Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Me pakastajat -toivepostaus: 9 + 8 asiaa, jotka kannattaa sujauttaa pakastimeen ja välttää hävikkiä

kirjoittanut Satu Koivisto 10.11.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 10.11.2019
Parmesaanin kanta
10,1K

Vinkkasin taannoin Instagramin stooreissa, mitä omassa pakastimessani aina on. Samassa kysyin teiltä, mitä kaikkea teillä on. Sain valtavan määrän vastauksia ja laitoin vinkkejä jakoon. Moni kertoi ottaneensa vinkeistä ruutukaappauksia ja toivoi, että voisin koostaa tästä postauksen. Toiveisiinne vastataan nyt, olkaat hyvät!

Monen asian pakastaminen on hyvä keino vähentää hävikkiä. Tervetuloa meidän pakastajien iloiseen joukkoon!

Inkivääri

Inkivääriä säilytän aina pakastimessa. Jääkaapissa inkivääri nahistuu ja myös homehtuu nopeasti, mutta pakastimesta sitä on helppo ottaa juuri ruokaan tarvittava vaikka kuinka pieni määrä. Yleensä raastan inkivääristä raastimen hienoimmalla terällä sen tarvittavan pätkän. En edes kuori inkivääriä, suurin osa kuorista jää raastettaessa terään.

Kalaliemi

Kalaliemen keittäminen itse kuulostaa aina joltakin supersankaritoiminnalta. Oikeasti kyse on vain siitä, että nostan kalan ruodot erilliseen kattilaan kiehumaan noin puoleksi tunniksi. Sitten kuorin pahimman vaahdon pois, siivilöin ruodot pois ja pakastan jäähtyneen liemen vanhassa turkkilaisjogurttipurkissa. Kalaliemen voi tehdä sekä raa’an että kypsän kalan ruodoista. Jos siis paistan jonkin kokonaisen kalan uunissa, nakkaan roippeet hetkeksi kattilaan. Yleensä lisään kattilaan ruotojen kanssa sipulin lohkoja ja vaikka varsiselleriä, mutta aina en suinkaan sitä tee. Kalaliemi on täydellinen pohja kalakeitolle.

Liemiainekset

Pakastimessani (ja nähtävästi monen muunkin) on säkki, johon kerään hiljalleen sekalaisia liemiaineksia. Esimerkiksi parmesaanin kovat reunat, ne, joita ei kerta kaikkiaan enää pysty raastamaan, antavat liemiin upean maun. Myös parsan kantoja kerään koko kevään pakastimeen ja keitän sitten, kun kasassa on kattilallinen.

Pantteribanaanit

Pakastimemme pursuaa marjoja, eritoten luomumansikoita, joita pakastan joka vuosi peräti 25 kiloa. Usein pakastimessa on myös hedelmiä. Kun hedelmävadin banaanit muuttuvat ruskeapilkkuisiksi, niistä tulee loistavaa raaka-ainetta banaanijäätelöhköön: kuoret pois, viipaleiksi ja pakastimeen vaikka kahden banaanin satseissa ja sieltä sitten tehosekoittimeen. Muitakin hävikkiuhan alla olevia hedelmiä pakastan. Esimerkiksi pakastatetut omenalohkot ja melonipalat ovat loistava lisä smoothieissa.

Pesto

Istutan tomaattiruukut täyteen basilikan taimia, joten basilikaa riittää. Teen peston kaltaista mutta vegaanista basilikatahnaa, pakastan sen isoissa jääpalamuoteissa ja pussitan jäätyneet jääpalat isoon pakastepussiin.

Pakasteherneet

Pakasteherneparat ovat aivan aliarvostettuja mutta aivan loistavia. Niistä saa nopeasti esimerkiksi hernepestopastan. Myös edamamepavut ovat kiilaamassa herneiden rinnalle pakastimeemme.

Leipä

Leivon hapanjuurileipää joka viikko, mutta yritän pitää pakastimessa muutaman valmiin leipäviipaleen hätätilanteita varten. Ne sulavat nopeasti leivänpaahtimessa.

Chili

Itse säilön chilit pikkelöimällä, mutta moni teistä kertoi pakastavansa chilit viipaleina lajit omiin rasioihinsa. Sain myös vinkin, että jäistä kokonaista chiliä olisi helppo raastaa ruokiin. Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä monessa paikassa chilit myydään rasioissa ja monet ehtivät pilaantua ennen käyttöä.

Kevätsipuli

Moni kertoi pakastavansa kevätsipulin varsia. Itse pakastan ruohosipulia vanhaan jogurttipurkkiin, joka olisi tarpeeksi tukeva pitämään tuoksut kurissa.

Myös nämä mainittiin

Varhaisperunat. Ollapa arkkupakastin, että tätä voisi kokeilla!

Kookosmaito. Kuulostaa fiksulta, koko purkin hulauttaminen ruokaan tuntuu monesti liioittelulta.

Valkoviini. Jos jämiä jää, ehdottomasti pakastimeen ja vaikka risottoon.

Tilli. Meillä nuupahtaneet tillit yleensä päätyvät öljyyn, mutta pakastaminen kuulostaa järkevältä.

Salviavoi. Jos saan salvian kasvamaan, teen ehdottomasti tätä ensi kesänä.

Juustoraaste. Mä en ole pakastanut juustoraastetta koskaan, mutta todella moni sen mainitsi.

Pizzataikina. Meillä on ollut esipaistettuja pizzapohjia muttei koskaan taikinaa. Toimisikohan hapanjuuripizzataikinan kanssa?

Kahvipavut. Rasvaiset kahvipavut säilyvät paremmin pakastimessa.

Plus bonusvinkki

Pidän maalarinteippiä ja permanenttitussia käden ulottuvilla keittiössä, jotta pakastimeen laitettavien nyssyköiden ja pussukoiden sisällön merkkaaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Mutta ei kuitenkaan taaperon käden ulottuvilla. Taikasienikään ei kuulemma poista permanenttitussia.

****

Mitä sinä pakastat? Vinkkaa alla!

HävikkiPakastaminenTekniikka
22 kommentit 31 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hirvipata: laita pata porisemaan, heittäydy sohvalle pötköttämään ja illansuussa on valmista
Seuraava postaus
Päärynäpiirakka: #somenapiirakan serkku, eli lisää käyttöä mantelijauholle

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

22 kommentit

Marja 10.11.2019 - 15:27

Minä olen pakastanut hapanjuuripitsataikinaa sopivan kokoisina valmiina palloina, joista voi sitten ottaa niin monta sulamaan kuin minäkin kerralla tarvitsee. Ja hyvin onnistuu! Olen sulattanut sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä, en ole huomannut eroa lopputulokseen. Näitä valmiita pakastepallojahan myydään ainakin meillä täällä Tampereella reko-jakelussakin, joten joku muukin on selkeästi todennut pakastamisen toimivaksi keinoksi. 🙂
Ja tuohon permanenttitussiin viitaten antaisin vielä sellaisen vinkin, että kyseisen tussin jäljet lähtee todella helposti ihan vaan käsidesillä (tai jollain muulla alkoholipitoisella) pyyhkäisemällä! 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:51

Heti kun saan pakastinta tyhjemmäksi, todellakin teen näin. Kiitos vinkistä!

Vastaa
Jenni 10.11.2019 - 20:23

Hyviä vinkkejä, tosin mulle ei ole vielä tullut vastaan niin kovaa parmesaaninkantaa, etten olisi saanut raastettua, haha. Itse pakastan:

Tomaattikastiketta. Teen pizzaa varten isomman satsin kerralla ja pakastettuna sopiviin annoksiin se säilyy hyvin, eikä tarvitse joka pizzailtaan valmistaa erikseen.

Kahvijääpaloja. Jos kahvia jää, pakastan sen jääpalamuotissa, jolloin siitä saa varsinkin kesällä ihanan jääkahvin yhdistämällä muutaman kahvijääpalan ja kauramaidon (tai mikä maito omaan makuun sopiikaan). Luin jostain, että kahvi on yleisin hävikkielintarvike, joten näin ehkäistään myös hävikkiä!

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:55

Kiitos hyvistä lisävinkeistä! Tomaattikastiketta meilläkin usein on, se on myös kätevää lasten kanssa, saa pikaisen pastan.

Vastaa
Viiru 10.11.2019 - 22:22

Itse olen pakastanut kokonaisia sitruunoja ja limejä, kuori on helppo raastaa jäisenä 🙂 Mikrossa lämmittämällä (esim. 30 s kerrallaan) tai kuumaa vettä päälle valuttamalla sulaa sen verran, että mehut saa puristettua. Näin olen voinut jemmata tarjoussitruksia tulevaa käyttöä varten.
Lisäksi olen pakastanut tomaattipyrettä ruokalusikan satseissa, eka pakastus leikkuulaudalla ja sitten pallurat pussiin. Suomessa tämä ei ehkä niinkään ole tarpeen, kun purkit on niin pieniä, mutta täällä Italiassa on 400g purkkeja, joista saa pakastamalla monta satsia 🙂
Lisäksi olen pakastanut ylimääräisiä kananmunan valkuaisia ja hiivaa, mutta näistä kokeiluista on jo sen verran kauan, etten tarkemmin muista lopputulosta.

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:56

Wow, sitruuna ja lime eivät ole tullut mieleenkään! Kiitos vinkeistä!

Vastaa
Viiru 10.11.2019 - 22:24

Ja tomaattipyreklöntit voi heittää suoraan keittoon tai pataan, sulavat nopeasti 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:57

Tämäkin on hyvä idea, kiitos!

Vastaa
Anna 11.11.2019 - 09:45

Miten en ole hoksannut tuota inkivääriä, se menee meillä jatkossa pakastimeen, hyvä vinkki! Meillä pakastimien sisällöstä on varmaan 90 % oman maan satoa ja metsien marjoja, loput kaupan tuotteita. Sisällöstä eniten on marjoja ja omenasosetta (pakastettu ilman sokeria). Niitä kerätään sankokaupalla ja syödään aamuin-illoin joka päivä. Tuontihedelmistä ostetaan talvella oikeastaan ainoastaan luomubanaania. Tänä vuonna sain kymmeniä litroja ihania luumuja, joista poistin kivet, puolitin ja pakastin littanissa minigrip-pusseissa. Todella hyvä lisä smoothieihin ja helpottava tieto kun omat neljä luumupuuta alkavat jossain vaiheessa tekemään satoa, niin tiedän miten saan ne säilöttyä. Kaikki yrtit talven ruokiin tulevat omasta maasta ja pakastettuina; lehtipersilja, tilli, salvia, basilika, rosmariini jne. Näitä kylvetään aina rivikaupalla, että riittää. Valkosipulien kukinnotkin varsineen silppuan ja pakastan. Lehti- ja palmukaali pääsee silputtuna minigrip-pusseissa pakastimeen ja on todella kätevää käyttää kun pysyy pakastettunakin irtonaisena ja voi käyttää juuri sen verran kuin tarvitsee. Omat chilit olen aina pakastanut viipaleina. Maa-artisokkaa olen keittänyt syksyllä aina soseeksi pakkaseen, sieltä sitä on helppo ottaa keittoihin yms. Leivon harvoin hiivalla ja kun tuon sen kaupasta kotiin, niin laitan paketin viidessä osassa pakastimeen. Yhdellä pikkupalalla kohottaa pizzataikinan tai naanleivät kätevästi. Myös ylijäämä sitruunat ja mustuneet banaanit pääsevät meillä pakastimeen. Kaikki leipä pakastetaan ja otetaan sieltä juuri se mikä syödään (jälkiuunipalat sulavat pöydällä hetkessä ja hieman kylmä ruisleipä onkin herkkuani). Yhdessä pakastimen pikkulokerikossa on alennuksesta/punaisellalapulla ostettua nyhtökauraa, Härkistä, tofua yms. kasvisproteiinia. Meillä myös raastetaan juustonkannikoita pakkaseen. Kaupan pakastevihanneksista ostan herneitä jotka on herkkuani, sekä ohuita pitkiä papuja sen jälkeen kun omat on syöty. Kuivattuja papuja keitän aina ison kattilallisen ja pakastan. Minulla on melkein 600 litraa pakastustilaa kahdelle hengelle ja kaikki käytetään hyödyksi, syksyllä ei paljoa tyhjää tilaa löydy sen jälkeen kun satokausi on ohi. Pakastan melkein kaiken littaniin 0,5 ja 1 litran minigrip-pusseihin. Näissä säilöttävät pysyvät järjestyksessä ja pienessä tilassa. Pussin kyljessä olevaan nimietikettiin pystyy kirjoittamaan myös kuulakärkikynällä sisällön. Pussit käytetään aina uudestaan niin kauan kuin ovat ehjiä.

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:58

Wow, todella monipuolista pakastamista, wow! Ja olen myös vähän kateellinen pakastustilasta 😀

Vastaa
Maika 13.11.2019 - 21:30

Pakastimeen meni juuri edullisesti saatu hapankaalisatsi:) toimii hileisen kylmänä (testattu!) tai sitten keittoon/piirakkkaan.

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 12:00

Tämä on kiinnostava tieto, sillä mullahan on jääkaapissa pöhisemässä iso pönttö hapankaalia juuri nyt 😀

Vastaa
Tanja 13.11.2019 - 21:56

Wow, jäin sanattomaksi luettuani postauksesi ja varsinkin Annan kommentin yllä. Luulin osaavani pakastaa, mutta mitä vielä, tämän luettuani pääsen ihan uudelle pakastustasolle🤗. Mä pakastan myös kookosmaitoa. Ja lisäksi juustoa (parmesania ja pecorinoa) palana, mistä raastan tarpeellisen määrän, usein jäisenä, sulaa nopsaan.

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 12:00

Onpa mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä!

Vastaa
Emilia 13.11.2019 - 23:26

Muuten kivoja vinkkejä, mutta kalalientä ei kyllä kannata säilöä jogurttiämpäriin. Muoviastia, joka on tarkoitettu toisentyyppiseen käyttöön, ja kuuma, rasvainen neste on suunnilleen suurin karhunpalvelus, minkä voi kemikaalimielessä itselleen (ja lapsilleen) tehdä.

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 12:02

Toki aina jäähdytän kaikki nesteet kylmävesihauteessa ja pakkaan vasta sitten, joten liemi menee purkkiin vasta viileänä. Mutta tarkoitatko siis, että lohen rasva irrottaa jogurttipurkista joka tapauksessa jotakin?

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:11

[…] Näitä kaikkia asioita kannattaa säilyttää pakastimessa. […]

Vastaa
Laura 12.6.2022 - 20:53

Kiitos pakastusvinkeistä! Permanenttitussiin toimii kovilla, tasaisilla pinnoilla usein alkoholipohjainen valkotaulutussi👌Tosin huokoisille pinnoille ei kannata koittaa.

Vastaa
Satu Koivisto 29.7.2022 - 15:07

Kiitos hyvästä vinkistä!

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:57

[…] Näin pakastin auttaa hävikinhallinnassa (permanenttitussi ehdoton!). […]

Vastaa
Veitsen teroitus: miten se tapahtuu ja ei kai veitsi voi mennä pilalle? Lue ruokatoimittajan seikkaperäiset ohjeet ja onnistut! - Satu Koivisto 22.5.2023 - 15:23

[…] Inkivääri, chili ja moni muu säilyvät pakastimessa jääkaappia paremmin. […]

Vastaa
Michelin-tähti: mitä ne tähdet tarkoittavat ja miten se ravintolassa näkyy? Lounaalla Tukholmassa Aira-ravintolassa, joka sai juuri kaksi Michelin-tähteä - Satu Koivisto 16.6.2023 - 19:13

[…] Pakastaja-Elvin parhaat vinkit. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä