Nokkospestopasta oli Instagramin livekokkaukseni aiheena tällä viikolla ja ansaitsee päästä tännekin. Joten olkaa hyvät, tässäpä helppo ja herkullinen alkukesän ruoka, jonka pääraaka-aine on ilmaista ja hurjan terveellistä!
Nokkospestopasta ei tietenkään valmistu ilman nokkospestoa. Tykkään ihan valtavasti pestoista ja teen niitä läpi kesän. Ensisijaisesti tietenkin maun takia, kun ovat niin hirmuisen hyviä sellaisenaan leivän päällä, öljyllä notkistettuna salaatinkastikkeena ja uusien perunoiden dippinä. Yhtä tärkeä syy on kuitenkin se, että puutarhamökiltä tulee runsaasti kaikenlaista yrttisatoa, ja sen pakastaminen on pestona todella kätevää. Useimmiten teen pestoni hyvin yksinkertaisena ilman parmesaania, jolloin ehkä voisi ennemmin puhua yrttitahnasta. Nokkospestopastan nokkospesto on nyt tämmöinen pyhäversio juuston kanssa.
Nokkospestoa varten tarvitset litran nokkosia. Jos nokkoset ovat pieniä, parikymmensenttisiä, ne voi hyvin kerätä kokonaan, varretkin ovat vielä pehmeitä. Jos taas nokkonen on ehtinyt kasvaa isommaksi, siitä käytetään vain lehdet. Itse napsin pidemmäksi venähtäneistä nokkosista vain tuoreet latvat. Sitten leikkaan puskan matalaksi ja odotan uusia varsia. Näin suloisen pienistä nokkosista saa nauttia läpi kesän.
Pestoa varten nokkoset ryöpätään nopeasti eli upotetaan minuutiksi kuumaan veteen. Sitten nokkoset valutetaan siivilässä, huuhtaistaan kylmällä vedellä ja puristetaan hellästi ylimääräinen vesi pois.
Teen nokkospeston sauvasekoittimella korkeassa kannussa, koska se on niin kätevää. Leikkaan nokkosia hieman saksilla pienemmäksi, mutta luultavasti ne soseutuisivat ilmankin.
Pestoon käytän mahdollisimman neutraalin makuista öljyä eli rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä. Jostain syystä oliiviöljystä tulee todella karvaan makuista, kun sen hienontaa sauvasekoittimella. Sama tapahtuu myös kylmäpuristetun rypsiöljyn kanssa.
Nokkospestoon käytän useimmiten cashewpähkinöitä, sillä niitä meillä on aina kotona. Ne voi hyvin korvata klassisilla pestosiemenillä eli pinjansiemenillä tai vaikka auringonkukansiemenillä. Yleensä en paahda niitä, mutta jos sinä haluat, voit hyvin sen tehdä kuivalla paistinpannulla.
Kun nokkoset on ryöpätty, on aika laittaa pasta kiehumaan. Pesto valmistuu muutamassa minuutissa.
Meillä nokkospestopasta herkutellaan monesti ihan sellaisenaan, mutta hyviä seuralaisia ovat esimerkiksi pannulla paistetut halloumijuustokuutiot, murusteltu feta uunissa paahdettuna tai sellaisenaan tai savulohi. Ja sitten onkin aika lähteä etsimään seuraava nokkossatsi.
****
Oletko sinä tehnyt koskaan nokkospestopastaa? Tässä vielä oma reseptini, ole hyvä!
Lisää kokkailtavaa juuri nyt
Nokkosletut valmistuvat nopeasti, kun surautat taikinan sauvasekoittimella.
Kesäkuun alun lisäke on helppo päättää: tietenkin varhaiskaalisalaatti, joka käy kaiken kanssa.
Kotimaisten parsojen aika on juuri nyt! Kokkaa ne simppelisti pannulla.