Seuraa supersankaritoimintaa: minä tosiaan keitän lempipapuni voipavut monesti itse. Pidän toki ruokakomerossa purkkia tai paria valmiiksi keitettyjä, niistä saa nopeasti kaikenlaista, mutta kuivien papujen kanssa operoimisessa on jotain mukavan rauhoittavaa, voisi kai sanoa maadoittavaa. Kuivatut pavut rapisevat kulhoon kaadettaessa suloisesti posliinia vasten ja ovat niin nättejäkin.
Malttiakin vaaditaan, joten tarjolla on eräänlainen mielenhallintaharjoitus keittiössä. Kun lauantaina kaadan pavut kulhoon ja päästän ne kylpemään, syömään papuja pääsee joskus sunnuntaipäivänä, kunhan on ensin keittänyt niitä tunnin pari, niin kauan, että ne ovat kypsiä.
Ensin kylpy
Sinänsä voipapujen käsittelemisessä ei ole mitään vaikeaa. Ensin kuivia papuja liotetaan vedessä hyvin kauan, ja sitten vesi heitetään pois, sitä ei saa syödä tai juoda, ja sitten liotetut pavut huuhdellaan siivilässä. Voipapuja pitää liottaa vähintään kahdeksan tuntia, mutta yleensä pidän lähemmäs vuorokauden, eikä siitä havaintojeni mukaan ole ollut ainakaan haittaa.
Kattila, joka ei kaipaa vahtimista
Kylvyn jälkeen huuhtelen pavut ja kaadan ne isoon, viiden litran kattilaan. Sitten lisään vettä niin, että vesi nousee vähintään muutaman sentin papujen yläpuolelle. Tarpeeksi iso kattila on leppoisan keittämisen edellytys: voit jättää hellan hoitamaan homman, sinun ei tarvitse päivystää vieressä.
Sitten vähän makua
Jos kotona on jotakin yrttiä, kasvisten vähän epämääräisiä osia kuten vaikka lehtisellerin isoimpia lehtiä, ja esimerkiksi parmesaanin kovaa kuorta, lisään ne kattilaan. Ja tietenkin vähintään yhden sipulin, pari valkosipulinkynttä ja mustapippuria. Kuumennan liemen kiehuvaksi, ja sitten pienennän lämmön niin, että pavut kiehuvat pienesti poreillen. Pinnalle kertyvän vaahdon kuorin pois, lusikalla tai reikäkauhalla.
Suolaa vaiko ei
Suolaa en vielä itse lisää. Jotkut väittävät, etteivät pavut kypsy, jos veden suolaa. Minusta pavut kypsyvät, kunhan niitä keittää tarpeeksi kauan. Itse tapaan kuitenkin lisätä suolan vasta sitten, kun pavut ovat melkein kypsiä.
Maista, maista, maista ja maista
Keittoaika riippuu papujen iästä ja liotusajasta. Runsaan tunnin keittämisen jälkeen maistan ensimmäistä papua. Jos se on kova, jatkan keittämistä. Jos se on pehmeä, maistan vielä kolme muuta. Jos kaikki tuntuvat pehmeiltä, pavut ovat kypsiä. Jos kaikki eivät ole pehmeitä, jatkan keittämistä.
Märät olot
Jäähdytän keitetyt pavut ja pakkaan liemineen lasirasiaan ja jääkaappiin. Jos papuja on liikaa ja tiedän, ettemme ehdi syödä kaikkia muutaman päivän sisään, pakastan osan annospusseissa.
Ensimmäiset maistiaiset plus mahtava valkopaputahna
Ensimmäiset voipavut syön ihan sellaisenaan niin kuin Italiassa: lorautan päälle oliiviöljyä, puristan sitruunaa ja raastan parmesaania. Seuraavasta satsista teen voipaputahnaa, johon rakastuin viime kesänä. Ja se paksu liemi, sitä ei missään nimessä pidä hulauttaa viemäriin vaan käyttää keiton pohjana, sillä se on papujen keittämisen vaivan maukkain palkkio.
****
Ovatko voipavut sinulle tuttuja? Mitä niistä teet mieluiten? Kerro alla, olisi kiva jakaa ideoita!
8 kommentit
Kiitos mahtavasta blogista. Kuivakaapissani majailee säkillinen mustasilmäpapuja. Ne voi kaiketi kylvettää ja keittää samalla tavalla? Mukavaa marraskuuta.
Ihana kuulla, että pidät! Mustapavut tosiaan voi käsitellä samalla tavalla: liottaa ja sitten keittää. Kivaa joulun odotusta sinulle!
[…] on yksi lempiruokani. Papujen käsittelystäkin olen kirjoittanut yksityiskohtaisesti. Jutussa puhutaan voipavuista, mutta samoja toimintaohjeita […]
Hei!
Ihanan innostava teksti pavuista. Onko sulla mitään luottokeittoa, minkä pohjaksi käytät mainitsemasi papuliemen?
Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Mä teen usein sellaisia jääkaapintyhjennyskeittoja: sipulia, varsiselleriä, porkkanaa, palsternakkaa, perunaa, yrttejä. Liemi on itsessään ihanan maukas.
Uskaltaako keitinliemen tosiaan käyttää? Oon aina ollut käsityksessä että papujen keitinliemi pitäisi kaataa pois kuten liotusvesi. Riippuisko se jotenkin lajikkeesta ehkä..?
Keitinliemen voi käyttää, liotuslientä ei 🙂
Voipapujen keitinlientä ei voi käyttää. Se mainitaan paketissa.