Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Päärynä-suklaakakku: toiveleivonnainen, joka hurmaa myös ulkonäöllään

kirjoittanut Satu Koivisto 27.11.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 27.11.2019
Päärynä-suklaakakku
12,K

Tämä blogi täyttää tällä viikolla puoli vuotta. Jopa aika on rientänyt! Kyselin juhlan kunniaksi Instagramin puolella, mitä haluatte lukea seuraavaksi, ja sain kaikenlaisia kivoja toiveita. Yksi niitä oli yllättäen päärynä-suklaakakku.

”Päärynä-suklaakakun resepti blogiin. Se on lasten suosikkikakku”, kirjoitti Mirja.

Olen julkaissut päärynä-suklaakakun ohjeen Instagramissa pariinkin otteeseen, ja sieltä se oli päätynyt Mirjan perheeseen, mutta ehdottomasti se ansaitsee paikkansa myös täällä blogissa. Kiitos muistutuksesta, tässä se tulee!

Päärynä-suklaakakku on kakku, jota olemme leiponeet esikoisen kanssa ensimmäisen kerran joskus vuosia sitten. Lähtötilanne oli varmaan aika klassinen: jotain hyvää tekisi mieli, pöydällä kasa päärynöitä, ei missään suklaata mutta ruokakomerossa kaakaojauhetta. Niin ja mantelijauhoa, tietenkin, sitä omenapiiran #somenapiirakan takia komeroon hankittua.

Leivoimme esikoisen kanssa ensimmäisen kakun näppituntumalla, ja sitten sitä leivottiin uudelleen ja uudelleen ihan tahallaan ja tarkoituksella.

Tämänkin kakun salaisuus on mantelijauho, jota ilman on suorastaan vaikea leipoa nykyisin mitään makeaa. Tässä vielä kertauksena: mantelijauho on ihmeainetta, jolla kannattaa korvata pieni määrä leivonnaisen vehnäjauhoista. Tämän tempun ansiosta tämäkin kakku on ihmeellisen mehevä.

Sokerina käytän kookossokeria, joka tuo päärynä-suklaakakkuun mukavaa paahtunutta makua. Jos et löydä sitä, voit hyvin käyttää tavallista sokeria tai vaikka puolet fariinisokeria ja puolet tavallista sokeria. Myös palmu- tai ruokosokeri käy hyvin, jos sellaista satut saamaan käsiisi.

Pitkittäin leikatut päärynät ovat tässä kakussa todella näyttäviä. Yleensä kaksi päärynää on sopivasti. Jos päärynäsi ovat jättimäisiä, yksikin saattaa riittää. Kun leikkaat päärynät viipaleiksi pitkittäin, ne asettuvat piirakan päälle todella nätisti. Saman viuhkamaisen kuvion löydät myös päärynäpiirakasta.

Kakku paistuu kätevästi leipävuoassa. Pidän ajatuksesta, ettei ole pakko olla ruusunnupun mallista kakkuvuokaa vaan että yhdellä vempeleellä on monta käyttötapaa. (Tosin kerran Tertin Kartanossa kesälounaalla käydessäni menin ostamaan ruusunnupun muotoisen kakkuvuoan. Se on niin iso, etten osaa tehdä siinä oikein mitään.)

Kun vuoraat leipävuoan leivinpaperilla, saat kakun varmasti irtoamaan. Paperi asettuu sopuisammin vuokaan, kun rypistät sen, taittelet auki ja painat vuoan pohjalle. Jos paperi ei suostu pysymään paikoillaan, kostuta sitä hiukan vedellä, siten se liimautuu paikoilleen.

***

Toivottavasti sinäkin innostut leipomaan. Ties vaikka tästä tulee myös teidän perheenne uusi suosikki! Alla resepti, ole hyvä.

Ja kiitos juuri sinulle näistä puolesta vuodesta: jokaisesta kommentista ja kokatusta ruoasta. On ollut hirmuisen kivaa tehdä tätä ja nähdä kuinka innostutte. Jatketaan samaa rataa, eikö!

Päärynä-suklaakakku

Päärynä-suklaakakku

Printtaa
Annoksia: 6–8 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 23 äänesti )

Ainekset

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 1/2 dl kookossokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 1 1/2 dl mantelijauhoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 päärynää
  • (tomusokeria koristeeksi)

Tee näin

  1. Vaahdota voi ja kookossokeri kulhossa sähkövatkaimella. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi.
  2. Lisää leivinjauhe, kaakaojauhe ja mantelijauhe ja vatkaa tasaiseksi.
  3. Lisää lopuksi vuorotellen vehnäjauhot ja turkkilainen jogurtti, älä enää vatkaa vaan sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Vuoraa leipävuoka (tilavuus 2 l) leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan.
  5. Kuori kaksi päärynää, halkaise pitkittäin, poista siemenet ja viipaloi pitkittäin. Levitä viipaleet viuhkamaisesti kakun pinnalle, katso kuvaa.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa puoli tuntia. 
  7. Jäähdytä kakku. Nosta kakku vuoasta ja aseta tarjolle. Rivauta pinnalle pikkuisen tomusokeria, jos haluat.

Psst!

Kakku maistuu yhtä hyvältä, ovatpa päärynät leikattu miten päin tahansa.

KakutLeivontaSuklaa
6 kommentit 24 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Keittiösakset: 15 niksiä, mitä kaikkea voit leikata saksilla
Seuraava postaus
Glögisuosikki kaupasta + glögin parhaat (ja helpot) makuparit

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

Jenni A 28.11.2019 - 16:15

Oi, kuulostaa ihanalta! Täähän sopisi vaikka joulu- tai joulunodotuspöytään ❤️

Vastaa
Satu Koivisto 30.11.2019 - 11:58

Niin muuten sopisi! Kivaa joulun odotusta sinulle 🙂

Vastaa
J 4.1.2020 - 22:17

Kakusta saa munattoman, kun tilalle laittaa noin desin turkkilaista jogurttia ja teelusikallisen maissitärkkelystä. Lisäksi olin rohkea ja korvasin kookossokerin kokonaan fariinisokerilla. Paistoaika oli omassa sähköuunissa noin 40 minuuttia. Todella mehevää ja ei liian makeaa. Kiitos reseptistä!

Vastaa
Satu Koivisto 12.1.2020 - 09:59

Onpa kiva kuulla, kiitos paljon vinkistä!

Vastaa
Mustikkamurupiirakka | Mehevä ja rapea | Katso ruokatoimittajan resepti! 18.3.2022 - 11:34

[…] Päärynä-suklaakakku on monen rakastama resepti! […]

Vastaa
Omenapiirakka #somenapiirakka hurmasi myös Hesarin kriitikon - Satu Koivisto 1.10.2022 - 23:22

[…] Nätti päärynä-suklaakakku valmistuu helposti leipävuoassa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä