Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Puutarhamökillä

Mitä ruokaa mökillä? Kasa lounasruokia, jotka valmistuvat hellalla ilman tiskivuorta

kirjoittanut Satu Koivisto 19.7.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 19.7.2020
Mitä ruokaa mökillä
8,1K

Aika ajoin minulta kysellään, mitä ruokaa mökillä voisi kokata. Niinpä päätin kirjoittaa, mitä me omalla mökillämme syömme!

On tietenkin mökkejä ja mökkejä. Meidän mökkimme on siirtolapuutarhamökki Helsingissä alueella, jossa superhyvään ruokakauppaan polkaisee pyörällä muutamassa minuutissa ja jonne voisi tilata ruokaa Woltilla. Silti useimmiten ja omasta halustani laitan ruokaa itse ja pääosassa on oman puutarhamme anti.

Puutarhassamme kasvaa kaikenlaista syötävää: on kasvihuone tomaateille ja kurkuille, pieni perunamaa, kasvatuslaatikoita yrteille ja kaaleille ja kaikenlaisia marjapensaita. Niitä kaikkia pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon ihan täällä paikan päällä. Toisaalta säilytystilaa on niukasti sekä jääkaapissa että kuiva-ainekomerossa, joten kovin kummoisia ruokavarastoja ei olekaan mahdollista pitää.

Useimmiten ruoanlaitto tapahtuu mökin sisällä hellalla. Mökkiimme vedettiin vedet parin vuoden takaisessa remontissa, ja se on helpottanut kokkailua aivan valtavasti. On todella kätevää, kun tiskejä ei ole pakko hoitaa säällä kuin säällä ulkona monta kertaa päivässä ja toisaalta kesken ruoanlaittovalmisteluiden voi pestä kätensä ihan niin usein kuin haluaa. Uunia en juurikaan käytä, sillä pieni mökkimme on kesäsäillä aika kuuma. Ulkona meillä ei ole kesäkeittiötä vaan ainoastaan pallogrilli, jolla ruoan valmistaminen on vaivalloista joskin lopputulos herkullista.

Eli hellalla, mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman vähän tiskiä, kiitos. Näillä puitteilla suosin näitä helppoina ja nopeina kesälounaina:

Pottuja, pottuja ja pottuja

Koska suomalaiset varhaisperunat ovat maailman parhaita, oma perunahaasteeni on syödä kesällä niitä mahdollisimman paljon. Osa tulee kaupasta, mutta näin heinäkuussa saamme satoa jo aika mukavasti myös omasta perunamaastamme. Hyvin usein keitettyjen perunoiden seurana on valmiiksi savustettua lohta lähikaupasta, mutta haaveilen kyllä, että miehen hitsaama savustin saataisiin joskus tuotua tänne lapsuudenkodistani. Tarhapapumme ovat alkaneet tuottaa mukavasti satoa, minkä vuoksi olen viime aikoina ottanut tavaksi nakata niitä perunoiden päälle kattilaan kiehumaan muutaman viimeisen minuutin ajaksi. Keitän perunoita aina koko kattilallisen, koska niistä saa seuraavana päivänä vaikka mitä.

Yrttitahnaa, tietenkin

Yrttilaatikoissa on ruuhkaa. On ylenpalttisesti minttua, korianteria, oreganoa ja sitruunamelissaa. Siemenistä laitettu timjami kasvoi valtaisan hyvin kasvihuoneessa, salvia rehottaa ja basilika voi erinomaisen hyvin kasvihuoneessa tomaattien juurella. Siksi meillä on yltäkylläisesti aineksia basilikatahnaan, mutta tuunaan sitä korvaamalla osan muilla yrteillä ja välillä teen tahnasta hiukan löysempää, öljymäistä. Eräänä päivänä laitoin suurimman osan harvennusporkkanan naatteja. Ostimme alkukesästä mökille sauvasekoittimen, joten surauttelu onnistuu täällä ihanan helposti. Yrttitahnaa pidän jääkaapissa kaiken aikaa. Sitä voi syödä sellaisenaan kalan kastikkeena ja sekoittaa turkkilaisen jogurtin sekaan dippikastikkeeksi kaikenlaisille kesävihanneksille.

