Onhan fenkoli sinulle tuttu? Kun näin kevättalvesta pitkään hyvänä säilyvät juureksetkin alkavat näyttää vähän ruttuisilta, tapaan ostaa fenkolia joka viikko. Se sopii niin moneen! Raakana se on aivan ihanaa salaateissa, mutta jos aniksinen maku on liikaa, kokeile sujauttaa fenkoli uuniin paahtumaan. Uuni kesyttää maun lempeän makeaksi.
Koko kasvi on loistavaa syötävää, mutta varret kannattaa hienontaa, samoin kova keskus, jotta ne kypsyvät paremmin. Hahtuvaiset vihreät osat kannattaa säästää ja ripotella valmiin ruoan päälle ikään kuin tilliksi. Fenkolin päällimmäiset kerrokset kannattaa irrottaa ja huudella huolellisesti, sillä niissä väleissä lymyilee joskus multaa.
Fenkoli: 8 parasta käyttötapaa
- Salaattina. Siivuta pullero ohuen ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunamehulla ja rouskuttele menemään.
- Risottona. Lisää hienonnettu kasvis sipulin kanssa pannulle ja hauduta raukeaksi. Lisää sitten riisi, liemi ja muut aineet, kuten tavallisestikin. Joskus olen paistanut risoton pinnalle ikään kuin koristeeksi pitkittäin leikattua fenkolia.
- Kalakeitossa. Sujautan fenkolia aina kalakeittoon näin alkuvuodesta sipulin kanssa paistumaan, olipa kalakeitto sitten kirkas, kermapohjainen tai tomaattinen. Toimii upeasti.
- Uunissa paahdettuna. Tietenkin! Leikkaa fenkolit ronskeiksi lohkoiksi, levitä uunipellille, lorauta pinnalle runsaasti öljyä ja mausta suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa niin kauan, että lohkot alkavat ruskettua, koosta riippuen 20–30 minuuttia.
- Uunikalan sisällä. Aina välillä teen ruoaksi kokonaisen kalan. Esimerkiksi nieriä on kokonaisena uunissa paistettuna todella hyvää. Kalan sisään sujautan pannulla paistettua sipulia ja tietenkin fenkolia.
- Sosekeitoissa. Jos jääkaapissa on jo vähän ruttuinen fenkoli ja muitakin väsyneen näköisiä kasviksia, tee niistä hävikkikeitto, sosekeitto.
- Pastakastikkeessa. Joko teit linssipastaa? Kokeilepa tuunata sitä laittamalla joukon jatkoksi kokonainen fenkoli hienonnettuna.
- Pizzassa. Paistan fenkolisuikaleita pannulla ja lisään sitten valkoisen pizzan päälle. Mmmmmm!
Näin te käytätte fenkolia
Kysyin Instagramissa, miten te käytätte fenkolia, tässä vastauksia:
”Mehustan yhdessä inkiväärin, pinaatin ja omenan kanssa.”
”Korvaan tällä sipulin!”
”Teen pastaa, jossa on myös rucolaa, sitruunankuorta ja crème fraîchea.”
”Appelsiinin viipaleita, oliiviöljyä ja pippuria fenkolin kaveriksi.”
”Punakaalin kanssa ohuina suikaleina salaattiin, tillisilppua päälle.”
”Tuli grillailtua paljon viime kesänä, kun kasvattelin tuota kaunista kasvia puutarhassamme.”
”Höyrytän! Ah, niin helppoa ja hyvää.”
”Paras punajuurisosekeitto syntyy yhdessä fenkolin kanssa. Uu, kuinka herkullista!”
****
Miten sinä käytät fenkolia? Laitetaan vinkit jakoon!
12 kommentit
Fenkoli on ihanaa petinä vaalealle kalalle! Pilkon fenkolin ronskisti ja kuullotan kevyesti voissa salottisilpun kanssa. Sitten uunivuokaan, suolaa, pippuria ja loiskaus valkoviiniä. Päälle halutulla tavalla maustetut tai kuorrutetut kalafileet. Suosikkeja tietenkin ahven ja kuha 🙂
Ihana vinkki! Fenkoli on kyllä superhyvää.
Kiitos vinkeistä! Täällä Italiassa fenkolia on saanut koko talven eurolla kilo, niin olen koittanut hieroa lähempää tuttavuutta tämän itselleni aika vieraan vihanneksen kanssa. Olen yllättynyt, että ihmisillä oli vinkkejä tämän käyttöön, ilmeisesti sitä siis Suomessakin joku syö 😀
Fenkolivinkkejä tuli runsaasti, eli kyllä sitä jotkut tosiaan syö 🙂
Lisukkeena mille tahansa aterialle: viipaloidaan melko reilulla kädellä, kuullotetaan (sipulin kanssa tai ilman) öljyssä. Sitruunamehua, suolaa, pippuria ja omantunnon mukaan kermaa – haudutetaan 10-15 min. Tiedän että muutama kaverikin on ottanut reseptikirjaansa maistettuaan 🙂
Nam, kiitos vinkistä, kuulostaa todella herkulliselta!
Hei. Kiitos ihanista vinkeistä. Mitä oliiviöljyä käytät uunissa, tarjolla on niin paljon erilaisia?
Kiitos, kiva kuulla että niistä on ollut apua 🙂 Itse käytän yleensä Urtekramin oliiviöljyä.
Fenkoli on aivan täydellistä munakkaassa 🙂
Totta, sopii sinne loistavasti!
Fenkolista on moneksi. Ehdotuksissa ei ole ollut mukana hyvää, halpaa ja helppoa fenkoli-perunakeittoa. Voi tehdä maitotuotteilla tai ilman. Hämästyttävää kyllä mies täällä kotona syö mielellään erilaisia fenkoliruokia vaikka inhoaa lakritsia ja anista. Kuumennettaessa fenkolin maku muttuu.
Oi nam, kuulostaa taivaalliselta!