Kaupallinen yhteistyö: Alpro
Paras pullataikina saattaa yllättää: siihen ei tarvita kananmunaa, voita eikä maitoa.
Kun Alpro haastoi minut kehittämään reseptin uuteen ruisjuomaansa ja toivoi pullataikinan reseptiä, tartuin haasteeseen ilolla ja luottavaisin mielin. Työkaverini äidin hyvästä vinkistä tiesin, että pullataikinasta tulee itse asiassa pehmeämpi, kun siihen ei lisää voita tai kananmunaa. Joten tässä se tulee, paras pullataikina osiksi purettuna!
Neste
Jotkut tekevät pullataikinansa veteen, mutta minusta kasvipohjaisesta juomasta tulee pehmeämmän makuinen lopputulos. Alpron uusi ruisjuoma on tehty suomalaisesta, Pohjanmaalla kasvaneesta rukiista. Ruisjuoma on todella pehmeän makuinen. Sitä voi hörppiä sellaisenaan, ja siitä tulee ihanan paksu kaakao. Kahvia maidon kanssa juovat ystäväni hehkuttivat tämän olevan parempaa kuin kaurajuoman. Uutuus ilahdutti itseäni kovasti: vihdoin rukiista, omasta ylpeydenaiheestamme, tehdään jotain tällaista!

Pullataikinaa varten kuumennan nesteen kattilassa. Kuivahiiva tarvitsee toimiakseen 42-asteisen nesteen, mutta tykkään myös uuttaa kardemummaa kuumassa juomassa, maku irtoaa paremmin. Lisään siis kardemumman heti nesteen kanssa kattilaan.
Kardemumma
Kardemummaa saa kaupasta rouhittuna ja jauhettuna. Itse tykkään käyttää nimenomaan jauhettua kardemummaa. Lisään sitä ruokalusikallisen puolen litran pullataikinaan.
Kun ruisjuoma on kuumentunut, otan kattilan liedeltä, lisään sokerin ja jätän nesteen jäähtymään. 42-asteinen tuntuu käteen hiukan lämpimältä. Jos neste on liian kuumaa, yli 50-asteista, kuivahiiva kuolee.
Kuivahiiva
Kun ruisjuoma on jäähtynyt sopivasti, vatkaan joukkoon kuivahiivan. Usein kuivahiiva kehotetaan sekoittamaan jauhoihin, mutta minusta se sekoittuu oikein hyvin näin. Yksi pussi kuivahiivaa riittää.
Suola
Kuivahiivan jälkeen lisään myös suolan. Niin, pullataikinaan kuuluu ehdottomasti lisätä suolaa. Suola voimistaa makeutta.
Jauhot
Vaikka olen aika suoraviivainen leipoja, pullan jauhot mittaan kulhoon, etten mene laskuissa sekaisin. Vatkaan jauhoja vispilällä taikinaan niin kauan kuin se onnistuu helposti ja vaihdan sitten nuolijaan. Jos teet taikinan yleiskoneella kuten minä, siihen tosiaan uppoaa tuo koko 14 desiä. Jauhojen ei tarvitse olla kokonaan sekoittuneet taikinaan ennen koneella alustusta. Jos taas teet taikinan käsin, lisää jauhoja vähitellen, kädellä alustaen.
Taikinaa vaivataan, kunnes se irtoaa kulhon reunoista, koneella noin viisi minuuttia ja käsin noin kymmenen. Sen jälkeen lisätään rasva.
Rasva
Aivan lopuksi taikinaan lorautetaan desi rypsiöljyä tai muuta miedon makuista kasviöljyä. Sitten taikinaa alustetaan niin kauan, että rasva sekoittuu taikinaan tasaisesti. Koneella noin viisi minuuttia, käsin ainakin kymmenen. Jätä taikina kulhoon oleentumaan noin puoleksi tunniksi.
Nyt sinulla pullataikina, josta voit tehdä sen muotoisia pullia kuin haluat. Pikkupullia tai korvapuusteja taikinasta tulee noin 30. Tai voit tehdä neljä täytepullapitkoa!
Kanelipitko, näin se käy
Ollessani ravintolakoulun harjoittelussa ravintola Perhossa opin, että leivontapöytää ei kannata jauhottaa vaan öljytä. Ravintolassa pöytään suihkautettiin vuokasprayta, itse olen vain pyyhkäissyt pöytään talouspaperilla tipan öljyä. Näin jauhon määrä taikinassa ei lisäänny huomaamatta. Toimii tiskipöydällä. (Teen nykyisin näin myös hapanjuurileipiä pyöritellessäni.)
Sitten koko taikina kumotaan kulhosta pöydälle. Leipurinlastaa olen hehkuttanut aiemminkin, teen sen taas. Tämä parin euron vempele on leivonnassa noin 300 prosenttia elämänlaatua nostava asia. Sillä on helppo kaapia taikinat pois kulhoista, jakaa taikina hellävaraisesti paloiksi ja putsata leivontapöytä. Täytepitkoja varten jaa taikina neljään samankokoiseen osaan.

Tee yksi pullapala valmiiksi kerralla. Kauli taikina ohueksi levyksi pöydällä, noin 30 x 20 cm on hyvä koko. Levitä sitten levyn päälle korvapuustitäytteet: (vegaaninen) voi, kaneli ja sokeri.

Rullaa levy pötköksi aivan kuin tekisit korvapuusteja, käytä apuna leipurinlastaa.


Nosta pötkelö uunipellille leivinpaperin päälle ja muotoile se heti: leikkaa pötkö pitkittäin puoliksi (saksilla se onnistuu helpoiten).
Nosta oikeanpuoleinen pötkö vasemmanpuoleisen päälle. Toista muutaman kerran. Piilota päät pitkon alle. Laita pitkot pelleille ilmavasti, yhdelle pellille mahtuu kaksi pitkoa.

Tee loput pitkot samoin. Kun olet valmis, ensimmäinen pelti on valmis menemään uuniin. Voitele pitkot ruisjuoman ja rypsiöljyn seoksella.

Jos haluat, voit tehdä pinnalle vielä rapean kuorrutteen: nypi ruishiutaleita, (vegaanista) voita, sokeria ja suolaa sormin kulhossa ja ripottele pitkojen päälle. Voit halutessasi hiukan hienontaa ruishiutaleita sauvasekoittimella tai monitoimikoneella, pakollista se ei ole.
Paista pitkoja 200-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia ja tarkista tilanne. Kypsät pitkot ovat ruskettuneet kauniisti. Nauti heti, vaikkapa ruisjuoman kanssa.

****
Koska sinä olet viimeksi leiponut pullapitkoja? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää leivontaa
Näin minusta tuli hapanjuurileipoja.
Snickerskakku kätkee sisäänsä kolme koukuttavaa kerrosta.
4 kommentit
Rakastan tätä pullataikina. Näyttää herkulliselta. Esittely ja kuvat ovat upeita. Kiitos.
[…] Näin valmistuu paras pullataikina. […]
Hei! Ihanan näköinen pulla ja taikina, oletko käyttänyt pohjana muita nesteitä kuin ruisjuomaa? En ole sitä hetkeen missään kaupassa nähnyt, eikä Alpron sivuilta löydy eli ovatkohan lopettaneet valmistuksen? Ajattelin kokeilla tilalle mantelijuomaa, vai onko joku korvausvinkki?
Moikka! Tosiaan ruisjuomaa ei ole hetkeen näkynyt. Olen käyttänyt pullaan nykyisin kaurajuomaa, toimii todella hyvin. Mantelijuoma on myös hyvä vaihtoehto, vähän täyteläisempi.