Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois

kirjoittanut Satu Koivisto 9.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 9.6.2019
Raparperimehu
45,9K

Raparperimehu on asia, jota keitän joka vuosi ainakin kerran. Kun meillä ei vielä ollut siirtolapuutarhamökkiä, raparperit olivat peräisin lapsuudenkotini pihasta. Nykyisin raparperia puskee mökillä kahdesta puskasta. Toinen niistä on varjon puolella mutta silti rehevä, jopa valtava ja joka vuosi aiempaa suurempi. Ja sitten on se toinen, joka olemassaolo on paljastui vasta myöhemmin. Se on kooltaan vaatimaton ja kasvaa ahdistettuna terijoensalavan kyljessä, mutta sen väri on upean punainen etenkin raparperipiirakan tekemiseen.

Tässä vinkit raparperimehun valmistukseen!

Raparperia ei missään nimessä pidä kuoria

Raparperimehun valmistus on hirmuisen helppoa eikä vaadi mitään erikoisvälineitä. Tämä mehu siis valmistuu helposti ihan tavallisessa kattilassa.

Pesen ja paloittelen raparperit, laitan kattilaan, lisään päälle veden ja jotakin maustetta. Raparperia ei missään nimessä pidä tai kannata kuoria mehua varten. Itsehän en kuori raparperia muutenkaan koskaan, mutta etenkään mehua varten sitä ei pidä tehdä. Raparperin kaunis väri on varsien pinnassa, joten ne poistamalla poistat myös suloisen vaaleanpunaisen värin. Mehun lopullinen väri tosin riippuu käyttämästäsi lajikkeesta. Osa lajikkeista antaa punaisemman lopputuloksen.

Mikä mausteeksi raparperimehuun?

Raparperin maku kaipaa minusta seurakseen jonkin lämmittävän mausteen. Joskus lisään kanelia, joskus kokonaisia kardemummia, joskus hövelinä hetkenä vaniljatangon, mutta useimmiten lisään tähtianiksen suloisia kukkia. Minusta tähtianiksen vähän lakritsinen maku sointuu todella hyvin raparperin kanssa nimenomaan mehussa.

Näin raparperimehu valmistuu

Kun kaikki aineet ovat kattilassa, keitän seosta niin kauan, että raparperit pehmenevät, runsaat parikymmentä minuuttia yleensä riittävät, ja siivilöin sattumat pois. Monissa mehuohjeissa mehu siivilöidään harsokankaan läpi, mutta minä käytän aivan tavallista siivilää, sitä sellaista, jonka läpi hulautan myös pastan keitinvedestään. Lopputulos ei ole aivan yhtä kirkas kuin näissä kunnolla suodatetuissa, mutta suloisen rustiikkinen ja aivan upean värinen, hennon punainen.

Suodattamisen jälkeen kuumennan mehun uudelleen, lisään sokerin ja kaadan kuumana puhtaisiin pulloihin. Mehu on tiiviste, lisää vettä oman maun mukaan. Kun lisäät kuplavettä, saat ihanan itse tehdyn raparperilimsan.

Aikuisten versioon sopisi toki kuohuviini, mmmm!

Kuinka kauan raparperimehu säilyy?

Raparperimehu säilyy jääkaapissa muutaman viikon, mutta jos haluan säilytellä sitä pidempään, työnnän mehut pakastimeen.

Mitä sitten mäskistä?

Raparperimehun sivutuotteena valmistuu kuin itsestään helpoista helpoin bonushillo. Kun olet suodattanut mehun, laita mäskit takaisin kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna. Sekoita kuuman seoksen joukkoon hillosokeri ja keitä hetki. Lisää ihan lopuksi sitruunamehu. Jos et pidä raparperin rakenteesta, surauta hillo vielä sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja purkita sitten kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin.

Tämä raparperimäskistä tehty hillo on upea pari juustojen kanssa ja olenpa maustanut sillä britakakun täytteenkin, mutta se maistuu myös jogurtin seassa ja pannukakun päällä. Koska kaikki punainen väri on irronnut raparperinpaloista mehuun, tämä raparperihillo on kauniin vihreä.

Bonus: jos et välitä hilloista

Jos et ole hilloihmisiä, soseuta mäski silti ja pakasta pieninä, noin desin kokoisina annoksina. Kohmeinen raparperimäski sopii todella hyvin smoothien sekaan esimerkiksi mansikan pariksi. Mäskistä tulee smoothieen paitsi mukavaa happoa, myös kivan täyteläinen rakenne.

****

Mitä sinä teet raparperimehun mäskistä? Olisi kiva kuulla!

