Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Risotto on maailman paras arkiruoka – 6 syytä miksi risotto kannattaa keittää kokoon aivan tavallisena tiistaina

kirjoittanut Satu Koivisto 29.5.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 29.5.2019
Kesäkurpitsarisotto
14,1K

Ajauduin kerran työkavereiden kanssa väittelyyn siitä, onko risotto arkiruokaa. Ei missään tapauksessa, minut tyrmättiin. Vaikeaa, hankalaa ja aikaavievää, kuuluivat argumentit. Löysin hengenheimolaisen ihmisestä, jonka puolison suku oli Italiasta. Miten kätevää arkiruokaa risotto on, hän nyökytteli. No niin on!

1. Risotto on mahdollista haalia kasaan jopa käymättä kaupassa

Risoton pohjaan tarvitset vain risottoriisiä, hyvää (kasvis)lientä, sipulia ja jotakin hapokasta, jotka kaikki säilyvät kotona iäisyyden. Oma kasvisliemeni valmistuu Sysmän Luomu -kasvisliemijauheesta, joka lisätään veden joukkoon ja kiehautetaan. Yleensä ei tee risottoa kana-, liha- tai kalaliemestä, mutta jos olen hauduttanut kanaa tai lihaa hitaasti uunissa, säästän ja pakastan liemet ja voin käyttää ne risoton pohjaksi. Risoton happo on resepteissä yleensä viini, mutta sellaista tuskin on käsillä ihan aina. Jos viinipullon pohjalle jää joskus tilkka, kaada se rasiaan ja työnnä pakastimeen. Punajuuririsotto rakastaa punaviiniä ja parsarisotto valkoviiniä. Alkoholista ei tarvitse huolehtia, se kyllä haihtuu liedellä poristessaan. Itse kuitenkin useimmiten käytän happona sitruunamehua. Meillä on yleensä aina kotona sitruunoita, sillä rakastan niiden tuomaa kirpeyttä oikeastaan kaikessa, salaatinkastikkeista drinkkeihin. Risoton pääraaka-aineeksi puolestaan sopii kokemukseni mukaan melkein mikä tahansa kasvis. Usein teen kaappirisoton kuivatuista sienistä, jotka eivät mene miksikään ja kypsyvät äkkiä. Vielä useammin käytän sesongin parasta raaka-ainetta: fenkolia, veriappelsiinia, tomaattia, kantarelleja, maa-artisokkaa… Varmin tapa käsitellä kasvis risottoa varten on paistaa se etukäteen, lyhyemmin tai pidemmin kasviksesta riippuen, ja lisätä sitten kypsänä joukkoon viime metreillä.

2. Risotto on aivan helppo valmistaa

Risotolla on kummallisen monimutkainen maine, mutta onneksi se ei ole totta. Ehkä suurin huijaus on, että risoton vieressä tulisi päivystää koko aika sitä keitettäessä. Ei tarvitse. Nestettä ei tarvitse lisätä kauhallinen kerrallaan eikä risottoa hämmentää jatkuvasti. Riittää kun lisää nesteen kattilaan parissa kolmessa erässä ja sekoittaa pari kertaa, jotta riisinjyvistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee rakenteeltaan kermainen.

3. Risotto toimii mitä parhaana pohjana kaikelle jääkaapin epämääräiselle

Epämääräinen käntty juustoa? Raasta ja lisää risoton joukkoon. Kourallinen nuutuneita yrttejä? Hienonna ja lisää risoton joukkoon! Mitätön nokare kypsää kanaa? Paloittele ja lisää lautaselle risoton päälle! Rasiallinen kypsiä vihanneksia? Lämmitä ne ja lisää risoton kylkeen lautaselle. Ehkä sait kiinni ajatuksesta.

4. Risotto on edullista

Risoton pääraaka-aine riisi ei ole hinnalla pilattu, ja muita aineksiakaan ei tarvita ylenpalttisesti. Hinta annosta kohden jää usein pariin euroon. Itse suosin risotossa Arborio-riisiä, mutta monet tykkäävät enemmän Carnarolista. Kokeile ja maistele, kumpi on enemmän sinun mieleesi. Basmatiriisistä et saa risottoa aikaiseksi, jätä se curryjen seuralaiseksi.

5. Sinunkin lapsesi saattavat syödä risottoa

Tällaisia lupauksia on kovin vaarallista lausua, sellaisia sihtisuita nuo metrinmittaiset ovat, mutta omassa perheessämme lapset syövät mitä tahansa, joka tarjoillaan risoton muodossa. Punajuuririsotto on molempien lempiruoka. Kesäkurpitsaa inhoava esikoinen haarukoi kesäkurpitsarisoton menemään mielissään. Vähän epäilyttävät kurpitsa ja maa-artisokka uppoavat risottona. Monet lapset kammoavat sieniä mutta meillä molemmat rakastavat, liekö juuri risoton ansiota.

6. Risotolla on helppo tehdä vaikutus

Risoton hankalan maineen vuoksi monikaan ei ole uskaltanut sitä laittaa itse vaan syö sitä vain ravintolassa. Kun otat haltuun tämän ”ravintolaruoan”, teet jatkossa vaikutuksen tilanteessa kuin tilanteessa. Ja höyryävä kattilallinen risottoa tavallisena tiistaina, mikä voisi olla parempaa!

Mitä mieltä sinä olet? Voiko risottoa syödä arkena vai onko se erityistilanteisiin säästettävää juhlaruokaa? Kommentoi alle! Ja kurkkaa oman kevätsuosikkini eli parsarisoton ohje. Kerro myös, minkä risoton ohjeen haluaisit lukea täältä seuraavaksi!

RisottoTekniikka
10 kommentit 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Parsa: se paras kypsennystapa, jolla kevään odotetuin herkkiskasvis ei mene ikinä löllöksi
Seuraava postaus
Britakakku: rakas luottokakku aloittaa kesän + yllättävä täyteidea

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

10 kommentit

Karkkis 30.5.2019 - 17:13

Kyllä, risotto on parasta hätävararuokaa! Ja meidänkin valikoiva nelivuotias rakastaa risottoa. Viinin tilalla olen käyttänyt pientä tilkkaa omenaviinietikkaa. Ainakin minusta toimii!

Vastaa
Satu Koivisto 5.6.2019 - 21:43

Aivan loistavaa, kun kaikki löytyy kaapista! Ja kiitos omenaviinietikkavinkistä 🙂

Vastaa
marjaraj 16.6.2019 - 11:59

Sienirisoton ohje olisi oikein kiva👍 ja kiitoa kirjoistasi, molemmat löytyvät hyllystä😊

Vastaa
Satu Koivisto 18.6.2019 - 14:45

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Ja pistetään sienirisotto listalle!

Vastaa
Johanna 11.6.2019 - 19:49

Risotto toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Vähän kuin perunamuusi. 😀
Sitruunamehu pitääkin testata.
Ihanaa kun aloitit blogin. 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 11.6.2019 - 21:24

Kiva kuulla 🙂 Tervetuloa lukemaan!

Vastaa
punanen 25.6.2019 - 07:56

Meilläkin Sysmän luomun kasvisliemijauhe on ollut se luottotuote. Vaan viimeksi kun enoni haki jättisatsin sitä ja erityisesti myslejä suoraan tilalata toi tuliaisina myös tiedon että kasvisliemijauheen valmistus loppuu (loppui?). Mitäs nyt sitten? Kerro jos löydät hyvän korvaajan.
Risotto on meillä miehen bravuuri, ihan arkena. Milloin mistäkin, sienirisotto on lasten suosiossa ja käytössä Arborio-riisi koska sitä saa helposti siitä kaupasta missä yleensä käymme. Ja uppoaa lapsiin 1.5v 4.5v ja 7v oikein mainiosti.

Vastaa
Satu Koivisto 4.7.2019 - 10:30

Voi ei, onpa ikävä tieto tuon kasvisliemijauheen lopettaminen! Se on todella ollut luottojuttujani jo vuosia.

Vastaa
Juulia 7.1.2023 - 13:47

Tänään lauantairisottoa 😊
Tavalliseen malliin ensin kasvisliemessä, lopuksi sekotin appelsiinitäysmehua, omenaviinietikkaa, situunamehua, kookossokeria, inkivääriä, kurkumaa, valkosipulijauhetta. Tuli kauniin keltaista ja hyvää risottoa. Mielikuvitusta ja kokeilun halua, kuin taidetta konsanaan risoton tekoon 🤗

Vastaa
Arancini | Helposti eilisestä risotosta | Katso ruokatoimittajan vinkit! 2.5.2023 - 15:49

[…] palasin matkaltani kotiin, päätin opetella tekemään palleroita itse. Suurena risottofanina se ei ollut toden totta […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä