Miten tehdä tomaattikastike on toistunut viime aikoina postaustoiveissanne. ”Netistä kun tutkailee, on niin monenlaista valmistustapaa ja -aineksia”, kirjoitti esimerkiksi Minna. No ilman muuta voin kirjoittaa! Aina välillä kokeilen muitakin tapoja, mutta sitten kuitenkin palaan tähän samaan. Tällä kaavalla teen tomaattikastikkeen syksystä kevääseen. Kesällä käytössä on pikakastike, joka valmistuu tuoreista tomaateista.
Tässä 10 tomaattikastikeoivallusta, ole hyvä!
Jättikattila
Teen tomaattikastiketta aina ison satsin, joten kaivan vetolaatikosta esille viiden litran kattilan. Mutta en ikinä, koskaan tekisi minkäänlaista haudutettavaa tomaattikastiketta pienessä kattilassa, koska jostain syystä kastike tapaa roiskua hellan taakse kaakeleille ja inhoan niiden puhtaaksi hinkkaamista. ”Astia ei laitojaan itke”, niin kuin äitini sanoisi.
Soffritto
Oman tomaattikastikkeeni ydin on italialainen soffritto eli keltasipulin, porkkanan ja lehtisellerin pyhä kolmikko. Ilman sipulia tuntuu vaikealta laittaa mitään ruokaa. Porkkana tuo kastikkeeseen makeutta, lehtiselleri syvyyttä. Vaikka vihaisit syvästi lehtiselleriä, rohkaisen kokeilemaan! Tarvitset neljä keskikokoista sipulia, kaksi porkkanaa ja kaksi vartta lehtiselleriä. Italialaiset hienontavat omat kasviksensa huolellisesti, itse hienonnan sipulit ja sellerit, porkkanat saavat olla isompia paloja. Kuullotan kolmikkoa niin kauan, että palat alkavat tarrautua kattilan pohjaan kiinni ja sipuli on täysin raukeaa.
Soffrittoa kannattaa muuten tehdä Kokit ja Potit -blogin Hannelen vinkein joskus isompikin satsi ja pakastaa annoksina varten. Nerokasta!
Yrttien varsia
Jos minulla on jääkaapissa pehmeiden yrttien varsia, lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria, hienonnan ne ja lisään kattilaan kolmikon seuraksi. Yrttien varret uppoavat kastikkeeseen hienosti, tuovat paljon makua eikä niitä missään nimessä kannata nakata menemään. Kunhan vain veitsi menee niistä hienonnettaessa läpi, ne kyllä pehmenevät kastiketta hauduttaessa.
Kyllä, myös valkosipulia
Joskus olen kuullut, ettei samaan ruokaan tarvita sekä sipulia että valkosipulia. Huihai, sanon. Kun sipuli, porkkana ja lehtiselleri ovat kuullottuneet raukeiksi, siirrän ne kattilan reunoille ja teen valkosipulille tilan. Lisään tipan öljyä, lisään hienonnetun valkosipulin ja paistan sitä ihan hetken näin yksinään ennen kuin sekoitan sen muiden ainesten joukkoon.
Tomaatit purkista
Sitten on tomaatin vuoro, ja ne ovat aina säilöttyjä (paitsi kesällä, jolloin teen kastikkeen nopeasti tuoreista tomaateista, mutta se on eri tarina). Mieluiten käytän kokonaisina säilöttyjä tomaatteja (tai kirsikkatomaatteja, jotka ovat taivaallisia), mutta usein käytän paseerattua tomaattia. Tomaattimurskakin käy, vaikka jostain syystä se voi olla terävämmän makuista. Kumoan tomaatit kattilaan ja huuhtaisen purkit vedellä. Jos käytän kokonaisia tomaatteja, hakkaan niitä pienemmiksi puulastalla.
Osa tomaattisäilykkeistä myydään 400 gramman pakkauksissa, osa 500 gramman. Tässä kastikkeessa se ei onneksi ole ihan niin justiinsa. Yleensä käytän 400 gramman pakkauksia, mutta jos saatavilla on vain 500 gramman, sitten vain haudutan kastiketta kasaan hiukan pidempään. Ei ole niin vaarallista!
Kuivattua tai tuoretta
Maustan kastikkeen aina yrteillä. Usein tuoreilla, mutta jos niitä ei ole, kuivatut ovat ihan ok. Kuivatut yrtit saavat mennä kattilaan tomaattisäilykkeen kanssa haudutuksen alussa. Kuivattuna käytän yleensä oreganoa ja timjamia. Jos minulla on tuoreita yrttejä, ne taas lisään kattilaan aivan haudutuksen loppuvaiheessa. Tuoreista käytän usein basilikaa, mutta myös lehtipersilja on aivan ihanaa. Tykkään korianterista, ja mielestäni myös se sopii aivan hyvin.
Malta tunti
Sitten annan kastikkeen hautua kaikessa rauhassa pienellä teholla ilman kantta tunnin. Varoitus: älä sekoita kesken kaiken, koska sitten tomaattikastike pulpahtelee kattilasta ympäri keittiötä (tästäkin on kokemusta). Kastike saa olla paksua, tiivistynyttä, koska sitä voi aina ohentaa.
Surrur, sanoi sauvasekoitin
Lopuksi surruuttelen kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimella ja maustan suolalla ja mustapippurilla. Sitten tärkeä vaihe: maistaminen. Jos kastike maistuu terävältä, lisään pikkuisen sokeria.
Nopea jäähdytys
Ihan lopuksi lasken tiskialtaan täyteen kylmää vettä ja nostan kattilan vesihauteeseen, jotta se viilenee äkkiä. Puolet jäähtyneestä kattilasta pakkaan pakastimeen, puolet jätän syötäväksi viikon mittaan.
Mihin tomaattikastike käytetään?
Mihin tomaattikastike sitten sopii? Vaikea keksiä, mihin se ei sopisi. Syömme sitä spagetin kanssa sellaisenaan. Paahdan uunissa munakoisoviipaleita, ladon ne vuokaan vuorotellen tomaattikastikkeen kanssa ja kuorrutan parmesaaniraasteella, mistä muodostuu Melanzane alla parmigiana. Tomaattikastike sopii lasagneen ja supersuosittuun gnocchivuokaan. Se on oma suosikkini myös pizzan päälle, vaikka asiantuntijat suosittelevatkin pizzan päälle keittämätöntä kastiketta. Ja kun tätä ihmeainetta on pönttö pakastimessa, herkullinen ruoka on jo melkein valmista.
****
Minkälaista tomaattikastiketta sinä teet? Kerro alla! Ja tässä oman luottokastikkeeni resepti, ole hyvä! Jos haluat, voit puolittaa ohjeen.
Lue lisää
Laita tomaatit illalla saunomaan, aamulla saat herkkua!
Tomaattinen linssipasta maistuu hyvin lapsillekin.
Kesäkurpitsa-linssivuoasta riittää syötävää kahdeksi päiväksi.
4 kommentit
[…] Tässä on kieltämättä haastetta, sillä yhdessä nipussa on monen monta vartta syötäväksi. Itse lisään lehtiselleriä moneen ruokaan mausteen tapaan. Risottoon se tuo syvyyttä, niksi jonka joskus opin Jamie Oliverilta. Lehtiselleri on myös keskeinen raaka-aine hirmuisen hyvässä tomaattikastikkeessani. […]
[…] kuten tomaattikastikkeessani, myös täyteläisessä linssipadassani kaikki lähtee liikkeelle soffrittosta eli sipulin, […]
[…] timjamin oksaa tomaattikastikkeessa -> ei […]
[…] tofupullat esimerkiksi tämän tomaattikastikkeen kanssa. […]