Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Parsa: se paras kypsennystapa, jolla kevään odotetuin herkkiskasvis ei mene ikinä löllöksi

kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
58,9K

Parsa on elämässäni kevään synonyymi. Se huutaa, että loputtoman pitkä pimeys on ohitse ja että ihan pian voi luopua sadan denierin sukkahousuista ja työntää varpaansa varvastossuihin. Keväthuumassa sitä sortuu vähän liian aikaisin. Vaikka tietenkin olisi viisainta odottaa lähiseutujen parsaa, sitä menee ja ostaa ensimmäisen italialaisen nipun, jonka sattuu näkemään, kun ei malta odottaa enää minuuttiakaan.

Olen jo vuosia kypsentänyt parsani uunissa. Riittävän mieto lämpötila, 175 astetta, takaa, että parsa pysyy yhtä mehevänä kuin keitettäessä mutta sen hienostuneesta mausta ei valu mitään viemäriin keitinveden mukana. Vuosien kokemus on osoittanut, että omassa uunissani sopiva kypsennysaika on 12 minuuttia. Täsmällisyys oikein naurattaa, sillä teen todella harvoja asioita keittiössä kelloa näin tarkasti vahdaten. Parsa, tuo herkkäsielu, vaatii erityishuomiota.

Parsa oikeastaan pitäisi syödä heti poimimisen jälkeen. Siksi en hilloa sitä jääkaappiin odottelemaan vaan yritän valmistaa mahdollisimman äkkiä. Huuhtaisen parsat (myös nupuissa saattaa olla hiekkaa!) ja napsauttelen kuivat tyvet pois. Tyvet kerään muovipussiin ja työnnän pakastimeen odottamaan sitä, että niitä on tarpeeksi lientä varten.

Parsan kuoriminen jakaa ihmiset. Valkoinen parsa on kuituisa ja pakko kuoria, mutta monet kuorivat myös vihreän parsan nupusta tyveen asti. Itse en kuori. Kunhan tyvestä napsauttaa riittävän ison pätkän pois eikä parsaa kypsennä yli, kuori ei haittaa.

Tänä keväänä tein ensimmäisten parsojen seuraksi ruskistettua voita. Se oli jälkikasvusta niin herkullista, että parsaa äänekkäästi inhoava esikoinen hieroi tyytyväisenä parsapalojaan voilätäköihin ja kuopus yritti hörpätä kulhosta heti kun selkäni käänsin. Muista kattaa pöytään hyvää (hapanjuuri)leipää. Sillä on mukava metsästää viimeiset voipisarat lautasilta parempiin suihin.

Parsan parhaat kaverit

  1. Ruskistettu voi. Kurkkaa ruskistetun voin superhelppo ohje ja ihastu.
  2. Lämpimien parsojen pinnalle raastettu parmesaani. Mielellään raastettu niin hienolla terällä, että juusto sulaa sopivasti.
  3. Uppomunat. Tähänkin on olemassa oikopolku – et tarvitse isoa kattilaa ja vesipyörteitä.
  4. Hollandaise. Klassisista klassisin pari, jota kyllä teen kovin harvoin kotona.
  5. Pannulla paistetut leivänmurut. Runsaasti valkosipulia, öljyä, murusteltua (hapanjuuri)leipää, suolaa ja pippuria.

Ja tässä vielä se parsan täydellinen kypsennysohje, ole hyvä.

Parsa uunissa

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 10 Odotus: 12 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 36 äänesti )

Ainekset

  • 500 g vihreää parsaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g voita

Tee näin

  1. Huuhtele parsat ja kuivaa ne hellästi puhtaaseen keittiöpyyheeseen. Poista sitten kuivat tyvet: tartu parsan tyviosaan kaksin käsin ja taivuta. Parsa katkeaa juuri siitä mistä pitääkin eli puisevan ja mehevän kohdan rajasta.
  2. Lado parsat uunipellille yhteen kerrokseen. Lisää oliiviöljy ja suola ja pyöräytä parsoja käsin niin, että öljy ja suola levittyvät tasaisesti.
  3. Kypsennä parsoja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Parsan kuuluu olla napakka.
  4. Tee parsojen seuraksi ruskistettua voita: paloittele voi kattilaan ja kuumenna sekoitellen niin kauan, että voi muuttuu kullanruskeaksi. Ole tarkkana ettei voi kärähdä: kitkeräksi palaneen ja suloisesti paahtuneen voin raja on hiuksenhieno. Kaada kauniisti ruskistunut voi heti tarjoiluastiaan, sillä kattilassa se saattaa yhä palaa, vaikka kattila ei olisikaan levyllä.
  5. Lado parsat lautasille ja lorota päälle ruskistettua voita. Tarjoa lisäksi hyvää (hapanjuuri)leipää.

Lisää parsaa

Keitä tyvistä parsaliemi.

Parsarisotto on kevään ihanin herkku.

KasvisParsaTekniikkaVinkit
0 kommentti 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Halusin pihan, mies ei – ratkaisu oli siirtolapuutarhamökki, jonne hurauttaa metrolla
Seuraava postaus
Risotto on maailman paras arkiruoka – 6 syytä miksi risotto kannattaa keittää kokoon aivan tavallisena tiistaina

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä