Sain viestin: ”Voisitko kehitellä pitsataikinan leivinjauheesta? Sitä on kaappi täynnä muttei hiivaa, eikä hiivaa tietenkään saa mistään.” Hiivan korvaamista kyseltiin myös Instagramin puolella järjestämässäni leivontalivessä (kiitos, oli huippua!). No mutta tähän tilanteeseen minulla on ratkaisu: hiivaton ihmetaikina! Siinä ei hiivaa korvata millään, vaan se jätetään reteästi pois. Mistä ihmeestä on kyse?
Keksin hiivattoman ihmetaikinan joskus vuosia sitten. Tykkään kovasti suolaisista piirakoista, sellaisista, joissa on voihin leivottu murotaikina. Sellainen on kuitenkin melkoisen tuhtia. Toisaalta hitaasti kohotettu pizzataikina on aivan ihanaa, mutta aina ei pysty odottamaan vuorokausia. Sitten erään kerran satuin katsomaan Australian MasterChef-ohjelmaa, jossa tehtiin kannellista piirakkataikinaa oliiviöljystä, vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista. Sitä oli kokeiltava, heti, ja sehän oli vallan mainio tapaus.
Nyt pyydän armollisuutta. Hiivaton ihmetaikina ei tietenkään maistu samanlaiselta kuin vuorokausia jääkaapissa kohotettu kilpakumppaninsa. Mutta kyllä tällä paikkansa elämässä on, silloin kun on kiire ja akuutti pizzanhimo. Se toimii joustavana pohjana kaikelle.
Tämä taikina valmistuu muutamassa minuutissa. Eniten aikaa menee tavaroiden etsimiseen. Sitten oliiviöljy, suola, vesi ja vehnäjauhot vaivataan kulhossa. Käsi kannattaa työntää kulhoon heti jauhojen lisäämisen jälkeen, jotta taikinasta saa heti paremman otteen. Taikina on valmis, kun siitä on muotoutunut pallo, joka ei enää tartu käsiin. Sitä ei tarvitse vaivata erityisen pitkään, muutama minuutti riittää.
Kun taikina on valmis, jaan sen yleensä kahtia, toki voisi tehdä yhden isonkin, ja taputtelen sen levyksi suoraan leivinpaperin päälle. Sitten täytän sen täytteillä, joita kotona on. Kuvan hiivaton ihmetaikina on saanut päälleen kevyesti kuullotettua kesäsipulia, savumuikkuja, tilliä, keitettyä perunaa ja juustoa. Mutta täytteet voivat olla mitä tahansa, mitä nyt yleensäkin lastaisit pizzan päälle. Minä tapaan heitellä hiivattoman ihmetaikinan päälle kaikkea, mitä jääkaapista olisi hyvä käyttää pois, usein uunipaahdettujen kasvisten jämiä.
Yksi pakollinen raaka-aine minusta tähän kuuluu: juusto. Mikä tahansa juustonkäntty on ok, mutta jos juusto on maukasta, vaikkapa gruyèrea tai emmentaalia, lopputuloksesta tulee maukkaampi. Juusto kannattaa levittää heti pohjan päälle, se ikäänkuin liimaa kaiken yhteen. Sitten vain loput täytteet ladotaan päälle. Tykkään jättää reunoihin parin sentin tyhjän tilan, jotta saan ne käännettyä galettetyyliin, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Sitten vain puoli tuntia uunissa ja syömään.
Printtaa ohje vaikka jääkaapin oveen, jotta se pysyy mielessä!
****
Mitä sinä laittaisit hiivattoman ihmetaikinan päälle? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää helppoa leivontaa
Perunarieskat valmistuvat eilisen muusin jämistä.
Jo äiti tiesi, että parhaan pannukakun salaisuus on ruskistettu voi.