Pähkinävoi tuli mieleeni, kun mies ja esikoinen palasivat kotiin viikonlopun kauppareissulta neljän laskiaispullan kanssa. Niin, nyt on SE aika vuodesta! Rakastan, r a k a s t a n laskiaispullia. Minusta kiistely laskiaispullan parhaimmasta täytteestä on täysin turhaa. Parasta on lisätä pullan sisään sekä vadelmahilloa että cashewpähkinöistä tehtyä pähkinävoita.
Olen tehnyt pähkinävoita nimenomaan cashewpähkinöistä vuosia. Minusta niistä tulee ehdottomasti parasta, mutta pähkinävoita voisi hyvin tehdä vaikka manteleista tai tietenkin maapähkinöistä. Olen vinkannut reseptin pari kertaa Instagramin puolella, jossa minulta on kyselty pähkinävoin säilyvyydestä. Meillä se ei säily. Mies syö kaiken, aivan kaiken. Lienee siis syytä varautua, että menekki on iso. Olen vuosia haaveillut käyttäväni cashewpähkinöistä tehtyä pähkinävoita ruoanlaitossa, mutta koskaan en ole päässyt siihen vaiheeseen, sillä purkki on tyhjentynyt mystisesti.
Pähkinävoin tekemisessä on jotakin maagista. Ensin on täysin kuivaa, sahajauhomaista pähkinäsilppua, joka karkaa terien ulottuvilta laitteen kulhon reunoille. Sitten usko on loppua, tästä ei tule mitään. Mutta kuin vain jatkaa sitkeästi, pähkinät antavat periksi ja voitahna muodostua.
Itse paahdan pähkinät ensin aina uunissa, jolloin niihin tulee suloinen paahtunut maku. 200 astetta, 10 minuuttia, kunnes pähkinät ruskettuvat kevyesti. Pähkinöitä kannattaa pitää silmällä ja sekoittaa pari kertaa paahtamisen aikana, koska ne kärähtävät tosi helposti. Yhteen pähkinävoisatsiin tarvitaan puoli litraa pähkinöitä, mutta kehotan samalla vaivalla paahtamaan hiukan enemmänkin ja napsimaan ylimääräiset vaikka ihan sellaisenaan. Tykkään myös rouhia ja ripotella muutaman pähkinän ruoka-annosten päälle: pastaan, risottoon, salaatteihin ja jogurtin päälle, jos granola on loppu.
Pähkinävoita varten tarvitset tehokkaan monitoimikoneen tai blenderin. Sauvasekoitinta en ole koskaan kokeillut, luulen että omani ehtisi hajota ennen kuin pähkinävoi on valmista. Paahdetut, jäähtyneet pähkinät kaadetaan laitteen kulhoon, lisätään ihan pikkuisen suolaa ja sitten vain surruutellaan. Tahnan muodostumiseen voi mennä jopa vartti. Aluksi sahajauhomainen silppu kiipeää jatkuvasti kulhon laidoille. Silloin kone kannattaa sammuttaa hetkeksi ja tökkiä pähkinät nuolijalla alas takaisin terien luo. Jos kone alkaa kuumeta liikaa, sammuta se hetkeksi ja ja anna sen levätä välillä.
Sitten yhtäkkiä kärsivällisyys palkitaan. Pähkinät antavat periksi, öljyt vapautuvat ja blenderissä pyörii hypnoottinen näky, pähkinävoimassa. Sitä ei voi lakata tuijottamasta.
Valmis pähkinävoi maistuu taivaalliselta niiden laskiaispullien välissä, mutta siihen voi dippailla hedelmiä, sitä voi sujauttaa puuroon ja sillä kuorruttaa leivonnaisia. Ihan mieluiten taidan kuitenkin syödä sitä lusikalla suoraan purkista.
****
Oletko sinä tehnyt itse pähkinävoita? Mikä pähkinä on suosikkisi?
4 kommentit
Hei, mietin et mikä blenderi teillä on käytössä? Oma wilfa kuumuu ihan hirveästi, kun tekee pähkinävoita
Meillä on Kitchen Aidin Artisan, joka on toiminut hyvin. Ehkä Wilfan voisi sammuttaa välillä, jotta se saa levätä? 🙂
ihailen sinua vieläkin.
[…] Ne ovat paitsi herkullisia, myös todella monikäyttöisiä. Niistä saa tehtyä taivaallista pähkinävoita, niitä voi paahtaa uunissa annosten rapeaksi elementiksi ja naposteltavaksi viinin kanssa, ne […]