Tämä vuosi on siirtolapuutarhamökillämme aivan ihmeellisen satoisa, joten pakastimemme alkaa muuttua todelliseksi unelmien pakastimeksi. Sain Instagramin puolella lukijalta toiveen kirjoittaa aiheesta, joten tässä se nyt tulee: katsaus omaan unelmien pakastimeeni ja samalla vinkkejä siitä, mitä kaikkea satoa voi ja kannattaa säilöä pakastamalla. Kas tervetuloa mukaan: näin säilöt sadon pakastamalla!
Omenasose
Omenapuumme totta tosiaan notkuvat satoa. Maahan pudonneista omenoista olen keittänyt viikoittain pari satsia omenasosetta, johon en lisää sokeria lainkaan tai lisään vain vähän. Omissa sosevinkeissäni on näppäriä oikopolkuja: omenoita ei tarvitse kuoria, riittää että leikkaat neljään osaan ja poistat huonot kohdat. Omenasoseen pakastan noin puolen litran satseissa, joista riittää pariksi kerraksi puuron päälle. Puuron lisäksi käytän omenasosetta smoothieissa, leivonnassa ja vispipuurossa. Saas nähdä, kuinka kauan sato riittää, menekki on ainakin vielä aivan hurja.
Yrtit
Yrteistä ehdoton suosikkini on basilika. Sitä pakastan basilikatahnana ja vähän myös ihan sellaisenaan, jota voi nakata tomaattikastikkeeseen. Salviaa pakastan kokonaisina lehtinä. Korianterista olen tehnyt monena vuonna pakastimeen limetin ja rypsiöljyn kanssa yrttiöljyä (tosi hyvää intialaishenkisissä kasviscurryissa), mutta tänä vuonna suurin osa korianterisadosta on kyllä syöty tuoreeltaan ja loput jätin kasvattamaan siemeniä. Sitruunamelissaa pakastan lehtinä. Haaveilen vielä muutamasta timjamin oksasta, vieläköhän niitä uskaltaisi leikata? Haaveilen nimittäin myös siitä, että timjami talvehtisi, ja silloin sitä ei saisi saksia syksyllä.
Lehti- ja palmukaali
Lehti- ja palmukaalit voi mainiosti pakastaa. Pienimmät lehdet hienonnan ihan sellaisenaan, isoimmista riivin vain lehdet, jos lehtiruodit ovat jo kovia. Pakkaan molemmat laadut uudelleen suljettaviin pakastuspusseihin, josta on tosi helppo ottaa kourallinen vihreää vaikka munakkaaseen tai kasviscurryyn. Olipa meillä taannoin kesäkurpitsarisottoakin, johon heitin vähän lehtikaalia, toimi vallan mainiosti.
Lehtiselleri
Lehtiselleriä kasvatan tänä vuonna toista kertaa, ja olen entistä vakuuttuneempi: tämä on yksi suosikeistani. Viime vuonna hienonsin kaiken lopun lehtisellerisadon syyskuussa ja pakkasin pakastimeen turkkilaisissa jogurttipurkeissa, jotta voimakas tuoksu ei leviäisi muihin pakastimen asioihin. Pakastetun lehtisellerin etu on sama kuin lehti- ja palmukaalissa: sitä on äärettömän helppo lisätä kourallinen sinne ja tänne, etenkin risottoihin ja tomaattikastikkeeseen.
Purjo
Oma purjo kasvaa sen verran hienosti, että sitäkin saadaan pakastimeen. Irrotan kerrokset toisistaan ja pesen (kerrosten väleissä ON multaa), ja sitten vain hienonnan kaiken isolla veitsellä ja pussitan pakastimeen. Vihreät osat ovat aivan yhtä hyvää syötävää kuin valkoisetkin.
Marjat
Ah, marjat ovat luksusta! Tänä vuonna vadelmasato oli niin runsas, että pakastin niitä sellaisenaan pari pientä purkillista. Marjat keräsin suoraan rasiaan puskasta, jolloin ne eivät muhjaannu. Koska myös karhunvatukoita tulee, kokeilen myös niiden pakastamista ensimmäistä kertaa. Unelmieni pakastimessa on lisäksi aina parikymmentä kiloa mansikoita, jotka ostamme heti mansikkakauden alussa. Ne ovat lasten suosikkeja smoothieissa ja fruitieissa. Esimerkiksi veriappelsiini ja mansikka ovat täydellinen pari.
Herukkasose
Valko- ja punaherukat pakastan paseerattuna soseeena, sillä en valitettavasti voi syödä kuoria ja toisaalta soseet menevät kokonaisia marjoja pienempään tilaan. Molemmat soseet ovat taivaallisia drinksuissa ja smoothieissa.
Kesäkurpitsasose
Kesäkurpitsaa meillä kasvaa aika maltillisesti ruukussa, mutta silti saan sitä hiukan pakastimeenkin. Kesäkurpitsan pakastan valmiina kolmen desin satseina, sillä niistä voi tehdä kesäkurpitsarieskoja!
Sienet
Sienet eivät varsinaisesti kuulu puutarhan sadonkorjuuseen, mutta ne kuuluvat ehdottomasti unelmien pakastimeen ja syksyn suuriin ilonaiheisiin. Yleensä pakastimessamme on aina kantarelleja, suppilovahveroita ja sekasieniä eli rouskuja. Kantarellit ja suppilovahverot putsaan, paloittelen ja paistan kuivalla pannulla niin kauan, että sienten neste haihtuu. Sitten pakkaan ne parin desin kerta-annoksiin ja pakastan. Rouskut ryöppään eli keitän niitä muutaman minuutin. Sitten puristelen sienistä enimmät vedet pois, lisään hiukan suolaa, pussitan ja pakastan.
****
Mitä on sinun unelmiesi pakastimessa? Kerro alla!