Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Pähkinävoi: resepti + vinkit, joilla onnistut kotona

kirjoittanut Satu Koivisto 19.1.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 19.1.2020
Pähkinävoi
16,2K

Pähkinävoi tuli mieleeni, kun mies ja esikoinen palasivat kotiin viikonlopun kauppareissulta neljän laskiaispullan kanssa. Niin, nyt on SE aika vuodesta! Rakastan, r a k a s t a n laskiaispullia. Minusta kiistely laskiaispullan parhaimmasta täytteestä on täysin turhaa. Parasta on lisätä pullan sisään sekä vadelmahilloa että cashewpähkinöistä tehtyä pähkinävoita.

Olen tehnyt pähkinävoita nimenomaan cashewpähkinöistä vuosia. Minusta niistä tulee ehdottomasti parasta, mutta pähkinävoita voisi hyvin tehdä vaikka manteleista tai tietenkin maapähkinöistä. Olen vinkannut reseptin pari kertaa Instagramin puolella, jossa minulta on kyselty pähkinävoin säilyvyydestä. Meillä se ei säily. Mies syö kaiken, aivan kaiken. Lienee siis syytä varautua, että menekki on iso. Olen vuosia haaveillut käyttäväni cashewpähkinöistä tehtyä pähkinävoita ruoanlaitossa, mutta koskaan en ole päässyt siihen vaiheeseen, sillä purkki on tyhjentynyt mystisesti.

Pähkinävoin tekemisessä on jotakin maagista. Ensin on täysin kuivaa, sahajauhomaista pähkinäsilppua, joka karkaa terien ulottuvilta laitteen kulhon reunoille. Sitten usko on loppua, tästä ei tule mitään. Mutta kuin vain jatkaa sitkeästi, pähkinät antavat periksi ja voitahna muodostua.

Itse paahdan pähkinät ensin aina uunissa, jolloin niihin tulee suloinen paahtunut maku. 200 astetta, 10 minuuttia, kunnes pähkinät ruskettuvat kevyesti. Pähkinöitä kannattaa pitää silmällä ja sekoittaa pari kertaa paahtamisen aikana, koska ne kärähtävät tosi helposti. Yhteen pähkinävoisatsiin tarvitaan puoli litraa pähkinöitä, mutta kehotan samalla vaivalla paahtamaan hiukan enemmänkin ja napsimaan ylimääräiset vaikka ihan sellaisenaan. Tykkään myös rouhia ja ripotella muutaman pähkinän ruoka-annosten päälle: pastaan, risottoon, salaatteihin ja jogurtin päälle, jos granola on loppu.

Pähkinävoita varten tarvitset tehokkaan monitoimikoneen tai blenderin. Sauvasekoitinta en ole koskaan kokeillut, luulen että omani ehtisi hajota ennen kuin pähkinävoi on valmista. Paahdetut, jäähtyneet pähkinät kaadetaan laitteen kulhoon, lisätään ihan pikkuisen suolaa ja sitten vain surruutellaan. Tahnan muodostumiseen voi mennä jopa vartti. Aluksi sahajauhomainen silppu kiipeää jatkuvasti kulhon laidoille. Silloin kone kannattaa sammuttaa hetkeksi ja tökkiä pähkinät nuolijalla alas takaisin terien luo. Jos kone alkaa kuumeta liikaa, sammuta se hetkeksi ja ja anna sen levätä välillä.

Sitten yhtäkkiä kärsivällisyys palkitaan. Pähkinät antavat periksi, öljyt vapautuvat ja blenderissä pyörii hypnoottinen näky, pähkinävoimassa. Sitä ei voi lakata tuijottamasta.

Valmis pähkinävoi maistuu taivaalliselta niiden laskiaispullien välissä, mutta siihen voi dippailla hedelmiä, sitä voi sujauttaa puuroon ja sillä kuorruttaa leivonnaisia. Ihan mieluiten taidan kuitenkin syödä sitä lusikalla suoraan purkista.

****

Oletko sinä tehnyt itse pähkinävoita? Mikä pähkinä on suosikkisi?

Pähkinävoi

Pähkinävoi

Printtaa
Annoksia: n. 2,5 dl Valmistelut: 1 h
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 9 äänesti )

Ainekset

  • 5 dl cashewpähkinöitä
  • 1/2 tl suolaa

Tee näin

  1. Levitä cashewpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda pähkinöitä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sekoita pari kertaa paahtumisen aikana ja tarkkaile pähkinöitä, sillä ne kärähtävät helposti. Anna pähkinöiden jäähtyä puolisen tuntia.
  2. Kaada pähkinät tehokkaaseen monitoimikoneeseen tai blenderiin ja lisää suola. Jauha pähkinät notkeaksi tahnaksi, siihen saattaa mennä jopa vartti. Jos kone kuumenee liikaa, sammuta se välillä ja anna sen levätä. Joudut myös työntämään pähkinämassaa muutaman kerran laitteen kulhon reunoilta lähemmäs teriä.
  3. Kaavi pähkinävoi ilmatiiviiseen purkkiin. Meillä pähkinävoi säilytetään pöydällä, josta se katoaa parissa päivässä. Jääkaapissa pähkinävoi säilyy ainakin pari viikkoa.

Psst!

Voi korvata cashwepähkinät maapähkinöillä tai manteleilla. Jos käytät maapähkinöitä, poista niiden kuoret paahtamisen jälkeen hieromalla pähkinöitä keittiöpyyhkeen sisällä.

PähkinävoiTahnatTekniikka
4 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Punajuuripihvit: nyt tulee neljän raaka-aineen ihmeen talviversio!
Seuraava postaus
Veriappelsiinihillo: näin jatkat kautta ovelasti kesään asti

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Karoliina 1.2.2020 - 11:08

Hei, mietin et mikä blenderi teillä on käytössä? Oma wilfa kuumuu ihan hirveästi, kun tekee pähkinävoita

Vastaa
Satu Koivisto 4.2.2020 - 22:42

Meillä on Kitchen Aidin Artisan, joka on toiminut hyvin. Ehkä Wilfan voisi sammuttaa välillä, jotta se saa levätä? 🙂

Vastaa
pemä 10.12.2021 - 09:16

ihailen sinua vieläkin.

Vastaa
Hernerisotto | Se paras | Ruokatoimittajan helppo resepti 5.4.2023 - 18:37

[…] Ne ovat paitsi herkullisia, myös todella monikäyttöisiä. Niistä saa tehtyä taivaallista pähkinävoita, niitä voi paahtaa uunissa annosten rapeaksi elementiksi ja naposteltavaksi viinin kanssa, ne […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä