Syömme kasvispainotteisesti, mutta emme ole kasvissyöjiä. Olin pitkään, 15 vuotta, kala-kasvissyöjä, mutta lasten myötä aloin ostaa kotiin aina välillä luomukaritsaa ja syödä sitä itsekin. Pari kertaa syksyssä syömme riistaa, lähinnä hirveä. Viimainen marraskuu ja tuntikausia hautunut hirvipata sopivat yhteen jotenkin kovin hyvin, eritoten isänpäivän tienoilla.
Yleensä teen hirvestä burgunginpatahenkistä pataa, jota haudutan valtavan pitkään, yön yli matalassa lämmössä. Viime viikkoina olen kuitenkin kaivannut elämään mausteita ja chiliä, ja siksi tämän syksyn ensimmäinen hirvipata sai mausteekseen tuoretta inkivääriä, kanelia, kardemummaa ja kyllä, chiliä. Kovin paljon viimeistä ei voi meillä lasten takia lisätä mihinkään ruokaan, vaikka mielestäni voimakkaan makuinen hirvi kestäisi sen erinomaisesti. Olen ratkaissut ongelman lisäämällä lautasella lihan päälle runsaasti etikkaan säilöttyjä pikkelöityjä chilejä ja lorauttamalla lautaselle lisäksi myös chilipurkin etikkaa, jonka chilit ovat maustaneet juuri sopivan äreäksi.
Älä pyörry: merkitsin tämän ruoan valmistumisajaksi yli neljä tuntia, jonka se vei omassa keittiössämme. Se kieltämättä kuulostaa näin sanottuna aikamoiselta, mutta sen voi ajatella näinkin: Aloita sunnuntai syömällä ensin hidas aamiainen kaikessa rauhassa, ja käytä sen jälkeen vajaa puoli tuntia valmisteluihin, nosta pata porisemaan hellalle miedolla lämmöllä ja heittäydy sohvalle lukemaan tai pelaa lautapelejä lasten kanssa kaikessa rauhassa.
Pataruoissa mahtavinta on se, että ne vaativat vähän valmisteluita. Pilkkominen ja lihan ruskistaminen vie enimmillään puoli tuntia, minkä jälkeen kaikki sujuu kuin itsestään. Pata porisee hellalla kiltisti, et joudu kuin kurkkaamaan muutaman kerran, ettei vesi ole haihtunut ja pata palanut pohjaan. Muuta huolenpitoa hirvipata ei kaipaa. Toki padan voisi nostaa uuniinkin, mutta siellä sen pitäisi olla vielä kauemmin, itse pitäisin sata-asteisessa uunissa yön yli.
Tarkkaa kypsymisaikaa on vaikea antaa, mutta lihaa kannattaa tutkia muutaman kerran paistumisen aikana. Pata on parasta, kun liha antaa periksi ja hajoaa haarukalla tökkäisemällä. Lihapalojen koko vaikuttaa kypsymisaikaan. Itse käytin lihakaupan valmiiksi paloiteltua palapaistia, jonka palat olivat kookkaita ja pata hautui tosiaan sen neljä tuntia. Lihan voi toki leikata pienemmäksi paloiksi, jotka valmistuvat nopeammin.
Hirvipata syötiin meillä riisin kanssa, mutta ohra olisi loistava vaihtoehto. Korianteria kannattaa lisätä lautasille ylenpalttisesti, niin ja nokare ranskankermaa.
****
Miten sinä valmistat hirveä? Kerro alla oma bravuurisi, olisi kiva kuulla! Ja tässä oman hirvipatani resepti, ole hyvä!
6 kommentit
Eikö tuossa ole se vaara, että hirvi kypsyy liian pitkään tai liian kovalla lämmöllä ja siihen tulee maksan maku?
Aika harvoin enää saan hirveä, mutta aivan perushirvenlihakeitto tai perinteinen käristys ovat herkkua. Toki useimmin teen ne porosta, kun en juuri muuta lihaa käytä.
En ainakaan itse ole havainnut tällaista ongelmaa, vaikka olen aina kypsentänyt hirven tuntikausia hauduttamalla 🙂
Muutama vuosi vierähtänyt edellisestä hirviateriasta. Chilin ja hirven yhdistelmä kuulostaa herkiulliselta! Ja korianteri!
Usemmiten valmistan itse hirven näin:
Leikkaa liha n0,5cm viipaleiksi (kuten laittaisit merimiespihvilihoja tai vähän isommaksi) Ruskista voi-öljyseoksessa, ripauta pintaan suolaa ja mustapippuria sekä hieman jauhettua inkivääriä. Laita liha pataan. Kuullota muutama silputtu sipuli ja heitä lihan päälle. Kaada päälle pannun huuhdeliemibja hyvää lihalientä, että lihat peittyvät. Laita muutama mustapippuri joukkoon, hauduta kattilassa, ainakin 2h. Lisää tarvittaessa vettä väillä.
Kun liha on mureaa, lisää pataan iso kourallinen silputtua persiljaa, lorauta päälle kuohukermaa ja murenna joukkoon maun mukaan Aura-juustoa. Kiehauta, tarvittaessa suurusta hieman maizenalla.
Perunamuusia tai riisiä ja vihanneksia seuraksi. Tässähän tulee nälkä :p
Onpa herkullisen kuuloinen hirviohje, kiitos jakamisesta 🙂
Kiitos reseptistä, oli ihanaa! Itselleni jäi hieman epäselväksi, laitetaanko chili(t) siis kokonaisena pataan? Itse pilkoin (+poistin siemenet) ja tuli kyllä tosi tulista😅
Apua, toivottavasti se oli kuitenkin syötävää! Itse tapaan lisätä chilin kokonaisena patoihin. Chilien tulisuuskin tietysti vaihtelee.