinen majoneesi on pehmeämpää kuin kaupasta ostettava, joka on lohkeavaa, mutta juoksevaa tai vetistä se ei kuitenkaan ole.
Koska kyse on ollut perheemme todellisesta luotto-ohjeesta, se on päässyt esille useamman kerran. Miehen Isyyspakkaus-blogissa valkosipuliversio esiintyi näköjään jo vuonna 2012, ja se on ollut kautta aikojen yksi blogin suosituimmista postauksista. Majoneesi pääsi mukaan myös molempiin kirjoihini, ja teimme aiolin valmistuksesta jopa videon. Kuinka suloinen voi olla tuo silloinen kaksi- ja puolivuotias esikoinen?
Tämän postauksen lopussa saat toki reseptin, mutta listasin tähän muutaman asian, joihin kannattaa kiinnittää huomiota majoneesia tehdessä.
- Tarvitset tosiaan sen sauvasekoittimen. Olen tehnyt majoneesia niin omalla Bamixillamme kuin myös äitini ihan tavallisella sauvasekoittimella, jonka merkkiä en muista. Molemmilla onnistuu yhtä lailla. Sähkövatkaimella tämä ei onnistu.
- Tarvitset korkean, mahdollisimman kapean kannun, jonne sauvasekoitin menee hyvin mutta melko tiiviisti. Monien sauvasekoittimien mukana tulee kannu, se on hyvä.
- Kaikkien raaka-aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Ota munat ja sinappi jääkaapista puolisen tuntia ennen lämpenemään.
- Reseptissä lukee Dijon-sinappia, ja todella tarvitset sitä, mieluiten perinteisintä versiota. Dijon-sinappi on etikkaista ja sokeritonta, kun taas monissa sinapeissa on runsaasti sokeria. Sokeriversio voi maistua vähän hassulta, kokemusta on.
- Sauvasekoitinmajoneesiin kannattaa käyttää mahdollisimman mautonta öljyä. Itse käytän tavallista rypsiöljyä. Jostain syystä sauvasekoittimella hurruuttaminen muuttaa oliiviöljyn ja kylmäpuristetun rypsiöljyn todella kitkeräksi.
Majoneesin monta versiota
Majoneesia dippailemme uunissa paahdettujen kasvisten kanssa, ja monesti myös maustan majoneesin. Näitä majoneesiversioita on näkynyt keittiössämme:
Chilimajoneesi: Hienonnan tuoreen punaisen chilin ilman siemeniä ja lisään sen kannun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.
Aioli eli valkosipulimajoneesi: Hienonnan kaksi kuorittua valkosipulinkynttä ja lisään ne kannuun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.
Basilikamajoneesi: Hienonnan desin basilikanlehtiä ja lisään ne kannuun sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa.
Kaprismajoneesi: Valutan, oikein puristelen lävikössä 2 rkl kapriksia, jotta ylimääräinen neste poistuu. Hienonnan kaprikset ja lisään ne valmiin majoneesin joukkoon.
****
Onko tämmöinen majoneesi sinulle tuttu? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
33 kommentit
Ihan paras! Ollaan valkosipulimajoneesia tehty useasti ja astiana käytetty korkeaa lasista Felix suolakurkkupurkkia joka hieman kapeampi yläosasta, sauvasekotin mahtuu siihen juuri! Ja korkki tietysti päälle ja ei tarvitse siirtää uuteen astiaan vaan säilyy juuri siinä suolakurkkupurkissa. Olen etsinyt sopivaa astiaa majoneesintekoon ja säilytykseen mutta ei vain ole löytynyt sitä suolakurkkupurkkia parempaa
Tämä vinkki on aivan loistava! Miten en ole itse tullut ajatelleeksi, että voisin tehdä majoneesin suoraan säilykepurkkiin? Kiitos 🙂
Minäkin olen tehnyt suoraan lasipurkkiin, koska sauvasekoittimen mukana tullut kulho on hajonnut aikoja sitten. On kätevä siitä, ettei mene hukkaan grammaakaan majoneesia!
Laitan aina mausteeksi myös teelusikallisen kuivattua rakuunaa, koska rakastan sitä. Käytän sitä kyllä muutenkin aika paljon. Laitan aina myös vähän mustapippurirouhetta, jota pyöräytän myllystä pari kierrosta majoneesiin muiden ainesten joukkoon ennen sekoittamista.
Niin, unohdin sanoa, että ohje on mainio, sillä olen onnistunut aina.
Kiitos, onpa kiva kuulla!
Olen yrittänyt valmistaa majoneesia vaikka kuinka monesti ja aina on menny *****leen. Nyt tällä ohjeella onnistuin. Voi ilon ja onnen päivää. 😁 Kiitos!
