Kaupallinen yhteistyö: Luomumerkki ja Pro Luomu
Munakokkeli nyt ainakin, mietin, kun aloin listata, mitä meidän perheen hotellimaiseen aamiaiseen pitäisi kuulua. Aamulla paistettu hapanjuurileipä, raikkaita kasviksia, jokin jalallisesta lasista tarjoiltava juoma, iso vadillinen hedelmiä, smoothie…
Sain jo viime syksynä tehdä yhteistyötä Luomumerkin ja Pro Luomun kanssa. Olen todella iloinen siitä, että tänä vuonna yhteistyö jatkuu!
Luomu on kuulunut elämääni vuosia, sillä olen suosinut sitä opiskeluajoistani lähtien. Luomuhistoriani alkoi aikoinaan kiinnostuksesta eläinten oloihin. Luomutuotannossa eläimillä oli enemmän vapautta, ja niinpä sijoitin jo opiskeluaikoina 2000-luvun alussa luomujogurttiin, -maitoon ja -kananmuniin, vaikkei se kovin tavallista siihen aikaan ollutkaan (= pidettiin hihhulointina). Hiljalleen luomun osuus ostoskorissa kasvoi.
Nykyään ostan kaiken mahdollisen luomuna ja myös viljelen luomusti siirtolapuutarhamökillämme. Suosin luomua siksi, että siten tuen luonnon monimuotoisuutta tai kääntäen torjun luontokatoa. Luomupelloilla lajikirjo on aina isompi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Mitä enemmän maailmassa on lajeja, sitä paremmin se pystyy taistelemaan kaikenlaisia uhkia vastaan. Kukaan ei tiedä, mitä lajien sukupuuttoon kuolemisesta seuraa.
Luomutuotteet on helppo bongata kaupasta luomumerkistä, vihreästä lehtikuviosta.
Jos syöt kananmunia, valitse ehdottomasti luomukananmuna. Luomukanojen rehu on monipuolisempaa, niillä on mahdollisuus ulkoiluun, vapaaseen ja väljempään liikkumiseen sekä lajinmukaisempaan käyttäytymiseen muihin kanalatyyppeihin verrattuna. Ja luomumuna maistuu paremmalta!
Järjestin kotiin hotellimaisen aamiaisen, jonka päätähti on munakokkeli, kokkikoulun vinkeillä tietenkin. Kun valmistelut aloittaa jo illalla, aamulla saa unenpöpperöisenäkin kasaan ylellisen kattauksen.
Tässä vinkit, miten sinäkin onnistut. Ja jutun perässä vielä seikkaperäiset ohjeet ja resepti täydellisen munakokkelin valmistukseen, ole hyvä!
Illalla
1. Aloita kattauksesta. Nostele astiat ja aterimet pöytään jo illalla. Jos vain ruokailuvälineesi riittävät, laita pöytään tuplakatteet eli kahdet haarukat ja kahdet veitset. Siitä tulee todella elegantti olo, ja pöytäkin näyttää heti puetummalta. Ensimmäisillä aterimilla syödään suolaiset asiat, toisilla hedelmät. Tee niin kuin ravintolasalissa konsanaan eli kiillota aterimet: kostuta puhtaan keittiöpyyhkeen reuna vedellä, purista hyvin kuivaksi ja hankaa jokainen veitsi ja haarukka. Huomaatko eron?
Jos mahdollista, kata pöytään kangasservietit. Itse olen ostanut niitä ison kasan kirppareilta.
2. Jaa kukat useampaan maljakkoon. Jos hankit kukkia, jaa kukat yhden ison maljakon sijaan mataliin astioihin, vaikka juomalaseihin. Silloin kukkia tuntuu olevan jotenkin enemmän. Itse olen ostanut vuosien varrella kirpparilta pikkuruisia maljakoita, joihin mahtuu muutama kukka.
3. Surauta smoothie. Smoothie valmistuu tietenkin nopeasti myös aamulla, mutta sen voi aivan hyvin surauttaa jo illalla, luomuaineksista tietenkin, ja nostaa jääkaappiin. Lastaa korkeaan kannuun 250 grammaa mansikoiden ja -mustikoiden seosta, 1 paloiteltu banaani, 1 rkl hunajaa, 3 rkl kaurahiutaleita ja 4 dl vettä. Surauta tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vettä. Peitä kannu kelmulla ja laita jääkaappiin.
4. Muista leipä. Ruokin hapanjuurtani vain ja ainoastaan luomuvehnäjauhoilla, sillä niissä on luonnostaan parempi bakteerikanta. Sekoita leipätaikina (tai sämpylätaikina) illalla valmiiksi ja nosta sekin yöksi jääkaappiin. Aamulla pääset heti paistamaan. Jos ostat leivän kaupasta, ota hapanjuurileipä ja muista sen säilytyskikka, niin se tuntuu tuoreelta vielä aamullakin.
Aamulla
1. Napsauta uuni päälle. Tee se heti ensimmäiseksi, jotta saat leivän paistettua. Myös kaupan leivän voit halutessasi elvyttää uunissa: kostuta pinta suihkepullolla ja nosta leipä hetkeksi 200-asteiseen uuniin.
2. Keitä kahvia. Keitän yleensä kahvin mutteripannulla, mutta juhlavampina hetkinä on kiva kaivaa kaapista esille pressopannu. Kahvin tuotannossa luomu takaa sen, ettei sen tuotannossa vahingoiteta ympäristöä esimerkiksi käyttämällä torjunta-aineita.
3. Leikkaa hedelmät. Hotelliaamiaisessa parasta ovat hedelmät, ja jo yksi eksoottisempi hedelmä nostaa arjen yläpuolelle. Esimerkiksi mango ja ananas ovat sesongissa nyt, ja onnistuin löytämään niitäkin luomuna!
4. Sekoita juoma. Tavallista vettä näyttävämmän juoman saat, kun sekoitat valmista luomutäysmehua ja kivennäisvettä. Viimeistele limen siivulla. Tarjoile viinilasista.
5. Viimeinen silaus. Nosta smoothie jääkaapista pöytään, viipaloi vihannekset, leikkaa viipale voita paketista nätimmälle lautaselle. Tarkista, että pöydässä on kaikki mitä halusitkin.
6. Mutta missä munakokkeli? Nyt jo ihmettelet, missä on se paljon puhuttu munakokkeli. Ei hätää, tulossa on! Kypsä munakokkeli ei pysy hyvänä pitkään (kokkikoulun materiaalien mukaan: ”munien vedensidontakyky heikkenee lämpösäilytyksessä”), joten tee se ihan viimeisenä, juuri ennen kuin käytte pöytään. Munakokkelin kuuluu olla pehmeä, samettinen, ihanasti hyllyvä.
Jos haluat ripotella munakokkelin pinnalle ruohosipulia, leikkaa sekin valmiiksi ennen kuin aloitat munakokkelin paistamisen. Käytä terävää, isoa veistä ja leikkaa ruohosipuli ”vain kerran” eli älä hakkaa sitä. Näin saat kauniita, pieniä renkaita. Siirrä rinkulat rasiaan ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Sitten on munakokkelin vuoro. Tarvitset paistinpannun tai laakean kattilan ja kuumuutta kestävän nuolijan. Pinnoitettu pannu on helpoin, mutta itse teen kuuden munan munakokkelini 23-senttisessä teräskattilassa, sekin toimii. Jos haluat tehdä pienemmän määrän munakokkelia, suosittelen tekemään sen pienessä kattilassa. Paistinpannulla munakokkeli helposti paistuu liikaa.
Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki vispilällä. Lisää sitten kermaa (kokkikoulussa kuuteen munaan tuli kolme desiä kermaa, itse olen sitä nyt hiukan vähentänyt), suola ja pippuri ja sekoita. Varaa hellan viereen lautanen, johon kaadat valmiin munakokkelin.
Sulata voi paistinpannulla tai kattilassa keskilämmöllä. Kaada sitten munakasmassa pannulle, käännä hella pienelle teholle ja ala liikutella massaa pannulla nuolijalla, jotta se kypsyy lempeästi mutta tasaisesti. Nyt malttia, tähän voi mennä useampi minuutti. Älä kuitenkaan lisää hellan tehoa kuin hätätapauksessa, koska kovempi lämpö kypsyttää helposti munia liikaa. Sekoittele rauhallisesti, olet oikealla tiellä!
Kun muna alkaa olla hyytynyt mutta tuntuu vielä vähän raa’alta, on aika kaataa se pannulta tarjoiluastiaan. Vielä yksi sekoitus, päälle mustapippuria ja ruohosipulia ja munakokkeli pöytään!
****
Sitten vain herkuttelemaan pitkän kaavan mukaan. Mitä sinun luksusaamiaiseesi kuuluu? Ja alla vielä munakokkelin yksityiskohtainen resepti, ole hyvä!
Lisää ideoita herkkuaamiaiseen
Ihanan rapea granola maistuu jogurtin kanssa.
Muista banaaniletut, kun pöydällä on mustuneita banaaneja.
Tämä shakshuka on blogin kestosuosikki, ehkä sinunkin?
****
Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Sisällössä esitetään sisällön tuottajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään sisällön sisältämien tietojen käytöstä.