Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Hiivaton ihmetaikina: vastaus akuuttiin pizzanhimoon, jos hiiva on loppu

kirjoittanut Satu Koivisto 19.3.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 19.3.2020
Hiivaton ihmetaikina
9,3K

Sain viestin: ”Voisitko kehitellä pitsataikinan leivinjauheesta? Sitä on kaappi täynnä muttei hiivaa, eikä hiivaa tietenkään saa mistään.” Hiivan korvaamista kyseltiin myös Instagramin puolella järjestämässäni leivontalivessä (kiitos, oli huippua!). No mutta tähän tilanteeseen minulla on ratkaisu: hiivaton ihmetaikina! Siinä ei hiivaa korvata millään, vaan se jätetään reteästi pois. Mistä ihmeestä on kyse?

Keksin hiivattoman ihmetaikinan joskus vuosia sitten. Tykkään kovasti suolaisista piirakoista, sellaisista, joissa on voihin leivottu murotaikina. Sellainen on kuitenkin melkoisen tuhtia. Toisaalta hitaasti kohotettu pizzataikina on aivan ihanaa, mutta aina ei pysty odottamaan vuorokausia. Sitten erään kerran satuin katsomaan Australian MasterChef-ohjelmaa, jossa tehtiin kannellista piirakkataikinaa oliiviöljystä, vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista. Sitä oli kokeiltava, heti, ja sehän oli vallan mainio tapaus.

Nyt pyydän armollisuutta. Hiivaton ihmetaikina ei tietenkään maistu samanlaiselta kuin vuorokausia jääkaapissa kohotettu kilpakumppaninsa. Mutta kyllä tällä paikkansa elämässä on, silloin kun on kiire ja akuutti pizzanhimo. Se toimii joustavana pohjana kaikelle.

Tämä taikina valmistuu muutamassa minuutissa. Eniten aikaa menee tavaroiden etsimiseen. Sitten oliiviöljy, suola, vesi ja vehnäjauhot vaivataan kulhossa. Käsi kannattaa työntää kulhoon heti jauhojen lisäämisen jälkeen, jotta taikinasta saa heti paremman otteen. Taikina on valmis, kun siitä on muotoutunut pallo, joka ei enää tartu käsiin. Sitä ei tarvitse vaivata erityisen pitkään, muutama minuutti riittää.

Kun taikina on valmis, jaan sen yleensä kahtia, toki voisi tehdä yhden isonkin, ja taputtelen sen levyksi suoraan leivinpaperin päälle. Sitten täytän sen täytteillä, joita kotona on. Kuvan hiivaton ihmetaikina on saanut päälleen kevyesti kuullotettua kesäsipulia, savumuikkuja, tilliä, keitettyä perunaa ja juustoa. Mutta täytteet voivat olla mitä tahansa, mitä nyt yleensäkin lastaisit pizzan päälle. Minä tapaan heitellä hiivattoman ihmetaikinan päälle kaikkea, mitä jääkaapista olisi hyvä käyttää pois, usein uunipaahdettujen kasvisten jämiä.

Yksi pakollinen raaka-aine minusta tähän kuuluu: juusto. Mikä tahansa juustonkäntty on ok, mutta jos juusto on maukasta, vaikkapa gruyèrea tai emmentaalia, lopputuloksesta tulee maukkaampi. Juusto kannattaa levittää heti pohjan päälle, se ikäänkuin liimaa kaiken yhteen. Sitten vain loput täytteet ladotaan päälle. Tykkään jättää reunoihin parin sentin tyhjän tilan, jotta saan ne käännettyä galettetyyliin, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Sitten vain puoli tuntia uunissa ja syömään.

Printtaa ohje vaikka jääkaapin oveen, jotta se pysyy mielessä!

****

Mitä sinä laittaisit hiivattoman ihmetaikinan päälle? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Hiivaton ihmetaikina

Hiivaton ihmetaikina

Printtaa
Annoksia: 2 kpl Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 13 äänesti )

Ainekset

  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 3/4 dl vehnäjauhoja

Tee näin

  1. Sekoita vesi, oliiviöljy ja suola kulhossa. 
  2. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa niin kauan, että saat taikinapallon, joka ei enää tartu käsiin. Yleensä se tapahtuu muutamassa minuutissa.
  3. Jaa taikina kahtia. Painele pallot levyiksi leivinpaperin päälle.
  4. Täytä levyt haluamillasi täytteillä. Jätä reunaan parin sentin tyhjä tila kääntämistä varten, jos haluat.
  5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Lisää helppoa leivontaa

Perunarieskat valmistuvat eilisen muusin jämistä.

Jo äiti tiesi, että parhaan pannukakun salaisuus on ruskistettu voi.

ArkiruokaLeivonta
0 kommentti 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Papupata: helppo, herkullinen ja vieläpä vegaaninen + konsti, jolla vältät pallomahan
Seuraava postaus
Halloumipelti: perunahaasteen seuraava osa, ole hyvä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä