Uunissa paahtaminen on aihe, josta voisin jauhaa loputtomasti. Ja jauhankin, kuten Instagramissa juttujani pidempään lukeneet tietävät. Sillä kaikki kasvikset, siis ihan kaikki maistuvat parhaalta, kun ne paahtaa uunissa.
Aloitin paahtokokeilut aikoinaan porkkanoista, punajuurista, lantuista ja muista juureksista, laajensin jossain vaiheessa kukkakaaliin, parsakaaliin, kyssäkaaliin ja ruusukaaleihin, kokeilin paprikaa, tomaatteja, fenkolia, varsiselleriä ja sipuleja, ja lopulta työnsin uuniin jo parsat ja appelsiinitkin. Kokeilujeni mukaan ainoa asia, joka ei ole tykännyt uunissa paahtamisesta, oli patalappu, jonka kerran onnistuin vahingossa pudottamaan uunin pohjalle ja minkä huomasin vasta, kun keittiöön tuli kummallinen haju.
Tässä 8 vinkkiä, kuinka onnistut. Varo: uunissa paahtaminen voi hullaannuttaa sinutkin!
Säästä kuorimaveistä
Paahdan juurekset mieluiten kuorineen. Pesen, oikein hankaan porkkanoista ja muista juureksista mullat pois, mutta yleensä en kuori niitä. Kuoressa on paljon makua ja rakennetta, ja toisaalta vähennän hävikkiä ja vältyn vähän ärsyttävältä kuorimistyöltä. Kasviksille riittää nopea pesu. Usein kuivaan paprikat ja tomaatit nopeasti keittiöpyyhkeeseen.
Tasakoko paras koko
Huolellisen pesun jälkeen leikkaan kasvikset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Silloin ne kypsyvät tasaisesti. Esimerkiksi porkkanat leikkaan yleensä ensin kahteen tai kolmeen palaan ja sitten pitkittäin puoliksi ja sitten vielä puolikkaat puoliksi.
Ilmava meno
Levitän pilkotut kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Peltiä ei kannata tunkea liian täyteen, sillä silloin kasvikset eivät paahdu vaan vetistyvät. Jos kasviksia pitäisi jo laittaa päällekkäin, otan suosiolla seuraavan pellin.
Vain yhtä sorttia
Laitan yhdelle pellille mielellään vain yhtä kasvista. Jokainen kasvis paahtuu vähän eri tahtiin, joten erottelutekniikalla saa jokaisen paahdettua parhaimmilleen.
Kunnon hieronta
Lorautan pellille kasvispalojen päälle avokätisesti öljyä ja rouhaisen kunnolla suolaa ja pöyhin sitten kunnolla käsin, jotta öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti. Joskus lisään mausteita: jeeraa, jauhettuja korinterinsiemeniä, karkeaa Dijon-sinappia. Myös kovat yrtit kuten timjami ja rosmariini pärjäävät hyvin uunissa.
Uuni kuumaksi
Useimmiten paahdan kasvikset 175-asteisessa uunissa. 175 on sopiva ainakin paprikoille, munakoisoille ja parsoille. Juureksille nostan lämpötilan 200 asteeseen tai jopa 225 asteeseen, koska juurekset tuntuvat kestävän sen hyvin. Jos käytössä on kiertoilmatoiminto, sitä kannattaa käyttää. Silloin lämpötilaa voi laskea noin 20 astetta ja uunissa paahtaa useamman pellin kerrallaan.
Anna olla
Kasvikset saavat paahtua uunissa kaikessa rauhassa. Kokemus on myös osoittanut, että kasviksia ei kannata sekoittaa kesken paahtamisen vaan antaa niiden karamellisoitua rauhassa. Parhaan paistoajan oppii vain omaa uunia tarkkailemalla. Kasvisten kypsymistä kannattaa tutkia parinkymmenen minuutin jälkeen tökkäämällä yhtä palaa haarukalla. Uunissa paahtuneiden kasvisten juju on se paahtunut paistopinta, joten ennemmin pidän hiukan liian kauan kuin hiukan liian vähän aikaa. Herkimpiä ovat parsa ja varsiparsakaali, joiden kanssa kannattaa tarkkana.
Hyvää heti, hyvää huomenna
Uunissa paahdetut kasvikset ovat tietenkin parhaimmillaan saman tien, ja monesti napsin niitä jo suoraan pelliltä. Ne ovat kuitenkin myös ruoka-arkemme perusta ja toimivat loistavasti vielä varovasti lämmitettyinä viikon mittaan. Syömättä jääneet pakkaan siis lasirasioihin ja nostan jääkaappiin odottamaan pääsyään salaatteihin, pastoihin, munakkaisiin ja jopa leivän päälle. Kerralla siis kannattaa paahtaa isompi satsi, kun uuni joka tapauksessa on kuumana.
****
Mitä kasviksia sinä paahdat mieluiten? Kommentoi alle!
9 kommentit
Paahdan, tai paistan, uunissa mieluiten valkosipulia. Kokonaisia valkosipulin kynsiä. Uunivalkosipulit ovat suurimpia herkkujani. Hyvänä kakkosena tulevat sipulit lohkottuina. Tosin miehelle ja lapsille eivät nämä sipuliherkut maistu samalla lailla…
Uunivalkosipulit ovat kyllä valtavan hyviä! Herkullisia sellaisenaan mutta myös mausteena, oi että.
[…] Misotahnasta saa aivan todella hyvän marinadin kaikenlaisille uunissa paahdettaville kasviksille. Sekoita kulhossa misotahnaa, raastettua valkosipulia ja (oliivi)öljyä ja pyörittele kasvikset seoksessa. Sitten vain paahdat menemään. […]
[…] Paahtajanaisen parhaat vinkit. Uunissa paahtamisen elämänmullistava taika! […]
[…] paahdan joitakin juureksia, esimerkiksi punajuuria sinihomejuuston kanssa. Joskus olen tehnyt jonkin […]
[…] salainen lanttuase on tietenkin uunissa paahtaminen. Koska kaikki asiat paranevat uunissa, lanttu ei ole poikkeus. Jo parilla niksillä juureksesta saa lanttukriitikonkin suosikin. Ja […]
[…] esivalmistelija ja paahtajanainen. Viime syksynä tajusin, että myös tofu kannattaa esivalmistella uunissa. Mutta ei paloina vaan […]
[…] uunissa paahdetut kasvikset toimivat mainiosti gnocchien kanssa: esimerkiksi myskikurpitsa, kirsikkatomaatti tai munakoiso. […]
[…] on paras tapa nauttia ihan pian alkavasta juuresten superkaudesta. Olen joskus kirjoittanut, että paahtaminen saa kaikki kasvikset maistumaan taivaalliselta, ja olen yhä samaa mieltä. Tässä vinkit paahdetun perunasalaatin valmistukseen ja lopussa […]