Ajauduin kerran työkavereiden kanssa väittelyyn siitä, onko risotto arkiruokaa. Ei missään tapauksessa, minut tyrmättiin. Vaikeaa, hankalaa ja aikaavievää, kuuluivat argumentit. Löysin hengenheimolaisen ihmisestä, jonka puolison suku oli Italiasta. Miten kätevää arkiruokaa risotto on, hän nyökytteli. No niin on!
1. Risotto on mahdollista haalia kasaan jopa käymättä kaupassa
Risoton pohjaan tarvitset vain risottoriisiä, hyvää (kasvis)lientä, sipulia ja jotakin hapokasta, jotka kaikki säilyvät kotona iäisyyden. Oma kasvisliemeni valmistuu Sysmän Luomu -kasvisliemijauheesta, joka lisätään veden joukkoon ja kiehautetaan. Yleensä ei tee risottoa kana-, liha- tai kalaliemestä, mutta jos olen hauduttanut kanaa tai lihaa hitaasti uunissa, säästän ja pakastan liemet ja voin käyttää ne risoton pohjaksi. Risoton happo on resepteissä yleensä viini, mutta sellaista tuskin on käsillä ihan aina. Jos viinipullon pohjalle jää joskus tilkka, kaada se rasiaan ja työnnä pakastimeen. Punajuuririsotto rakastaa punaviiniä ja parsarisotto valkoviiniä. Alkoholista ei tarvitse huolehtia, se kyllä haihtuu liedellä poristessaan. Itse kuitenkin useimmiten käytän happona sitruunamehua. Meillä on yleensä aina kotona sitruunoita, sillä rakastan niiden tuomaa kirpeyttä oikeastaan kaikessa, salaatinkastikkeista drinkkeihin. Risoton pääraaka-aineeksi puolestaan sopii kokemukseni mukaan melkein mikä tahansa kasvis. Usein teen kaappirisoton kuivatuista sienistä, jotka eivät mene miksikään ja kypsyvät äkkiä. Vielä useammin käytän sesongin parasta raaka-ainetta: fenkolia, veriappelsiinia, tomaattia, kantarelleja, maa-artisokkaa… Varmin tapa käsitellä kasvis risottoa varten on paistaa se etukäteen, lyhyemmin tai pidemmin kasviksesta riippuen, ja lisätä sitten kypsänä joukkoon viime metreillä.
2. Risotto on aivan helppo valmistaa
Risotolla on kummallisen monimutkainen maine, mutta onneksi se ei ole totta. Ehkä suurin huijaus on, että risoton vieressä tulisi päivystää koko aika sitä keitettäessä. Ei tarvitse. Nestettä ei tarvitse lisätä kauhallinen kerrallaan eikä risottoa hämmentää jatkuvasti. Riittää kun lisää nesteen kattilaan parissa kolmessa erässä ja sekoittaa pari kertaa, jotta riisinjyvistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee rakenteeltaan kermainen.
3. Risotto toimii mitä parhaana pohjana kaikelle jääkaapin epämääräiselle
Epämääräinen käntty juustoa? Raasta ja lisää risoton joukkoon. Kourallinen nuutuneita yrttejä? Hienonna ja lisää risoton joukkoon! Mitätön nokare kypsää kanaa? Paloittele ja lisää lautaselle risoton päälle! Rasiallinen kypsiä vihanneksia? Lämmitä ne ja lisää risoton kylkeen lautaselle. Ehkä sait kiinni ajatuksesta.
4. Risotto on edullista
Risoton pääraaka-aine riisi ei ole hinnalla pilattu, ja muita aineksiakaan ei tarvita ylenpalttisesti. Hinta annosta kohden jää usein pariin euroon. Itse suosin risotossa Arborio-riisiä, mutta monet tykkäävät enemmän Carnarolista. Kokeile ja maistele, kumpi on enemmän sinun mieleesi. Basmatiriisistä et saa risottoa aikaiseksi, jätä se curryjen seuralaiseksi.
5. Sinunkin lapsesi saattavat syödä risottoa
Tällaisia lupauksia on kovin vaarallista lausua, sellaisia sihtisuita nuo metrinmittaiset ovat, mutta omassa perheessämme lapset syövät mitä tahansa, joka tarjoillaan risoton muodossa. Punajuuririsotto on molempien lempiruoka. Kesäkurpitsaa inhoava esikoinen haarukoi kesäkurpitsarisoton menemään mielissään. Vähän epäilyttävät kurpitsa ja maa-artisokka uppoavat risottona. Monet lapset kammoavat sieniä mutta meillä molemmat rakastavat, liekö juuri risoton ansiota.
6. Risotolla on helppo tehdä vaikutus
Risoton hankalan maineen vuoksi monikaan ei ole uskaltanut sitä laittaa itse vaan syö sitä vain ravintolassa. Kun otat haltuun tämän ”ravintolaruoan”, teet jatkossa vaikutuksen tilanteessa kuin tilanteessa. Ja höyryävä kattilallinen risottoa tavallisena tiistaina, mikä voisi olla parempaa!
Mitä mieltä sinä olet? Voiko risottoa syödä arkena vai onko se erityistilanteisiin säästettävää juhlaruokaa? Kommentoi alle! Ja kurkkaa oman kevätsuosikkini eli parsarisoton ohje. Kerro myös, minkä risoton ohjeen haluaisit lukea täältä seuraavaksi!
10 kommentit
Kyllä, risotto on parasta hätävararuokaa! Ja meidänkin valikoiva nelivuotias rakastaa risottoa. Viinin tilalla olen käyttänyt pientä tilkkaa omenaviinietikkaa. Ainakin minusta toimii!
Aivan loistavaa, kun kaikki löytyy kaapista! Ja kiitos omenaviinietikkavinkistä 🙂
Sienirisoton ohje olisi oikein kiva👍 ja kiitoa kirjoistasi, molemmat löytyvät hyllystä😊
Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Ja pistetään sienirisotto listalle!
Risotto toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Vähän kuin perunamuusi. 😀
Sitruunamehu pitääkin testata.
Ihanaa kun aloitit blogin. 🙂
Kiva kuulla 🙂 Tervetuloa lukemaan!
Meilläkin Sysmän luomun kasvisliemijauhe on ollut se luottotuote. Vaan viimeksi kun enoni haki jättisatsin sitä ja erityisesti myslejä suoraan tilalata toi tuliaisina myös tiedon että kasvisliemijauheen valmistus loppuu (loppui?). Mitäs nyt sitten? Kerro jos löydät hyvän korvaajan.
Risotto on meillä miehen bravuuri, ihan arkena. Milloin mistäkin, sienirisotto on lasten suosiossa ja käytössä Arborio-riisi koska sitä saa helposti siitä kaupasta missä yleensä käymme. Ja uppoaa lapsiin 1.5v 4.5v ja 7v oikein mainiosti.
Voi ei, onpa ikävä tieto tuon kasvisliemijauheen lopettaminen! Se on todella ollut luottojuttujani jo vuosia.
Tänään lauantairisottoa 😊
Tavalliseen malliin ensin kasvisliemessä, lopuksi sekotin appelsiinitäysmehua, omenaviinietikkaa, situunamehua, kookossokeria, inkivääriä, kurkumaa, valkosipulijauhetta. Tuli kauniin keltaista ja hyvää risottoa. Mielikuvitusta ja kokeilun halua, kuin taidetta konsanaan risoton tekoon 🤗
[…] palasin matkaltani kotiin, päätin opetella tekemään palleroita itse. Suurena risottofanina se ei ollut toden totta […]