Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Nokkosletut: luottoresepti ja kätevä kikka, jolla paistohommiin pääsee heti

kirjoittanut Satu Koivisto 27.5.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 27.5.2020
Nokkosletut
37,9K

”Nokkosletut, äitiiiiii, tekisitkö niitä”, esikoinen ilahtui, kun havaitsi puutarhamökkimme takana rehottavan nokkospuskan. No ilman muuta, kun lettujen päämateriaaliakaan ei tarvitse poistua hakemaan omaa pihaa kauempaa!

Nokkoset ovat villiyrteistä ehdottomia suosikkejani. Niillä voi korvata pinaatin, ja mikä parasta, minusta ne jopa maistuvat paremmalle kuin pinaatti. Siksi omistin nokkoselle kokonaisen luvun kakkoskirjassani: nokkospestoa, nokkos-sitruunapastaa, nokkos-fetapiirakkaa. Oi mitä herkkuja.

Nokkonen on parhaimmillaan heti keväällä pienenä, alle parikymmensenttisenä. Isompiakin nokkosia voi syödä ennen kuin kasvi kukkii, mutta silloin lehdet pitää riipiä irti varsistaan, jotka muuttuvat koviksi ja joita ei voi syödä. Ahkerasti nokkospuskaa saksimalla sopivankokoisia varsia kasvaa kuitenkin syötäväksi koko kesän. Tämä sopii mainiosti näille puutarhapuskille, ja nokkoslettuja saa koko kesän!

Kerään nokkoset mieluiten nahkahanskat käsissä, koska polte tunkeutuu jossain vaiheessa ohuiden muovihanskojen läpi. Otan vain pienimmät yksilöt, ne joiden varret ovat vielä pehmeät, sillä nekin voi syödä. Jos lähden oman pihan ulkopuolelle, vältän teiden varsia ja koirien pissapaikkoja. Kompostin vierestä nokkosta ei saa kerätä, sillä se kerää hyvämultaisesta maasta itseensä nitraattia. Samasta syystä nokkosta ei kannata syödä ylettömästi eikä joka päivä, edes toukokuussa.

Kotona huuhtelen nokkoset lävikössä ja sitten ryöppään ne nopeasti eli upotan minuutiksi tai pariksi kiehuvaan veteen. Ryöpätyt nokkoset valutan lävikössä, huuhtaisen kylmällä vedellä ja puristan kevyesti kuivaksi. Nopea ryöppäys säilyttää kauniin vihreän värin, ja sen ansiosta poltinkarvat eivät enää polta. Ryöpätyt nokkoset voi valmistaa heti ruoaksi tai pakastaa annoksina. Jääkaapissa ryöpätty nokkonen säilyy pari päivää.

Aiemmin tein nokkoslettutaikinan kierrevatkaimella taikinakulhoon, mutta sitten keksin paljon kätevämmän tavan. Nykyisin lastaan kaikki aineet korkeaan kapeaan kannuun ja surruuttelen tasaiseksi taikinaksi sauvasekoittimella. Näin nokkosta ei tarvitse hienontaa erikseen leikkuulaudalla, vaan homma hoituu sauvasekoittimella ja taikinan väristä tulee kauniimpi. Myöskään taikinan turpoamista ei tarvitse odotella: sauvasekoitin hoitaa jauhopaakut ja paistamaan pääsee saman tien. Lisäksi kannusta on huomattavasti helpompi kaataa taikinaa pannulle kuin annostella kauhasta.

Nokkosletut syödään meillä yleensä puolukoiden tai raastetun parmesaanijuuston kanssa, mutta tällä kertaa paistoin pannulla seuraksi äkkiä oman kasvatuslaatikon parsoja. Omavaraisuussaste oli jo aika korkea, kun saksin pinnalle vielä oman mökin ruohosipulia. Oi ja voi.

****

Mitä sinä teet nokkosista? Ja tässä oma nokkoslettureseptini, ole hyvä!

Nokkosletut

Nokkosletut

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 44 äänesti )

Ainekset

  • 1 litra tuoreita nokkosia (noin 2 1/2 dl ryöpättyjä)
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa (ei rasvatonta)
  • 1 tl suolaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä
  • voita ja öljyä paistamiseen

Tee näin

  1. Huuhtele nokkoset lävikössä tai kulhossa. Keitä vettä kattilassa ja upota nokkoset kiehuvaan veteen minuutiksi tai pariksi. Nosta lävikköön, huuhtaise kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Jos nokkoset ovat pitkiä, voit saksia niitä hieman pienemmiksi ja helpottaa sauvasekoittimen työtä.
  2. Laita nokkoset, kananmunat, maito, suola, vehnäjauhot ja öljy korkeaan kannuun. Surauta tasaiseksi taikinaksi sauvasekoittimella.
  3. Paista taikinasta lettuja (valurauta)pannulla voin ja öljyn seoksessa.
  4. Syö sellaisenaan, raastetun parmesaanin, puolukoiden tai vaikka pannulla paistettujen parsojen kanssa.

LetutNokkonenVilliyrtit
5 kommentit 30 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mihin käyttää raparperi? 10 helppoa ideaa: makeaa, suolaista ja säilöntää
Seuraava postaus
Leivän säilytys: niksi joka mullistaa sinunkin elämäsi ja saat tuoretta leipää pidempään

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Julle 21.8.2020 - 09:20

Moi! Kuinka paljon laittaisit kuivattuja nokkosia? Ne kun on jonkin verran pienentyneet kuivatessa.

Vastaa
Satu Koivisto 3.9.2020 - 21:24

Moikka! Ehkä noin desin…? Sillä voisin ainakin aloittaa kokeilut 🙂

Vastaa
Parasta just nyt: nokkoskeitto sekä nokkosletut! - Optimismia ja energiaaOptimismia ja energiaa 28.5.2021 - 10:59

[…] Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna turvota hetki. Paista pannulla lettuja ja tarjoa puolukkasurvoksen kera. Itse luin nyt vinkin, että nokkosen pilkkomisen sijaan kannattaa panna ne suurina taikinaan ja vetää koko homma sauvasekoittimella tasaiseksi. Toimi ja oli nopeaa, vinkin antoi Satu Koivisto blogissaan. […]

Vastaa
Tarja Tiihonen 29.5.2024 - 19:15

Mahtava idea taikinan tekemiseen 👏👍❤️ Onnistui tosi hyvin ja oli nopea valmistaa. Onneksi osuin sivullesi.
Iso kiitos ideasta😊

Vastaa
Tuija Jormakka 25.7.2024 - 09:52

Kiitos hyvästä reseptistä. Tein lettuja ekaa kertaa ja onnistuivat hyvin👍🤓.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä