Ei, perunahaaste ei ole unohtunut mihinkään. Ainakin täällä on syöty pottuja viime viikkoinakin ihan olan takaa, useimmiten perunamuusin lisäksi uunissa paahdettuna. Aika monesti pellille on tullut kasattua pottujen lisäksi muutakin. Joten saanhan esitellä: halloumipelti!
Halloumipelti on näppärä sapuska. Raaka-aineita on kohtuullisesti, ja ne kaikki säilyvät hyvin jääkaapissa pitkiäkin aikoja. Koska fenkoli on nyt aivan erityisen ihanaa ja sujauttelen sitä milloin mihinkin, sitä on myös tässä, mutta mitenkään pakollista ei se tietenkään ole.
Ideana on lastata ensin muut aineet pellille halloumia lukuun ottamatta ja esipaistaa, noin puoli tuntia. Sitten halloumit lisätään kyytiin ja paistamista jatketaan vielä parikymmentä minuuttia. Uunien tehossa on valtavia eroja, joten tarkkaile paistumista. Jos halloumit uhkaavat kärähtää mutta perunat näyttävät vielä liian vaaleilta, nouki halloumit pois ja jatka vielä hetki. Tämä paistoaika on tasalämmölle, jos käytät kiertoilmaa, paistoaika on lyhyempi.
Kuvan halloumipelti on tehty suloisista pienistä Lapin puikuloista, mutta muutkin perunat toki käyvät. Itse teen lohkoperunat useimmiten Nicola-perunoista, jotka eivät ole jauhoisia. Perunalajikkeesta riippumatta kylvetän perunat paloittelemisen jälkeen: laitan ne kulhoon, lisään päälle vettä ja annan niiden pulahtaa hetken. Tämä kikka auttaa saamaan perunoista rapeat. Myös Ilta-Sanomat oli vaikuttunut tästä vinkistä syksyllä.
Itse laitan fenkolin ja perunat uuniin yhtä aikaa. Yritän valita mahdollisimman isokokoisen fenkolin, jonka leikkaan ronskeiksi lohkoiksi. Minusta on mukavaa, kun fenkolilohkot paahtuvat kunnolla ja ruskettuvat, jopa hiukan palavat reunoista. Jos tämä epäilyttää, voit lisätä fenkolit matkaan vaikka sitten, kun perunat ovat paistuneet vartin.
Muistan paistaneeni halloumia uunissa ensimmäisen kerran tyttäremme nimijuhliin. Halusin salaattiin halloumia, mutta en kerta kaikkiaan ehtinyt päivystää juuston paistumista hellan ääressä. Työnsin kokonaisen pellillisen halloumiviipaleita uuniin, juhlijoita oli parikymmentä aikuista, ja juustoista tulikin uunissa erinomaiset.
Halloumipeltiä varten leikkasin halloumijuustot tikuiksi ja kierittelin ensin öljyssä, sitten korppujauhoissa. Lopputulos oli vähän niinkuin halloumiranskikset mutta uunissa valmistettuna!
Halloumipellin seuraksi sekoitan helpon dippikastikkeen turkkilaisesta jogurtista, harissa-chilitahnasta (tai srirachasta, jota mies syö pullotolkulla) ja pikkuripauksesta suolaa. Helppoa ja hyvää!
****
Tykkäätkö sinä tämän tyyppisistä peltiruoista? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää keinoja osallistua perunahaasteeseen
Perunarieskat ovat olleet todella monen suosikkiohje!
Perunaletut valmistuvat supernäppärästi eilisestä muusista.