Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sienisalaatti: paista rouskut ja sipulit pannulla ja saat parasta!

kirjoittanut Satu Koivisto 10.9.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 10.9.2021
Sienisalaatti
40,K

Kirjoitin rouskuista viime viikolla, ja sain heti toiveen: ”Sienisalaatti, kertoisitko miten sinä sen teet?”

Sienisalaattihan on mielessä ensimmäisenä, kun syksyinen metsä antaa muutamankin rouskun. Sienisalaattia voi tietenkin tehdä mistä sienistä tahansa, mutta rouskuista tulee ehdottomasti paras.

Ohje on todella yksinkertainen, mutta tässä silti muutama vinkki valmistukseen.

Useampaa sorttia

Kaikkein paras sienisalaatti tulee minusta useamman rouskun sekoituksesta. Jos siis satut bongaamaan samalla reissulla karvarouskuja, haaparouskuja ja leppärouskuja, olet jo puolimatkassa upeimman herkun äärelle. Leppärouskua ei muuten tarvitsisi edes keittää vaan sen voi paistaa suoraan pannulla. Voi kuitenkin olla yksinkertaisinta tuupata kaikki rouskut kattilaan kiehumaan.

Ken keitetyn paistaa

Rouskut tosiaan pitää keittää ennen käyttöä, ja aiemmin tein sienisalaattini aina suoraan noista keitetyistä sienistä. Sitten kerran vielä paistoin keitetyt sienet, enkä ymmärrä, miksen aiemmin ollut tehnyt niin! Sienisalaatti oli entistäkin parempaa.

Eli heti kun saavut metsästä kotiin, huuhtele rouskut ja laita ne kattilaan kiehumaan väljään veteen kymmeneksi minuutiksi. Sitten valuta keitinvesi pois, huuhtele rouskut siivilässä ja puristele ylimääräinen vesi pois. Tässä vaiheessa tykkään suolata sienet kevyesti. Keitetyt rouskut voi valmistaa sienisalaatiksi heti tai niitä voi säilyttää jääkaapissa muutaman päivän. Ne voi myös pakastaa.

Tavoitteena raukeus

Perinteisesti sienisalaattiin käytetään raakaa sipulia. Minulle se on joka tapauksessa liian äreää, joten olen jo vuosia joutunut tekemään niin, että laitan hienonnetun sipulin lävikköön ja kaadan sen päälle kiehuvaa vettä. Kiehuvan kuuma vesi vie pois sipulin pahimman terän. Mutta kun sipulin paistaa pannulla, se antaa ihan toisenlaista makua eikä ole enää liian hyökkäävä.

Hienonnan sipulin pieneksi kuutioksi ja paistan kaikessa rauhassa pannulla öljytilkassa, kunnes sipuli muuttuu raukeaksi. Sitten lisään pannulle hienonnetut rouskut ja paistan vähän lisää. Sienet imevät sisäänsä sipulien hyvää makua jo pannulla.

Hetken odotus

Kun sienet ja sipulit on paistettu, niiden pitää malttaa antaa jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen smetanan lisäämistä. Jos sienet lisää kuumina, smetana sulaa.

Se pieni happo

Kuten moneen asiaan, myös sienisalaattiin kaivataan pientä happoa. Itse lisään tipan ihan rehtiä väkiviinaetikkaa.

Ja vielä suolaa

Suolaa kannattaa maistella, sillä sen määrä riippuu tietenkin sienten suolaisuudesta. Itse lisään keitettyjen sienten joukkoon aina pikkuisen suolaa, joten lisään sitä sienisalaattiin vähän varovaisemmin.

Sitten vain sienisalaattia lempileivän päälle ja ääntä kohti. Sienisalaatti on myös ihanaa (hapanjuuri)blinien tai perunalettujen kanssa. Ehkä parhaimmillaan salaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet tasaantua jääkaapissa. Voit siis hyvin valmistaa sen etukäteen.

****

Mitä sinun sienisalaattiisi tulee? Ja alla tuttuun tapaan oma reseptini, ole hyvä!

Sienisalaatti

Sienisalaatti

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 27 äänesti )

Ainekset

  • 2 1/2 dl keitettyjä rouskuja
  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 prk smetanaa
  • 1/2 tl väkiviinaetikkaa
  • 1/4 tl suolaa
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Hienonna rouskut. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipuli pannulle ja paista miedolla lämmöllä, kunnes se muuttuu raukeaksi, noin seitsemän minuuttia. Lisää pannulle hienonnetut rouskut ja jatka paistamista toiset seitsemän minuuttia. Kaada sipuli-sieniseos kulhoon jäähtymään. Voit halutessasi säästää lusikallisen seosta koristeeksi.
  3. Sekoita smetana jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen. Mausta etikalla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista suola, tarvittava määrä riippuu sieniesi suolaisuudesta.
  4. Levitä sienisalaatti tarjolle matalaan kulhoon. Koristele sienisilpulla, jos haluat.

Lisää syksyn herkkuja

Suppilovahverorisotto on taivaallista, kun teet sen tällä reseptillä.

Kaalikääryleet teet todella näppärästi, kun poimit tästä yhden vinkin. Siihen liittyy pakastin!

Punajuuripasta valmistuu äkkiä, kun keitetyt punajuuret odottavat valmiiksi jääkaapissa.

SalaatitSesonkiSienetSyksyTahnat
11 kommentit 18 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mitä tehdä rouskuista: ideoita saaliin tuhoamiseen, paras säilöntäkikka ja jippo pakastinsienten elvyttämiseen
Seuraava postaus
Mitä tehdä tattarijauhoista, mustuneista banaaneista ja tahinista? Te kysyitte, minä vastaan! 34 ongelmaraaka-ainetta ja täsmävinkit niiden käyttöön

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

11 kommentit

Elina 10.9.2021 - 23:19

Iso iso vinkki jonka löysin joskus hienon hotellin salaattipöydästä; pieneksi pilkottuja syksyn sadon hapokkaita omenoita sienisalaatin joukkoon, upea rouske ja hapokkuus… Maistettuani tätä en ole tehnyt sienisalaattia ilman omenoita, iso suositus siis!

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:19

Voi omppu kuulostaa kyllä tosi hyvältä suolaisten sienien vastapainolta, nam!

Vastaa
Elli 11.9.2021 - 21:32

Hei! Miten kannattaa sienet säilyttää kun jouluksi tekisin sienisalaatin? 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:23

Moikka! Mä pakastan ne keitettynä ja kevyesti suolattuna. Pakastin vähän kuivattaa sieniä, joten olen havainnut hyväksi keinoksi elvyttää sienet keittämällä ne uudestaan pakastamisen jälkeen. Sitten vain ihan normaalisti salaattia tekemään 🙂 Toivottavasti tykkäät!

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:11

[…] Ranskankerma puolestaan uppoaa tahnoihin, esimerkiksi lohitahnaan, tai sienisalaattiin. […]

Vastaa
Muikkunugetit | Ei ruotoa, ei käryä! | Katso koukuttava resepti 19.9.2021 - 14:50

[…] Näin minä teen lempisienisalaattini. […]

Vastaa
Laura 19.12.2021 - 09:56

Jos ei itsellä ole sieniä säilöttynä, mistä kaupan sienistä tekisit tätä?

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:19

Sauvon sienikuutiot ovat hyviä: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/tuote/sauvon-sienikuutio-315160g-6432700300595?haku=sauvo

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 8.12.2022 - 09:49

[…] kanssa syömme kaloja. Yleensä teen aina savulohi- tai muikkutahnaa tai molempia. Rouskuista tehty sienisalaatti on pöydässä aina, samoin muikunmäti. Lisäksi tarvitaan kylmäsavulohta, suolakurkkuja ja […]

Vastaa
Sienien säilöntä: jos et saa saalista tuhottua parissa päivässä, ota ruokatoimittajan helpot niksit käyttöön - Satu Koivisto 15.8.2023 - 10:08

[…] Sienisalaatti rouskuista on valtavan hyvää. […]

Vastaa
Punikkitattipata: helppo arkiruoka sienestä, jota metsät ovat pullollaan juuri nyt. Toivepostaus! - Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:14

[…] Sienisalaatti rouskuista, jonka valmistuksessa on jippo! […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä