Vinkkasin taannoin Instagramin stooreissa, mitä omassa pakastimessani aina on. Samassa kysyin teiltä, mitä kaikkea teillä on. Sain valtavan määrän vastauksia ja laitoin vinkkejä jakoon. Moni kertoi ottaneensa vinkeistä ruutukaappauksia ja toivoi, että voisin koostaa tästä postauksen. Toiveisiinne vastataan nyt, olkaat hyvät!
Monen asian pakastaminen on hyvä keino vähentää hävikkiä. Tervetuloa meidän pakastajien iloiseen joukkoon!
Inkivääri
Inkivääriä säilytän aina pakastimessa. Jääkaapissa inkivääri nahistuu ja myös homehtuu nopeasti, mutta pakastimesta sitä on helppo ottaa juuri ruokaan tarvittava vaikka kuinka pieni määrä. Yleensä raastan inkivääristä raastimen hienoimmalla terällä sen tarvittavan pätkän. En edes kuori inkivääriä, suurin osa kuorista jää raastettaessa terään.
Kalaliemi
Kalaliemen keittäminen itse kuulostaa aina joltakin supersankaritoiminnalta. Oikeasti kyse on vain siitä, että nostan kalan ruodot erilliseen kattilaan kiehumaan noin puoleksi tunniksi. Sitten kuorin pahimman vaahdon pois, siivilöin ruodot pois ja pakastan jäähtyneen liemen vanhassa turkkilaisjogurttipurkissa. Kalaliemen voi tehdä sekä raa’an että kypsän kalan ruodoista. Jos siis paistan jonkin kokonaisen kalan uunissa, nakkaan roippeet hetkeksi kattilaan. Yleensä lisään kattilaan ruotojen kanssa sipulin lohkoja ja vaikka varsiselleriä, mutta aina en suinkaan sitä tee. Kalaliemi on täydellinen pohja kalakeitolle.
Liemiainekset
Pakastimessani (ja nähtävästi monen muunkin) on säkki, johon kerään hiljalleen sekalaisia liemiaineksia. Esimerkiksi parmesaanin kovat reunat, ne, joita ei kerta kaikkiaan enää pysty raastamaan, antavat liemiin upean maun. Myös parsan kantoja kerään koko kevään pakastimeen ja keitän sitten, kun kasassa on kattilallinen.
Pantteribanaanit
Pakastimemme pursuaa marjoja, eritoten luomumansikoita, joita pakastan joka vuosi peräti 25 kiloa. Usein pakastimessa on myös hedelmiä. Kun hedelmävadin banaanit muuttuvat ruskeapilkkuisiksi, niistä tulee loistavaa raaka-ainetta banaanijäätelöhköön: kuoret pois, viipaleiksi ja pakastimeen vaikka kahden banaanin satseissa ja sieltä sitten tehosekoittimeen. Muitakin hävikkiuhan alla olevia hedelmiä pakastan. Esimerkiksi pakastatetut omenalohkot ja melonipalat ovat loistava lisä smoothieissa.
Pesto
Istutan tomaattiruukut täyteen basilikan taimia, joten basilikaa riittää. Teen peston kaltaista mutta vegaanista basilikatahnaa, pakastan sen isoissa jääpalamuoteissa ja pussitan jäätyneet jääpalat isoon pakastepussiin.
Pakasteherneet
Pakasteherneparat ovat aivan aliarvostettuja mutta aivan loistavia. Niistä saa nopeasti esimerkiksi hernepestopastan. Myös edamamepavut ovat kiilaamassa herneiden rinnalle pakastimeemme.
Leipä
Leivon hapanjuurileipää joka viikko, mutta yritän pitää pakastimessa muutaman valmiin leipäviipaleen hätätilanteita varten. Ne sulavat nopeasti leivänpaahtimessa.
Chili
Itse säilön chilit pikkelöimällä, mutta moni teistä kertoi pakastavansa chilit viipaleina lajit omiin rasioihinsa. Sain myös vinkin, että jäistä kokonaista chiliä olisi helppo raastaa ruokiin. Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä monessa paikassa chilit myydään rasioissa ja monet ehtivät pilaantua ennen käyttöä.
Kevätsipuli
Moni kertoi pakastavansa kevätsipulin varsia. Itse pakastan ruohosipulia vanhaan jogurttipurkkiin, joka olisi tarpeeksi tukeva pitämään tuoksut kurissa.
Myös nämä mainittiin
Varhaisperunat. Ollapa arkkupakastin, että tätä voisi kokeilla!
Kookosmaito. Kuulostaa fiksulta, koko purkin hulauttaminen ruokaan tuntuu monesti liioittelulta.
Valkoviini. Jos jämiä jää, ehdottomasti pakastimeen ja vaikka risottoon.
Tilli. Meillä nuupahtaneet tillit yleensä päätyvät öljyyn, mutta pakastaminen kuulostaa järkevältä.
Salviavoi. Jos saan salvian kasvamaan, teen ehdottomasti tätä ensi kesänä.
Juustoraaste. Mä en ole pakastanut juustoraastetta koskaan, mutta todella moni sen mainitsi.
Pizzataikina. Meillä on ollut esipaistettuja pizzapohjia muttei koskaan taikinaa. Toimisikohan hapanjuuripizzataikinan kanssa?
Kahvipavut. Rasvaiset kahvipavut säilyvät paremmin pakastimessa.
Plus bonusvinkki
Pidän maalarinteippiä ja permanenttitussia käden ulottuvilla keittiössä, jotta pakastimeen laitettavien nyssyköiden ja pussukoiden sisällön merkkaaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Mutta ei kuitenkaan taaperon käden ulottuvilla. Taikasienikään ei kuulemma poista permanenttitussia.
****
Mitä sinä pakastat? Vinkkaa alla!
22 kommentit
Minä olen pakastanut hapanjuuripitsataikinaa sopivan kokoisina valmiina palloina, joista voi sitten ottaa niin monta sulamaan kuin minäkin kerralla tarvitsee. Ja hyvin onnistuu! Olen sulattanut sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä, en ole huomannut eroa lopputulokseen. Näitä valmiita pakastepallojahan myydään ainakin meillä täällä Tampereella reko-jakelussakin, joten joku muukin on selkeästi todennut pakastamisen toimivaksi keinoksi. 🙂
Ja tuohon permanenttitussiin viitaten antaisin vielä sellaisen vinkin, että kyseisen tussin jäljet lähtee todella helposti ihan vaan käsidesillä (tai jollain muulla alkoholipitoisella) pyyhkäisemällä! 🙂
Heti kun saan pakastinta tyhjemmäksi, todellakin teen näin. Kiitos vinkistä!
Hyviä vinkkejä, tosin mulle ei ole vielä tullut vastaan niin kovaa parmesaaninkantaa, etten olisi saanut raastettua, haha. Itse pakastan:
Tomaattikastiketta. Teen pizzaa varten isomman satsin kerralla ja pakastettuna sopiviin annoksiin se säilyy hyvin, eikä tarvitse joka pizzailtaan valmistaa erikseen.
Kahvijääpaloja. Jos kahvia jää, pakastan sen jääpalamuotissa, jolloin siitä saa varsinkin kesällä ihanan jääkahvin yhdistämällä muutaman kahvijääpalan ja kauramaidon (tai mikä maito omaan makuun sopiikaan). Luin jostain, että kahvi on yleisin hävikkielintarvike, joten näin ehkäistään myös hävikkiä!
Kiitos hyvistä lisävinkeistä! Tomaattikastiketta meilläkin usein on, se on myös kätevää lasten kanssa, saa pikaisen pastan.
Itse olen pakastanut kokonaisia sitruunoja ja limejä, kuori on helppo raastaa jäisenä 🙂 Mikrossa lämmittämällä (esim. 30 s kerrallaan) tai kuumaa vettä päälle valuttamalla sulaa sen verran, että mehut saa puristettua. Näin olen voinut jemmata tarjoussitruksia tulevaa käyttöä varten.
Lisäksi olen pakastanut tomaattipyrettä ruokalusikan satseissa, eka pakastus leikkuulaudalla ja sitten pallurat pussiin. Suomessa tämä ei ehkä niinkään ole tarpeen, kun purkit on niin pieniä, mutta täällä Italiassa on 400g purkkeja, joista saa pakastamalla monta satsia 🙂
Lisäksi olen pakastanut ylimääräisiä kananmunan valkuaisia ja hiivaa, mutta näistä kokeiluista on jo sen verran kauan, etten tarkemmin muista lopputulosta.
Wow, sitruuna ja lime eivät ole tullut mieleenkään! Kiitos vinkeistä!
Ja tomaattipyreklöntit voi heittää suoraan keittoon tai pataan, sulavat nopeasti 🙂
Tämäkin on hyvä idea, kiitos!
Miten en ole hoksannut tuota inkivääriä, se menee meillä jatkossa pakastimeen, hyvä vinkki! Meillä pakastimien sisällöstä on varmaan 90 % oman maan satoa ja metsien marjoja, loput kaupan tuotteita. Sisällöstä eniten on marjoja ja omenasosetta (pakastettu ilman sokeria). Niitä kerätään sankokaupalla ja syödään aamuin-illoin joka päivä. Tuontihedelmistä ostetaan talvella oikeastaan ainoastaan luomubanaania. Tänä vuonna sain kymmeniä litroja ihania luumuja, joista poistin kivet, puolitin ja pakastin littanissa minigrip-pusseissa. Todella hyvä lisä smoothieihin ja helpottava tieto kun omat neljä luumupuuta alkavat jossain vaiheessa tekemään satoa, niin tiedän miten saan ne säilöttyä. Kaikki yrtit talven ruokiin tulevat omasta maasta ja pakastettuina; lehtipersilja, tilli, salvia, basilika, rosmariini jne. Näitä kylvetään aina rivikaupalla, että riittää. Valkosipulien kukinnotkin varsineen silppuan ja pakastan. Lehti- ja palmukaali pääsee silputtuna minigrip-pusseissa pakastimeen ja on todella kätevää käyttää kun pysyy pakastettunakin irtonaisena ja voi käyttää juuri sen verran kuin tarvitsee. Omat chilit olen aina pakastanut viipaleina. Maa-artisokkaa olen keittänyt syksyllä aina soseeksi pakkaseen, sieltä sitä on helppo ottaa keittoihin yms. Leivon harvoin hiivalla ja kun tuon sen kaupasta kotiin, niin laitan paketin viidessä osassa pakastimeen. Yhdellä pikkupalalla kohottaa pizzataikinan tai naanleivät kätevästi. Myös ylijäämä sitruunat ja mustuneet banaanit pääsevät meillä pakastimeen. Kaikki leipä pakastetaan ja otetaan sieltä juuri se mikä syödään (jälkiuunipalat sulavat pöydällä hetkessä ja hieman kylmä ruisleipä onkin herkkuani). Yhdessä pakastimen pikkulokerikossa on alennuksesta/punaisellalapulla ostettua nyhtökauraa, Härkistä, tofua yms. kasvisproteiinia. Meillä myös raastetaan juustonkannikoita pakkaseen. Kaupan pakastevihanneksista ostan herneitä jotka on herkkuani, sekä ohuita pitkiä papuja sen jälkeen kun omat on syöty. Kuivattuja papuja keitän aina ison kattilallisen ja pakastan. Minulla on melkein 600 litraa pakastustilaa kahdelle hengelle ja kaikki käytetään hyödyksi, syksyllä ei paljoa tyhjää tilaa löydy sen jälkeen kun satokausi on ohi. Pakastan melkein kaiken littaniin 0,5 ja 1 litran minigrip-pusseihin. Näissä säilöttävät pysyvät järjestyksessä ja pienessä tilassa. Pussin kyljessä olevaan nimietikettiin pystyy kirjoittamaan myös kuulakärkikynällä sisällön. Pussit käytetään aina uudestaan niin kauan kuin ovat ehjiä.
Wow, todella monipuolista pakastamista, wow! Ja olen myös vähän kateellinen pakastustilasta 😀
Pakastimeen meni juuri edullisesti saatu hapankaalisatsi:) toimii hileisen kylmänä (testattu!) tai sitten keittoon/piirakkkaan.
Tämä on kiinnostava tieto, sillä mullahan on jääkaapissa pöhisemässä iso pönttö hapankaalia juuri nyt 😀
Wow, jäin sanattomaksi luettuani postauksesi ja varsinkin Annan kommentin yllä. Luulin osaavani pakastaa, mutta mitä vielä, tämän luettuani pääsen ihan uudelle pakastustasolle🤗. Mä pakastan myös kookosmaitoa. Ja lisäksi juustoa (parmesania ja pecorinoa) palana, mistä raastan tarpeellisen määrän, usein jäisenä, sulaa nopsaan.
Onpa mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä!
Muuten kivoja vinkkejä, mutta kalalientä ei kyllä kannata säilöä jogurttiämpäriin. Muoviastia, joka on tarkoitettu toisentyyppiseen käyttöön, ja kuuma, rasvainen neste on suunnilleen suurin karhunpalvelus, minkä voi kemikaalimielessä itselleen (ja lapsilleen) tehdä.
Toki aina jäähdytän kaikki nesteet kylmävesihauteessa ja pakkaan vasta sitten, joten liemi menee purkkiin vasta viileänä. Mutta tarkoitatko siis, että lohen rasva irrottaa jogurttipurkista joka tapauksessa jotakin?
[…] Näitä kaikkia asioita kannattaa säilyttää pakastimessa. […]
Kiitos pakastusvinkeistä! Permanenttitussiin toimii kovilla, tasaisilla pinnoilla usein alkoholipohjainen valkotaulutussi👌Tosin huokoisille pinnoille ei kannata koittaa.
Kiitos hyvästä vinkistä!
[…] Näin pakastin auttaa hävikinhallinnassa (permanenttitussi ehdoton!). […]
[…] Inkivääri, chili ja moni muu säilyvät pakastimessa jääkaappia paremmin. […]
[…] Pakastaja-Elvin parhaat vinkit. […]