Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Salsa verde: supersimppeli kesäkastike ei melkein edes kaipaa ohjetta

kirjoittanut Satu Koivisto 1.7.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 1.7.2019
Salsa verde
44,7K

Salsa verde kuuluu ruokapöytäämme juuri nyt, sillä puutarhamme kasvatuslaatikoista puskee kastikkeen perusraaka-ainetta lehtipersiljaa yllin kyllin. Salsa verdeä voi lusikoida kaikkien kesäasioiden päälle: kaiken grillatun, uusien perunoiden, savustetun kalan… Se kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös heinäkuun jälkeen, sillä se on erinomainen pari esimerkiksi uunilohen ja pannulla paistetun vaalean kalan kanssa. Turkkilaisen jogurtin kanssa siitä sekoittaa erinomaisen dippikastikkeen uunipotuille ja vihannestikuille.

Hyvin monella maalla on oma salsa verdensä, vihreä kastikkeensa. Alkujaan salsa verden nimellä tunnettu kastike lienee kotoisin Meksikosta, ja se sisältää chiliä ja on tietenkin mukavan tulinen. Vihreä kastike tunnetaan myös esimerkiksi Argentiinassa (chimichurri) ja Ranskassa (sauce verte). Oma salsa verdeni suuntaa ihanaan Italiaan, jonne se on ehkä päätynyt Lähi-idästä.

Italialaisen salsa verden perusta on lehtipersilja, joka maustetaan valkosipulilla, sitruunankuorella ja kapriksilla. Itse olen päätynyt lisäämään lehtipersiljan joukkoon aina ruohosipulia, sillä pidän sen mausta kovasti (ja sitä kasvaa niin valtavasti). Valkosipulia en välttämättä lisää aina ollenkaan, mutta silloin kun lisään, raastan sen raastimen hienolla terällä, jotta siitä ei tule liian hyökkäävä. Sitruunan kuoren sijaan voin monesti lisätä kastikkeeseen myös sitruunamehua, mutta se kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Perinteisesti italialaiseen kastikkeeseen kuuluu myös muutama anjovisfilee, mutta itse olen jättänyt ne pois. Minusta kirpeän suolaiset kaprikset riittävät tuomaan kastikkeeseen sopivaa terävyyttä ja suolaa.

Salsa verden resepti on niin yksinkertainen, etten ole varma, tarvitaanko edes varsinaista reseptiä, toki sellaisen nyt alle lisäsin. Hienonnan suunnilleen saman verran lehtipersiljaa ja ruohosipulia. Sekoitan yrtit kulhossa ja lisään pari ruokalusikallista hienonnettuja kapriksia ja mahdollisesti pienen raastetun valkosipulinkynnen. Sitten lisään oliiviöljyä niin, että yrtit pääsevät kylpyyn. Lopuksi maustan kastikkeen suolalla, pippurilla ja sitruunan kuorella.

Ohje on ihanan notkea. Voit korvata ruohosipulin ja miksei lehtipersiljankin osittain tai kokonaan muilla yrteillä, joita kasvimaalta puskee: basilikalla, korianterilla, basilikalla, mintulla… Alkukesästä tein salsa verdeni ruohosipulista ja lipstikasta, joka maistui mahtavalta grillatun parsan kanssa.

Monissa resepteissä kastike tehdään monitoimikoneella. Oma monitoimikoneemme hajosi muutama kuukausi sitten eikä meillä surautella sillä yhtään mitään, mutta vaikka meillä olisi monitoimikone, tekisin silti mieluummin salsa verdeni käsin. Hienonnan, oikein hakkaan, yrtit isolla, terävällä keittiöveitsellä ja lisään oliiviöljyn lusikalla. Monitoimikoneella kastikkeesta tulee toki tasaisempi. Päätä itse, kumpi tapa on sinusta mukavampi.

Kastikkeen kannattaa antaa maustua hetki, noin tunti, ennen syömistä, jotta maut tasaantuvat. Salsa verde säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Koska oliiviöljy jähmettyy kylmässä, nosta kastike hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Onko salsa verde sinulle tuttu juttu?

Salsa verde

Salsa verde

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 rkl valutettuja, hienonnettuja kapriksia
  • 1 pieni, hienoksi raastettu valkosipulinkynsi
  • (1/2 tl sitruunankuorta hienoksi raastettuna)
  • 3/4–1 dl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Sekoita yrtit, kaprikset ja valkosipuli pienehkössä kulhossa.
  2. Lisää oliiviöljyä niin paljon, että yrtit peittyvät.
  3. Mausta salsa verde suolalla ja mustapippurilla ja nosta jääkaappiin maustumaan.
  4. Tarjoile salsa verde huoneenlämpöisenä.

Psst!

Vaihtele yrttejä puutarhasi sadon mukaan: korvaa ruohosipuli osittain tai kokonaan mintulla, basilikalla, korianterilla, lipstikalla...

KastikkeetTekniikka
0 kommentti 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Aamiainen Helsingissä: 4 lempipaikkaa, jotka aukeavat arkena jo kahdeksalta
Seuraava postaus
Tallinnan ravintola, jossa olen syönyt joka reissulla (toimii myös lasten kanssa!)

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä