Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Veitset tekevät ruoanlaitosta joko helppoa tai hirveää. Katso ruokatoimittajan luottokolmikko, joka kestää kovaa käyttöä. Psssst tässä loistava lahjaidea!

kirjoittanut Satu Koivisto 23.10.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 23.10.2022
Veitset
3,7K

Kaupallinen yhteistyö: Victorinox (maahantuoja Mastermark Brands)

Vuosien varrella minulta on kysytty monen monta kertaa, mitä veitsiä käytän. Tässä postauksessa listaan omat suosikkini. Mikä parasta: lista ei ole ylettömän pitkä! Osa on ollut matkassani vuosia, osaan olen tutustunut kokkiopintojeni myötä.

Ihan ensimmäisenä haluan sanoa, että kunnolliset veitset kohottavat keittiöelämänlaatua määrättömästi. Vaikka olen monissa muissa asioissa melkoisen lepsu, veitsi ei kuulu niihin. Hyvällä veitsellä on ilo leikata, huonolla ei. Niin yksinkertaista se on.

Ja jos mietit puolisolle/ystävälle/isälle/siskolle/lapselle/isovanhemmalle/työkaverille sopivaa joululahjaa tai muuta lahjaa, tältä listalta löytyy erinomaisia, hyödyllisiä ja jokaiselle kukkarolle sopivia vaihtoehtoja.

Se tärkein: kunnon kokkiveitsi

Tärkein on tietenkin kokkiveitsi. Minulla on ollut monenmerkkisiä ja -mallisia vuosien varrella. Yhden veitsen ostin palermolaiselta ruokatorilta vanhalta sepältä, yhden sain lahjaksi, yhden ostin ystävämyynnistä. Kaikki nämä veitset ovat osoittautuneet minulle vääränlaisiksi (onneksi puoliso tykkää käyttää palermolaisen sepän veistä).

Oman kokkiveitsisuosikkini löysin kokkikoulun myötä. Kun opinnot alkoivat, meidän piti hankkia työvaatteet ja -välineet. Kokkisalkussa oli lajitelma Victorinoxin veitsiä, joukossa myös iso, pitkäteräinen kokkiveitsi. Harjoitteluideni myötä olen huomannut, että Victorinox on tuttu näky myös ammattilaiskeittiössä.

138 vuotta sitten perustettu Victorinox on yhä perheyhtiö, jonka veitset valmistetaan Sveitsissä. Terien ja työkalujen työstämisestä tulee paljon metallijätettä, mutta se kaikki, jopa hiontapöly, kerätään talteen ja käytetään. Teräslaatu on tarkoitettu kovaan käyttöön ja kestämään toistuvaa teroitusta. Hukkalämpö otetaan talteen, ja sillä lämmitetään tehtaan käyttövesi ja läheiset asunnot.

Kotona minulla on nykyisin 22-senttinen kokkiveitsi, jossa on puukahva. Tykkään todella paljon Victorinoxin veitsen ohuesta terästä. Vaikka veitsi on iso, ohut terä tekee leikkaamisesta näppärää. Ohuus näkyy käytännössä siten, että leikattava tuote ei takerru veitseen vaan irtoaa. Kokeile, niin huomaat mitä tarkoitan.

Aina sanotaan, että kokkiveitsen pitää istua omaan käteen. Väitän kuitenkin, että varsinkin naisen käteen moni kokkiveitsi tuntuu aluksi kummallisen suurelta, kolholta ja kömpelöltä. Mutta kun leikkaamista harjoittelee, leikkaamisesta tulee luontevaa ja helppoa. Lupaan! Jos minäkin olen oppinut, sinäkin opit.

Jos sinäkin leivot leipää, hanki hyvä leipäveitsi

Kun aloin leipoa hapanjuurileipää, elämääni tuli samalla hetkellä kunnollisen leipäveitsen tarve. Kovakuorista leipää ei kerta kaikkiaan pysty leikkaamaan turvallisesti millä tahansa välineellä.

Tutkin asiaa jonkin aikaa muiden leipojien kokemuksia lukemalla ja selvisi, että Victorinoxin leipäveitsi on paras. Ja toden totta: kun ensimmäisen kerran leikkasin uunituoretta leipääni, veitsi tuntui uppoavan rapeaan kuoreen kuin kuuma veitsi voihin. Tunne oli aivan ihmeellinen! Victorinoxin leipäveitsen terä on niin ohut ja terävä, ettei leikatessa tarvitse käyttää voimaa lainkaan. Menin heti seuraavana päivänä ostamaan samanlaisen veitsen mökillekin.

Leipäveitsi on minusta niin turvallinen, että uskallan antaa sen esikoisen käteen.

Tomaattiveitsi: hyvä pehmeäkuorisille

Victorinoxin tomaattiveitsi eli pieni sahalaitainen veitsi on ollut elämässäni vuosia. Meillä on tomaattiveitsi sekä kotona että mökillä. Sahalaitaisella veitsellä on kätevä leikata nimensä mukaisesti tomaattia, mutta käytän sitä muidenkin pehmeäkuoristen asioiden leikkaamiseen, erimerkiksi luumujen ja nektariinien. Tomaattiveitsen uskallan antaa myös lasten käsiin (kokkiveistä en vielä).

Kuorimaveitsi: totuttele kuorijaan

Vaikka kuorimaveitsi nyt ei ehkä varsinaisesti veitsi olekaan, halusin ehdottomasti ottaa sen mukaan tähän juttuun. Kokkikoulun myötä olen ihastunut Victorinoxin vinoteräiseen kuorijaan. Ammattilaiskeittiössä kukaan ei käytä veitsen mallista kuorimaveistä. Kuorija tuntui aluksi käteen tosi omituiselta, mutta kun siihen tottui, sillä suoriutuu kuorimisesta todella nopeasti.

****

Minkä veitsen sinä haluaisit saada näistä lahjaksi?

Lisää näppäriä keittiövinkkejä

Näitä leikkuulautoja käytän.

7 vinkkiä, joiden avulla säästät ruokakaupassa.

Konmarita jääkaappisi ja vähennät hävikkiä.

TekniikkaVälineetVeitset
4 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Näin säästät rahaa ruokakaupassa: liikkeelle punalappuhyllystä, pakastinhamstraus ja viisi muuta vinkkiä, jotka keventävät ruokalaskua
Seuraava postaus
Perunalaatikko: kasviksia pursuava arjen pelastaja, josta syöt pari päivää

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

4 kommentit

Sanna 28.10.2022 - 18:46

Kuorimaveitsen ehdottomasti haluaisin itselleni, näyttää näpsäkältä. Victorinoxin tomaattiveitsi löytyy ja se on kyllä paras veitsi mitä vaan voi olla.

Vastaa
Satu Koivisto 8.12.2022 - 15:13

Tomaattiveitsi on kyllä maagisen hyvä! Suosittelen myös kovasti kuorimaveistä.

Vastaa
Joululahjat | Aidot toiveet | Kaikki syötäviä tai käytännölisiä 20.12.2022 - 10:23

[…] Hyvä keittiöveitsi. Ehdottomasti eniten toiveita. Yllättävän moni joutuu nyhertämään tylsällä vempulalla. Kurkkaa täältä omat suosikkini, Victorinox on mun kumppani. […]

Vastaa
Veitsen teroitus | Askel askeleelta | Katso ruokatoimittajan vinkit! 7.5.2023 - 09:49

[…] Victorinoxin ammattilaiskeittiöstäkin tutut veitset ovat siinä mielessä hyviä, että ne pitävät teränsä hyvin. Näiden veitsien teräslaatu on […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä