Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sieniliemi: umamipommi, joka valmistuu liki itsestään. Täydellinen risottoon tai syötäväksi sellaisenaan!

kirjoittanut Satu Koivisto 20.2.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 20.2.2022
Sieniliemi
11,5K

Sieniliemi kannattaa ottaa repertuaariin, vaikket erityinen liemi-ihminen olisikaan. Kuivatuista herkkutateista saat aikaiseksi äkkiä ja vaivattomasti liemen, jossa on valtavasti makua vaikkapa risoton tai keiton pohjaksi. Itse syön tätä joulun tienoilla myös sienipasteijoiden kanssa. Pasteija lautasen keskelle, liemen valutus ympärille. Juhlava ja ihanan umaminen alkuruoka tarjottavaksi koska tahansa!

Jos sinulla ei ole ruokakomerossasi herkkutattipurkkia, Pirkalla on kuivattuja herkkutatteja. Mutta hoi kaikki intohimoiset sienestäjät: ensi syksynä kannattaa kuivata ne vähän röppöisemmät herkkutatit liemitarkoitusta varten. Tämän vinkin sain ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäeltä, jolla on kotonaan liemiherkkutattipurnukka erikseen. Kiitos vinkistä Sanna! Sama tietenkin toimii esimerkiksi suppilovahveroista.

Tässä pari niksiä liemen valmistukseen, ole hyvä.

Ilman suolaa

Liemien tekeminen mielletään jotenkin kauhean monimutkaiseksi, vaikka oikeasti se ei ole lainkaan sitä. Vinkkasin muutama viikko sitten madekeiton yhteydessä kalaliemestä, ja keväisin teen parsan kannoista parsalientä. Ravintolakoulu Perhossa liemet olivat ensimmäisen keittiötunnin aiheena, ja niitä keitettiin valtavissa stimmeissä, höyrykattiloissa, ja pakastettiin käytettäväksi myöhemmin. Itse tehdyt liemet ovat täynnä makua, ja mikä parasta, voit säädellä itse suolan määrän. Ravintolakoulussa liemiin ei lisätty suolaa, jotta suolan määrää voi säädellä paremmin lopullisen ruoan valmistusvaiheessa. Itse en lisää liemeen suolaa juuri tästä syystä, ellen sitten tiedä syöväni sitä sellaisenaan.

Pari pakollista raaka-ainetta

Yksinkertaisimmillaan tarvitset sienilientä varten kuivattuja herkkutatteja, laakerinlehden (tai timjamia) ja vettä. Usein lisään myös kuorittua ja lohkottua sipulia ja varsiselleriä, mutta tämä ei ole pakollista. Liemet ovat kuitenkin kätevä kohde upottaa kaiken maailman nuupahtaneita juureksia ja yrttejä, joita ei syystä tai toisesta tee mieli syödä muuten. Herkkusienien sijaan voit käyttää myös muita sieniä. Mielellään kuivattuja, koska niissä on valtavasti makua. Mutta jos saatavilla ei ole kuivattuja sieniä, rasiallinen herkkusieniä ajaa saman asian, kunhan ensin paistat niitä öljyssä kattilan pohjalla. Yksi ravintolakoulun kikka on viipaloida herkkusienet, paahtaa niitä 200-asteisessa uunissa uunipellin päällä runsaat puolisen tuntia ja lisätä sitten kattilaan.

Pienesti poreillen

Sitten vain lastaat ainekset kattilaan ja kuumennat. Kun liemi alkaa kiehua, väännä levy pienemmälle teholle. Liemi saa kiehua hiljaa poreillen noin tunnin. Itse teen sieniliemen kolmen litran kattilassani, joka on melko korkea. Jos käytät laakeampaa kattilaa, tarkkaile nesteen haihtumista. Jos neste tuntuu haihtuvan ihan liikaa, lisää vettä.

Käytä tai pakasta

Kun liemi on kiehunut tunnin, kaada liemi siivilän läpi ja jäähdytä se. Käytä viikon mittaan tai pakasta myöhempää käyttöä varten. Sienet ovat aika hyvin luovuttaneet makunsa liemeen, mutta kuten jo arvaat, itse tietenkin syön ne. Hienonnettuna ne uppoavat esimerkiksi rieskataikinaan, suolaiseen piirakkaan kasvisten joukkoon tai esimerkiksi paistettuun riisiin.

****

Onko sieniliemi sinulle tuttu juttu? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Sieniliemi

Sieniliemi

Printtaa
Annoksia: n. 1 l Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 8 äänesti )

Ainekset

  • 25 g kuivattuja herkkutatteja
  • 1 keltasipuli
  • 1 1/2 l vettä
  • 1 laakerinlehti tai muutama oksa timjamia
  • (1/2 tl suolaa)

Tee näin

  1. Kuori ja paloittele sipuli. Mittaa sipuli, herkkutatit, vesi ja laakerinlehti tai timjaminoksat kattilaan.
  2. Keitä hiljaa poreillen 1 h. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois.
  3. Siivilöi sienet ja kasvikset pois ja jäähdytä liemi.
  4. Valmis sieniliemi säilyy jääkaapissa viikon. Voit myös pakastaa sen muutamassa erässä.
  5. Sienet ovat luovuttaneet makunsa aika hyvin liemeen, mutta voit käyttää ne hienonnettuna vaikkapa rieskataikinaan tai suolaiseen piirakkaan.

Lisää sieniä

Suppilovahverotahna on taivaallista leivän päällä.

Sienisalaatti pursuaa makua, kun paistat sienet ja sipulit ensin pannulla.

Pakastimessa kantarelleja? Tässä ideoita, mitä niistä voisi tehdä.

SienetTekniikka
1 kommentti 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Porkkanapannukakku: arvaisitko, että tässä on pussillinen porkkanoita? Kokeile ja ihastu!
Seuraava postaus
Ruispalat hapanjuureen: nämä herkkuleivät onnistuvat laiskemmallakin juurella. Kokeile!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Punikkitattipata: helppo arkiruoka sienestä, jota metsät ovat pullollaan juuri nyt. Toivepostaus! - Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:35

[…] Voimakkaan umaminen sieniliemi on niin hyvää, että sitä voisi hörppiä mukista. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä