Ruskistettu voi saattaa tuntua viime vuosien trendi-ilmiöltä, mutta kyseessä on perinteinen ranskalainen keittiökikka. Ranskassa ruskistettua voita kutsutaan nimillä beurre noir (musta voi) tai beurre noisette (hasselpähkinävoi) riippuen siitä, kuinka pitkään ja tummaksi sitä on kuumennettu. Ranskalainen keittiökikka kuulostaa tietenkin heti monimutkaisen etäännyttävältä, mutta oikeasti voita vain kuumennetaan kattilassa niin kauan, että maidon hera ruskistuu. Ruskistettu hera painuu kattilan pohjalle, ja pinnalle jää kirkastettu voi, kuten ensimmäisessä kuvassa hyvin näkyy. Tuota pintaosaa, kirkastettua voita, on käytetty Intiassa paistamiseen jo ennen ajanlaskun alkua.
Jotkut valuttavat ruokiin vain tuon kirkastetun osuuden, mutta itse lisään kyllä kaiken, ruskistuneessa herassahan se ihanin maku on. Jos ruokaan kuitenkin hulahti suolaa ennen ruskistetun voin lisäämistä, suola on pohjalla herassa, joten heran määrää säännöstelemällä voi myös säännöstellä suolan määrää.
Ruskistettu voi askel askeleelta
Ruskistetun voin valmistaminen on hirmuisen helppoa. Paloittelet vain haluamasi määrän voita kylmään, paksupohjaiseen kattilaan ja kuumennat keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Itse tykkään sekoittaa tuollaisella pikkuruisella kierrevatkaimella, sillä voi ei pääse palamaan.
Mikä sitten on sopiva määrä voita? Sanoisin, että 50 grammaa on neljälle hyvä, jos ruskistettua voita syödään ikään kuin kasvisten mausteena. Mutta kun maistat ruskistettua voita ensimmäisen kerran, saatat haluta seuraavalla kerralla tehdä ainakin tupla-annoksen. Tein kerran parsan seuraksi, nostin kulhon pöytään ja käänsin hetkeksi selkäni, ja kaksivuotias oli hörppäämässä tätä suoraan kulhosta. Ymmärrän häntä kyllä ihan hyvin.
Sopivan kuumennusajan oppii kokemuksesta. Kun voi kuumenee, siitä kiehuu sihisten pois ylimääräinen kosteus. Sitten sihinä lakkaa ja on syytä valpastua. Silloin voin heraosa ruskistuu, mutta raja kauniisti ruskistuneen ja mustaksi kärähtäneen välillä on todella hiuksenhieno.
Mihin ruskistettua voita sitten käytetään? Itse tykkään lorotella sitä uunissa paahdettujen parsojen päälle. Se on myös ihanaa perunamuusissa, paistetun vaalean kalan kanssa ja ihan vain hapanjuurileipään dipattuna. Viime kesänä ihastuin näihin voipottuihin. Ruskistetun voin joukkoon voi myös lisätä tilkan sitruunamehua tai viinietikkaa leikkaamaan rasvaa ja muuttamaan voin vielä enemmän kastikemaiseksi.
Tässä vielä helppo resepti, jolla ei voi mennä pieleen. Maistuiko?
2 kommentit
[…] voita varten tarvitset ruskistettua voita. Ravintola Perhon keittiössä opin, että ruskistettua voita tulee kokonaisuuteen noin kaksi […]
[…] herkullisen muusin saa, kun osa tai kaikki voista on ruskistettua. Olen ottanut tavaksi ruskistaa voita isomman satsin eli koko paketin kerrallaan jääkaappiin […]