Focaccia hapanjuureen on vilahtanut useamman kerran Instagramini stooreissa, ja joka kerta olen saanut reseptitoiveiden vyöryn. Joten tässä se nyt tulee, todellinen viime kuukausien toiveohje. Kiitos kärsivällisyydestä teille kaikille reseptiä odottaneille!
Focaccia hapanjuureen on ihanan suoraviivainen, sallivainen ja helppo hapanjuurileipään verrattuna. Se tuntuu onnistuvan joka kerta. Kuten kaikki muutkin hapanjuurileivonnaiset, myös focaccia ikääntyy arvokkaasti ja se on vielä seuraavana päivänäkin oikein hyvää. Focaccia sopii loistavasti aamupalaleiväksi. Sekoitan taikinan illalla ja paistan aamulla. Se sopii myös niille, joiden jääkaappi on ahdas, sillä tällä aikataulutuksella sen voi hyvin jättää huoneenlämpöön kohoamaan.
Koneella tai käsin
Taikinan valmistus käy joutuisasti. Mittaan hapanjuuren, veden ja vehnäjauhot yleiskoneen kulhoon ja veivaan ne nopeasti sekaisin taikinakoukulla. Tämä tapahtuu yleensä noin kahdeksan yhdeksän aikaan illalla. Taikinan voisi hyvin tehdä käsinkin, mutta minusta on kätevämpää sekoittaa kaikki koneella.
Hapanjuureni on suoraan jääkaapista mutta kuitenkin virkeää eli kunnolla kuohuvaa. Koska se on jääkaappikylmää, lisään veden lämpimänä, vähän kädenlämpöä lämpimämpänä. Jossain vaiheessa tajusin tämän nopeuttavan kohoamista. Jauhot ovat aivan tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja. Kun juuri, vesi ja jauhot ovat sekoittuneet, lisään suolan ja sekoitan nopeasti.
Yöksi kelmun alle
Sekoituksen jälkeen jätän taikinan huoneenlämpöön kohoamaan yleiskoneen kulhossa pariksi tunniksi. Jos muistan, teen muutamat taittelut eli venytän ja nostan taikinaa kulhon reunoilta kohti keskustaa. Juuri ennen nukkumaanmenoa öljyän lasikulhon kevyesti ja kaadan taikinan siihen kohoamaan. Peitän kulhon hyvin kelmulla, jotta taikina ei pääse kuivumaan, ja jätän kulhon huoneenlämpöön yöksi.
Aamulla taikinan pitäisi olla vähintään kaksinkertaistunut, hyllyvä ja kupliva. Omani yleensä on tavoittanut jo kelmun ja joudun kaapimaan leipurinlastalla sitä pois. Jos näin käy, tee se varovasti.
Metallivuoka paras
Tykkään paistaa focacciani metallisessa Tools-vuoassa, jonka mitat ovat 29 x 24 cm. Optimaalisin vuoka olisi hivenen isompi, sillä tässä vuoassa focacciasta tulee todella muhkean korkea. Joskus jaan taikinan kahtia ja paistan toisen puoliskon keraamisessa uunivuoassa. Toolsissa paistettu leipä on aina muhkeampi, joten metallivuoan kuumeneminen vaikuttaa lopputulokseen. Hankin juuri uuden teräksisen uunipellin roomalaista hapanjuuripeltipizzaa varten ja kokeilen paistaa seuraavan focacciani tässä.
Öljyä öljyä
Katsoin Netflixin Salt, fat, acid, heat -sarjan, jossa ihana Samin Nosrat tutkii ja esittelee ruoan peruselementtejä. Rasvajaksossa tehdään focacciaa, joka holvataan öljyssä. Aivan yhtä paljon en omaan focacciaani öljyä lisään mutta aika paljon kuitenkin. Öljyän vuoan (en laita leivinpaperia) ja kaadan taikinan vuokaan varovasti, jotta ilmakuplat eivät katoaisi. Levitän taikinan vuokaan varovasti sormenpäillä painelleen. Sitten teen vielä pintaan kauttaaltaan kuoppia ja valutan lopun öljyn päälle.
Lopuksi lisään pinnalle tuoretta tai kuivattua rosmariinia tai timjamia ja pikkuisen sormisuolaa. En ole näpertäjätyyppiä, mutta ovathan nämä kukkafocacciat uskomattomia.
Puoli tuntia uunissa
Kun uuni on kuumentunut 250 asteeseen, nostan vuoan uuniin, en enää kohottele pidempään. Sopiva taso on uunin puolivälissä. Seuraan paistumista, meidän uunissamme leipä paistuu puoli tuntia, mutta aika saattaa olla lyhyempikin. Hyvä merkki kypsymisestä on reunojen ja leivän väliin ilmestyvä rako ja tietenkin kaunis kullanruskea väri.
****
Irrotan leivän vuoasta vielä lämpimänä. Autan vähän lastalla, jos leipä ei muuten tunnu irtoavan. Sitten vain leikkaamaan!
****
Oletko sinä koskaan tehnyt focacciaa? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä.
Lisää hapanjuurileivontaa
Leipä jota leivon joka viikko kaikkine vinkkeineen.
Elämäsi parhaimmat sämpylät teet hapanjuureen.
Näkkäri onnistuu vähän laiskemmallakin juurella.
Hapanjuurivohvelit ovat rapeita ja sitkeitä, täydellisiä.
6 kommentit
Ihana blogi sinulla:) Miten tehdään hapanjuuri?
Tekisin Focacciaa näytti niin herkulliselta.
Voi kiitos kauniista sanoistasi 🙂 Mulla ei ole täällä juuren ohjetta, mutta tämä on ystäväni tekemä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/nain-onnistut/hapanjuuri
Täydellisen hapanjuurifoccacian metsästys lienee päättynyt. Kiitos❤️. Tuli ihan superhyvää❣️
Voi ihana kuulla, kiitos <3
[…] Tällä reseptillä saat hapaanjuureen leivotusta focacciasta ihanan kuohkean […]
Kiitos todella hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Ensimmäinen kerta kun tein focacciaa, mutta ei viimeinen!