Nduja, tavasin napolilaisin opein pizzaa valmistavan Via Tribunali -ravintolan listalta. Diavola-pizzan kerrottiin sisältävän tulista nduja-salamia, ja koska mies töräyttää srirachaa voileivänkin päälle, hän innostui polttavasta uutuudesta ja teki heti tilauksen. Kiinnostuneena tiirailin pöytään kannettua pizzaa, jossa ei ollut makkaran häivähdystäkään vaan punaisia tulisia kekoja.
Selvisi, että nduja onkin salamilevitettä, paljon pehmeämpää kuin tavallinen makkara. Se on kotoisin Italian Calabriasta, sieltä saappaan kärjestä, jossa ruoka on tulista. Nduja valmistetaan possun rasvaisimmista osista ja tulisista jauhetuista chileistä, jota saattaa olla liki kolmannes tuotteen painosta. Tahna on oikeastaan hävikkiruokaa, sillä näin possusta ei mene mitään hukkaan. Tahna on kypsää, eli sitä voi syödä sellaisenaan.
Ensimmäinen hankaluus on kuitenkin nimi. Jo koko sanan lausuminenkin on hankalaa, kun sen alussa on kaksi konsonanttia. Mutta hyviä uutisia: ensimmäisen kirjaimen voi vain unohtaa. Ja sitten ensimmäistä tavua venytetään: duuja. Ihan helppoa!
Mistä ndujaa saa ostaa?
Ndujaa myydään pienissä lasipurkeissa ja joissakin kaupoissa myös lihatiskissä irtotavarana. Ensimmäisen nduja-purkkimme mies toi Hakaniemen hallin Roinisilta, mutta tänä keväänä tahnapurkit tulivat myyntiin marketteihin. Nduja-pizza on tulevina kuukausina kesämökkipizzerioiden kuumin tuote, veikkaan.
Mihin sitä voi käyttää?
Olen käyttänyt ndujaa (hapanjuuri)pizzassa ja lämppäreissä, joihin se sopii kertakaikkisen erinomaisesti. Nduja annostellaan viimeiseksi nokareina muiden täytteiden päälle, ja uunissa paistuessaan maku tiivistyy ja syvenee. Mikä sitten on sopiva määrä? Alussa kannattaa olla varovaisempi. Omaan suuhuni tahna on aika äreää, mies taas pitää sitä aika mietona. Lapsillemme tämä herkku ei kerta kaikkiaan maistu.
Myös lämppäreissä tahna pääsee oikeuksiinsa. Siitä saa myös nopean ja todella maukkaan pastakastikepohjan esimerkiksi uunissa paahdettujen munakoisojen tai uunitomaattien kaveriksi. Ja sitten se on aivan ihanaa uunipaprikoissa mozzarellan kanssa!
Calabriassa ndujaa sivellään myös suoraan leivän päälle. En tosin tiedä, kannattaako tätä käyttötapausta paljastaa miehelle.
Miten kauan nduja säilyy?
Avaamaton lasipurkkiin säilötty nduja säilyy huoneenlämmössä. Avattu purkki kuuluu jääkaappiin, jossa se säilyy kuukausia, kunhan otat tahnaa puhtaalla lusikalla ja nostat purkin heti takaisin kylmään.
****
Joko sinä olet tutustunut ndujaan? Mitä sinä siitä teet?
Lisää Italia-vaikutteisia herkkuja
Burrata on syy perua illan muut ruokasuunnitelmat.
Miksi risotto on täydellistä arkiruokaa?
10 kommentit
Ndujapasta on ihanaa! Sulatan ndujan pannulla kuullotetun valkosipulin joukkoon ja nostelen pihdeillä spagettia kattilasta päälle. Parmesaania ja mustapippuria joukkoon!
Niin ihana ja helppo, nam!
Ndujaa myytiin ainakin viime talvena Oulunkylän Capperissa tuubissa josta sitä oli aika helppo annostella.
Kiitos, tosi hyvä vinkki tämä!
Oikeastaan ’nduja (heittomerkki sanan alussa! ) äännetään [’nduia]. Sana on vaikea ääntää, mutta tältä sivulta löydät esimerkin oikeaoppisesta ääntämisestä: https://www.comesipronuncia.it/pronuncia/nduja-14129.
On tosiaan suomalaiselle vaikea ääntää 😀 Toivottavasti oma ääntämys”ohjeeni” auttaa ihmisiä palvelutiskillä esittämään asiansa 🙂
Sotkin sitä jauhelihapasteijoiden jauhelihan joukkoon.
Kiitos vinkistä, hyvä idea!
Täyttä potaskaa, ei maistu muulle kuin rasvalle. Italiaanot saavat minun puolestani pitää tuotteensa. Minun ostamassani purkissa käytetyt chilit eivät olleet nähneet muuta kuin unta tulisesta. Ja aivan tolkuton hinta pääosin ihrasta valmistetulle tuotteelle, tule ihan mieleen keisarin uudet vaattet satu.
[…] Mikä ihmeen nduja, ja miten se edes lausutaan? […]