Raparperimehu

Raparperimehu

Printtaa
Annoksia: 20 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 45 minuuttia 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 64 äänesti )

Ainekset

  • Raparperimehu
  • 1,5 kg raparperia (koosta riippuen noin 12 vartta)
  • 4 tähtianista
  • 2 l vettä
  • 5 dl sokeria
  • Raparperimäskihillo
  • Raparperimehun valmistuksesta jäänyt raparperimäski, noin 1 l
  • 1 dl vettä
  • 3 dl hillosokeria
  • 1/2 sitruunan mehu (noin 2 rkl)

Tee näin

1. Pese raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Jos varret ovat paksuja, leikkaa ne pitkittäin puoliksi tai neljään osaan ja leikkaa sitten paloiksi. Laita raparperinpalat kattilaan ja lisää vesi ja tähtianikset. Keitä mehua niin kauan, että raparperit pehmenevät, 20–30 minuuttia.
2. Siivilöi raparperipalat mehun joukosta ja kaada mehu takaisin kattilaan. Kuumenna uudestaan, lisää sokeri sekoitellen ja pullota mehu sitten puhtaisiin pulloihin. Mehu on tiivistettä, joten lisää vettä lasiin oman maun mukaan.
3. Mehu säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja pakastimessa seuraavaan kevääseen, mutta tuskin maltat säilytellä sitä niin pitkään. 

Raparperimäskihillo
1. Laita raparperimehun tekemisestä jäänyt raparperimäski takaisin kattilaan ja lisää desi vettä. Keitä hetki sekoitellen.
2. Lisää hillosokeri koko ajan sekoitellen. Jatka keittämistä 10 minuuttia.
3. Purista sitruunasta mehu ja lisää kattilaan.
4. Purkita hillo kuumana kuumennettuihin purkkeihin. Hillo säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Jos haluat säilyttää sitä kauemmin, suosittelen pakastamista.

Psst!

Kokeile tähtianiksen sijaan muita mausteita: lisää kattilaan kaksi kanelitankoa, neljä kokonaisen kardemumman siementä tai 1–2 vaniljatankoa siemenineen.

Lisää helppoja käyttökohteita raparperille

Kevään #somenapiirakka on tässä! Tee sinäkin yksi tämän sivuston suosituimmista leivonnaisista.

Raparperi-toscakakku on mehevä, kirpeä ja rapea, ja sen jaksat leipoa koska tahansa.

Raparperipaistos maistuu vaikka iltapalalla.

juomatmehutraparperi
10 kommentit 51 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Burrata: mitä se on ja miksi siitä vouhotetaan niin kovasti?
Seuraava postaus
Uunissa kuivatut tomaatit: yöksi uuniin saunomaan, aamulla on valmista

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Siiri / Pilkettä 26.6.2020 - 06:49

Kuulostaapa tähtianis kivalta mausteelta tähän, pitää kokeilla! Itse tykkään maustaa raparperijuttuja myön inkiväärillä ja kardemummalla.

Vastaa
Satu Koivisto 2.7.2020 - 09:53

Inkivääri on todella hyvää, ja kardemumma sopii tosiaan ihan kaikkeen <3

Vastaa
Anja 9.7.2020 - 11:46

Olipa hieno resepti.Ajattelin ,että miten teen mehua. sain ison pussillisen naapurists,
Kiitos🙏

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:08

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
Venla 19.7.2020 - 11:28

Todella toimiva resepti! Itse heitin kattilaan muutaman ison rosmariinin oksan ja se sopi mehuun myös ihanasti! Kiitos mahtavasta reseptistä!

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:46

Kiitos, onpa kiva kuulla!

Vastaa
Jaana 25.5.2023 - 13:01

Juuri tällaista raparperimehua ohjetta kaipasin. Joskus lapsena sain ja olisin voinut juoda sitä ”litratolkulla” mutta ne olivat juhlat enkä kehdannut kovin paljoa sitä lipittää. Laitoin yhteen pulloon vanilja esanssia kun sitä oli kaapissa ja tuli kyllä hyvää. Nyt vain pitää odottaa että puska innostuu tekemään paljon vartta niin voisi talveksi pakastaa hiukan.

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:45

Ihania muistoja nämä!

Vastaa
Raparperipiirakka: luotto-ohje, jolla leivon yhä uudelleen ja uudelleen. Kevään somenapiirakka on tässä! - Satu Koivisto 26.5.2023 - 14:49

[…] Tee raparperimehua ja -hilloa samalla kertaa! […]

Vastaa
Anna-LiisaRuonala 2.6.2024 - 11:55

Korvaisikohan saksankirvelin lehdet tai simenkodat tuon tähtianiksen?

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä