Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Munakoiso uunissa: näin kesytät vaahtokumimaisen kasviksen täydellisen kermaiseksi

kirjoittanut Satu Koivisto 9.10.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 9.10.2019
Munakoiso uunissa
71,8K

Kirjoitin pari viikkoa sitten, kuinka kaikki kasvikset muuttuvat uunissa paahtuessaan kuin taikaiskusta huippuhyviksi. Jos jo luulit, että paahtamisaihe on sillä käsitelty, ehei. Koska olen paahtajanainen, lupaan jatkaa aina vain ja pyhitän seuraavaksi kokonaisen postauksen munakoisolle, ehdottomalle suosikkikasvikselleni, joka harmillisesti tarjotaan kovin usein raakana. Siksi aiheena nyt munakoiso uunissa, kyllä kiitos!

Jos kaikki kasvikset hyötyvät paahtamisesta, aivan erityisen paljon siitä hyötyy munakoiso. Munakoison sisus muuttuu uunin syleilyssä kuin itsestään kermaisen pehmeäksi. Sillä on kuitenkin hintansa: munakoison kuivakan vaahtokumimainen sisus vaatii pehmentyäkseen paljon hyvää oliiviöljyä. Olen pahoillani, mutta siitä ei voi tinkiä.

Kaksi yhdellä pellillä

Minulla on tapana paahtaa munakoisoja kerralla, samalla vaivalla, isompi satsi joko kuutioina tai viipaleina tai molempina. Molemmat sortit kannattaa paistaa erikseen. Pellille menee kuutioina sopuisasti kaksi tavallisen kokoista munakoisoa, yhteensä noin 600 grammaa. Viipaleina joutunet ottamaan käyttöösi kaksi peltiä, tämä riippuu vähän munakoisojen muodosta.

Mikä ihmeen itketys?

Munakoisot näyttävät sisältä kuivakoilta, mutta niiden sisällä on runsaasti nestettä, joka asiantuntijoiden mukaan kannattaa itkettää pois. Itkettäminen tarkoittaa sitä, että munakoisokuutioiden tai -viipaleiden pinnalle ripotellaan suolaa, mikä irrottaa kasviksen sisällä olevaa nestettä. Aiemmin tuo munakoisojen neste oli kitkerän makuista, minkä vuoksi itketys oli pakko tehdä. Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu neutraalimman makuisiksi, mutta itkettäminen on järkevää yhä siksi, että itkeneet munakoisot eivät ime sisäänsä aivan yhtä paljon öljyä kuin itkemättömät. Itketetyt munakoisot myös pitävät paremmin muotonsa eivätkä hajoa yhtä helposti. No, minä usein itketän mutta välillä en, eikä mitään dramaattista ole tapahtunut. Päätä itse!

Ja näin se itkettäminen käy

Pesen munakoison ja leikkaan sen sitten joko isoiksi kuutioiksi, kantiltaan pari kolme senttiä, tai sentin paksuiksi viipaleiksi. Jos teen munakoisokuutioita, itketän ne lävikössä: laitan munakoisot, sen 600 grammaa, isoon lävikköön, lisään teelusikallisen suolaa ja pöyhin käsin, jotta suola leviää tasaisesti. Sitten nostan lävikön pesualtaaseen, jotta munakoisoista irtoava neste ei leviä kaikkialle. Annan munakoisojen itkeä ainakin puolisen tuntia, mutta yleensä unohdan ne pidemmäksikin aikaa. Viipaleet levitän suoraan uunipellille leivinpaperin päälle, jaan teelusikallisen suolaa viipaleiden pinnalle ja annan niiden itkeä.

Öljyä öljyä

Kun munakoisot ovat itkeneet, kuivaan ne puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja levitän uunipellille yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle. Kuutioiden joukkoon kaadan puoli desiä oliiviöljyä ja pöyhin munakoisopaloja niin, että öljy levittyy tasaisesti. Viipaleisiin tarvitsen yleensä hiukan enemmän öljyä, vajaan desin. Yritän valuttaa sen pinnalle mahdollisimman tasaisesti ja sitten hieron viipaleita käsin.

175 astetta, puolisen tuntia

Sitten munakoisot ovat valmiita menemään uuniin. Kokemukseni mukaan paras lämpötila on 175 astetta. Jos peltejä on useampi, käytän kiertoilmaa ja väännän silloin uunin hiukan matalammalle lämmölle, 150 asteeseen. Paistan munakoisoja noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat ruskettuneet kauniisti. Säädä paistolämpötila omaan uuniisi. Ideana on, että palojen pinta ruskistuisi ja jopa hiukan rapeutuisi, kun taas sisus muuttuisi kermaisen pehmeäksi.

Ja mitä sitten

Kuutiot ovat herkullisia kvinoa- tai vastaavassa salaatissa ja pastassa, viipaleita taas syön esimerkiksi munakoisolasagnessa, iki-ihanassa Melanzane alla Parmigiana -munakoisovuoassa ja ihan sellaisenaan leivän päällä. Parhaimmillaan munakoisot ovat tietysti heti uunista tultuaan, mutta yleensä pakkaan ne lasirasioihin ja jääkaappiin odottamaan käyttöään seuraavina päivinä. Sitten onkin luvassa pikaisesti jotakin erityisen hyvää.

****

Onko munakoiso uunissa sinulle tuttu juttu?

KasvisPaahtajanainenTekniikka
8 kommentit 47 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hernepestopasta: resepti jonka sinäkin haluat arkiruokalistallesi
Seuraava postaus
Chilin säilöntä: viipaloi palot etikkaan ja malta pari päivää, valmista on

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

8 kommentit

sus 26.11.2019 - 00:16

Kreikassahan munakoiso on todella suosittu. Kokeile lunakoisoa, leikkopapuja ja tomaattia, tilliä mausteeksi. Niistä tehdään sellainen keittoa paksumpi ”pata” mikä syödään valkoisen leivän kanssa.

Vastaa
Satu Koivisto 30.11.2019 - 11:58

Kuulostaa niiiiiiin hyvältä! Tätä on kokeiltava, kiitos!

Vastaa
Petra 23.8.2020 - 13:39

Kiitos tästä! Melanzane on usein mielessä, mutta se pannulla paistaminen on aivan myrkkyä mulle. Siis uuniin! 😁

Vastaa
Satu Koivisto 3.9.2020 - 21:25

Ah melanzane on taivaallista! Ja kiva että tästä oli iloa!

Vastaa
Elisa 30.3.2021 - 16:06

Mitenkäs, jos päättää jättää itkettämättä, lisätäänkö munakoisoihin suolaa ennen uuniin laittamista tai enemmän öljyä?

Vastaa
Satu Koivisto 30.3.2021 - 22:17

Lisää suolaa pellilliseen munakoisopaloja 3/4 tl ja öljyä 3/4 dl 🙂

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:09

[…] ja tarkista suola. Tähän pohjaan voit sitten lisätä mieluisia, kypsiä kasviksia. Esimerkiksi uunissa paahdettu munakoiso toimii hyvin. Keitetyt linssit säilyvät hyvin jääkaapissa muutaman […]

Vastaa
Munakoisorullat | Tuhti ja juhlava vegeruoka | Ruokatoimittajan reseptillä! 26.3.2023 - 12:17

[…] Tiedän, munakoiso saattaa olla vaikea. Itsekin taas ihan hiljattain söin ravintolassa raakaa munakoisoa, pöh. Mutta kun tuon kasviksen osaa kypsentää oikein, siitä tulee taivaallisen kermaista. Olen kirjoittanut munakoison lempikypsennystavasta, uunissa paahtamisesta, pitkän postauksenkin. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä