Banaaniletut tulivat mieleeni, kun hedelmäkorissa oli eräänä päivänä kaksi täysin mustunutta banaania ja lapsille teki mieli tehdä äkkiä jotakin erityisempää aamupalaa. Letut maistuvat kaikille, ja banaaniletut ovat jopa suorastaan terveellisiä! Toinen vaihtoehto mustille banaaneille olisi toki ollut banaanikakku, mutta leivonnaisista ei varsinaisesti ole tässä huushollissa ollut pulaa viime aikoina.
Banaaniletut ovat siitä ihmeellisiä, että niihin ei periaatteessa tarvita muuta kuin banaania, kananmunia ja leivinjauhetta. Ensin banaanit muussataan haarukalla (voi toki hurauttaa myös sauvasekoittimella), sitten lisätään kananmunat ja leivinjauhe ja paistamaan pääsee saman tien. Nämä kolmen raaka-aineen ihmeletut ovat kuitenkin minusta rakenteeltaan turhan munakasmaisia, mutta kun taikinaan lisää hiukan jauhoa, letut muuttuvat ihan toiseksi.
Kun letunpaistopuuhissani katselin kuivakaappiamme, silmäni osuivat joululta jääneeseen tattarijauhopakettiin. Syömme aina aattona hapanjuureen tehtyjä blinejä, ja yleensä paistan niitä vielä kerran tai pari myöhemminkin. Tänä vuonna on kuitenkin ollut kaikenlaista, ja tattariblinit jäivät paistamatta. Perunahaasteen hengessä blinitäytteitä syötiin sentään muutaman kerran perunalettujen päällä.
Tattari on täydellistä blineissä, mutta muuten sen maku on aika voimakas ja herättää perheessä vastusteluita, vaikka itse siitä tykkäisinkin. Lisään sitä ihan pieniä määriä hapanjuurileipätaikinoihin, mutta paketti kestää silti iäisyyden. Nyt kuitenkin päätin ottaa riskin ja lisäsin tattaria lettutaikinaan, ei kai nyt kukaan lettuja jättäisi syömättä. Yllättäen tattari sopi sinne oikein hyvin. Se toi taikinaan kivaa rakennetta, eikä kukaan lainkaan paheksunut sitä, ainakaan sitten, kun sipaisin valmiiden lettujen päälle lusikallisen omenahilloa.
Jos siis sinullakin pyörii kuivakaapissa tattarijauhopaketti, kokeile ihmeessä sujauttaa sitä tähänkin lettutaikinaan. Tattarissa on sekin hyvä puoli, että se sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Jos tattari hirvittää, kokeile kaurajauhoa tai vaikka perunajauhoa. Varmasti myös ruis passaisi, jos gluteeni sopii.
Kyllä näillä päivä lähtee käyntiin, ja samalla voi taputtaa itseään olkapäälle. Onnistuinpas hävikkihaasteessa!
****
Oletko sinä banaanilettujen ystävä? Tykkäätkö niistä ilman jauhoja vai jauhojen kanssa? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää ideoita aamupalalle
Itse tehty, hyvin pähkinäinen granola on taivaallista jogurtin kanssa.
Perunarieskat valmistuvat äkkiä, jos jääkaapissa on eilistä muusia.
Shakshuka eli kananmunat tomaattikastikkeessa toimivat aina.
5 kommentit
Heh, tämäpä sattui nyt oikein sopivasti! Lähikaupassa ei tänään ollut yhtään tavallista (eikä oikein vähemmänkään tavallista) vehnäjauhopakettia jäljellä, eikä täällä kotona oleva kilon pussi ole enää kuin puolillaan. Koitan täkäläisen ulkonaliikkumiskiellon (ja pitkien kauppajonojen) takia venyttää kaupassakäyntiä vähintään viikon parin päähän, niin luultavasti tuo ehtii loppua sitä ennen. Kotimatkalla naureskelinkin, että pitänee sitten tutustua tattarileivonnan saloihin, kun tattarijauhoja on kaapissa kilon avaamaton paketti. Banaanitkin on sopivan mustia, niin eiköhän tämä lähde pian kokeiluun 🙂
Tämä harvempi kaupassakäynti on samalla oiva tilaisuus vähän käydä läpi kaappeja ja käyttää pois noita hävikkipusseja. Ehdotin samaa vanhemmillekin – tiedän, että heillä on edelleen kaapissa mm. ekasta opiskelija-asunnostani kotiin muuttamani hirssipaketti (vm -11)…
Hei onpa kiva kuulla ja toki nyt on hyvä hetki tyhjentää kaikki komerot 🙂 Tsemppiä sinne kovasti!
Kokeilin, tosi hyviä tuli 🙂 !
[…] niitä on itsellänikin paketti viime talven blinikaudelta. Lapsille maistuvat banaaniletut, joissa on tattarijauhoa. Tattarijauhoista tehdään myös perinteiset bretagnelaiset crêpe […]
[…] Nyt viimein käyttöä sille kuiva-ainekaapin tattarijauhopussille, tee banaanilettuja! […]