Teitkö sinäkin basilikatahnaani, jota kokkasin myös Instagram Liven puolella? Monikäyttöinen tahna sopii todella moneen: salaatinkastikkeeksi, leivän päälle, pastan joukkoon. Nyt tein risottoa, jonka lapsemme suorastaan ahmivat. Saanko siis esitellä: basilikarisotto. Ja mikä parasta, tämä risotto ei sisällä lainkaan juustoa, mutta silti se on täydellisen täyteläistä! Näin se sopii monelle ja moneen ruokavalioon.
Basilikarisottoon tarvitset siis basilikatahnaani, jonka ohjeen saat täältä. Se valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Tarvitset vain basilikaa, cashewpähkinöitä, rypsiöljyä, suolaa ja sitruunaa. Ainekset hurruutellaan tahnaksi korkeassa kannussa sauvasekoittimella. Jääkaapissa tahna säilyy ainakin muutaman päivän, ja sen voi hyvin myös pakastaa. Koska mökillämme kasvaa basilikaa, tahnaa tehdään meillä koko kesän, pidetään jääkaapissa melkeinpä koko ajan, lisätään sinne sun tänne ja myös pakastetaan.
Kun basilikatahna on olemassa, basilikarisotto valmistuu samalla tavalla kuin muutkin risotot. Tarvitset sipulia ja hyvin mielellään myös varsiselleriä. Moni kavahtaa jälkimmäistä, mutta siihen kannattaa suhtautua ennemmin mausteena, ei raaka-aineena. Kun hienonnat sen pieneksi ja maltat kuullottaa sitä kaikessa rauhassa, se tuo risoton makuun vain ihanaa syvyyttä, ei hyökkää päälle.
Riisinä suosin pyöreäjyväistä Arboriota, jota saa helposti pienestä lähikaupastamme. Ostan kuitenkin aina todella mielelläni erikoisliikkeistä erikoisriisejä, tee sinäkin niin. Risottoriisin kuullotuksessa kannattaa olla tarkkana, jotta se ei pääse kärähtämään.
Kasvislientä tarvitset litran. Koska risotto saattaa kuitenkin imeä nestettä enemmän tai syömisen aloittaminen kestääkin hetken suunniteltua kauemmin, kannattaa varata kuumaa vettä lisättäväksi.
Basilikatahna kannattaa lisätä risoton joukkoon aivan viimeisenä, vasta sitten kun riisi on valmista eli pureskeltavan kypsää, al dente. Näin se säilyttää parhaiten kauniin vihreän värinsä.
Ja kuten kaikki risotot, tämäkään ei odota syöjäänsä vaan päinvastoin. Älä siis missään tapauksessa ala siivota keittiötä tässä vaiheessa, vaikka mieli tekisi.
Jos haluat, voit lisätä päälle koristeeksi paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä. Sitten vain buon appetito!
****
Joko sinä ehdit tehdä basilikatahnaani? Ja tässä vielä basilikarisoton resepti, ole hyvä!
Lisää helppoja kesäreseptejä
Lisää ostoslistalle varhaiskaali salaattia varten.
Kesäkurpitsa valmistuu helposti pannulla.
Mansikkakakku on monen suursuosikki.
4 kommentit
Tämä oli niin hyvää. Tosin mökillä ei ollut varsiselleriä ja pähkinätkin korvasin pinjansiemenillä. Teen jatkossakin 🙂
Onpa kiva kuulla 🙂
[…] Tämä basilikarisotto on täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan. […]
[…] Basilikarisotossa ihastuttaa maun lisäksi kaunis väri. […]