Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Paahdetut kurpitsansiemenet: älä heitä kurpitsan höttöä pois vaan tee herkkua. Helppoa on, lupaan!

kirjoittanut Satu Koivisto 8.11.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 8.11.2020
Paahdetut kurpitsansiemenet
29,1K

Paahdetut kurpitsansiemenet vilahtivat viime viikonloppuna Instagramini stooreissa ja herättivät yllättävän paljon kysymyksiä.

”Mitä nuo ovat”, kysyi yksi.
”En ole koskaan saanut noista hyviä vaan puisevan kuituisia”, sanoi toinen.
”Miten rihmat saisi kätevästi irti”, kysyi kolmas.

Joten otetaanpas kurpitsansiemenet käsittelyyn! Kurpitsat ovat parhaimmillaan juuri nyt, ja sisällä odottaa osa, josta saa huippuherkullista oikeilla otteilla.

Mies osti halloweeniksi jättikurpitsan, jonka hän kaiversi lasten kanssa. Yli viisikiloisesta jötkäleestä riitti sisusta soseutettavaksi, ja keskellä, rihmojen seassa oli kasa isoja, litteitä siemeniä. Olen aiemminkin paahtanut myski- ja hokkaidokurpitsojen siemeniä, mutta jättikurpitsan suuret ja kuivakkaan oloiset siemenet vähän epäilyttivät. Päätin kuitenkin kokeilla, vahinko ei olisi suuri.

Jännittyneenä otin pellin uunissa ja tarjosin kriittiselle raadille.

”Ihan kuin popparia”, arvioivat kahdeksanvuotias esikoinen ja hänen ystävänsä. Ei hullummin, eikö?

Joten tässä oivallukseni kurpitsansiemenistä. Toimintaohjeet ovat samat kaikenlaisille kurpitsoille.

Siemenet erilleen

Erottelen siemenet rihmoista, siitä vähän kummallisen näköisestä hötöstä. Höttö muuten sekin kannattaa kiehauttaa ja soseuttaa. Olen tehnyt siitä kurpitsarieskoja, ja nyt viimeksi tein siitä focaccian, tietenkin hapanjuureen.

Kunnon pesu

Erotellut siemenet huuhtelen hyvin lävikössä ja kumoan keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Rutistelen siemenet puhtaalla pyyhkeellä kuiviksi ja levitän pyyhkeelle ilmavasti. Tällä kertaa annoin siementen kuivahtaa yön yli.

Roisit otteet

Kumoan kurpitsansiemenet uunipellille leivinpaperin päälle. Valutan päälle öljyä ja rouhin suolaa. Sitten rutistelen siemeniä käsin, jotta öljy ja suola sekoittuvat tasaisesti kaikkialle. Tässä vaiheessa voisi hyvin lisätä muitakin mausteita, esimerkiksi suurta suosikkiani juustokuminaa eli jeeraa.

Malttia malttia

Sitten tärkein. Hirmuisen monissa kurpitsansiemenohjeissa kehotetaan paistamaan siemeniä aika kuumassa uunissa lyhyen aikaa. Itse olen huomannut, että mieto lämpö ja maltti ovat avain onneen. Paahdan kurpitsansiemeniä 150-asteisessa uunissa niin kauan, kunnes siemenet ruskettuvat kevyesti ja kauniisti, ainakin puoli tuntia (jättikurpitsan siemeniä pidin huikeat kolme varttia). Sekoittelen siemeniä muutaman kerran paistamisen aikana enkä poistu uunin ääreltä, jotta siemenet eivät pääse kärähtämään.

Napsi menemään

Paahtamisen jälkeen on vielä viimeisen tarkistuksen aika. Onko suolaa tarpeeksi? Sitä voi helposti rouhaista lisää. Sitten vain napsimaan! Paahdetut kurpitsansiemenet toimivat erityisen hyvin pikkunaposteltavana aperitiiviaikaan.

****

Oletko sinä paahtanut kurpitsansiemeniä? Kerro omat kokemuksesi alla!

Lisää kokattavaa juuri nyt

Suppilovahverorisotto sopii myös arkiruoaksi. Usko pois!

Uuniselleri on taivaallista sellaisenaan ja lisukkeena.

Kaupoissa myydään nyt kotimaisia päärynöitä. Lykkää ne uuniin!

KurpitsaSesonkiTekniikkaVinkit
0 kommentti 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Isänpäivä: ruoka jota isä oikeasti toivoo. Ideat koko päiväksi aamiaisesta iltapalaan!
Seuraava postaus
Kaalikääryleet: kätevin tekotapa, jolla teet kääryleet aina jatkossakin

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä