Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Tomaattikastike: pyhä kasviskolmikko, lempitomaatit, sauvasekoitin ja seitsemän muuta oivallusta + toiveresepti

kirjoittanut Satu Koivisto 18.10.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 18.10.2020
Tomaattikastike
12,5K

Miten tehdä tomaattikastike on toistunut viime aikoina postaustoiveissanne. ”Netistä kun tutkailee, on niin monenlaista valmistustapaa ja -aineksia”, kirjoitti esimerkiksi Minna. No ilman muuta voin kirjoittaa! Aina välillä kokeilen muitakin tapoja, mutta sitten kuitenkin palaan tähän samaan. Tällä kaavalla teen tomaattikastikkeen syksystä kevääseen. Kesällä käytössä on pikakastike, joka valmistuu tuoreista tomaateista.

Tässä 10 tomaattikastikeoivallusta, ole hyvä!

Jättikattila

Teen tomaattikastiketta aina ison satsin, joten kaivan vetolaatikosta esille viiden litran kattilan. Mutta en ikinä, koskaan tekisi minkäänlaista haudutettavaa tomaattikastiketta pienessä kattilassa, koska jostain syystä kastike tapaa roiskua hellan taakse kaakeleille ja inhoan niiden puhtaaksi hinkkaamista. ”Astia ei laitojaan itke”, niin kuin äitini sanoisi.

Soffritto

Oman tomaattikastikkeeni ydin on italialainen soffritto eli keltasipulin, porkkanan ja lehtisellerin pyhä kolmikko. Ilman sipulia tuntuu vaikealta laittaa mitään ruokaa. Porkkana tuo kastikkeeseen makeutta, lehtiselleri syvyyttä. Vaikka vihaisit syvästi lehtiselleriä, rohkaisen kokeilemaan! Tarvitset neljä keskikokoista sipulia, kaksi porkkanaa ja kaksi vartta lehtiselleriä. Italialaiset hienontavat omat kasviksensa huolellisesti, itse hienonnan sipulit ja sellerit, porkkanat saavat olla isompia paloja. Kuullotan kolmikkoa niin kauan, että palat alkavat tarrautua kattilan pohjaan kiinni ja sipuli on täysin raukeaa.

Soffrittoa kannattaa muuten tehdä Kokit ja Potit -blogin Hannelen vinkein joskus isompikin satsi ja pakastaa annoksina varten. Nerokasta!

Yrttien varsia

Jos minulla on jääkaapissa pehmeiden yrttien varsia, lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria, hienonnan ne ja lisään kattilaan kolmikon seuraksi. Yrttien varret uppoavat kastikkeeseen hienosti, tuovat paljon makua eikä niitä missään nimessä kannata nakata menemään. Kunhan vain veitsi menee niistä hienonnettaessa läpi, ne kyllä pehmenevät kastiketta hauduttaessa.

Kyllä, myös valkosipulia

Joskus olen kuullut, ettei samaan ruokaan tarvita sekä sipulia että valkosipulia. Huihai, sanon. Kun sipuli, porkkana ja lehtiselleri ovat kuullottuneet raukeiksi, siirrän ne kattilan reunoille ja teen valkosipulille tilan. Lisään tipan öljyä, lisään hienonnetun valkosipulin ja paistan sitä ihan hetken näin yksinään ennen kuin sekoitan sen muiden ainesten joukkoon.

Tomaatit purkista

Sitten on tomaatin vuoro, ja ne ovat aina säilöttyjä (paitsi kesällä, jolloin teen kastikkeen nopeasti tuoreista tomaateista, mutta se on eri tarina). Mieluiten käytän kokonaisina säilöttyjä tomaatteja (tai kirsikkatomaatteja, jotka ovat taivaallisia), mutta usein käytän paseerattua tomaattia. Tomaattimurskakin käy, vaikka jostain syystä se voi olla terävämmän makuista. Kumoan tomaatit kattilaan ja huuhtaisen purkit vedellä. Jos käytän kokonaisia tomaatteja, hakkaan niitä pienemmiksi puulastalla.

