Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Fenkoli: 16 syytä lisätä aliarvostettu kasvisparka heti ostoslistallesi

kirjoittanut Satu Koivisto 12.3.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 12.3.2020
Fenkoli
56,5K

Onhan fenkoli sinulle tuttu? Kun näin kevättalvesta pitkään hyvänä säilyvät juureksetkin alkavat näyttää vähän ruttuisilta, tapaan ostaa fenkolia joka viikko. Se sopii niin moneen! Raakana se on aivan ihanaa salaateissa, mutta jos aniksinen maku on liikaa, kokeile sujauttaa fenkoli uuniin paahtumaan. Uuni kesyttää maun lempeän makeaksi.

Koko kasvi on loistavaa syötävää, mutta varret kannattaa hienontaa, samoin kova keskus, jotta ne kypsyvät paremmin. Hahtuvaiset vihreät osat kannattaa säästää ja ripotella valmiin ruoan päälle ikään kuin tilliksi. Fenkolin päällimmäiset kerrokset kannattaa irrottaa ja huudella huolellisesti, sillä niissä väleissä lymyilee joskus multaa.

Fenkoli: 8 parasta käyttötapaa

  1. Salaattina. Siivuta pullero ohuen ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunamehulla ja rouskuttele menemään.
  2. Risottona. Lisää hienonnettu kasvis sipulin kanssa pannulle ja hauduta raukeaksi. Lisää sitten riisi, liemi ja muut aineet, kuten tavallisestikin. Joskus olen paistanut risoton pinnalle ikään kuin koristeeksi pitkittäin leikattua fenkolia.
  3. Kalakeitossa. Sujautan fenkolia aina kalakeittoon näin alkuvuodesta sipulin kanssa paistumaan, olipa kalakeitto sitten kirkas, kermapohjainen tai tomaattinen. Toimii upeasti.
  4. Uunissa paahdettuna. Tietenkin! Leikkaa fenkolit ronskeiksi lohkoiksi, levitä uunipellille, lorauta pinnalle runsaasti öljyä ja mausta suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa niin kauan, että lohkot alkavat ruskettua, koosta riippuen 20–30 minuuttia.
  5. Uunikalan sisällä. Aina välillä teen ruoaksi kokonaisen kalan. Esimerkiksi nieriä on kokonaisena uunissa paistettuna todella hyvää. Kalan sisään sujautan pannulla paistettua sipulia ja tietenkin fenkolia.
  6. Sosekeitoissa. Jos jääkaapissa on jo vähän ruttuinen fenkoli ja muitakin väsyneen näköisiä kasviksia, tee niistä hävikkikeitto, sosekeitto.
  7. Pastakastikkeessa. Joko teit linssipastaa? Kokeilepa tuunata sitä laittamalla joukon jatkoksi kokonainen fenkoli hienonnettuna.
  8. Pizzassa. Paistan fenkolisuikaleita pannulla ja lisään sitten valkoisen pizzan päälle. Mmmmmm!

Näin te käytätte fenkolia

Kysyin Instagramissa, miten te käytätte fenkolia, tässä vastauksia:

”Mehustan yhdessä inkiväärin, pinaatin ja omenan kanssa.”
”Korvaan tällä sipulin!”
”Teen pastaa, jossa on myös rucolaa, sitruunankuorta ja crème fraîchea.”
”Appelsiinin viipaleita, oliiviöljyä ja pippuria fenkolin kaveriksi.”
”Punakaalin kanssa ohuina suikaleina salaattiin, tillisilppua päälle.”
”Tuli grillailtua paljon viime kesänä, kun kasvattelin tuota kaunista kasvia puutarhassamme.”
”Höyrytän! Ah, niin helppoa ja hyvää.”
”Paras punajuurisosekeitto syntyy yhdessä fenkolin kanssa. Uu, kuinka herkullista!”

****

Miten sinä käytät fenkolia? Laitetaan vinkit jakoon!

HävikkiKasvisVinkit
12 kommentit 25 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Päärynäpaistos: superhelppo jälkiruoka, joka sopii kaikille
Seuraava postaus
Papupata: helppo, herkullinen ja vieläpä vegaaninen + konsti, jolla vältät pallomahan

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

12 kommentit

Helkky 12.3.2020 - 22:16

Fenkoli on ihanaa petinä vaalealle kalalle! Pilkon fenkolin ronskisti ja kuullotan kevyesti voissa salottisilpun kanssa. Sitten uunivuokaan, suolaa, pippuria ja loiskaus valkoviiniä. Päälle halutulla tavalla maustetut tai kuorrutetut kalafileet. Suosikkeja tietenkin ahven ja kuha 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:20

Ihana vinkki! Fenkoli on kyllä superhyvää.

Vastaa
Viiru 12.3.2020 - 22:59

Kiitos vinkeistä! Täällä Italiassa fenkolia on saanut koko talven eurolla kilo, niin olen koittanut hieroa lähempää tuttavuutta tämän itselleni aika vieraan vihanneksen kanssa. Olen yllättynyt, että ihmisillä oli vinkkejä tämän käyttöön, ilmeisesti sitä siis Suomessakin joku syö 😀

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:22

Fenkolivinkkejä tuli runsaasti, eli kyllä sitä jotkut tosiaan syö 🙂

Vastaa
Laura 13.3.2020 - 09:23

Lisukkeena mille tahansa aterialle: viipaloidaan melko reilulla kädellä, kuullotetaan (sipulin kanssa tai ilman) öljyssä. Sitruunamehua, suolaa, pippuria ja omantunnon mukaan kermaa – haudutetaan 10-15 min. Tiedän että muutama kaverikin on ottanut reseptikirjaansa maistettuaan 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:23

Nam, kiitos vinkistä, kuulostaa todella herkulliselta!

Vastaa
Orvokki Salomaa 16.3.2020 - 11:08

Hei. Kiitos ihanista vinkeistä. Mitä oliiviöljyä käytät uunissa, tarjolla on niin paljon erilaisia?

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:26

Kiitos, kiva kuulla että niistä on ollut apua 🙂 Itse käytän yleensä Urtekramin oliiviöljyä.

Vastaa
Ninni 16.5.2020 - 08:11

Fenkoli on aivan täydellistä munakkaassa 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:57

Totta, sopii sinne loistavasti!

Vastaa
Minou 17.5.2023 - 13:59

Fenkolista on moneksi. Ehdotuksissa ei ole ollut mukana hyvää, halpaa ja helppoa fenkoli-perunakeittoa. Voi tehdä maitotuotteilla tai ilman. Hämästyttävää kyllä mies täällä kotona syö mielellään erilaisia fenkoliruokia vaikka inhoaa lakritsia ja anista. Kuumennettaessa fenkolin maku muttuu.

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:46

Oi nam, kuulostaa taivaalliselta!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä