Paahdetut kurpitsansiemenet vilahtivat viime viikonloppuna Instagramini stooreissa ja herättivät yllättävän paljon kysymyksiä.
”Mitä nuo ovat”, kysyi yksi.
”En ole koskaan saanut noista hyviä vaan puisevan kuituisia”, sanoi toinen.
”Miten rihmat saisi kätevästi irti”, kysyi kolmas.
Joten otetaanpas kurpitsansiemenet käsittelyyn! Kurpitsat ovat parhaimmillaan juuri nyt, ja sisällä odottaa osa, josta saa huippuherkullista oikeilla otteilla.
Mies osti halloweeniksi jättikurpitsan, jonka hän kaiversi lasten kanssa. Yli viisikiloisesta jötkäleestä riitti sisusta soseutettavaksi, ja keskellä, rihmojen seassa oli kasa isoja, litteitä siemeniä. Olen aiemminkin paahtanut myski- ja hokkaidokurpitsojen siemeniä, mutta jättikurpitsan suuret ja kuivakkaan oloiset siemenet vähän epäilyttivät. Päätin kuitenkin kokeilla, vahinko ei olisi suuri.
Jännittyneenä otin pellin uunissa ja tarjosin kriittiselle raadille.
”Ihan kuin popparia”, arvioivat kahdeksanvuotias esikoinen ja hänen ystävänsä. Ei hullummin, eikö?
Joten tässä oivallukseni kurpitsansiemenistä. Toimintaohjeet ovat samat kaikenlaisille kurpitsoille.
Siemenet erilleen
Erottelen siemenet rihmoista, siitä vähän kummallisen näköisestä hötöstä. Höttö muuten sekin kannattaa kiehauttaa ja soseuttaa. Olen tehnyt siitä kurpitsarieskoja, ja nyt viimeksi tein siitä focaccian, tietenkin hapanjuureen.
Kunnon pesu
Erotellut siemenet huuhtelen hyvin lävikössä ja kumoan keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Rutistelen siemenet puhtaalla pyyhkeellä kuiviksi ja levitän pyyhkeelle ilmavasti. Tällä kertaa annoin siementen kuivahtaa yön yli.
Roisit otteet
Kumoan kurpitsansiemenet uunipellille leivinpaperin päälle. Valutan päälle öljyä ja rouhin suolaa. Sitten rutistelen siemeniä käsin, jotta öljy ja suola sekoittuvat tasaisesti kaikkialle. Tässä vaiheessa voisi hyvin lisätä muitakin mausteita, esimerkiksi suurta suosikkiani juustokuminaa eli jeeraa.
Malttia malttia
Sitten tärkein. Hirmuisen monissa kurpitsansiemenohjeissa kehotetaan paistamaan siemeniä aika kuumassa uunissa lyhyen aikaa. Itse olen huomannut, että mieto lämpö ja maltti ovat avain onneen. Paahdan kurpitsansiemeniä 150-asteisessa uunissa niin kauan, kunnes siemenet ruskettuvat kevyesti ja kauniisti, ainakin puoli tuntia (jättikurpitsan siemeniä pidin huikeat kolme varttia). Sekoittelen siemeniä muutaman kerran paistamisen aikana enkä poistu uunin ääreltä, jotta siemenet eivät pääse kärähtämään.
Napsi menemään
Paahtamisen jälkeen on vielä viimeisen tarkistuksen aika. Onko suolaa tarpeeksi? Sitä voi helposti rouhaista lisää. Sitten vain napsimaan! Paahdetut kurpitsansiemenet toimivat erityisen hyvin pikkunaposteltavana aperitiiviaikaan.
****
Oletko sinä paahtanut kurpitsansiemeniä? Kerro omat kokemuksesi alla!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Suppilovahverorisotto sopii myös arkiruoaksi. Usko pois!
Uuniselleri on taivaallista sellaisenaan ja lisukkeena.
Kaupoissa myydään nyt kotimaisia päärynöitä. Lykkää ne uuniin!