Vegaaninen majoneesi saattaa hurmata sinutkin. Se valmistuu helposti sauvasekoittimella, on tosi edullista, paksun lohkeavaa ja täyteläistä. En keksi, mitä muuta edes voisin toivoa majoneesilta!
Taustaksi: olen tehnyt kananmunista sauvasekoitinmajoneesia tyyliin aina, sillä tutustuin tähän nerokkaaseen tapaan työväenopiston ruokakurssilla joskus 2000-luvun alussa. Kokkikoulun myötä kuitenkin pääsin vegaanisen majoneesin makuun, sillä se valmistuu vielä helpommin. Ja kun seuraat ohjeita, et voi epäonnistua.
Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!
Ilman sauvasekoitinta et onnistu
Muutama asia on pakollinen. Niistä ensimmäinen on sauvasekoitin. Vegaaninen majoneesi ei onnistu sähkövatkaimella. Sauvasekoittimen lisäksi tarvitset korkean, kapean kannun tai vielä parempaa: kapean, korkean ja kannellisen lasipurkin, jossa voit suoraan nostaa majoneesin jääkaappiin. Purkin tai kannun pitää olla niin kapea, että sauvasekoittimen terä menee sinne melko tiiviisti. Jos käytät isompaa astiaa, majoneesi juoksettuu.
Käytä soijamaitoa
Tätä reseptiä varten tarvitset myös soijamaitoa. Koulussa käytettiin Alpron sokeroimatonta soijamaitoa, jota olen käyttänyt sittemmin kotonakin ja onnistunut aina. Kerran kokeilin kauramaitoa, mutta sillä majoneesi ei onnistunut vaan juoksettui täysin. Majoneesitaian tapahtumiseen tarvitaan siis nimenomaan soijamaitoa.
Sinappi, kyllä kiitos
Majoneesiin tarvitaan sinappia, joka auttaa emulgoitumisessa ja antaa tietenkin myös makua. Käytän aina Dijon-sinappia, jossa ei ole sokeria ja joka on ytyisen, jopa terävän makuinen.
Sinapin lisäksi tarvitaan valkoviinietikkaa ja tietenkin pikkuisen suolaa.
Valitse mahdollisimman mauton öljy
Majoneesiin käytettävän öljyn pitää olla mahdollisimman mautonta: joko rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä. Jostain syystä oliiviöljystä sauvasekoittimella tehty majoneesi muuttuu todella karvaan makuiseksi, syömäkelvottomaksi.
Saat valmista muutamassa sekunnissa
Kun kaikki aineet ovat esillä, ne vain mitataan kannuun tai purkkiin. Sitten sauvasekoitin asetetaan astian pohjalle, käynnistetään ja nostetaan hiljalleen ylös. Vielä pari kierrosta sekoitusta, ja valmista on!
Kuinka kauan majoneesi säilyy?
Majoneesia voi pistellä menemään ihan sellaisenaan. Tai sen voi maustaa aioliksi valkosipulilla, chilimajoneesiksi harissalla tai yrttimajoneeksi hienonnetulla yrtillä tai vaikka basilikatahnalla.
Majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Näin te kommentoitte reseptiä
Jaoin ohjeen joskus Instagramissa, näin sitä kommentoitte:
”Oon tehnyt tällä reseptillä nyt pari satsia ja pidän tämän mausta enemmän kuin tavallisesta munalla tehdystä:”
”Tällä ohjeella sain helposti hyvän makuista majoneesia, kiitos.”
”Tää on käsittämätöntä!”
”Tuli todellakin majoneesia!”
Ihana kuulla!
Syötkö sinä majoneesin sellaisenaan vai maustatko jollakin tavalla?
Lisää vegevinkkejä
Tofu uunissa paahdettuna koukuttaa.
Basilikatahna toimii leivän päällä, pastassa ja risotossa.
Suklaakakku on mehevä, tahmea ja superhelppo.
10 kommentit
Myös kikherneliemi toimii majoneesin teossa loistavasti. En ois ikinä uskonut, mutta ei mitään eroa maussa/rakenteessa munalliseen versioon (ja yhtä helppo tehdä sauvasekoittimella). Tehtiin ekan kerran, että muna-allerginen lapsi saisi kerrankin majoneesia (no, ei maistunut hänelle), mutta jäi vakioksi (koska munat on useammin loppu kaapista kuin kikhernepurkit, joita on lähes aina kuivakaapissa).
Joo mäkin olen näin lukenut mutten koskaan kokeillut. Seuraavalla kerralla siis!
Mihin perustuu tuo ’säilyy jääkaapissa muutaman päivän’? Meillä Hellman’s majoneesi on kaapissa varmasti pari viikkoa, joskus pidempään. En ole huomannut makuvikaa, en myöskään ole sairastunut.
Kolme päivää on takuuturvallinen aika, mutta monet tietenkin säilyvät kauemminkin. Kannattaa aina luottaa aistinvaraiseen arviointiin 🙂
[…] Porvoolaisessa Nonna Sophia -ravintolassa pallerot tarjotaan tomaattikastikkeen kanssa, joten siksi minäkin keitin seuraksi oman luottotomaattikastikkeeni. Seuraksi sopisi hyvin myös vaikkapa aioli tai sahramilla maustettu majoneesi. […]
Kiitos majoneesin ohjeesta ja etenkin pomminvarmoista neuvoista kuinka onnistua! Oon useamman vuoden halunnut tehdä vegaanista majoneesia mutta pari yritystä epäonnistui, nyt luin sun ohjeesi ja tottelin tarkat super helpot ohjeet pilkulleen ja oi onnea mikä ihana majoneesi! Jippii kiitos paljon! <3
Voi miten kiva kuulla, kiitos 🙂
Nyt löytyi hyvä ohje. Olen monta kertaa koettanut tehdä kikherne liemestä mutta aina on juoksettunut.
Tuli juuri kokeiltua myös pakastetusta soijamaidosta (kun tämä meillä ainoa mihin sitä käytetään), ja hyvin toimi sekin. Juoma splittasi pakastuksessa, mutta toimi silti (sekoitettuna kokkareisena) ihan yhtä lailla. Nyt ei siis ole loppupurkin kanssa enää miettimistä, vaikka majoneesiin menee vain 0,5dl kerralla. Ja voi alkaa majoneesin tekoon käymättä erikseen kaupassa hakemassa soijamaitoa.
Tämä vegeversio on siksikin ihana, että voi tehdä kahden hengen talouteen myös pienemmän satsin. Kananmunan kanssa en ikinä uskaltanut lähteä kokeilemaan 1/2 kananmunaa, ja majoneesia tuli aina liikaa. Tässä mitat helppo puolittaa
Hei suurkiitos tästä tiedosta! Tämä kyllä helpottaa tosi paljon.