Voi onpa kiva kuulla! Mukavaa syksyä sinulle 🙂
Tämä purkkivinkki on kyllä loistava, kiitos siitä!
Erinomainen ja helppo resepti. Itse vaihtelen eri mausteita esim valkosipuli, chili, eri sinappeja jnr
Tämä oli hyvä ja helppo ohje, en tiiä miks tota oon ennen tehny nii vaikeesti että munista erotellu valkuaiset ja öljyä varovasti lorottanu, eikä siltikään onnistunut, tää on hyvä ja helppo plus voi ite hienosäätää makuja
Kiva kuulla!
Tuli hiukan hapanta omaan ja vaimon makuun. Sitruunamehua ehkä vähemmän (1/2 ?) tai korvaa sen valkoviinietikalla. Syötävää, mutta vaatii vielä säätöä.
Kokeile ihmeessä vähentää sitruunaa tai korvaa se valkoviinietikalla, minä olen tehnyt tällaisilla suhteilla vuosia 🙂
Millähä tästä sais vähän paksumpaa? ihana, helppo ohje muuten
Lisää öljyä el laita 2,5dl
Tuunasin vielä pikkuisen, ei ollut sitruunamehua niin laitoin appelsiini siis hedelmästä puristettua, tilkka riisiviinietikkaa, tuoretta chiliä ja valkosipulia. Appelsiinin makeus pyöristää mukavasti valkosipulia 😋 hyvää
Kuulostaa tosi hyvältä tuunaukselta, voi nam!
Säilyvyys?
Ainakin neljä päivää voi syödä hyvillä mielin, kun säilyttää majoneesin kylmässä osassa jääkaappia.
Kiitos loistavasta reseptistä ! Itse teen 10 cm korkeaan lasipurkkiin ja aina valkosipuli, tilli, valkopippuri mukana. Kanaruoan kanssa tietenkin curry mukana. Laitan neljäsosan oliiviöljyä silti maistuu hyvälle.
Kiva kuulla 🙂
[…] uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta rapeutuu. Valmiit muikkunugetit maistuvat majoneesin kanssa. Pienempi lapsi syö muikkunugettinsa ketsupin kanssa, ei liene väärin tämäkään. Ja […]
Öö. Ei onnistunut. Ohjeen mukaan tein
[…] sitruunamehulla, tillillä ja ruohosipulilla. Majoneesin voin ostaa kaupasta valmiina tai surauttaa itse sauvasekoittimella, aikaa menee muutama […]
Hyvä tapa valmistaa majoneesi ja tuntuu onnistuvan joka kerta.
Ohjeessa tosin on oltava virhe, etikkaa (tai sitruunamehua) tulee ohjeen mukaan 1/3 dl ja se on aivan liikaa. Majoneesista tulee aivan liian hapanta. Oikea määrä etikkaa on suunnilleen yksi teelusikallinen. Kaikki netin muut vastaavan valmistustavan reseptit on kanssani samaa mieltä.
Kiva kuulla! Sitruunaa voi hyvin laittaa 1/3 dl, etikkaa neuvon ohjeessa laittamaan 2 tl 🙂
Hei Satu, Kiitos hyvästä majoneesireseptistä. Aina on onnistunut. Paitsi nyt. Tulee aivan kuin vettä, ei jämähdä ollenkaan. Lisäsin toisen kananmunan, mutta ei vaikutusta. Toisen yrityksen tein 1 dl öljyä, mutta sama lopputulos! Tähänkin lisäsin toisen kananmunan, mutta eipä se lopputulosta parantanut. Mikä meni vikaan?
JP
Älä vähennä öljyä vaan lisää sitä. 2,5 dl ja 1 kanamuna. Tulee paksua takuulla. Muista että kaikki raaka-aineet pitää olla huoneen lämpöisiä. Jos eri lämpötiloja, menee pipariksi
[…] olen tehnyt kananmunista sauvasekoitinmajoneesia tyyliin aina, sillä tutustuin tähän nerokkaaseen tapaan työväenopiston ruokakurssilla joskus […]
[…] Alkuperäinen resepti / Kuva: Pexels […]
[…] Alkuperäinen resepti / Kuva: Pexels […]
Tämä tuli Googlessa hakutuloksella ”etikaton majoneesi”. Ohjeessasi ei tosiaan lue etikkaa, mutta sitä on Dijon-sinapissa. :/
Voi harmi, että nousee tuolla haulla 🙁 En nyt pikaisella selvityksellä löytänyt sinappia, jossa ei olisi jotakin etikkaa.