Perunasalaatti pikana

Kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyjä perunoita ja jonkinlaista yrttitahnaa, perunasalaatti valmistuu parissa minuutissa. Pidän kaapissa myös paria purkillista tölkkikikherneitä, joilla saa nopeasti lisää ruokaisuutta salaattiin. Tölkkikikherneisiin saa makua, kun valuttaa nesteen pois, huuhtaisee herneet ja laittaa ne purkkiin marinoitumaan oliiviöljyn, sitruunan ja suolaripauksen kanssa. Niitä sitten voi lisätä monenlaisen ruoan päälle ja sivuun.

Pastaa munilla

Ihan joka aterialla ei voi syödä perunoita (tämäkin ON mahdollista), joten kyllä meillä syödään kesällä pastaakin. Pidän koko ajan mökin kaapissa spagettia. Koska laatikossa kasvaa lehti- ja palmukaalia, teen tosi usein lehtikaalicarbonaraa: paistan lehtikaalia ja sipulia pannulla ja laitan pastan kiehumaan. Sillä välin sekoitan kulhossa muutaman kananmunan ja parmesaanijuustoraastetta. Kun pasta on valmista ja valutettu, sekoitan kaikki. Lautasella vielä aikuisille runsaasti mustapippuria, jolloin ruoka lähenee vähän cacio e pepeä. Ja pestopasta on tietenkin kesäklassikko. Sekaan runsaasti tuoreita pikkutomaatteja ja basilikaa.

Nopea munakas

Kananmunat säilyvät hyvin huoneenlämmössä, joten tämäkin vähentää ruuhkaa jääkaapissa. Munakas on ihanan simppeli kesälounas. Teen perunamunakasta (ne keitetyt perunat), mutta usein myös lehtikaalimunakasta, kesäkurpitsamunakasta ja yrttimunakasta. Seuraan tietenkin salaatti tomaateista ja avomaankurkuista, joita ehdottomasti kannattaa syödä nyt yltäkylläisesti.

Kasa lettuja

Tietenkin, koska kesä ei ole kesä ilman lettuja. Alkukesästä teen nokkoslettuja, mutta nyt on kesäkurpitsalettujen vuoro. Joskus laitan taikinaan myös lehti- tai palmukaalia ja yrttejä. Lettujen kanssa maistuvat särkitahna ja lohitahna.

Kesäkeittoa, tietenkin

Tästä seuraa vähän säilytyshämminkiä, mutta kyllä on kesäkeittoa saatava pari kertaa kesässä. Tämä soppa on muuten maistunut monelle sellaisellekin, joka luulee ei-pitävänsä kesäkeitosta.

****

Mitä ruokaa mökillä kokkaat itse? Kerro alla, vaihdetaan ideoita!

KesäruokaLounasMökkiruokaSiirtolapuutarhamökki
2 kommentit 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Ruusun terälehtien kuivaus: ihanimmat kakunkoristeet omasta puutarhasta, eikä se vaadi juuri mitään
Seuraava postaus
Kurkkukeitto: helppo lounas yhdelle tai alkuhörppy neljälle

Joko luit nämä?

Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi...

16.6.2024

Tomaatin kasvatus: luottolajikkeet, paras kylvötapa ja muut vinkit....

7.8.2022

Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?

3.10.2021

2 kommentit

Lotta 19.7.2020 - 14:14

Ihana postaus. Me vietetään ekaa kesää siirtolapuutarhalla (remontin keskellä) ja ero aiempiin kesäkokkailuihin on iso. Yleensä olen kesällä kokeillut kaikkia ihania reseptejä, mutta nyt mennään tosi simppelillä linjalla. Meillä on mökillä sähkösavustin eli savukalaa syödään paljon. Samoin keitettyä kukkakaalia yrttivoisulan & keitettyjen kananmunien kanssa. Ja graavikalaa & perunoita. Tomaatteja ja mozzarellaa/fetaa/raejuustoa. Kaikkia vihanneksia ja lounaaksi ruiskareita. Ensi kesäksi pitää hankkia sauvasekoitin, mandoliini ja salaattilinko. Niillä pärjää jo pitkälle.

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:46

Onnea uuteen elämänvaiheeseen, siirtolapuutarhailu on ihanaa! Kesällä onneksi kaikki simppeli toimii loistavasti 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä