Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Ruskistettu voi: meripihkan väristä eliksiiriä voisi hörpätä suoraan kupista

kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
17,K

Ruskistettu voi saattaa tuntua viime vuosien trendi-ilmiöltä, mutta kyseessä on perinteinen ranskalainen keittiökikka. Ranskassa ruskistettua voita kutsutaan nimillä beurre noir (musta voi) tai beurre noisette (hasselpähkinävoi) riippuen siitä, kuinka pitkään ja tummaksi sitä on kuumennettu. Ranskalainen keittiökikka kuulostaa tietenkin heti monimutkaisen etäännyttävältä, mutta oikeasti voita vain kuumennetaan kattilassa niin kauan, että maidon hera ruskistuu. Ruskistettu hera painuu kattilan pohjalle, ja pinnalle jää kirkastettu voi, kuten ensimmäisessä kuvassa hyvin näkyy. Tuota pintaosaa, kirkastettua voita, on käytetty Intiassa paistamiseen jo ennen ajanlaskun alkua.

Jotkut valuttavat ruokiin vain tuon kirkastetun osuuden, mutta itse lisään kyllä kaiken, ruskistuneessa herassahan se ihanin maku on. Jos ruokaan kuitenkin hulahti suolaa ennen ruskistetun voin lisäämistä, suola on pohjalla herassa, joten heran määrää säännöstelemällä voi myös säännöstellä suolan määrää.

Ruskistettu voi askel askeleelta

Ruskistetun voin valmistaminen on hirmuisen helppoa. Paloittelet vain haluamasi määrän voita kylmään, paksupohjaiseen kattilaan ja kuumennat keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Itse tykkään sekoittaa tuollaisella pikkuruisella kierrevatkaimella, sillä voi ei pääse palamaan.

Voi kiehuu
Siinä se voi kiehuu. Oikeastaan piti kuvata seuraavakin vaihe kattilassa….

Mikä sitten on sopiva määrä voita? Sanoisin, että 50 grammaa on neljälle hyvä, jos ruskistettua voita syödään ikään kuin kasvisten mausteena. Mutta kun maistat ruskistettua voita ensimmäisen kerran, saatat haluta seuraavalla kerralla tehdä ainakin tupla-annoksen. Tein kerran parsan seuraksi, nostin kulhon pöytään ja käänsin hetkeksi selkäni, ja kaksivuotias oli hörppäämässä tätä suoraan kulhosta. Ymmärrän häntä kyllä ihan hyvin.

Ruskistettu_voi
…mutta yhtäkkiä siellä näytti jo tältä. Valmiiksi ruskistettua voita ei kannata jättää kattilaan, koska se voi kärähtää vielä silloinkin.

Sopivan kuumennusajan oppii kokemuksesta. Kun voi kuumenee, siitä kiehuu sihisten pois ylimääräinen kosteus. Sitten sihinä lakkaa ja on syytä valpastua. Silloin voin heraosa ruskistuu, mutta raja kauniisti ruskistuneen ja mustaksi kärähtäneen välillä on todella hiuksenhieno.

Ruskistettu voi
Kun ruskistettu voi seisoo kulhossa, hera painuu pohjalle. Itse tykkään sekoittaa voin pohjia myöten ennen kuin hulautan sen ruokaan.

Mihin ruskistettua voita sitten käytetään? Itse tykkään lorotella sitä uunissa paahdettujen parsojen päälle. Se on myös ihanaa perunamuusissa, paistetun vaalean kalan kanssa ja ihan vain hapanjuurileipään dipattuna. Viime kesänä ihastuin näihin voipottuihin. Ruskistetun voin joukkoon voi myös lisätä tilkan sitruunamehua tai viinietikkaa leikkaamaan rasvaa ja muuttamaan voin vielä enemmän kastikemaiseksi.

Tässä vielä helppo resepti, jolla ei voi mennä pieleen. Maistuiko?

Ruskistettu voi

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 5 minuuttia Odotus: 10 minuuttia 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 11 äänesti )

Ainekset

  • 50 g voita

Tee näin

  1. Paloittele voi paksupohjaiseen kattilaan.
  2. Kuumenna voita koko ajan sekoitellen niin kauan, että voi muuttuu kullanruskeaksi. Ole tarkkana ettei voi kärähdä: kitkeräksi palaneen ja suloisesti paahtuneen voin raja on hiuksenhieno.
  3. Kaada kauniisti ruskistunut voi heti tarjoiluastiaan, sillä kattilassa se saattaa yhä palaa, vaikka kattila ei olisikaan levyllä.
  4. Tarjoile ruskistettu voi esimerkiksi kasvisten tai kalan kastikkeena.

KastikeTekniikka
2 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Parsarisotto: tämä resepti sai parsaskeptikon syömään parsaa
Seuraava postaus
Vegaaninen juusto löi ällikällä: Juustotyttöjen Hellempi Valkoinen maistuu kaikille

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Vaahdotettu voi | Se ravintoloista tuttu | Katso ruokatoimittajan ohjeet 2.12.2021 - 14:06

[…] voita varten tarvitset ruskistettua voita. Ravintola Perhon keittiössä opin, että ruskistettua voita tulee kokonaisuuteen noin kaksi […]

Vastaa
Perunamuusi | Täydellistä kokkikoulun vinkeillä | Ruokatoimittajan resepti! 12.2.2023 - 13:03

[…] herkullisen muusin saa, kun osa tai kaikki voista on ruskistettua. Olen ottanut tavaksi ruskistaa voita isomman satsin eli koko paketin kerrallaan jääkaappiin […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä