Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Basilikarisotto: täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan

kirjoittanut Satu Koivisto 21.6.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 21.6.2020
Basilikarisotto
8,4K

Teitkö sinäkin basilikatahnaani, jota kokkasin myös Instagram Liven puolella? Monikäyttöinen tahna sopii todella moneen: salaatinkastikkeeksi, leivän päälle, pastan joukkoon. Nyt tein risottoa, jonka lapsemme suorastaan ahmivat. Saanko siis esitellä: basilikarisotto. Ja mikä parasta, tämä risotto ei sisällä lainkaan juustoa, mutta silti se on täydellisen täyteläistä! Näin se sopii monelle ja moneen ruokavalioon.

Basilikarisottoon tarvitset siis basilikatahnaani, jonka ohjeen saat täältä. Se valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Tarvitset vain basilikaa, cashewpähkinöitä, rypsiöljyä, suolaa ja sitruunaa. Ainekset hurruutellaan tahnaksi korkeassa kannussa sauvasekoittimella. Jääkaapissa tahna säilyy ainakin muutaman päivän, ja sen voi hyvin myös pakastaa. Koska mökillämme kasvaa basilikaa, tahnaa tehdään meillä koko kesän, pidetään jääkaapissa melkeinpä koko ajan, lisätään sinne sun tänne ja myös pakastetaan.

Kun basilikatahna on olemassa, basilikarisotto valmistuu samalla tavalla kuin muutkin risotot. Tarvitset sipulia ja hyvin mielellään myös varsiselleriä. Moni kavahtaa jälkimmäistä, mutta siihen kannattaa suhtautua ennemmin mausteena, ei raaka-aineena. Kun hienonnat sen pieneksi ja maltat kuullottaa sitä kaikessa rauhassa, se tuo risoton makuun vain ihanaa syvyyttä, ei hyökkää päälle.

Riisinä suosin pyöreäjyväistä Arboriota, jota saa helposti pienestä lähikaupastamme. Ostan kuitenkin aina todella mielelläni erikoisliikkeistä erikoisriisejä, tee sinäkin niin. Risottoriisin kuullotuksessa kannattaa olla tarkkana, jotta se ei pääse kärähtämään.

Kasvislientä tarvitset litran. Koska risotto saattaa kuitenkin imeä nestettä enemmän tai syömisen aloittaminen kestääkin hetken suunniteltua kauemmin, kannattaa varata kuumaa vettä lisättäväksi.

Basilikatahna kannattaa lisätä risoton joukkoon aivan viimeisenä, vasta sitten kun riisi on valmista eli pureskeltavan kypsää, al dente. Näin se säilyttää parhaiten kauniin vihreän värinsä.

Ja kuten kaikki risotot, tämäkään ei odota syöjäänsä vaan päinvastoin. Älä siis missään tapauksessa ala siivota keittiötä tässä vaiheessa, vaikka mieli tekisi.

Jos haluat, voit lisätä päälle koristeeksi paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä. Sitten vain buon appetito!

****

Joko sinä ehdit tehdä basilikatahnaani? Ja tässä vielä basilikarisoton resepti, ole hyvä!

Basilikarisotto

Basilikarisotto

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.3/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • 1 l kasvislientä
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 + 1 rkl öljyä
  • 3 dl risottoriisiä (Arborio)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 dl basilikatahnaa
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (vettä)

Tee näin

  1. Laita kasvisliemi kiehumaan.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna varsisellerin varret.
  3. Kuumenna 1 rkl öljyä tilavassa kattilassa. Lisää sipuli ja varsiselleri ja kuullota raukeaksi, noin 10 minuuttia.
  4. Lisää 1 rkl öljyä kattilaan ja lisää riisi. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  5. Lisää kasvisliemi muutamassa osassa ja sekoittele ahkerasti. Lisää sitruunamehu.
  6. Kun riisi on pureskeltavan kypsää, al dente, lisää basilikatahna ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.
  7. Lisää vettä, jos risotto uhkaa kuivua.

Lisää helppoja kesäreseptejä

Lisää ostoslistalle varhaiskaali salaattia varten.

Kesäkurpitsa valmistuu helposti pannulla.

Mansikkakakku on monen suursuosikki.

BasilikaKesäruokaRisototvegaaninen
4 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sulatettu juusto + uudet perunat: yhdistelmä, jota voisin syödä määrättömästi
Seuraava postaus
Kesäkeitto: kerma, lehtipersilja, salainen ainesosa ja viisi muuta vinkkiä, miten saat parasta

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Kaisa 24.6.2020 - 09:44

Tämä oli niin hyvää. Tosin mökillä ei ollut varsiselleriä ja pähkinätkin korvasin pinjansiemenillä. Teen jatkossakin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 2.7.2020 - 09:53

Onpa kiva kuulla 🙂

Vastaa
Vegaaninen suklaamousse | Samettinen, tuhti ja helppo | Katso resepti! 13.3.2022 - 18:32

[…] Tämä basilikarisotto on täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan. […]

Vastaa
Tofupullat | Helpot kasvispullat | Katso ruokatoimittajan resepti! 5.9.2022 - 19:26

[…] Basilikarisotossa ihastuttaa maun lisäksi kaunis väri. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä