Raparperimehu on asia, jota keitän joka vuosi ainakin kerran. Kun meillä ei vielä ollut siirtolapuutarhamökkiä, raparperit olivat peräisin lapsuudenkotini pihasta. Nykyisin raparperia puskee mökillä kahdesta puskasta. Toinen niistä on varjon puolella mutta silti rehevä, jopa valtava ja joka vuosi aiempaa suurempi. Ja sitten on se toinen, joka olemassaolo on paljastui vasta myöhemmin. Se on kooltaan vaatimaton ja kasvaa ahdistettuna terijoensalavan kyljessä, mutta sen väri on upean punainen etenkin raparperipiirakan tekemiseen.
Tässä vinkit raparperimehun valmistukseen!
Raparperia ei missään nimessä pidä kuoria
Raparperimehun valmistus on hirmuisen helppoa eikä vaadi mitään erikoisvälineitä. Tämä mehu siis valmistuu helposti ihan tavallisessa kattilassa.
Pesen ja paloittelen raparperit, laitan kattilaan, lisään päälle veden ja jotakin maustetta. Raparperia ei missään nimessä pidä tai kannata kuoria mehua varten. Itsehän en kuori raparperia muutenkaan koskaan, mutta etenkään mehua varten sitä ei pidä tehdä. Raparperin kaunis väri on varsien pinnassa, joten ne poistamalla poistat myös suloisen vaaleanpunaisen värin. Mehun lopullinen väri tosin riippuu käyttämästäsi lajikkeesta. Osa lajikkeista antaa punaisemman lopputuloksen.
Mikä mausteeksi raparperimehuun?
Raparperin maku kaipaa minusta seurakseen jonkin lämmittävän mausteen. Joskus lisään kanelia, joskus kokonaisia kardemummia, joskus hövelinä hetkenä vaniljatangon, mutta useimmiten lisään tähtianiksen suloisia kukkia. Minusta tähtianiksen vähän lakritsinen maku sointuu todella hyvin raparperin kanssa nimenomaan mehussa.
Näin raparperimehu valmistuu
Kun kaikki aineet ovat kattilassa, keitän seosta niin kauan, että raparperit pehmenevät, runsaat parikymmentä minuuttia yleensä riittävät, ja siivilöin sattumat pois. Monissa mehuohjeissa mehu siivilöidään harsokankaan läpi, mutta minä käytän aivan tavallista siivilää, sitä sellaista, jonka läpi hulautan myös pastan keitinvedestään. Lopputulos ei ole aivan yhtä kirkas kuin näissä kunnolla suodatetuissa, mutta suloisen rustiikkinen ja aivan upean värinen, hennon punainen.
Suodattamisen jälkeen kuumennan mehun uudelleen, lisään sokerin ja kaadan kuumana puhtaisiin pulloihin. Mehu on tiiviste, lisää vettä oman maun mukaan. Kun lisäät kuplavettä, saat ihanan itse tehdyn raparperilimsan.
Aikuisten versioon sopisi toki kuohuviini, mmmm!
Kuinka kauan raparperimehu säilyy?
Raparperimehu säilyy jääkaapissa muutaman viikon, mutta jos haluan säilytellä sitä pidempään, työnnän mehut pakastimeen.
Mitä sitten mäskistä?
Raparperimehun sivutuotteena valmistuu kuin itsestään helpoista helpoin bonushillo. Kun olet suodattanut mehun, laita mäskit takaisin kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna. Sekoita kuuman seoksen joukkoon hillosokeri ja keitä hetki. Lisää ihan lopuksi sitruunamehu. Jos et pidä raparperin rakenteesta, surauta hillo vielä sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja purkita sitten kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin.
Tämä raparperimäskistä tehty hillo on upea pari juustojen kanssa ja olenpa maustanut sillä britakakun täytteenkin, mutta se maistuu myös jogurtin seassa ja pannukakun päällä. Koska kaikki punainen väri on irronnut raparperinpaloista mehuun, tämä raparperihillo on kauniin vihreä.
Bonus: jos et välitä hilloista
Jos et ole hilloihmisiä, soseuta mäski silti ja pakasta pieninä, noin desin kokoisina annoksina. Kohmeinen raparperimäski sopii todella hyvin smoothien sekaan esimerkiksi mansikan pariksi. Mäskistä tulee smoothieen paitsi mukavaa happoa, myös kivan täyteläinen rakenne.
****
Mitä sinä teet raparperimehun mäskistä? Olisi kiva kuulla!
Lisää helppoja käyttökohteita raparperille
Kevään #somenapiirakka on tässä! Tee sinäkin yksi tämän sivuston suosituimmista leivonnaisista.
Raparperi-toscakakku on mehevä, kirpeä ja rapea, ja sen jaksat leipoa koska tahansa.
Raparperipaistos maistuu vaikka iltapalalla.
10 kommentit
Kuulostaapa tähtianis kivalta mausteelta tähän, pitää kokeilla! Itse tykkään maustaa raparperijuttuja myön inkiväärillä ja kardemummalla.
Inkivääri on todella hyvää, ja kardemumma sopii tosiaan ihan kaikkeen <3
Olipa hieno resepti.Ajattelin ,että miten teen mehua. sain ison pussillisen naapurists,
Kiitos🙏
Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂
Todella toimiva resepti! Itse heitin kattilaan muutaman ison rosmariinin oksan ja se sopi mehuun myös ihanasti! Kiitos mahtavasta reseptistä!
Kiitos, onpa kiva kuulla!
Juuri tällaista raparperimehua ohjetta kaipasin. Joskus lapsena sain ja olisin voinut juoda sitä ”litratolkulla” mutta ne olivat juhlat enkä kehdannut kovin paljoa sitä lipittää. Laitoin yhteen pulloon vanilja esanssia kun sitä oli kaapissa ja tuli kyllä hyvää. Nyt vain pitää odottaa että puska innostuu tekemään paljon vartta niin voisi talveksi pakastaa hiukan.
Ihania muistoja nämä!
[…] Tee raparperimehua ja -hilloa samalla kertaa! […]
Korvaisikohan saksankirvelin lehdet tai simenkodat tuon tähtianiksen?