Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Vegaaninen majoneesi: Et huomaa eroa, vannon. Tämä on parempaa kuin perinteinen!

kirjoittanut Satu Koivisto 10.3.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 10.3.2023
Vegaaninen majoneesi
25,6K

Vegaaninen majoneesi saattaa hurmata sinutkin. Se valmistuu helposti sauvasekoittimella, on tosi edullista, paksun lohkeavaa ja täyteläistä. En keksi, mitä muuta edes voisin toivoa majoneesilta!

Taustaksi: olen tehnyt kananmunista sauvasekoitinmajoneesia tyyliin aina, sillä tutustuin tähän nerokkaaseen tapaan työväenopiston ruokakurssilla joskus 2000-luvun alussa. Kokkikoulun myötä kuitenkin pääsin vegaanisen majoneesin makuun, sillä se valmistuu vielä helpommin. Ja kun seuraat ohjeita, et voi epäonnistua.

Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!

Ilman sauvasekoitinta et onnistu

Muutama asia on pakollinen. Niistä ensimmäinen on sauvasekoitin. Vegaaninen majoneesi ei onnistu sähkövatkaimella. Sauvasekoittimen lisäksi tarvitset korkean, kapean kannun tai vielä parempaa: kapean, korkean ja kannellisen lasipurkin, jossa voit suoraan nostaa majoneesin jääkaappiin. Purkin tai kannun pitää olla niin kapea, että sauvasekoittimen terä menee sinne melko tiiviisti. Jos käytät isompaa astiaa, majoneesi juoksettuu.

Käytä soijamaitoa

Tätä reseptiä varten tarvitset myös soijamaitoa. Koulussa käytettiin Alpron sokeroimatonta soijamaitoa, jota olen käyttänyt sittemmin kotonakin ja onnistunut aina. Kerran kokeilin kauramaitoa, mutta sillä majoneesi ei onnistunut vaan juoksettui täysin. Majoneesitaian tapahtumiseen tarvitaan siis nimenomaan soijamaitoa.

Sinappi, kyllä kiitos

Majoneesiin tarvitaan sinappia, joka auttaa emulgoitumisessa ja antaa tietenkin myös makua. Käytän aina Dijon-sinappia, jossa ei ole sokeria ja joka on ytyisen, jopa terävän makuinen.

Sinapin lisäksi tarvitaan valkoviinietikkaa ja tietenkin pikkuisen suolaa.

Valitse mahdollisimman mauton öljy

Majoneesiin käytettävän öljyn pitää olla mahdollisimman mautonta: joko rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä. Jostain syystä oliiviöljystä sauvasekoittimella tehty majoneesi muuttuu todella karvaan makuiseksi, syömäkelvottomaksi.

Saat valmista muutamassa sekunnissa

Kun kaikki aineet ovat esillä, ne vain mitataan kannuun tai purkkiin. Sitten sauvasekoitin asetetaan astian pohjalle, käynnistetään ja nostetaan hiljalleen ylös. Vielä pari kierrosta sekoitusta, ja valmista on!

Kuinka kauan majoneesi säilyy?

Majoneesia voi pistellä menemään ihan sellaisenaan. Tai sen voi maustaa aioliksi valkosipulilla, chilimajoneesiksi harissalla tai yrttimajoneeksi hienonnetulla yrtillä tai vaikka basilikatahnalla.

Majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Näin te kommentoitte reseptiä

Jaoin ohjeen joskus Instagramissa, näin sitä kommentoitte:

”Oon tehnyt tällä reseptillä nyt pari satsia ja pidän tämän mausta enemmän kuin tavallisesta munalla tehdystä:”

”Tällä ohjeella sain helposti hyvän makuista majoneesia, kiitos.”

”Tää on käsittämätöntä!”

”Tuli todellakin majoneesia!”

Ihana kuulla!

Syötkö sinä majoneesin sellaisenaan vai maustatko jollakin tavalla?

Vegaaninen majoneesi

Vegaaninen majoneesi

Printtaa
Annoksia: 4 dl Valmistelut: 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.3/5
( 13 äänesti )

Ainekset

  • 1/2 rkl Dijon-sinappia
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 dl soijamaitoa
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 dl rypsiöljyä

Tee näin

  1. Mittaa kaikki aineet korkeaan, kapeaan purkkiin tai kannuun.
  2. Laita sauvasekoitin purkin pohjalle, käynnistä ja nosta hitaasti ylös. Sekoita pari kertaa.
  3. Valmista on!
  4. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Psst!

Voit maustaa majoneesin sekoittamalla joukkoon lopuksi yhden raastetun valkosipulinkynnen, 1 teelusikallisen harissa-chilitahnaa tai puoli desiä hienonnettua lehtipersiljaa.

Lisää vegevinkkejä

Tofu uunissa paahdettuna koukuttaa.

Basilikatahna toimii leivän päällä, pastassa ja risotossa.

Suklaakakku on mehevä, tahmea ja superhelppo.

KastikkeetTekniikkavegaaninen
10 kommentit 13 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Perunamuusi: vuosien kehitystyö plus kokkikoulun kikat. Tässä tulee ruokatoimittajan lempimuusi!
Seuraava postaus
Gnocchit: taivas miten hyviä, kun teet ne itse! Ruokatoimittajan vinkit askel askeleelta ja luottoresepti

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

A 10.3.2023 - 20:03

Myös kikherneliemi toimii majoneesin teossa loistavasti. En ois ikinä uskonut, mutta ei mitään eroa maussa/rakenteessa munalliseen versioon (ja yhtä helppo tehdä sauvasekoittimella). Tehtiin ekan kerran, että muna-allerginen lapsi saisi kerrankin majoneesia (no, ei maistunut hänelle), mutta jäi vakioksi (koska munat on useammin loppu kaapista kuin kikhernepurkit, joita on lähes aina kuivakaapissa).

Vastaa
Satu Koivisto 20.3.2023 - 16:51

Joo mäkin olen näin lukenut mutten koskaan kokeillut. Seuraavalla kerralla siis!

Vastaa
Jari Lydén 1.4.2023 - 10:15

Mihin perustuu tuo ’säilyy jääkaapissa muutaman päivän’? Meillä Hellman’s majoneesi on kaapissa varmasti pari viikkoa, joskus pidempään. En ole huomannut makuvikaa, en myöskään ole sairastunut.

Vastaa
Satu Koivisto 12.4.2023 - 11:20

Kolme päivää on takuuturvallinen aika, mutta monet tietenkin säilyvät kauemminkin. Kannattaa aina luottaa aistinvaraiseen arviointiin 🙂

Vastaa
Arancini | Helposti eilisestä risotosta | Katso ruokatoimittajan vinkit! 7.5.2023 - 09:50

[…] Porvoolaisessa Nonna Sophia -ravintolassa pallerot tarjotaan tomaattikastikkeen kanssa, joten siksi minäkin keitin seuraksi oman luottotomaattikastikkeeni. Seuraksi sopisi hyvin myös vaikkapa aioli tai sahramilla maustettu majoneesi. […]

Vastaa
Niina 21.7.2023 - 20:29

Kiitos majoneesin ohjeesta ja etenkin pomminvarmoista neuvoista kuinka onnistua! Oon useamman vuoden halunnut tehdä vegaanista majoneesia mutta pari yritystä epäonnistui, nyt luin sun ohjeesi ja tottelin tarkat super helpot ohjeet pilkulleen ja oi onnea mikä ihana majoneesi! Jippii kiitos paljon! <3

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:34

Voi miten kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
Helga Paasonen 1.7.2024 - 13:51

Nyt löytyi hyvä ohje. Olen monta kertaa koettanut tehdä kikherne liemestä mutta aina on juoksettunut.

Vastaa
Miina 17.3.2025 - 17:00

Tuli juuri kokeiltua myös pakastetusta soijamaidosta (kun tämä meillä ainoa mihin sitä käytetään), ja hyvin toimi sekin. Juoma splittasi pakastuksessa, mutta toimi silti (sekoitettuna kokkareisena) ihan yhtä lailla. Nyt ei siis ole loppupurkin kanssa enää miettimistä, vaikka majoneesiin menee vain 0,5dl kerralla. Ja voi alkaa majoneesin tekoon käymättä erikseen kaupassa hakemassa soijamaitoa.

Tämä vegeversio on siksikin ihana, että voi tehdä kahden hengen talouteen myös pienemmän satsin. Kananmunan kanssa en ikinä uskaltanut lähteä kokeilemaan 1/2 kananmunaa, ja majoneesia tuli aina liikaa. Tässä mitat helppo puolittaa

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:00

Hei suurkiitos tästä tiedosta! Tämä kyllä helpottaa tosi paljon.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä