Kaupallinen yhteistyö: Famifarm & Järvikylä
Vihersalaatti, sellainen rapea ja hapokas, on itselleni hyvin tärkeä. Tilaan ranskalaisessa ravintolassa sellaisen aina. Ihan aina! Rouskuvia salaatinlehtiä, etikkainen kastike, voiko olla parempaa seuralaista oikeastaan mille tahansa annokselle?
Kotona en sitten viitsikään tehdä salaattia kovin usein. Se peseminen… Käsi sydämellä: kuka rakastaa salaatin pesemistä ja kuivaamista? Järvikylällä on ratkaisu meille kaikille: uusi pienilehtisten salaattien sarja, jonka voi vain kaataa lautaselle! Tai kulhoon, jotta kastikkeen saa sekoitettua lehtiin kunnolla. V i h d o i n kotimaassamme kasvatettu, kätevästi käytettävä salaatti. Ja kun vielä teet isommat satsit kahta taika-ainetta, lisäät raikkautta lautaselle käden käänteessä.
Salaatteja monessa kerroksessa
Pohjoissavolainen Famifarm Järvikylä-tuotemerkkeineen on kotimaisten yrttien ja salaattien edelläkävijä. Vuonna 1987 Joroisiin Järvikylän kartanon navettaan perustettu yritys kasvattaa nykyisin huimat 25 miljoonaa yrtti- ja salaattituotetta vuodessa. Tänä vuonna yritys otti haltuunsa aivan uuden viljelymenetelmän, kerrosviljelyn. Mitä ihmettä tällainen kerrosviljely tarkoittaa?
Kerrosviljelyssä kasveja kasvatetaan nimensä mukaan monessa kerroksessa. Samalle pinta-alalle mahtuu siis aiempaan verrattuna moninkertainen määrä viljeltävää ja samalla tietenkin satoa saadaan moninkertaisesti. Kerrosviljelystä toivotaan yhtä ratkaisua tulevaisuuden ruokapulaan. Kerrosviljely vaatii kuitenkin uudenlaista tekniikaa, minkä vuoksi Famifarm avasi kerrosviljelyä varten uuden tuotantolaitoksen. Se on Pohjoismaiden suurimpia ja iso rahallinen panostus. Kasveja kasvatetaan led-valojen alla, ja Famifarmin yrtit ja salaatit kasvavat uusiutuvalla energialla. Tuulisähkö ostetaan Tuulivoima Oyltä, ja Famifarmilla on myös 700 omaa aurinkopaneelia.
Ensimmäinen kerrosviljelty Järvikylä-tuote ovat pienilehtiset salaatit. Niitä on kolme: Romaine, jääsalaatti ja Maukas, jossa on sekoitus sesongin eri salaatteja. Pussin koko on mitoitettu niin, että siitä riittää yhdelle kerralle: sivusalaatiksi kolmelle tai neljälle, pääruokasalaatin pohjaksi kahdelle. Ja itseni kaltaisille vihersalaattifanaatikoille pussista riittää vain yhdelle. Kokonaiset lehdet säilyvät paremmin kuin jos ne olisi pilkottu.
Tervetuloa meille, helpot vihersalaatit!
Hapokas salaatinkastike
Hyvään vihersalaattiin tarvitaan rapeita salaatinlehtiä ja hapokas kastike. Useimmiten teen kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, katso salaatinkastikkeen resepti täältä.
Kun olin ravintolakoulun aikaan lempiravintolassani Basbasissa työharjoittelussa, tein talon salaatinkastikkeen monta kertaa. Niinpä resepti valui myös kotikeittiöömme. Olen muokannut reseptiä paremmin kotikeittiöön sopivaksi ja vaihtanut joitakin raaka-aineita toisiin omien mieltymyksieni takia.
Teen tämän ranskalaisen kastikkeen suoraan pieneen kannelliseen lasipurkkiin, jossa sitä on kätevä säilyttää. Yksi purkillinen säilyy hyvin ainakin pari viikkoa, kunhan kastiketta ottaa aina puhtaalla lusikalla.
Sekoitan purkissa valkoviinietikkaa, sileää Dijon-sinappia, hunajaa tai vaahterasiirappia ja suolaa. Sekoittaminen tapahtuu esimerkiksi pienellä nuolijalla tai sulkemalla purkki ja ravistamalla kunnolla. Sitten purkkiin lisätään rypsiöljyä tai muuta mahdollisimman neutraalin makuista öljyä ja sauvasekoitin. Sauvasekoitinta nostetaan ylös aivan kuin sauvasekoitinmajoneesia tehdessä, jolloin kastikkeesta tulee ihanan paksu. Aivan lopuksi kastikkeeseen lisätään pieni määrä karkeaa Dijon-sinappia. Tämä ei ole välttämätöntä mutta tekee kastikkeeseen mukavan rakenteen. Katso kastikkeen tarkka resepti tämän postauksen lopusta.
Bonus: pieni rapea elementti, jos haluat
Itse tykkään myös siitä, että salaatissa on jotain rapeaa. Meillä jää aika usein syömättä ja kuivumaan leikkuulaudalle hapanjuurileivän viimeinen kanta, joten teen niistä leipämurua. Italialaiset kutsuvat sitä pangrattatoksi. Käytännössä siis murskaan leivänkannikat muovipussissa kaulimella tai morttelissa. Kun leipä on mukavaa rouhetta, lisään tilkan öljyä, kuivattua timjamia tai oreganoa ja ripauksen suolaa (määrä riippuu siitä, kuinka suolaista leipä on) ja sekoitan hyvin, mieluiten käsin. Sitten levitän murun uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdan 175-asteisessa uunissa suunnilleen vartin muutaman kerran käännellen. Tätä murua sitten ripottelen salaattien (ja myös pastan) päälle.
Ja sitten se vihersalaatti: tarvitset aikaa kaksi minuuttia, jos sitäkään
Kun illallisen aika on, vihersalaatti valmistuu parissa minuutissa. Laita tarjoilukulhon pohjalle 3 rkl salaatinkastiketta. Rouhaise muutama kierros suolaa myllystä. Avaa Järvikylän uusi salaattipussi ja kaada lehdet tarjoilukulhoon. Sekoita hellästi käsin niin, että kastike tarttuu jokaiseen lehteen. Lisää päälle 2 rkl leipämurua, jos haluat. Syö heti.
”Äiti, onko meillä lisää salaattia”, esikoinen kysyi eilen, kun kulho oli tyhjä. Järjestyy!
****
Minkälainen salaatinkastike on oma suosikkisi? Kerro alla! Ja tässä vielä oman salaatinkastikkeeni tarkka resepti, ole hyvä!
Reseptejä vihersalaatin seuraan
Suppilovahveropiirakan pohja tehdään perunamuusista, ja voi miten hyvä se on!
Nyt on paras aika leipoa kaalipiirakka.
Mantelikuha toimii juhlapöydässä.
2 kommentit
Kiitos ihanista resepteistä olen ruoka fani kape ahtiainen kokki suuri ihailijani ja nyt sain sinulta piirakka ohjeita ehdin hukata jo reseptin kirsikka tomaatti piirakasta jonka lähetit saisinko uudestaan ohjeet hyvää jlulun odotusta tuula.hukari @yahoo.com
Kiitos piirakka resepteistä kirsikks tomaatti piirakka olisi teon alla mutts hukkasin jo reseptin saisinko sähköpostiini sen uudelleen kiitod