Kesäkurpitsa, vähän myöhään itse siemenestä laitettu, jurnuttaa omassa puutarhassani vielä kukkimisvaiheessa, mutta analytiikasta olen huomannut, että siellä ollaan paljon pidemmällä. Siksipä keräsin tähän kasan kesäkurpitsaideoita iloksi ja avuksi sadon tuhoamiseen. Ole hyvä!
Alkuun muistutus: kesäkurpitsapötkylät kannattaa kerätä pieninä, maksimissaan kurkun kokoisina. Silloin kesäkurpitsan sisus on napakka ja maukas. Mutta koska hurjimmassa kasvuvaiheessa puskat pääsevät yllättämään jatkuvasti ja sieltä löytyy pesäpallomailoja, niillekin löytyy omat käyttökohteensa.
Tässä kesäkurpitsasuosikkini, ole hyvä!
1. Ensimmäiset pienet kesäkurpitsat viipaloin ja paistan pannulla valkosipuliöljyssä. Kesäkurpitsa pannulla on herkullista ihan sellaisenaan, mutta hirmuisen hyvää siitä tulee, kun nostat päälle pallon burrataa ja minttua. Tämä sopii hienosti pienimuotoisten juhlien tarjottavaksi.
2. Kesäkurpitsapihvit olivat viime syksyn hitti ja yksi suosituimmista resepteistäni koko viime vuonna. Eikä syyttä! Raastettua kesäkurpitsaa, raastettua halloumia, kananmunaa ja leivänmuruja (tai korppujauhoja), ja sitten vain pannulle paistumaan. Itse voisin napsia nämä suoraan pannulta, ja usein napsinkin!
3. Italiassa ihastuin täytettyihin kesäkurpitsankukkiin. Asiaan perehdyttyäni selvisi, että kesäkurpitsapenkissä kasvaa aina kahdenlaisia yksilöitä, tyttö- ja poikakukkia. Tytöistä kasvaa vihreä hedelmä, kesäkurpitsa, mutta hoikkavartisista pojista ei ole pölytyksen jälkeen iloa, paitsi keittiössä. Täytän kukat pehmeällä ricottajuustolla (tai itse tehdyllä tuorejuustolla), kieritän kananmunassa ja vehnäjauhoissa ja paistan sitten pannulla puolen sentin öljykerroksessa.
4. Pienet kesäkurpitsat ovat mielestäni oikein hyviä, kun ne viipaloi leivän päälle kurkkujen tapaan. Erityisen hyvin tämä tapa sopii eväsleipiin, jossa ne säilyvät sopivan napakoina. Mies ei tosin jaa näkemystäni.
5. Kesäkurpitsaletut maistuvat kesäkurpitsakriitikoillekin. Näin ainakin meillä.
6. Pieni raastettu kesäkurpitsa toimii erityisen hyvin tsatsikissa. Raasta kesäkurpitsa, valuta tarvittaessa siivilässä, ja lisää raastettua valkosipulia, turkkilaista jogurttia, tuoretta minttua, suolaa ja pippuria. Sopii raikkaaksi lisäkkeeksi mille tahansa grillatulle ruoalle.
7. Kun penkissä on useampi vielä napakan kokoinen kesäkurpitsa, tee kesäkurpitsa-linssivuokaa. Se on ikään kuin lasagne, mutta lasagnelevyjen sijaan käytetäänkin kesäkurpitsaviipaleita. Syötävää riittää kahdeksi päiväksi.
8. Jos löysit pesäpallomailayllätyksen, kiehauta jättikesäkurpitsa suosiolla soseeksi ja tee kesäkurpitsarieskoja. Pakasta sosetta kerta-annoksina ja paista rieskoiksi talven mittaan.
9. Jättimäiset kesäkurpitsat sopivat loistavasti myös kasvissosekeittoihin, joihin ne oikeastaan katoavat.
10. Kameleonttimainen pötkylä sopii myös makeisiin leivonnaisiin, usko tai älä! Kurkkaa suklaabrownien ohje miehen blogin puolelta.
****
Mikä on oma kesäkurpitsasuosikkisi? Kerro alla omasi, laitetaan vinkit jakoon!
Lisää kesäsuosikkeja kokattavaksi juuri nyt
Varhaiskaali on hirmuisen hyvää juuri nyt, joten tee siitä salaatti!
Tämä mansikkakakku maistuu ihanan mehevältä.
Kesäkeitto saattaa hurmata sinutkin, vaikket pitäisi kesäkeitosta.
7 kommentit
Olen ekan kirjasi inspiroimana laittanut kesäkurpitsaa eväsleipien väliin jo vuosikaudet. Lämmin suositus 🙂 Toisin kuin kurkut, jotka lötkistyttävät kosteudellaan koko leivän, kesäkurpitsa leivän välissä vain paranee odottaessa.
Mahtava kuulla, että olen löytänyt eväsleipäkaiman! Mieshän tosiaan ei tätä jaa lainkaan 😀
Olin tänään ilkimys ja itketin kesäkurpitsaa ja munakoison jämää😠Tein sitten tuoreista tomaateista, tomaattimurskasta ja paseeratusta tomaatista soosin,jota keittelin hyvän tovin.Mausteena vähän hunajaa,pippuria ja välimeren yrttejä.Vuokaan kerroksittain ja pinnalle mozzarella-ja parmesaaniraastetta. 45min.ja200astetta. Herrajjestas😮 Uusi kesäk.lemppari oli syntynyt!😋 Maalais hiivaleipää oli myös.
Oijoi, kuulostaa aivan ihanalta! Uskon että oli hyvää, nam!
Leikkaa kesäkurpitsa n. sentin viipaleiksi. Paista oliiviöljyssä kaunis, ruskea pinta. Suolaa ennen kääntämistä. Käännä. Laita joka viipaleelle n. teelusikallinen sinihomejuustoa. Paista, kunnes toisellakin puolella hyvä paistopinta. Tarjoa rapean jäävuorisalaatin, tomaatin ja lähdeveden kanssa. Nauti! 😍
Kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!
Oho,valkosipuliahan siinä oli3kynttä myös, tottakai 😅