Kirjoitin rouskuista viime viikolla, ja sain heti toiveen: ”Sienisalaatti, kertoisitko miten sinä sen teet?”
Sienisalaattihan on mielessä ensimmäisenä, kun syksyinen metsä antaa muutamankin rouskun. Sienisalaattia voi tietenkin tehdä mistä sienistä tahansa, mutta rouskuista tulee ehdottomasti paras.
Ohje on todella yksinkertainen, mutta tässä silti muutama vinkki valmistukseen.
Useampaa sorttia
Kaikkein paras sienisalaatti tulee minusta useamman rouskun sekoituksesta. Jos siis satut bongaamaan samalla reissulla karvarouskuja, haaparouskuja ja leppärouskuja, olet jo puolimatkassa upeimman herkun äärelle. Leppärouskua ei muuten tarvitsisi edes keittää vaan sen voi paistaa suoraan pannulla. Voi kuitenkin olla yksinkertaisinta tuupata kaikki rouskut kattilaan kiehumaan.
Ken keitetyn paistaa
Rouskut tosiaan pitää keittää ennen käyttöä, ja aiemmin tein sienisalaattini aina suoraan noista keitetyistä sienistä. Sitten kerran vielä paistoin keitetyt sienet, enkä ymmärrä, miksen aiemmin ollut tehnyt niin! Sienisalaatti oli entistäkin parempaa.
Eli heti kun saavut metsästä kotiin, huuhtele rouskut ja laita ne kattilaan kiehumaan väljään veteen kymmeneksi minuutiksi. Sitten valuta keitinvesi pois, huuhtele rouskut siivilässä ja puristele ylimääräinen vesi pois. Tässä vaiheessa tykkään suolata sienet kevyesti. Keitetyt rouskut voi valmistaa sienisalaatiksi heti tai niitä voi säilyttää jääkaapissa muutaman päivän. Ne voi myös pakastaa.
Tavoitteena raukeus
Perinteisesti sienisalaattiin käytetään raakaa sipulia. Minulle se on joka tapauksessa liian äreää, joten olen jo vuosia joutunut tekemään niin, että laitan hienonnetun sipulin lävikköön ja kaadan sen päälle kiehuvaa vettä. Kiehuvan kuuma vesi vie pois sipulin pahimman terän. Mutta kun sipulin paistaa pannulla, se antaa ihan toisenlaista makua eikä ole enää liian hyökkäävä.
Hienonnan sipulin pieneksi kuutioksi ja paistan kaikessa rauhassa pannulla öljytilkassa, kunnes sipuli muuttuu raukeaksi. Sitten lisään pannulle hienonnetut rouskut ja paistan vähän lisää. Sienet imevät sisäänsä sipulien hyvää makua jo pannulla.
Hetken odotus
Kun sienet ja sipulit on paistettu, niiden pitää malttaa antaa jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen smetanan lisäämistä. Jos sienet lisää kuumina, smetana sulaa.
Se pieni happo
Kuten moneen asiaan, myös sienisalaattiin kaivataan pientä happoa. Itse lisään tipan ihan rehtiä väkiviinaetikkaa.
Ja vielä suolaa
Suolaa kannattaa maistella, sillä sen määrä riippuu tietenkin sienten suolaisuudesta. Itse lisään keitettyjen sienten joukkoon aina pikkuisen suolaa, joten lisään sitä sienisalaattiin vähän varovaisemmin.
Sitten vain sienisalaattia lempileivän päälle ja ääntä kohti. Sienisalaatti on myös ihanaa (hapanjuuri)blinien tai perunalettujen kanssa. Ehkä parhaimmillaan salaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet tasaantua jääkaapissa. Voit siis hyvin valmistaa sen etukäteen.
****
Mitä sinun sienisalaattiisi tulee? Ja alla tuttuun tapaan oma reseptini, ole hyvä!
Lisää syksyn herkkuja
Suppilovahverorisotto on taivaallista, kun teet sen tällä reseptillä.
Kaalikääryleet teet todella näppärästi, kun poimit tästä yhden vinkin. Siihen liittyy pakastin!
Punajuuripasta valmistuu äkkiä, kun keitetyt punajuuret odottavat valmiiksi jääkaapissa.
11 kommentit
Iso iso vinkki jonka löysin joskus hienon hotellin salaattipöydästä; pieneksi pilkottuja syksyn sadon hapokkaita omenoita sienisalaatin joukkoon, upea rouske ja hapokkuus… Maistettuani tätä en ole tehnyt sienisalaattia ilman omenoita, iso suositus siis!
Voi omppu kuulostaa kyllä tosi hyvältä suolaisten sienien vastapainolta, nam!
Hei! Miten kannattaa sienet säilyttää kun jouluksi tekisin sienisalaatin? 🙂
Moikka! Mä pakastan ne keitettynä ja kevyesti suolattuna. Pakastin vähän kuivattaa sieniä, joten olen havainnut hyväksi keinoksi elvyttää sienet keittämällä ne uudestaan pakastamisen jälkeen. Sitten vain ihan normaalisti salaattia tekemään 🙂 Toivottavasti tykkäät!
[…] Ranskankerma puolestaan uppoaa tahnoihin, esimerkiksi lohitahnaan, tai sienisalaattiin. […]
[…] Näin minä teen lempisienisalaattini. […]
Jos ei itsellä ole sieniä säilöttynä, mistä kaupan sienistä tekisit tätä?
Sauvon sienikuutiot ovat hyviä: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/tuote/sauvon-sienikuutio-315160g-6432700300595?haku=sauvo
[…] kanssa syömme kaloja. Yleensä teen aina savulohi- tai muikkutahnaa tai molempia. Rouskuista tehty sienisalaatti on pöydässä aina, samoin muikunmäti. Lisäksi tarvitaan kylmäsavulohta, suolakurkkuja ja […]
[…] Sienisalaatti rouskuista on valtavan hyvää. […]
[…] Sienisalaatti rouskuista, jonka valmistuksessa on jippo! […]