Salsa verde kuuluu ruokapöytäämme juuri nyt, sillä puutarhamme kasvatuslaatikoista puskee kastikkeen perusraaka-ainetta lehtipersiljaa yllin kyllin. Salsa verdeä voi lusikoida kaikkien kesäasioiden päälle: kaiken grillatun, uusien perunoiden, savustetun kalan… Se kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös heinäkuun jälkeen, sillä se on erinomainen pari esimerkiksi uunilohen ja pannulla paistetun vaalean kalan kanssa. Turkkilaisen jogurtin kanssa siitä sekoittaa erinomaisen dippikastikkeen uunipotuille ja vihannestikuille.
Hyvin monella maalla on oma salsa verdensä, vihreä kastikkeensa. Alkujaan salsa verden nimellä tunnettu kastike lienee kotoisin Meksikosta, ja se sisältää chiliä ja on tietenkin mukavan tulinen. Vihreä kastike tunnetaan myös esimerkiksi Argentiinassa (chimichurri) ja Ranskassa (sauce verte). Oma salsa verdeni suuntaa ihanaan Italiaan, jonne se on ehkä päätynyt Lähi-idästä.
Italialaisen salsa verden perusta on lehtipersilja, joka maustetaan valkosipulilla, sitruunankuorella ja kapriksilla. Itse olen päätynyt lisäämään lehtipersiljan joukkoon aina ruohosipulia, sillä pidän sen mausta kovasti (ja sitä kasvaa niin valtavasti). Valkosipulia en välttämättä lisää aina ollenkaan, mutta silloin kun lisään, raastan sen raastimen hienolla terällä, jotta siitä ei tule liian hyökkäävä. Sitruunan kuoren sijaan voin monesti lisätä kastikkeeseen myös sitruunamehua, mutta se kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Perinteisesti italialaiseen kastikkeeseen kuuluu myös muutama anjovisfilee, mutta itse olen jättänyt ne pois. Minusta kirpeän suolaiset kaprikset riittävät tuomaan kastikkeeseen sopivaa terävyyttä ja suolaa.
Salsa verden resepti on niin yksinkertainen, etten ole varma, tarvitaanko edes varsinaista reseptiä, toki sellaisen nyt alle lisäsin. Hienonnan suunnilleen saman verran lehtipersiljaa ja ruohosipulia. Sekoitan yrtit kulhossa ja lisään pari ruokalusikallista hienonnettuja kapriksia ja mahdollisesti pienen raastetun valkosipulinkynnen. Sitten lisään oliiviöljyä niin, että yrtit pääsevät kylpyyn. Lopuksi maustan kastikkeen suolalla, pippurilla ja sitruunan kuorella.
Ohje on ihanan notkea. Voit korvata ruohosipulin ja miksei lehtipersiljankin osittain tai kokonaan muilla yrteillä, joita kasvimaalta puskee: basilikalla, korianterilla, basilikalla, mintulla… Alkukesästä tein salsa verdeni ruohosipulista ja lipstikasta, joka maistui mahtavalta grillatun parsan kanssa.
Monissa resepteissä kastike tehdään monitoimikoneella. Oma monitoimikoneemme hajosi muutama kuukausi sitten eikä meillä surautella sillä yhtään mitään, mutta vaikka meillä olisi monitoimikone, tekisin silti mieluummin salsa verdeni käsin. Hienonnan, oikein hakkaan, yrtit isolla, terävällä keittiöveitsellä ja lisään oliiviöljyn lusikalla. Monitoimikoneella kastikkeesta tulee toki tasaisempi. Päätä itse, kumpi tapa on sinusta mukavampi.
Kastikkeen kannattaa antaa maustua hetki, noin tunti, ennen syömistä, jotta maut tasaantuvat. Salsa verde säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Koska oliiviöljy jähmettyy kylmässä, nosta kastike hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Onko salsa verde sinulle tuttu juttu?