Gochujang-nuudelit ovat muodostuneet luottoruoaksemme, jota olen tehnyt viime aikoina usein. Sopivan mausteista, lämmittävää, helppoa ja nopeaa tähän yönpimeään aikakauteen. Ja koska edellisessä postauksessani lupasin kirjoittaa reseptin tänne, lunastan lupaukseni saman tien.
Tässä vinkit gochujang-nuudeleiden valmistukseen, ole hyvä!
Paahda tofu uunissa, saat parempaa
Tämän ruoan juju on uunissa paahdettu tofu. Kun tofupalan kuivaa, raastaa ja paahtaa menemään, tofun rakenne muuttuu aivan toiseksi, sitkeän rapeaksi ja vähän jauhelihamaiseksi, mikä tuo ruokiin tosi kivan rakenteen. Raastetun tofun voi paistaa myös pannulla, mutta minusta rakenteesta tulee uunissa vielä parempi, tiiviimpi. Ja koska uunia ei tietenkään kannata lämmittää yhden pikkuhomman takia, paahdan tofua aina kerrallaan useamman paketillisen ja syön jääkaapista lähipäivien aikana. Samalla paahtajanainen toki paahtaa kaikkea muutakin tulevien päivien iloksi.
Paahtaminen tapahtuu näin: Kuivata tofusta ylimääräinen neste leikkaamalla se muutamaan osaan, käärimällä palat keittiöpyyhkeeseen ja pitämällä paloja painon alla jonkin aikaa, vähintään puoli tuntia. Sitten raasta tofu karkeaksi laatikkoraastimen isoimmalla terällä, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja paahda 200-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia. Sekoita tofua muutaman kerran paistamisen aikana ja tarkkaile kypsymistä, se riippuu uunisi tehosta. Kun jääkaapissa on tätä ihmeainetta, loistavaa ruokaa saa lautaselle äkkiä.
Sopivan tulinen gochujang-chilitahna
Gochujang-nuudeleihin tarvitset gochujang-chilitahnaa. Kyseessä on korelainen, käymismenetelmällä valmistettu chilitahna. Se on tulista muttei ylettömän polttavaa, ja sillä saa helposti aikaan tuhdin maun. Sitä saa nykyisin ihan tavallisesta ruokakaupasta. Itse olen ostanut Sempion gochujangia. Purkki on riittoisaa, joten pääset herkuttelemaan nuudeleilla useammankin kerran. Olen myös maustanut gochujangilla uunissa paahdettuja kasviksia, esimerkiksi makea hokkaidokurpitsa on kerrassaan loistava pari, ja lisännyt sitä myös porkkanasosekeittoon. Nam.
Kun teet gochujangista kastikkeen, muista tasapainottaa sen makua jollakin hapolla (valkoviinietikka), jollakin makealla (vaahterasiirappi) ja rasvalla (öljy). Jos tahna on tosi tönkköä, lisää vettä. Seesamiöljy tuo kivan makulisän muttei ole pakollinen.
Hyvä ja halpa kaali
Keräkaali on edelleen tosi hyvää ja edullista, joten lisään sitä tähänkin ruokaan. Suikaloi kaalipala ja paista pannulla sipulin jälkeen noin vartin ajan.
Välillä korvaan keräkaalin kiinankaalilla, joka on aivan väärinymmärretty kasvisparka. Kiinankaalia ei tarvitse paistaa kuin muutama minuutti.
Nuudelit jotka haluat
Useimmiten käytän tavallisia riisinuudeleita, mutta joskus myös vehnänuudeleita. Kerran meillä oli vain ohuita vermicelli-lasinuudeleita, hyvin toimivat nekin (kuvassa). Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta lävikössä, huuhtele hyvin ja lisää pannulle ihan viimeiseksi.
Sitten gochujang-nuudelit ovatkin jo valmiit! Jos haluat, voit lisätä annoksen päälle vielä rapean elementin eli vaikkapa paahdettuja seesaminsiemeniä tai kevätsipulia.
***
Onko gochujang-tahna sinulle tuttu juttu? Ja alla vielä gochujang-nuudeleiden tarkka ohje!
Lisää tofua
Skagendippi on herkullista blinien päällä, sipsien dippinä tai vaikka keitettyjen perunoiden kanssa.
Tofupullat valmistuvat parista raaka-aineesta.
Butter tofu on ollut yksi blogin toiveresepteistä.
8 kommentit
Itsellä tuntuu aina menevän liikaa tai liian vähän nuudelia tämän tyyppisiin ruokiin. Paljonko on sinun paketillinen tässä?
Moikka! Laitoin ”paketillinen” siksi, että inhoan kaappiin unohtuneita vajaita nuudelipaketteja, jotka varisevat sinne ja tänne ja yritän käyttää aina koko paketillisen, koosta riippumatta 😀 Optimipakettikoko tähän olisi noin 200 grammaa.
Hei!
Kuinka monta desiä paahdettua tofua tulee tuosta ”tofu uunissa” ohjeen mukaisesta kahdesta tofupaketista paahtamalla? Eli paljonko tuo 2 dl paahdettua tofuraastetta suunnilleen on? Yksi paketti? Puolikas paketti?
Eli kun paahdan kaksi pakettia tofua uunissa, montako kertaa teen siitä näitä nuudeleita tms? 😀
Moikka! Yhdestä paketista tulee suunnilleen neljä desiä, eli puolet siitä on ihan riittävästi nuudeleihin. Mutta ei haittaa, jos haluat laittaa enemmän 🙂 Paahdettu tofu säilyy jääkaapissa ainakin neljä päivää ja sitä voi lisätä sitten muihinkin ruokiin, vaikkapa salaatin joukkoon, kulhoruoan protskulisäksi, wokkiin…
Kiitos tästä! Kaalikriittinen ja chiliin totutteleva 8-vuotias nimesi tämän maailman parhaaksi ruoaksi 😀 Jatkoon!
Kylläpä on kiva kuulla tämä, kiitos kun kerroit!
Tämä kuulostaa niin hyvältä! Harmillisesti meillä puolet perheestä on soija-allergisia, mikä on tuplaharmi, koska tofu olisi näistä jalostetuista kasviproteiineistä helpoin, selkein ja myös paras maultaan ja tuntumaltaan. Osaatko Satu sanoa, voisiko jotain muuta kasviproteiinia valmistaa samoin ja jos, niin mitä kannattaisi kokeilla? Meillä yksi on myös maito- ja vehnäproteiinille allerginen ja kahden vatsalle pavut eivät käy, joten ihan helppoa tämä ei ole, ja siksi meillä syödään välillä kanaa, lasten toiveesta myös jauhelihaa ja kalaa, silloin kun hyvää raaka-ainetta osuu kohdalle. Kikherneet, linssit ja herneet käyvät kaikille.
[…] Parhaita vegaanisia ruokia ovat ruuat, jotka luontaisesti ovat vegaanisia, kuten vaikkapa Gochujang nuudelit (en tosin tiedä näiden alkuperästä yhtään mitään), Kesärullat, Pirkka Luomu Hernekeitto, […]