Aika ajoin minulta kysellään, mitä ruokaa mökillä voisi kokata. Niinpä päätin kirjoittaa, mitä me omalla mökillämme syömme!
On tietenkin mökkejä ja mökkejä. Meidän mökkimme on siirtolapuutarhamökki Helsingissä alueella, jossa superhyvään ruokakauppaan polkaisee pyörällä muutamassa minuutissa ja jonne voisi tilata ruokaa Woltilla. Silti useimmiten ja omasta halustani laitan ruokaa itse ja pääosassa on oman puutarhamme anti.
Puutarhassamme kasvaa kaikenlaista syötävää: on kasvihuone tomaateille ja kurkuille, pieni perunamaa, kasvatuslaatikoita yrteille ja kaaleille ja kaikenlaisia marjapensaita. Niitä kaikkia pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon ihan täällä paikan päällä. Toisaalta säilytystilaa on niukasti sekä jääkaapissa että kuiva-ainekomerossa, joten kovin kummoisia ruokavarastoja ei olekaan mahdollista pitää.
Useimmiten ruoanlaitto tapahtuu mökin sisällä hellalla. Mökkiimme vedettiin vedet parin vuoden takaisessa remontissa, ja se on helpottanut kokkailua aivan valtavasti. On todella kätevää, kun tiskejä ei ole pakko hoitaa säällä kuin säällä ulkona monta kertaa päivässä ja toisaalta kesken ruoanlaittovalmisteluiden voi pestä kätensä ihan niin usein kuin haluaa. Uunia en juurikaan käytä, sillä pieni mökkimme on kesäsäillä aika kuuma. Ulkona meillä ei ole kesäkeittiötä vaan ainoastaan pallogrilli, jolla ruoan valmistaminen on vaivalloista joskin lopputulos herkullista.
Eli hellalla, mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman vähän tiskiä, kiitos. Näillä puitteilla suosin näitä helppoina ja nopeina kesälounaina:
Pottuja, pottuja ja pottuja
Koska suomalaiset varhaisperunat ovat maailman parhaita, oma perunahaasteeni on syödä kesällä niitä mahdollisimman paljon. Osa tulee kaupasta, mutta näin heinäkuussa saamme satoa jo aika mukavasti myös omasta perunamaastamme. Hyvin usein keitettyjen perunoiden seurana on valmiiksi savustettua lohta lähikaupasta, mutta haaveilen kyllä, että miehen hitsaama savustin saataisiin joskus tuotua tänne lapsuudenkodistani. Tarhapapumme ovat alkaneet tuottaa mukavasti satoa, minkä vuoksi olen viime aikoina ottanut tavaksi nakata niitä perunoiden päälle kattilaan kiehumaan muutaman viimeisen minuutin ajaksi. Keitän perunoita aina koko kattilallisen, koska niistä saa seuraavana päivänä vaikka mitä.
Yrttitahnaa, tietenkin
Yrttilaatikoissa on ruuhkaa. On ylenpalttisesti minttua, korianteria, oreganoa ja sitruunamelissaa. Siemenistä laitettu timjami kasvoi valtaisan hyvin kasvihuoneessa, salvia rehottaa ja basilika voi erinomaisen hyvin kasvihuoneessa tomaattien juurella. Siksi meillä on yltäkylläisesti aineksia basilikatahnaan, mutta tuunaan sitä korvaamalla osan muilla yrteillä ja välillä teen tahnasta hiukan löysempää, öljymäistä. Eräänä päivänä laitoin suurimman osan harvennusporkkanan naatteja. Ostimme alkukesästä mökille sauvasekoittimen, joten surauttelu onnistuu täällä ihanan helposti. Yrttitahnaa pidän jääkaapissa kaiken aikaa. Sitä voi syödä sellaisenaan kalan kastikkeena ja sekoittaa turkkilaisen jogurtin sekaan dippikastikkeeksi kaikenlaisille kesävihanneksille.
Perunasalaatti pikana
Kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyjä perunoita ja jonkinlaista yrttitahnaa, perunasalaatti valmistuu parissa minuutissa. Pidän kaapissa myös paria purkillista tölkkikikherneitä, joilla saa nopeasti lisää ruokaisuutta salaattiin. Tölkkikikherneisiin saa makua, kun valuttaa nesteen pois, huuhtaisee herneet ja laittaa ne purkkiin marinoitumaan oliiviöljyn, sitruunan ja suolaripauksen kanssa. Niitä sitten voi lisätä monenlaisen ruoan päälle ja sivuun.
Pastaa munilla
Ihan joka aterialla ei voi syödä perunoita (tämäkin ON mahdollista), joten kyllä meillä syödään kesällä pastaakin. Pidän koko ajan mökin kaapissa spagettia. Koska laatikossa kasvaa lehti- ja palmukaalia, teen tosi usein lehtikaalicarbonaraa: paistan lehtikaalia ja sipulia pannulla ja laitan pastan kiehumaan. Sillä välin sekoitan kulhossa muutaman kananmunan ja parmesaanijuustoraastetta. Kun pasta on valmista ja valutettu, sekoitan kaikki. Lautasella vielä aikuisille runsaasti mustapippuria, jolloin ruoka lähenee vähän cacio e pepeä. Ja pestopasta on tietenkin kesäklassikko. Sekaan runsaasti tuoreita pikkutomaatteja ja basilikaa.
Nopea munakas
Kananmunat säilyvät hyvin huoneenlämmössä, joten tämäkin vähentää ruuhkaa jääkaapissa. Munakas on ihanan simppeli kesälounas. Teen perunamunakasta (ne keitetyt perunat), mutta usein myös lehtikaalimunakasta, kesäkurpitsamunakasta ja yrttimunakasta. Seuraan tietenkin salaatti tomaateista ja avomaankurkuista, joita ehdottomasti kannattaa syödä nyt yltäkylläisesti.
Kasa lettuja
Tietenkin, koska kesä ei ole kesä ilman lettuja. Alkukesästä teen nokkoslettuja, mutta nyt on kesäkurpitsalettujen vuoro. Joskus laitan taikinaan myös lehti- tai palmukaalia ja yrttejä. Lettujen kanssa maistuvat särkitahna ja lohitahna.
Kesäkeittoa, tietenkin
Tästä seuraa vähän säilytyshämminkiä, mutta kyllä on kesäkeittoa saatava pari kertaa kesässä. Tämä soppa on muuten maistunut monelle sellaisellekin, joka luulee ei-pitävänsä kesäkeitosta.
****
Mitä ruokaa mökillä kokkaat itse? Kerro alla, vaihdetaan ideoita!
2 kommentit
Ihana postaus. Me vietetään ekaa kesää siirtolapuutarhalla (remontin keskellä) ja ero aiempiin kesäkokkailuihin on iso. Yleensä olen kesällä kokeillut kaikkia ihania reseptejä, mutta nyt mennään tosi simppelillä linjalla. Meillä on mökillä sähkösavustin eli savukalaa syödään paljon. Samoin keitettyä kukkakaalia yrttivoisulan & keitettyjen kananmunien kanssa. Ja graavikalaa & perunoita. Tomaatteja ja mozzarellaa/fetaa/raejuustoa. Kaikkia vihanneksia ja lounaaksi ruiskareita. Ensi kesäksi pitää hankkia sauvasekoitin, mandoliini ja salaattilinko. Niillä pärjää jo pitkälle.
Onnea uuteen elämänvaiheeseen, siirtolapuutarhailu on ihanaa! Kesällä onneksi kaikki simppeli toimii loistavasti 🙂