Osa tomaattisäilykkeistä myydään 400 gramman pakkauksissa, osa 500 gramman. Tässä kastikkeessa se ei onneksi ole ihan niin justiinsa. Yleensä käytän 400 gramman pakkauksia, mutta jos saatavilla on vain 500 gramman, sitten vain haudutan kastiketta kasaan hiukan pidempään. Ei ole niin vaarallista!

Kuivattua tai tuoretta

Maustan kastikkeen aina yrteillä. Usein tuoreilla, mutta jos niitä ei ole, kuivatut ovat ihan ok. Kuivatut yrtit saavat mennä kattilaan tomaattisäilykkeen kanssa haudutuksen alussa. Kuivattuna käytän yleensä oreganoa ja timjamia. Jos minulla on tuoreita yrttejä, ne taas lisään kattilaan aivan haudutuksen loppuvaiheessa. Tuoreista käytän usein basilikaa, mutta myös lehtipersilja on aivan ihanaa. Tykkään korianterista, ja mielestäni myös se sopii aivan hyvin.

Malta tunti

Sitten annan kastikkeen hautua kaikessa rauhassa pienellä teholla ilman kantta tunnin. Varoitus: älä sekoita kesken kaiken, koska sitten tomaattikastike pulpahtelee kattilasta ympäri keittiötä (tästäkin on kokemusta). Kastike saa olla paksua, tiivistynyttä, koska sitä voi aina ohentaa.

Surrur, sanoi sauvasekoitin

Lopuksi surruuttelen kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimella ja maustan suolalla ja mustapippurilla. Sitten tärkeä vaihe: maistaminen. Jos kastike maistuu terävältä, lisään pikkuisen sokeria.

Nopea jäähdytys

Ihan lopuksi lasken tiskialtaan täyteen kylmää vettä ja nostan kattilan vesihauteeseen, jotta se viilenee äkkiä. Puolet jäähtyneestä kattilasta pakkaan pakastimeen, puolet jätän syötäväksi viikon mittaan.

Mihin tomaattikastike käytetään?

Mihin tomaattikastike sitten sopii? Vaikea keksiä, mihin se ei sopisi. Syömme sitä spagetin kanssa sellaisenaan. Paahdan uunissa munakoisoviipaleita, ladon ne vuokaan vuorotellen tomaattikastikkeen kanssa ja kuorrutan parmesaaniraasteella, mistä muodostuu Melanzane alla parmigiana. Tomaattikastike sopii lasagneen ja supersuosittuun gnocchivuokaan. Se on oma suosikkini myös pizzan päälle, vaikka asiantuntijat suosittelevatkin pizzan päälle keittämätöntä kastiketta. Ja kun tätä ihmeainetta on pönttö pakastimessa, herkullinen ruoka on jo melkein valmista.

****

Minkälaista tomaattikastiketta sinä teet? Kerro alla! Ja tässä oman luottokastikkeeni resepti, ole hyvä! Jos haluat, voit puolittaa ohjeen.

Tomaattikastike

Tomaattikastike

Printtaa
Annoksia: n. 1 l Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.8/5
( 10 äänesti )

Ainekset

  • 4 keskikokoista sipulia
  • 2 isoa porkkanaa
  • 2 varsisellerin vartta
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl öljyä
  • 2 prk (à 400 g) kokonaisia tomaatteja, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
  • 3 dl vettä tomaattipurkkien huuhtelemiseen
  • 2 tl kuivattua oreganoa tai 1 tl kuivattua timjamia tai 1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa tai 1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
  • 1 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • (1 tl sokeria)

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Pese porkkanat huolellisesti ja paloittele, niitä ei ole pakko kuoria. Huuhtele ja hienonna lehtiselleri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Lorauta öljy kattilaan ja lisää sipuli, porkkana ja lehtiselleri. Kuullota kaikessa rauhassa, kunnes sipulit ovat muuttuneet raukeiksi, noin vartti. 
  3. Siirrä muut kasvikset kattilan reunoille ja lisää keskelle tarvittaessa tilkka öljyä. Lisää valkosipuli ja paista pari minuuttia sekoitellen, ennen kuin sekoitat valkosipulin muiden kasvisten joukkoon.
  4. Lisää tomaattisäilykkeet. Jos käytät kokonaisia tomaatteja, hakkaa niitä hajalle puulastalla. Huuhtele tomaattipurkit vedellä ja lisää vesi kattilaan. Jos käytät kuivattuja yrttejä, lisää ne kattilaan. Jos käytät tuoreita yrttejä, hienonna ne.
  5. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä tunti. Lisää tuoreet yrtit kattilaan haudutuksen loppuvaiheessa.
  6. Lopuksi soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Maista. Jos kastike maistuu hapokkaan terävältä, lisää sokeria.
  7. Jäähdytä ja pakasta puolet, säilö puolet jääkaappiin (lasi)rasiassa.

Psst!

Voit hyvin puolittaa ohjeen, mutta suosittelen lämpimästi tekemään koko satsin, jos sinulla vain on pakastin. Jos sinulla on jääkaappin jemmattuna pehmeiden yrttien varsia (lehtipersiljaa, korianteria, basilikaa), ne uppoavat hyvin kastikkeeseen sipulin, porkkanan ja lehtisellerin kanssa.

Lue lisää

Laita tomaatit illalla saunomaan, aamulla saat herkkua!

Tomaattinen linssipasta maistuu hyvin lapsillekin.

Kesäkurpitsa-linssivuoasta riittää syötävää kahdeksi päiväksi.

KastikkeetTomaattiVinkit
7 kommentit 23 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Chocochili-vegaaniblogin Elina Innanen ja 10 kysymystä ruoasta: mitä jääkaappisi perukoille unohtuu, mitä syöt iltapalaksi ja mihin tuttuun ruokaan tarvitset aina reseptin?
Seuraava postaus
Lehtikaali: näin saat siitä hyvää! Ronskit otteet, sitruuna ja muut niksit

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

7 kommentit

Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:27

[…] Tässä on kieltämättä haastetta, sillä yhdessä nipussa on monen monta vartta syötäväksi. Itse lisään lehtiselleriä moneen ruokaan mausteen tapaan. Risottoon se tuo syvyyttä, niksi jonka joskus opin Jamie Oliverilta. Lehtiselleri on myös keskeinen raaka-aine hirmuisen hyvässä tomaattikastikkeessani. […]

Vastaa
Linssipata | Täyteläinen, tuhti ja umaminen | Katso ruokatoimittajan resepti! 29.11.2021 - 14:03

[…] kuten tomaattikastikkeessani, myös täyteläisessä linssipadassani kaikki lähtee liikkeelle soffrittosta eli sipulin, […]

Vastaa
Kasvishaaste | 25 kasvista viikossa, tule mukaan! | Tässä "säännöt" 23.1.2022 - 11:31

[…] timjamin oksaa tomaattikastikkeessa -> ei […]

Vastaa
Tofupullat | Helpot kasvispullat | Katso ruokatoimittajan resepti! 5.9.2022 - 19:26

[…] tofupullat esimerkiksi tämän tomaattikastikkeen kanssa. […]

Vastaa
La meilleure sauce pâtes du monde - Teknomers Nouvelles 31.3.2025 - 16:10

[…] tomate et couvre des grilles de parmesan, qui forme de la mélanzane sous parmigie, dit Koivisto Satu koivisto Satu koivisto dans leur […]

Vastaa
La mejor salsa de pasta del mundo - Teknomers Noticias 31.3.2025 - 16:42

[…] salsa de tomate y cubro con rejillas parmesanas, que forma melanzane bajo Parmigia, dice Koivisto Satu koivisto satu koivisto en su […]

Vastaa
The best pasta sauce in the world - World News | TakeToNews 31.3.2025 - 17:01

[…] tomato sauce and cover with parmesan grates, which forms Melanzane under Parmigia, Koivisto says Satu Koivisto Satu Koivisto in their […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä