Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi pysyy pidempään terävänä

kirjoittanut Satu Koivisto 20.10.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 20.10.2024
Veitsen huolto
1,4K

Kaupallinen yhteistyö: Victorinox (maahantuoja Mastermark Brands Oy)

Veitsen huolto kauhistuttaa monia, mutta pelko pois. Se on mainettaan paljon helpompaa! Lisäksi voit lykätä varsinaista huoltoa muistamalla muutaman niksin veitsen käytöstä.

Ensin sananen veitsistä. Käytän itse Victorinoxin veitsiä, joihin tutustuin ollessani kokkikoulussa. En enää voisi kuvitellakaan leikkaavani muilla veitsillä. Lempiveitseni on 22-senttinen kokkiveitsi, jolla leikkaan 90-prosenttisesti kaiken keittiössämme.

Tykkään todella paljon Victorinoxin veitsen ohuesta terästä, joka tekee leikkaamista näppärää. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että leikattava asia ei takerru veitseen kiinni vaan irtoaa. Lisäksi terä säilyttää hyvin terävyytensä, eli sitä ei edes tarvitse teroittaa niin usein.

Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla veitsesi pysyy kuin uutena. Veitsen huolto, emme enää pelkää!

Pese aina käsin

Astianpesukone on paras ystäväni keittössä (miksei kotiinkin voi saada samanlaista kuin ravintolakeittiössä, joka hoitaisi homman muutamassa minuutissa??). Veitsiäni en kuitenkaan koskaan, missään tapauksessa pese koneessa. Astianpesukoneessa peseminen tylsyttää terän. Lisäksi koneen tulikuuma vesi voi löystyttää kädensijaa ja jopa pilata sen.

Ota rutiiniksi pesaista veitset heti, kun leikkaamiset on leikattu, kokkaamisen lomassa. Näin lika ei pääse kuivumaan ja tarrautumaan terään. Älä turhaan liota veistä tiskivedessä vaan harjaa terä astianpesuaineveteen kastetulla tiskiharjalla ja huuhtaise veitsi puhtaaksi juoksevan veden alla. Kuivaa veitsi heti keittiöpyyhkeellä.

Ei hankausta

Kun veitset eivät ole käytössä, säilytä ne niin, etteivät ne pääse hankautumaan toisiaan vasten. Keittiön vetolaatikossa toisten keittiövälineiden seassa ei ole paras mahdollinen. Jos välttämättä haluat säilyttää veitsen näin, hanki veitselle teräsuojus. Se suojaa terää tylsymiseltä ja on myös turvallisempi, et vahingossa työnnä terään kättäsi vispilää kaivellessasi.

Seinälle kiinnitettävä veitsimagneetti on kätevä, se ei vie turhaan tilaa työtasolta ja veitset ovat aina käden ulottuvilla. Myös veitsitukki on veitsille turvallinen. Myös keittiön vetolaatikoihin on saatavilla veitsitelineitä, jotka pitävät veitset erossa toisistaan.

Pehmeäpintainen leikkuulauta

Leikkuulautakin vaikuttaa veitsen terävyyteen. Puinen on veitselle lempeä, samoin puukomposiittilauta. Älä koskaan leikkaa keraamisella tai kivisellä laudalla, saati suoraan tiskipöydällä vaikka olisi kuinka kiire tahansa.

Ota haltuun kevytteroitus

Kokkikoulussa jokainen kokkauskerta alkoi tai päättyi veitsen teroittamisella niin sanotulla hoonauspuikolla. Se ei syö terän metallia vaan järjestää sen uudetaan niin, että veitsi tuntuu terävältä. Hanki kotiin hoonauspuikko, säilytä käden ulottuvilla ja opettele käyttämään sitä kaikessa rauhassa. Veitselle ei voi tapahtua mitään pahaa, lupaan!

Itse opettelin hoonauspuikon käyttöä alkuun asettamalla puikon kohtisuoraan leikkuulautaa vasten ja asettamalla veitsen sitä vasten noin 20 asteen kulmassa mahdollisimman lähelle kahvaa. Sitten veistä vedetään puikkoa pitkin oikealta puolelta, sitten vasemmalta. Liike toistetaan muutamia kertoja molemmin puolin. Tätä teimme koulussa joka päivä. Liike voi olla alkuun hyvin hidas, se ei haittaa mitään.

Tätä hoonausta voi tehdä veitselle vaikka joka päivä, mutta kotioloissa silloin tällöin riittää aivan mainiosti.

Isompi veitsen huolto: kunnon teroitus kerran tai pari vuodessa

Kun hoonaus ei enää teroita veistä kunnolla, on oikean teroituksen aika. Sen voi tehdä itse tai kääntyä ammattilaisen puoleen. Tällainen suurempi teroitus on tarpeen silloin, kun veitsi on selkeästi tylsynyt. Esimerkiksi sipuli kertoo tämän hyvin: kun sipulin leikkaaminen on vaikeaa ja kasvis tuntuu karkaavan terän alta, on kunnollinen teroitus tarpeen.

Jos opettelet teroittamaan veitsen itse, hanki kotiin laadukas, moottoroitu veitsenteroitin. Itselläni on Chef’s Choice -teroitin. Sillä teroittaminen onnistuu varmasti, sillä laite ohjaa veitsen teroittimeen oikeassa kulmassa etkä voi epäonnistua. Moottorin ansiosta hioutuminen tapahtuu äkkiä, muutamalla vedolla. Laitteen voi hankkia vaikka porukalla.

Vaihtoehtoisesti voit viedä veitsen suutarille tai keittiötarvikeliikkeeseen teroitettavaksi. Ammattilainen saa korjattua jopa sellaisia veitsiä, joista puuttuu paloja!

Veitsen teroittamisesta voit lukea tarkemmin täältä.

****

Jäikö jokin asia mietityttämään veitsen huollossa? Kysy, vastaan parhaani mukaan!

Lue lisää käteviä keittiövinkkejä

Näillä kolmella veitsellä leikkaat keittiössä kaiken.

Leikkuulaudat, joihin luotan.

Pakastaja-Elvin parhaat vinkit, mitkä kaikki raaka-aineet kannattaa säilyttää pakastimessa.

KeittiövälineetNiksitTekniikkaVeitset
2 kommentit 1 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Savumuikkupiirakka: yhdistä muutama eilen keitetty varhaispottu ja kotimainen purkkikala ja saat ihanan tarjottavan kesäiltaan. Kokeile ruokatoimittajan reseptiä!
Seuraava postaus
Omena-mantelipullat: mehevät herkkupullat rapeilla mantelisattumilla ovat melkein liian herkullisia

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Kakun kuorrutus: kokkikoulun nikseillä saat näyttävän ja kestävän,...

20.5.2024

2 kommentit

Papu 4.11.2024 - 22:15

Mulla on ollut jo yli kymmenen vuotta käytössä vain Victorinoxin veitsiä enkä enää ikinä vaihda muihin (tuskinpa tarvitsee vaihtaa uusiin Victorinoxeihinkaan loppuelämän aikana😄) ! Esimerkiksi vihannesveitsiä ja sahanteräisiä tomaattiveitsiä ei ole jokapäiväisestä käytöstä huolimatta tarvinnut teroittaa vielä kertaakaan. Victorinoxien hinta-laatusuhde on loistava ja suosittelen niitä todella lämpimästi!

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:33

Olen aivan samaa mieltä!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä