Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Focaccia hapanjuureen: helppo toiveresepti ja vinkit vaihe vaiheelta

kirjoittanut Satu Koivisto 21.2.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 21.2.2021
Focaccia hapanjuureen
32,2K

Focaccia hapanjuureen on vilahtanut useamman kerran Instagramini stooreissa, ja joka kerta olen saanut reseptitoiveiden vyöryn. Joten tässä se nyt tulee, todellinen viime kuukausien toiveohje. Kiitos kärsivällisyydestä teille kaikille reseptiä odottaneille!

Focaccia hapanjuureen on ihanan suoraviivainen, sallivainen ja helppo hapanjuurileipään verrattuna. Se tuntuu onnistuvan joka kerta. Kuten kaikki muutkin hapanjuurileivonnaiset, myös focaccia ikääntyy arvokkaasti ja se on vielä seuraavana päivänäkin oikein hyvää. Focaccia sopii loistavasti aamupalaleiväksi. Sekoitan taikinan illalla ja paistan aamulla. Se sopii myös niille, joiden jääkaappi on ahdas, sillä tällä aikataulutuksella sen voi hyvin jättää huoneenlämpöön kohoamaan.

Kas tässä vinkit ja lopussa vielä tarkka resepti.

Koneella tai käsin

Taikinan valmistus käy joutuisasti. Mittaan hapanjuuren, veden ja vehnäjauhot yleiskoneen kulhoon ja veivaan ne nopeasti sekaisin taikinakoukulla. Tämä tapahtuu yleensä noin kahdeksan yhdeksän aikaan illalla. Taikinan voisi hyvin tehdä käsinkin, mutta minusta on kätevämpää sekoittaa kaikki koneella.

Hapanjuureni on suoraan jääkaapista mutta kuitenkin virkeää eli kunnolla kuohuvaa. Koska se on jääkaappikylmää, lisään veden lämpimänä, vähän kädenlämpöä lämpimämpänä. Jossain vaiheessa tajusin tämän nopeuttavan kohoamista. Jos keittiösi on hyvin kuuma, kuten esimerkiksi kesällä on, lisää vesi kylmänä.

Jauhot ovat aivan tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja. Kun juuri, vesi ja jauhot ovat sekoittuneet, lisään suolan ja sekoitan nopeasti.

Yöksi kelmun alle

Sekoituksen jälkeen jätän taikinan huoneenlämpöön kohoamaan yleiskoneen kulhossa pariksi tunniksi. Jos muistan, teen muutamat taittelut eli venytän ja nostan taikinaa kulhon reunoilta kohti keskustaa. Juuri ennen nukkumaanmenoa öljyän lasikulhon kevyesti ja kaadan taikinan siihen kohoamaan. Peitän kulhon hyvin kelmulla, jotta taikina ei pääse kuivumaan, ja jätän kulhon huoneenlämpöön yöksi.

Aamulla taikinan pitäisi olla vähintään kaksinkertaistunut, hyllyvä ja kupliva. Omani yleensä on tavoittanut jo kelmun ja joudun kaapimaan leipurinlastalla sitä pois. Jos näin käy, tee se varovasti.

Metallivuoka paras

Tykkään paistaa focacciani metallisessa Tools-vuoassa, jonka mitat ovat 29 x 24 cm. Optimaalisin vuoka olisi hivenen isompi, sillä tässä vuoassa focacciasta tulee todella muhkean korkea. Joskus jaan taikinan kahtia ja paistan toisen puoliskon keraamisessa uunivuoassa. Toolsissa paistettu leipä on aina muhkeampi, joten metallivuoan kuumeneminen vaikuttaa lopputulokseen. Hankin juuri uuden teräksisen uunipellin roomalaista hapanjuuripeltipizzaa varten ja kokeilen paistaa seuraavan focacciani tässä.

Öljyä öljyä

Katsoin Netflixin Salt, fat, acid, heat -sarjan, jossa ihana Samin Nosrat tutkii ja esittelee ruoan peruselementtejä. Rasvajaksossa tehdään focacciaa, joka holvataan öljyssä. Aivan yhtä paljon en omaan focacciaani öljyä lisään mutta aika paljon kuitenkin. Öljyän vuoan (en laita leivinpaperia) ja kaadan taikinan vuokaan varovasti, jotta ilmakuplat eivät katoaisi. Levitän taikinan vuokaan varovasti sormenpäillä painelleen. Sitten teen vielä pintaan kauttaaltaan kuoppia ja valutan lopun öljyn päälle.

Lopuksi lisään pinnalle tuoretta tai kuivattua rosmariinia tai timjamia ja pikkuisen sormisuolaa. En ole näpertäjätyyppiä, mutta ovathan nämä kukkafocacciat uskomattomia.

Puoli tuntia uunissa

Kun uuni on kuumentunut 250 asteeseen, nostan vuoan uuniin, en enää kohottele pidempään. Sopiva taso on uunin puolivälissä. Seuraan paistumista, meidän uunissamme leipä paistuu puoli tuntia, mutta aika saattaa olla lyhyempikin. Hyvä merkki kypsymisestä on reunojen ja leivän väliin ilmestyvä rako ja tietenkin kaunis kullanruskea väri.

****

Irrotan leivän vuoasta vielä lämpimänä. Autan vähän lastalla, jos leipä ei muuten tunnu irtoavan. Sitten vain leikkaamaan!

****

PS. Tunnethan jo Helpomman hapanjuurileivän käsikirjan?

Olen julkaissut hapanjuurileivonnasta kirjan, Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan (Readme 2024). Siinä avaan omaa leivontatapaani mahdollisimman yksinkertaisesti ja seikkaperäisesti. Kirja palkittiin lokakuussa 2024 Helsingin kirjamessuilla Vuoden kotimaisena keittokirjana!

Kirjassa on monenlaisia hapanjuurireseptejä: tietenkin erilaisia rapeakuorisia leipiä, mutta myös sämpylöitä, peltileipää, laatikkoleipää, rieskoja, pizzaa, lettuja, vohveleita… Jopa makeat suklaakeksit!

Kirja saatavilla kirjakaupoissa ja kirjastoissa ympäri maan. Lisäksi voit tilata sen esimerkiksi Kirja.fi-kirjakaupasta.

Oletko sinä koskaan tehnyt focacciaa? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä.

Focaccia hapanjuureen

Focaccia hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: Pellillinen Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.1/5
( 38 äänesti )

Ainekset

  • 250 g virkeää juurta
  • 500 g vettä
  • 700 g vehnäjauhoja
  • 3 tl suolaa
  • 2 tl tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia tai timjamia
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 1/4 tl sormisuolaa, jos haluat

Tee näin

  1. Mittaa illalla hapanjuuri, vesi ja jauhot yleiskoneen kulhoon. Sekoita taikinakoukulla pari minuuttia. Lisää suola ja sekoita minuutti.
  2. Jätä taikina kulhoon pariksi tunniksi. Taittele taikinaa muutaman kerran.
  3. Siirrä taikina yöksi isoon öljyttyyn lasikulhoon. Peitä se tiiviisti kelmulla, jotta taikina ei kuivu. Jätä taikina huoneenlämpöön.
  4. Aamulla taikinan pitäisi olla vähintään tuplaantunut. Kaada puolet öljystä metallivuoan pohjalle (vähintään 29 x 24 cm) ja kaada taikina vuokaan. Levitä se varovasti sormin painelemalla vuoan reunoihin. Painele taikinaan kuoppia.
  5. Valuta päälle loppu oliiviöljy ja lisää rosmariini ja halutessasi sormisuolaa.
  6. Paista focacciaa 250-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on ruskettunut kauniisti, noin 30 minuuttia.

Lisää hapanjuurileivontaa

Leipä jota leivon joka viikko kaikkine vinkkeineen.

Elämäsi parhaimmat sämpylät teet hapanjuureen.

Näkkäri onnistuu vähän laiskemmallakin juurella.

Hapanjuurivohvelit ovat rapeita ja sitkeitä, täydellisiä.

HapanjuuriHapanjuurileivontaLeivät
8 kommentit 30 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Laskiaisvohvelit hapanjuureen: täydellisen rapeat, vastustamattoman herkulliset. Elämäsi parhaimmat vohvelit teet hapanjuurella
Seuraava postaus
Kalapannu: näyttää fiiniltä mutta valmistuu helposti. Vinkit + luottoresepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

8 kommentit

Mervi 24.2.2021 - 22:59

Ihana blogi sinulla:) Miten tehdään hapanjuuri?
Tekisin Focacciaa näytti niin herkulliselta.

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:21

Voi kiitos kauniista sanoistasi 🙂 Mulla ei ole täällä juuren ohjetta, mutta tämä on ystäväni tekemä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/nain-onnistut/hapanjuuri

Vastaa
Tanja 13.3.2021 - 14:28

Täydellisen hapanjuurifoccacian metsästys lienee päättynyt. Kiitos❤️. Tuli ihan superhyvää❣️

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2021 - 20:22

Voi ihana kuulla, kiitos <3

Vastaa
Helena 12.4.2025 - 09:47

Kiitos hyvästä ohjeesta. Tein ekaa kertaa tämän leivän hapanjuureen. Olen muutenkin juureni kanssa aloittelija. Onnistuin saamaan todella muhkean foccacian tällä reseptillä. Leikatessa kuului sellainen rapsakka ääni, joita youtube-videoissakin aina kuulee. Poden pitkittynyttä flunssaa, joten makuaistini ei ole nyt synkassa, mut uskon, että on hyvää ja varmasti teen toistekin.

Vastaa
Satu Koivisto 28.5.2025 - 16:09

Onpa ihana kuulla, kiitos kun kerroit 🙂

Vastaa
Vaahdotettu voi | Se ravintoloista tuttu | Katso ruokatoimittajan ohjeet 2.12.2021 - 14:06

[…] Tällä reseptillä saat hapaanjuureen leivotusta focacciasta ihanan kuohkean […]

Vastaa
KATRI PAROVUORI 13.4.2024 - 08:25

Kiitos todella hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Ensimmäinen kerta kun tein focacciaa, mutta ei viimeinen!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä