Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Voipavut: luvassa keittiömeditaatiota plus yllättävä palkkio, kun keität ne itse

kirjoittanut Satu Koivisto 20.11.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 20.11.2019
Voipavut
15,5K

Seuraa supersankaritoimintaa: minä tosiaan keitän lempipapuni voipavut monesti itse. Pidän toki ruokakomerossa purkkia tai paria valmiiksi keitettyjä, niistä saa nopeasti kaikenlaista, mutta kuivien papujen kanssa operoimisessa on jotain mukavan rauhoittavaa, voisi kai sanoa maadoittavaa. Kuivatut pavut rapisevat kulhoon kaadettaessa suloisesti posliinia vasten ja ovat niin nättejäkin.

Malttiakin vaaditaan, joten tarjolla on eräänlainen mielenhallintaharjoitus keittiössä. Kun lauantaina kaadan pavut kulhoon ja päästän ne kylpemään, syömään papuja pääsee joskus sunnuntaipäivänä, kunhan on ensin keittänyt niitä tunnin pari, niin kauan, että ne ovat kypsiä.

Ensin kylpy

Sinänsä voipapujen käsittelemisessä ei ole mitään vaikeaa. Ensin kuivia papuja liotetaan vedessä hyvin kauan, ja sitten vesi heitetään pois, sitä ei saa syödä tai juoda, ja sitten liotetut pavut huuhdellaan siivilässä. Voipapuja pitää liottaa vähintään kahdeksan tuntia, mutta yleensä pidän lähemmäs vuorokauden, eikä siitä havaintojeni mukaan ole ollut ainakaan haittaa.

Kattila, joka ei kaipaa vahtimista

Kylvyn jälkeen huuhtelen pavut ja kaadan ne isoon, viiden litran kattilaan. Sitten lisään vettä niin, että vesi nousee vähintään muutaman sentin papujen yläpuolelle. Tarpeeksi iso kattila on leppoisan keittämisen edellytys: voit jättää hellan hoitamaan homman, sinun ei tarvitse päivystää vieressä.

Sitten vähän makua

Jos kotona on jotakin yrttiä, kasvisten vähän epämääräisiä osia kuten vaikka lehtisellerin isoimpia lehtiä, ja esimerkiksi parmesaanin kovaa kuorta, lisään ne kattilaan. Ja tietenkin vähintään yhden sipulin, pari valkosipulinkynttä ja mustapippuria. Kuumennan liemen kiehuvaksi, ja sitten pienennän lämmön niin, että pavut kiehuvat pienesti poreillen. Pinnalle kertyvän vaahdon kuorin pois, lusikalla tai reikäkauhalla.

Suolaa vaiko ei

Suolaa en vielä itse lisää. Jotkut väittävät, etteivät pavut kypsy, jos veden suolaa. Minusta pavut kypsyvät, kunhan niitä keittää tarpeeksi kauan. Itse tapaan kuitenkin lisätä suolan vasta sitten, kun pavut ovat melkein kypsiä.

Maista, maista, maista ja maista

Keittoaika riippuu papujen iästä ja liotusajasta. Runsaan tunnin keittämisen jälkeen maistan ensimmäistä papua. Jos se on kova, jatkan keittämistä. Jos se on pehmeä, maistan vielä kolme muuta. Jos kaikki tuntuvat pehmeiltä, pavut ovat kypsiä. Jos kaikki eivät ole pehmeitä, jatkan keittämistä.

Märät olot

Jäähdytän keitetyt pavut ja pakkaan liemineen lasirasiaan ja jääkaappiin. Jos papuja on liikaa ja tiedän, ettemme ehdi syödä kaikkia muutaman päivän sisään, pakastan osan annospusseissa.

Ensimmäiset maistiaiset plus mahtava valkopaputahna

Ensimmäiset voipavut syön ihan sellaisenaan niin kuin Italiassa: lorautan päälle oliiviöljyä, puristan sitruunaa ja raastan parmesaania. Seuraavasta satsista teen voipaputahnaa, johon rakastuin viime kesänä. Ja se paksu liemi, sitä ei missään nimessä pidä hulauttaa viemäriin vaan käyttää keiton pohjana, sillä se on papujen keittämisen vaivan maukkain palkkio.

****

Ovatko voipavut sinulle tuttuja? Mitä niistä teet mieluiten? Kerro alla, olisi kiva jakaa ideoita!

PavutTekniikkavegaaninen
8 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hävikkikori: paras tapa päästä eroon kuivakaapin pussinpohjista
Seuraava postaus
Keittiösakset: 15 niksiä, mitä kaikkea voit leikata saksilla

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

8 kommentit

Thym 20.11.2019 - 20:55

Kiitos mahtavasta blogista. Kuivakaapissani majailee säkillinen mustasilmäpapuja. Ne voi kaiketi kylvettää ja keittää samalla tavalla? Mukavaa marraskuuta.

Vastaa
Satu Koivisto 30.11.2019 - 11:55

Ihana kuulla, että pidät! Mustapavut tosiaan voi käsitellä samalla tavalla: liottaa ja sitten keittää. Kivaa joulun odotusta sinulle!

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 11:58

[…] on yksi lempiruokani. Papujen käsittelystäkin olen kirjoittanut yksityiskohtaisesti. Jutussa puhutaan voipavuista, mutta samoja toimintaohjeita […]

Vastaa
Inga 22.3.2023 - 09:19

Hei!
Ihanan innostava teksti pavuista. Onko sulla mitään luottokeittoa, minkä pohjaksi käytät mainitsemasi papuliemen?

Vastaa
Satu Koivisto 12.4.2023 - 11:22

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Mä teen usein sellaisia jääkaapintyhjennyskeittoja: sipulia, varsiselleriä, porkkanaa, palsternakkaa, perunaa, yrttejä. Liemi on itsessään ihanan maukas.

Vastaa
Lucy 26.4.2023 - 20:04

Uskaltaako keitinliemen tosiaan käyttää? Oon aina ollut käsityksessä että papujen keitinliemi pitäisi kaataa pois kuten liotusvesi. Riippuisko se jotenkin lajikkeesta ehkä..?

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:46

Keitinliemen voi käyttää, liotuslientä ei 🙂

Vastaa
Elina Koistinen 4.4.2024 - 11:55

Voipapujen keitinlientä ei voi käyttää. Se mainitaan paketissa.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä