Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Veriappelsiinirisotto: kun veriappelsiinihulluus ja risottorakkaus yhdistyvät

kirjoittanut Satu Koivisto 12.1.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 12.1.2020
Veriappelsiinirisotto
16,1K

Veriappelsiinirisotto oli listan kärjessä, kun kyselin, minkä veriappelsiinireseptin nakuttelisin tänne blogiin ensimmäiseksi. No mutta sehän sopii mitä parhaimmin, joten tässä se tulee, ensimmäinen veriappelsiinitoiveiden täyttymys!

Tykkään risotoista ihan valtavan paljon, ja meillä syödään niitä milloin mistäkin raaka-aineesta, usein ihan tavallisena arki-iltana. Veriappelsiinirisottoa söin ensimmäisen kerran kovasti rakastamassani helsinkiläisessä Basbas-ravintolassa, minkä jälkeen olen keittänyt sellaista myös kotona joka vuosi tammi–helmikuussa. Tätäkin risottoa syödään meillä ihan sellaisenaan, mutta ihanan hapokkaana se sopii vallan mainiosti myös kalan lisäkkeeksi, jos kaipaa tuhdimpaa kokonaisuutta.

Veriappelsiinirisottoa varten tarvitset kaksi tai kolme veriappelsiinia niiden mehukkuudesta riippuen. Mehun joukossa saa olla hedelmälihaa, ja itse revin sitä vielä kuorista irti käsin puristamisen jälkeen. Muihin risottoihin lisään aina sitruunamehua tuomaan hapokkuutta, mutta veriappelsiinimehu riittää minusta tässä vallan mainiosti.

Koska veriappelsiinien väri paljastuu vasta kun ne leikkaa auki, risoton väri säilyy yllätyksenä siihen asti. Jos olet onnekas ja mehu on voimakkaan punaista, valmis veriappelsiinirisotto on kauniisti murretun vaaleanpunaista. Jos puhuttaisiin kukista, käytettäisiin väristä ehkä nimeä pale pink. Vaaleammasta mehusta risotto on lähes valkoista. Makuun väri ei vaikuta.

Muuten veriappelsiinirisoton valmistaminen ei juuri eroa muunkaan risoton valmistamisesta. Käytän itse tähänkin risottoon keltasipuleita ja valkosipulia, joita molempia kotonamme aina on ja joista molemmista tykkään valtavasti, mutta toki voit käyttää salottisipuleita, joita risotto-ohjeissa yleensä näkee. Kuullotan keltasipulin aina miedolla lämmöllä täysin pehmeäksi, käytän sanaa raukeaksi, ja lisään vasta sitten valkosipulin, jotta sipuli ehtii kypsyä lempeäksi eikä valkosipuli pääse palamaan.

Riisinä käytän yleensä Arboriota, mutta Carnaroli sopisi yhtä lailla. Tärkeintä on kypsentää risottoa maltillisesti, jotta se jää pureskeltavaksi, al dente, ja hämmentää sitä muutaman kerran kiehumisen aikana, jotta riisin tärkkelys irtoaa ja risotosta tulee kermaista. Vastoin yleistä luuloa risottoa ei kuitenkaan tarvitse sekoittaa taukoamatta hellan ääressä päivystäen, muutama kerta riittää. Yleensä en lisää risottoihin voita, mutta koska tiedän basbasilaisten niin tekevän, tässä on mukana kaksi ruokalusikallista voita tuomassa täyteläistä makua.

Ehkä tärkeintä risoton tekemisessä on kuitenkin se, että se kuuluu syödä löysänä heti, kun se on kypsää. Huikkaa perhe jo hyvissä ajoin käsipesulle ja pöydän tuntumaan odottelemaan, sillä tämä ruoka ei suostu odottelemaan, että muut ovat valmiita tulemaan paikalle.

****

Onko veriappelsiinirisotto sinulle tuttu juttu? Niin ja tässä oma ohjeeni, ole hyvä!

Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 19 äänesti )

Ainekset

  • 2–3 (luomu)veriappelsiinia
  • 2 sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 l kasvislientä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 2 rkl voita
  • (suolaa)
  • mustapippuria
  • (päälle esimerkiksi aiemmin paahdettuja auringonkukansiemeniä)

Tee näin

  1. Pese veriappelsiinit huolellisesti. Raasta toisen kuori raastimen hienolla terällä. Purista molempien appelsiinien mehu. Mehua pitäisi olla noin 1,5 desiä. Mehun joukossa saa olla hedelmälihaa, revi sitä vaikka käsin kuorista, jos puristaessa ei irtoa tarpeeksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulikynsi.
  3. Laita kasvisliemi kiehumaan omaan kattilaansa.
  4. Kuumenna oliiviöljy toisessa kattilassa tai kasarissa. Kuullota sipulia, kunnes se on pehmeän raukeaa. Lisää valkosipuli ja appelsiininkuoriraaste ja paista sekoitellen hetki. Lisää riisi ja sekoittele, kunnes se on läpikuultavaa.
  5. Lisää noin puolet kasvisliemestä kattilaan ja sekoita. Lisää loppu liemi ja sekoita.
  6. Kun riisi on melkein kypsää eli al dente, lisää veriappelsiinimehu, parmesaaniraaste ja voi ja sekoita hetki. Ota kattila liedeltä. Maista ja tarkista suola. Jos liemi oli suolaista, lisäsuolaa ei ehkä tarvita. Risoton kuuluu olla valuvaa ja löysää. Jos se alkaa muuttua tönköksi, lisää tilkka vettä.
  7. Rouhi annosten päälle mustapippuria. Uunissa paahdetut auringonkukansiemenet tuovat kivaa pureskeltavaa.
  8. Syö heti.

Lisää veriappelsiinireseptejä

Veriappelsiini gin tonic on paras koticocktail, joka valmistuu helposti.

Jälkkäri etsinnässä? Leivo mehevä veriappelsiinikakku!

KasvisRisototVeriappelsiini
3 kommentit 13 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Perunarieskat: olisipa aina perunamuusia jääkaapissa!
Seuraava postaus
Punajuuripihvit: nyt tulee neljän raaka-aineen ihmeen talviversio!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

susanna 12.1.2020 - 10:39

Tämä on ihanaa! Tekisi mieli mennä basbas:iin syömään tätä tupla-annos. Pitää kyllä tehdä tätä kotona joku päivä, mutta pelkään pettyväni, sillä basbasin risotto on vaan ihan liian hyvää… 😀

Vastaa
Satu Koivisto 19.1.2020 - 22:33

Basbasin kanssa on kyllä täysin mahdoton kilpailla, vaikka toki tietysti tästä omasta versiostani tykkään 😀

Vastaa
Taina 21.4.2024 - 16:32

Aivan mieletön risotto, kiitos! Hedelmäliha mehussa oli se juttu, ainakin meille. Syötiin perheen kanssa valtava annos. Tätä pitää saada lisää.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä